Slovenija

'Varnost hrane – naša skupna odgovornost.' Kako varno hrano imamo v Sloveniji?

Ljubljana, 08. 06. 2020 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec, STA
Komentarji
53

Potrošniki varnost živil pogosto dojemamo kot samoumevno, čeprav smo se že nekajkrat srečali s prehranskimi aferami ali izvedeli, katere pekarne, mesnice, gostilne so ponujale oporečno hrano. Prav zato, da bi opominjali na ta problem, je Generalna skupščina Združenih narodov 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. V času epidemije covid-19 so izzivi zagotavljanja varnosti hrane in soodgovornost vseh deležnikov v prehranski verigi postali še posebej pomembno vprašanje.

'Varnost hrane – naša skupna odgovornost' je letošnji poudarek svetovnega dneva varnosti hrane. Da bo na naših krožnikih neoporečna hrana, si moramo prizadevati vsi, poudarja Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), ki se trudi, da bi varno hrano vključila v javni program in bi na ta način zmanjšala breme bolezni, ki se prenašajo s hrano po vsem svetu: "Varnost hrane je skupna odgovornost vlad, proizvajalcev in potrošnikov. Odgovorni moramo biti 'od kmetije do mize', da zagotovimo, da bo hrana, ki jo zaužijemo, varna in ne bo škodovala našemu zdravju."

 

Veriga varne hrane se začne na kmetijah.
Veriga varne hrane se začne na kmetijah. FOTO: Shutterstock

 

 

Na drugi svetovni dan varnosti hrane želimo opozoriti in spodbuditi ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih s hrano, saj varnost hrane vpliva na prehransko varnost, zdravje ljudi, gospodarsko blaginjo, kmetijstvo, turizem in trajnostni razvoj. SZO

Kaj pomeni varna hrana?

Kako varno hrano jemo, je vprašanje, ki si ga ponavadi postavimo, če se z njo zastrupimo ali ko na plano privrejo informacije o prehranskih aferah. Omenimo dve zadnji aferi, ki sta v Sloveniji odmevali lani: goveji kebab iz Poljske, ki je bil okužen s salmonelo, in čevapčiči ter pleskavice, ki so jim v nekaterih mesnicah trgovskih verig dodajali žveplo v prahu, da bi meso ohranilo rdečo barvo in svež videz. Prav tako smo poročali o gostilnah, pekarnah, trgovinah, mesnih obratih, ki so prodajali oporečno hrano ali niso upoštevali higienskih standardov.

Varnost hrane je torej sinonim za zdravju neškodljiva živila in pomeni odsotnost tveganj v hrani, ki bi lahko pripeljala do okužb, zastrupitev, alergij ali celo smrti. "Hrana je varna, ko je fizikalno neoporečna (brez lesenih, steklenih koščkov v živilu … ), kemijsko (brez ostankov pesticidov, fungicidov, ostankov čistil, preveč aditivov …), mikrobiološko (brez patogenih MO), bioloških (brez žuželk, črvov …) in senzorično (nima spremenjene teksture, vonja … ) neoporečna," sta pojasnili predavateljici Nada Petrič in Anita Fajić iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

Zagotavljanje varne hrane je proces, ki vključuje več deležnikov in je učinkovit ter uspešen zgolj, če ga upoštevajo vsi. Pridelovalec–predelovalec–prodajalec in distributer–potrošnik – vsi morajo slediti načelom zagotavljanja varnosti v prehranski verigi, sta poudarili Petričeva in Fajićeva in pojasnili, da je stalni nadzor nad živili osnova, ki se začne pri kmetu: "Pomembno je njegovo znanje o preprečevanju okužb rastlin in pravilna uporaba fitofarmacevtskih sredstev ter upoštevanje navodil kmetijskega inštituta o pravilnem času zatiranje rastlinskih bolezni in škodljivcev, o uporabi zdravih semen (brez GSO), pravilnem skladiščenju pridelkov …"

 

Ena od zadnjih prehranskih afer, ki smo ji bili priča v Sloveniji, je bil goveji kebab okužen s salmomelo iz Poljske.
Ena od zadnjih prehranskih afer, ki smo ji bili priča v Sloveniji, je bil goveji kebab okužen s salmomelo iz Poljske. FOTO: Shutterstock

Prav tako so pomembni stalno izobraževanje, certifikati za pridelavo eko živil, vse pa se začne pri zagotavljanju sledljivosti živil. Vlogo igra tudi skrb za zdravje živali in njihovo pravilno in zdravo prehrano, sta razložili sogovornici: "Potreben je reden veterinarski nadzor, živali je treba ustrezno pripraviti na zakol, pomembna je higiena hleva, molže in kmeta."

