Slovenija

'Varnost pomembnejša od sporočil na telefonu, nervoze zaradi vročine in zamude na cilj'

Ljubljana, 20. 06. 2019 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Agencija za varnost prometa bo na prvi poletni dan v sodelovanju s policijo, AMZS in Zavodi Varna pot, Vozim, Združenjem DrogArt in Zvezo moto klubov Slovenije začela skupno akcijo z imenom VarnoVPoletje. Policija bo v času akcije izvajala povečan nadzor po vsej Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Varno v poletje
    02:45
    Iz 24UR: Varno v poletje
  • Iz SVETA: Varno v poletje
    02:45
    Iz SVETA: Varno v poletje

Agencija za varnost prometa bo od jutri, 21. junija 2019, na prvi poletni dan, v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, to so Policija, Avto-moto zveza Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, Združenje DrogArt, Zveza moto klubov Slovenije in Zveza ZŠAMS, izvajala skupno akcijo #VarnoVPoletje.

V prihodnjih petih tednih bodo v okviru številnih aktivnosti partnerji akcije skupaj navzoči v 16 slovenskih mestih na 40 različnih lokacijah. S sporočilnimi tablami bodo v jutranjem in popoldansko-večernem terminu navzoči na večjih parkiriščih in nekaterih drugih površinah v številnih mestih po Sloveniji. Sodelovali bodo tudi na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih, Policija pa bo izvajala povečan nadzor po vsej Sloveniji.

Pobudo za skupno akcijo je Agencija za varnost prometa podala zaradi nekaterih kazalnikov, na podlagi katerih je pričakovati, da se stanje varnosti cestnega prometa do konca leta v primerjavi z letom poprej utegne poslabšati. Na javnost želijo v času poletne brezskrbnosti nasloviti sporočilo, kako usoden je lahko katerikoli od dejavnikov tveganja v prometu, ki nam ali našim bližnjim lahko za vedno spremeni življenje. Poletni počitniški dnevi in odgovorno ravnanje v prometu naj se ne izključujejo, opozarjajo na AVP. 

Vesna Marinko, v. d. direktorice AVP, opozarja, da je v poletnih mesecih gostota prometa še posebej povečana, na vozne sposobnosti vplivata vročina in nestrpnost, na vozne razmere pa zastoji in spremenljivo vreme z nevihtami ter točo. Povečano je tudi število voznikov iz drugih držav. "Dvigniti želimo tudi zavedanje, da je v poletnih mesecih na cestah večje število motoristov, ki jih pozivamo k previdni in defenzivni vožnji, voznike pa opozarjamo na njihovo ranljivost, kot tudi na ranljivost kolesarjev in pešcev," dodaja Marinkova. 

'Že pot do želene destinacije je del počitnic'

Policisti bodo v času načrtovanih prireditev navzoči v okolici lokalov oziroma prireditvenih mest, kjer bodo preverjali psihofizično stanje voznikov, pozorni bodo pa tudi na druge kršitve cestnoprometnih predpisov, je povedal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije. 

Vedno več nesrečam botruje tudi uporaba pametnih telefonov.
Vedno več nesrečam botruje tudi uporaba pametnih telefonov. FOTO: AVP

Kampanjo #VarnoVPoletje so zasnovali v agenciji LunaTBWA. Tine Lugarič je povedal, da je glavni namen kampanje, da drug drugemu položimo na srce, da je varnost vseh nas najpomembnejša stvar na cesti. "Bolj od sporočil na telefonih, bolj od jeze ob zastoju, bolj od nervoze zaradi vročine, bolj od zamude na cilj in bolj od razposajene želje po poletnih radostih, proti katerim drvimo. Te se namreč lahko končajo, še preden se začnejo," dodaja Lugarič. 

V AMZS, ki se prav tako pridružuje akciji, svetujejo, da naj ljudje pred potjo preverijo stanje na cestah, poskrbijo za tehnično varnost vozila in upoštevajo predpise ter razmere na cestah. "Predvsem pa naj velja zavedanje, da je že pot do želene destinacije del počitnic," dodaja Jure Kostanjšek, generalni sekretar AMZS. 

Kot družba izredno tolerantni do alkohola

Alkohol je še vedno med najpogostejšimi vzroki za nastanek najhujših prometnih nesreč, vendar smo kot družba izredno tolerantni do tovrstnih pojavov, izpostavlja Robert Štaba iz Zavoda Varna pot. "Podcenjevanje posledic, ki jih povzroči alkohol, se trudimo spremeniti s pozitivnimi oblikami preventivno-izobraževalnih programov," poudarja Štaba, ki dodaja, da ima akcija #VarnoVPoletje takšno sporočilnost in cilj. 