Predelovalci morajo imeti registrirane obrate in nadzirati vhodne surovine, polizdelka in izdelka v lastnih laboratorijih. Upoštevati morajo HACCP sistem – to so izdelana in zapisana pravila, ki se jih morajo držati vsi sodelujoči v prehranski verigi. Z izvajanjem pravil in potrebnim strokovnim znanjem nosilec živilske dejavnosti zagotavlja varno hrano za potrošnike, o čemer smo že podrobno pisali. "Pomemben je tudi redni nadzor pristojnega inšpektorata za varno hrano. Pri prevozu živil pa je potrebna kontrola dejavnikov tveganja: temperaturni režim, čas dostave, higiena vozila … Trgovine morajo upoštevati FIFO sistem, stalno nadzirati pravilne dejavnike skladiščenja oz. shranjevanja, ali naprave delujejo pravilno, preverjati svežino živil, predvsem surovih, higieno delavcev, prostorov ter stalno izobraževati zaposlene. Potrošniki pa morajo poskrbeti za pravilen transport živil od trgovine do doma, paziti na higieno, upoštevati navodila glede shranjevanja, roka uporabe in prebiranja deklaracije. Pazljivi morajo biti na aditive, alergene, GSO, obsevana živila, dodane arome …" sta vloge vseh členov prehranske verige pojasnili Petričeva in Fajićeva.

Koronavirus prinesel izboljšave pri nakupovanju živil

Koronavirus je postal izziv na področju varnosti hrane, saj je prinesel spremembe pri oskrbnih verigah. A kot razlagata sogovornici,  se ne prenaša s hrano, saj z zaužitjem živila ne zbolimo: "Ne vemo pa, koliko časa ostane na površini živila, katerega dotik bi lahko pri potrošniku ob nepravilnem postopanju povzročil covid-19." 

Petričeva in Fajićeva vidita tudi pozitivno plat novega virusa. Ljudje manj prijemamo živila po nepotrebnem, začeli smo bolj dosledno uporabljati rokavice, zaradi nošenja mask ne hodimo bolni po nakupih. "Mogoče so tudi bolj pazljivi pri pripravi hrane (ustrezno pranje in čiščenje živil). A ne glede na razmere, mora oskrbna veriga vseskozi slediti higienskim načelom," sta poudarili.

'V Sloveniji smo se dobro odzvali in morda začeli bolj ceniti lokalne proizvode'

Petričeva in Fajićeva sta prepričani, da smo v času novega koronavirusa ugotovili, da je v Sloveniji kopica odličnih kmetovalcev in malih predelovalcev z odličnimi izdelki, ki bi morali dobiti več finančnih spodbud od države. "Že dolga desetletja Slovenija ni samooskrbna in zdaj se je pokazalo, kako ranljivi smo in odvisni od uvoza predvsem nekakovostnih in cenenih živil. Potrošniki bi se morali zavedati, da je bolje manj pojesti, zato pa kakovostno, domače in sveže," razmišljata sogovornici.

 za vsak živilski izdelek ugotovimo, kako in iz katerih surovin je nastal ter kateremu kupcu je bil dobavljen.
za vsak živilski izdelek ugotovimo, kako in iz katerih surovin je nastal ter kateremu kupcu je bil dobavljen. FOTO: Thinkstock

Kako varno hrano imamo v Sloveniji, moramo biti zaskrbljeni? 

Petričeva in Fajićeva sta spomnili, da proizvajalci imajo uvedeno sledljivost, ki omogoča, da za vsak živilski izdelek ugotovimo, kako in iz katerih surovin je nastal ter kateremu kupcu je bil dobavljen. A kljub temu se vedno najdejo posamezniki, ki poskušajo mimo zakonov priti do večjega zaslužka in poznajo možnosti, kako znižati ceno izdelku: uvoz manj kakovostnih surovin ali celo oporečnih, povečano škropljenje, prodaja brez ustreznih certifikatov, neustrezna in pomanjkljiva tehnološka izdelava domačih izdelkov, ponarejanje živil … "Nadzorne službe delajo dobro, vendar žal ne bodo nikoli zmogle kontrolirati vseh živil. Zato je tudi naloga vseh potrošnikov, da preverijo, kaj kupijo, in mu nista pomembna samo cena in videz," sta svoje mišljenje strnili Petričeva in Fajićeva.

V Sloveniji svetovni dan varnosti hrane obeležili številni deležniki s konferenco o varnosti hrane v državnem svetu

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je izpostavila vlogo ministrstva pri zagotavljanju varnosti hrane, in sicer izvajanje strateških ciljev kmetijstva, razvoja podeželja in živilsko-predelovalne industrije, promocijo lokalne hrane in zagotavljanje njene dodane vrednosti, ohranjanje in nadgrajevanje standardov varnosti in kakovosti hrane ter konstruktivni dialog med vsemi deležniki.

Ministrica je ob tem poudarila, da je epidemija predstavljala velik izziv. Meni, da je nujno, da še naprej krepimo samooskrbo, še posebej tiste sektorje, kjer še ne zadovoljimo potrebam trga.

V. d. generalnega direktorja uprave za varno hrano Jernej Drofenik je prepričan, da smo se v preteklih mesecih lahko naučili, kako je obstoječi sistem ranljiv: "Ni pripravljenih učinkovitih načrtov, kako ravnati v takih primerih, tam kjer so, pa niso prilagojeni nastalim razmeram. Rezervnih scenarijev ni ali pa so zgolj teoretični. Je pa res, da smo relativno podcenjevali resnost epidemije." 

Kot je dodal, so v začetni fazi menili, da se bo 'zadeva'  končala v okvirno dveh ali treh tednih, nato pa se bomo vrnili na pot normalnega delovanja. "Zdaj, tri mesece pozneje, smo daleč od normalne situacije," je dejal. Po njegovi oceni moramo v prihodnje uvesti izboljšave v celotni verigi, ki bodo učinkovale tudi v primeru izrednih dogovorov. "Povečati robustnost oskrbovalno-dobavnih sistemov. Vzpostaviti sezname ključnih oz. vitalnih skupin blaga hrane, ki morajo biti na razpolago tudi v primeru izrednih razmer," je naštel nekaj od prioritet.

Kovšca še meni, da da se moramo zavedati, da moderna družba ni vselej tudi najbolj varna družba, da niso vsi dejavniki tveganja vselej predvidljivi in v celoti prepoznavni. Kriza covida-19, ki nas je ohromila in pognala v skrbi, je globalna in kot taka težko obvladljiva v tem dinamičnem svetu. "Sprašujem pa se, ali smo dovolj opolnomočeni, da pravočasno prepoznamo novonastala tveganja, četudi so skrita in nevidna," je dejal.

Nevarna hrana ogroža tako zdravje ljudi kot gospodarstev, nesorazmerno pa sicer prizadene ranljive ljudi, še posebej ženske in otroke, prebivalce na konfliktnih območjih in migrante.
Nevarna hrana ogroža tako zdravje ljudi kot gospodarstev, nesorazmerno pa sicer prizadene ranljive ljudi, še posebej ženske in otroke, prebivalce na konfliktnih območjih in migrante. FOTO: Aljoša Kravanja

Otroci najbolj občutljivi na oporečno hrano

Blaža Nahtagal z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer opravlja naloge informacijske točke Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), ki je na konferenci govorila o varnosti hrane v izrednih razmerah, je med drugim opozorila, da so najbolj izpostavljena skupina pri zastrupitvah s hrano otroci. Najbolj pogosti povzročitelji okužb z živili pa so: norovirusi, ki povzročajo drisko, bruhanje in se hitro širijo, bakterija kampilobakter, ki povzroča eno najpogostejših bakterijsko povzročenih črevesnih nalezljivih bolezni, salmonela in patogena seva E. coli EPEC (enteropatogena) in ETEC (enterotoksigena).

Nahtagalova je ob tem navedla, da je Evropska agencija za varnost hrane v letu 2018 zabeležila 5146 izbruhov okužb z živili, kar 57 odstotkov so jih povzročile bakterije, virusi zgolj 13,5 odstotka. Najpogostejši vir okužb so bila živila živalskega izvora.

Po podatkih Združenih narodov (ZN) zaradi bolezni, ki jih povzročita nevarna hrana in voda, na svetu umre okoli tri milijone ljudi na leto. Ob tem ZN opozarjajo, da prepogosto mislimo, da so vsa živila varna. Zato so v svetu, kjer verige s hrano postajajo daljše, standardi in regulative še toliko pomembnejši, saj so ključni za varno hrano. Ta namreč prispeva h gospodarskemu uspehu, krepi kmetijstvo in tudi turizem ter trajnostni razvoj.



 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
09. 06. 2020 10.11
+2
Naj pogledajo v skrite hladilnike in zmrzovalnike posameznih gostiln, kaj se nahaja v njih ali pa pred zaprtjem trgovin brez sramu gostince, ki pokupujejo vse kar je znižano in pred iztekom roka trajanja in za vikende, ko ni kontrole oz. inšpekcijskega nadzora lepo prodajajo za prvo kategorno hrano, kaj pomeni temna kost pri piščancu, da je bil že zamrznjen in to se dogaja redno v mnogih gostilnah ali čevapćiči, ki so že skoraj zelene barve in se opečejo, zagorijo, da se ne vidi kakovost in žveplo, ki ohranja izgled svežine itd, itd se čudim, da ni več nadzora oz. da ni več zastrupitev?
felix59 drugič
08. 06. 2020 21.22
+5
Še eden mi bo poskusil prodati pokvarjeno meso , ga bo surovega pojedel.
antilevi?ar
08. 06. 2020 20.43
+7
Glede na to, da dvakrat na teden redno preklicujete, zelo nevarno hrano
flojdi
08. 06. 2020 20.11
+7
. NeVarne sploh ne bi smelo biti. PoLovite potlej Odgovorni in Zadolženi , in Plačani , za te stvari vse tiste , ki jo Naredijo NeVarno . / (p)a smo spet pri vranah , najbrž
flojdi
08. 06. 2020 20.14
+4
.pravzaprav pri srakah . / ah, pa še opravičit se moram pravim vranam in srakam za povsem neumestno primerjavo z
elsh
08. 06. 2020 20.07
+22
Povprečen Slovenec ima na krožniku odpadke Zahoda.
hotchilipoper
09. 06. 2020 08.17
+7
točno to,in za to ve vsak inšpektor,ampak da ne izgubi službe je modro tiho
kekec1222
08. 06. 2020 19.43
+22
Tak bo kot pravi moja mati, ja sine, se vesel boš da maš svoj kos zemlje in si boš lahko pridelal sam svojo hrano, takrat boš vedel kaj ješ. Kupujemo nekvalitetno hrano, skoraj vsak dan na novicah kaj so odmaknili z polic, ta bakterija, salmonela, eh.... Za skozlat!
roten
08. 06. 2020 19.25
+14
sadje zelenjava katastrofa domače se prodaja ven in uvaža nekaj ž klase
big brother
08. 06. 2020 19.21
+9
V Sloveniji imamo predvsem po dolgem in počez nekvalitetno hrano, torej najnižje kakovosti, predvsem govorim to o menu, ki se pojavlja po trgovinah in gostilnah. Katastrofa. Predvsem mleto meso, kebabi, čevapi po gostilnah, ko bi vi ljudje vedl kaj jeste, nebi jedl več ni. V 70% jeste podvampovno, loj in opilke, mesa bore malo in še vse to 0 kakovosti, živina v 90% primerov krmljena samo s periodnim sistemom. To je Slovenija. Enako varajo tudi kmeti, ki govorijo domače lokalno,prašiča pa s pomijam fotrajo in govedo z silažo.
DirtySanchez
08. 06. 2020 19.25
+3
korintos25
08. 06. 2020 20.08
+0
Kaj je pa s pomijami narobe? To je tisto kar je tebi pri obroku ostalo.
big brother
08. 06. 2020 21.06
+5
bmwgs
08. 06. 2020 19.12
+3
Kmet dela od jutra do večera , cene nizke ,subvencije ,ki gredo marsikomu v nos jih mora pošteno odslužit ,ko drugim z šerifom vred jih kar odpišejo itd.
ecnarf
08. 06. 2020 18.41
+33
50 let se že ukvarjam z kmetijstvom in v vseh teh latih še ni bilo poštenega plačila za prodano mleko in meso ter les ,žita so podcenjena ,bistvo pri nas je da odkupovalci poceni odkupijo in potem zaslužijo več kot dobi kmet .Mleko je odkupna cena 30 c v trgovini je blizu evra meso bika je po 3 e v trgovini je pa od 5 do 20e meso krave jepa po sramotnih 1 do 2,5e.
DaVinci
08. 06. 2020 18.57
+7
Jaz ti placam kravje po 3-5 samo pripelji.
DaVinci
08. 06. 2020 18.58
+3
Ce odprws svojo mesnico bom pri tebi vsak teden.
korintos25
08. 06. 2020 19.00
-8
srecnii
08. 06. 2020 20.53
+2
Bika plačujejo 3 evre/kg, v trgovini pa so cene povprečje tam 9 evrov....dobr se nate*uje kmete.
el capitano
08. 06. 2020 18.38
+15
Bistvo je, da se pot predelane hrane čimbolj skrajša in se izogne prepridajalcem..
AxisDeus
08. 06. 2020 18.37
+4
V primerjavi z marsikatero državo, precej, v primerjavi s kakšno, premalo. Seveda pa se težko naravno proizvede toliko različne in raznovrstne hrane, kot jo povprečen Evropejec zahteva, skozi vse leto, poleg tega to zahteva ekonomski vložek, pa tudi čim manjšo odpadno in porabno vrednost. Vsekakor danes ne moremo več govoriti o eko reji oz. zelo težko: tukaj smo Slovenci zelo v prednosti, ker bi LAHKO imeli izvrstno oskrbovalno mrežo, vsi dejavniki so nam vprid ... politika in zakoni ... ta je druga.
Pjudipaaaaaj
08. 06. 2020 18.36
-2
Bom dal v anlaizo par zemeljskih živil kupljenih v SLO in par živalskih SLO produktov. Ko bom na podlagi madnarodno neodvisnih raziskav ugotovil v tej hrani nedovoljene vsebnosti različnih zadev...kaj naj..tožim vlado RS? Na koga se naj obrnem? Ajaaa....moje raziskave nimajo teže. Logično. Vedite inšpektorji, ko boste od mene zaradi takih člankov nekih levičarskih zaostalih medijev začeli dobivat moje prijave (ki ne bodo anonimne), boste po zakonu odgovorni na vsako mojo prijavo reagirat v zakonsko določenem terminu. Če ne boste..obstaja PRAVO. Ne NEKAJ BLUZIT O ČEMER NIMATE POJMA.
el capitano
08. 06. 2020 18.35
+24
Slovenija je smetišče Evrope, no vsaj hrana, ki jo prodajajo tuje trgovske verige.Pametno bi bilo, da bi nekdo pomagal kmetom ,da bi se začeli združevat v kooperative in imeli lastno verigo trgovin..Desne stranke, ki vedno kokodakajo ,kako je problem z kmetijstvom tega nočejo niti slišat ..le zakaj?Skratka zadružništvo ,kooperative in strojni krožki, bi sigurno postavili slovensko kmetijstvo na višji nivo..
Pjudipaaaaaj
08. 06. 2020 18.40
+7
Ne le Slovenija. Cela EU je smetišče te omenjene hrane. Španec ali anglež dobi isto hrano kot mi.
DaVinci
08. 06. 2020 18.34
+4
slovensko je zdravo? Vidim kako eni kmeti delajo z govedo,da so v lastnih odpadkih do kolen.Ne mi slovensko,da je boljse.
korintos25
08. 06. 2020 18.19
+6
30% lastne oskrbe imamo pri mesu, dober tek. Hahahaha
Dej???
08. 06. 2020 18.35
+1
30% preveč. Je pa drugače čez 70% vsaj pri mesu, kar je itak nesmisel.
mentorhercul
08. 06. 2020 18.19
+39
Slovenske bike izvažat v tujino, nazaj pa uvažamo užitne klavniške odpadke in iz njih se dela okusne klobase, narobe svet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Slovenskimuri
08. 06. 2020 18.16
+16
Spet domače zezat veliki loh pa vse prpeljejo sam v trstu etikete gor limat bio
EEgon
08. 06. 2020 18.14
+0
Meso kupujem izključno SLO rojeno, vzgojeno,predelano. Zelenjavo, bi kupil tudi iz SLO če bi jo bulo moč kupiti. Vsaj jabolka so od Eurodada.
korintos25
08. 06. 2020 18.18
+5
korintos25
08. 06. 2020 18.19
+7
EEgon
08. 06. 2020 18.28
+9
DirtySanchez
08. 06. 2020 18.10
+15
Salmonela v piščančjem mesu pri Panviti... Vrgel stran 3 pakete omenjena ga mesa omenjenega proizvajalca, toliko o varni hrani. .... Kupujem samo še domače od kmetov direkt...
EEgon
08. 06. 2020 18.16
+15
Nekoč kupoval od Panvite meso, ko sem spoznal, da je bila Panvita kupec mesa iz Poljske od Panvite ne kupim nič več. Tudi CE mesnine so sumljive, meso hitro postane oksidirano v neodprti embalaži.