Odnos do vožnje pod vplivom alkohola je v Sloveniji preveč toleranten.
Odnos do vožnje pod vplivom alkohola je v Sloveniji preveč toleranten. FOTO: Dreamstime

Alkohol je kot problematičen dejavnik izpostavil tudi David Razboršek, direktor Zavoda Vozim. "Poletje se je začelo s polno paro, s tem pa tudi povečano število zabav, kjer je prisotno pitje alkohola in posledično tudi vožnja pod vplivom alkohola. Zmotno je mišljenje, da se zabava konča, ko je konec njenega dogajanja. Konča se namreč, ko srečno in varno prispemo domov in ko naslednje jutro lahko objamemo svoje bližnje," pravi Razboršek.

Generalni sekretar Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije (ZŠAM) Fadil Mušinović pa je izpostavil pomen vzgoje otrok in s tem ozaveščenosti staršev. "Otroci so naša prihodnost. Če jih bomo vzgojili, in k temu pritegnili tudi starše, bo varnost boljša," je dejal.

Število nesreč motoristov se povečuje

Stanje varnosti v cestnem prometu na območju PU Nova Gorica je letos v izrazito negativnem trendu, pri čemer še posebej izstopa število prometnih nesreč motoristov v Zgornjem Posočju. Večino nesreč s hujšimi posledicami so povzročili motoristi sami – med vzroki za nesreče so predvsem individualne napake voznikov, kot so nepravilna prehitevanja, kar je bil glavni vzrok vsem letošnjim smrtnim nesrečam in hudim telesnim poškodbam motoristov.

Naraslo je število nesreč motoristov, še posebej v Zgornjem Posočju.
Naraslo je število nesreč motoristov, še posebej v Zgornjem Posočju. FOTO: Zavod Vozim

Leopold Pungerčar, predsednik Zveze moto klubov Slovenije, se zaveda, da so motoristi najranljivejša skupina v prometu. "Ugotavljamo, da je izrednega pomena, da vsi udeleženci v prometu v sebi nosimo zavedanje, da smo varni (tudi motoristi) le takrat, ko se svoje ranljivosti zavedamo vsi," je dejal Pungerčar in poudaril, da je njihov moto, da je življenje neprecenljivo in da tega darila ne smejo zapraviti z nespametjo na cesti. 

Seznam lokacij in aktivnosti AVP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
20. 06. 2019 19.15
Vse za denar,amzs najvecja prevara in napihnjene cene njihovih uslug,sploh pomoc na cesti. Prides v delavnico in prosis za pomoc da ti da inekcijo v gumo pa prav da je zaprto,5 minut prepozen,sctem da je ravno priklopil aparat za polnjenje klime na avtu od svojega prjatla. Res velika pomoc. Instruktorji pa po vecini vsi tezave z alloholom,prej ali pa se sedaj. Nov avto en sam velik ekran po celi armaturi,pa carplay pa airplay pa internet in vse ostslo. Kdo koga farba? Vse za zepe pescice pri koritu.
disorderliness
20. 06. 2019 19.02
-2
Ne vem, če policaji na meji ustvarjajo večurne zastoje, je pa vse v redu? Ljudje trpijo, polni mehurji, bolečine, posledično živčnost.... Prepričan sem, da več karambolov in smrtnih žrtev ustvarijo policaji, kot pa telefoni.
MladostNiNorost
20. 06. 2019 19.06
Tanek_led
20. 06. 2019 18.42
+2
Samo neke kontrole ko ne za hitrost, takta alkohol, sedaj telefon.
Zikepike
20. 06. 2019 18.07
+2
ceu živ žav nam je naredila tale napredna tehnologija. ne bi raje kričal iz hriba na hrib kot vcasih, se zbiral na njivah mrvo zbiral, se razgibaval, jedli hrano ki nam da naša kravica Rozika, pili vodo z izvora...tole danes pa vse nekiiiii na GumB...ni čudno da je toliko bolezni če pa nihče nič ne giba, hrano ti drugi predelujejo....in še še...skratka zamisel ''pametnih'' glavic za prihodnost je šla v k.....
RamzesII
20. 06. 2019 18.02
-5
Za volanom ne bodi za ekranom, malo dvoumno zapisano, namreč ljudje igrajo tudi simulacije voženj na računalnikih, torej so za volanom za ekranom in ne nujno enim.
Tomvojo
20. 06. 2019 17.59
+0
V slolandiji bi se lahko homologiral samo avto brez vse te navlake, brezizjemna blokada telefona in harpuna namest airbega, tist ki bo to uzakonil ima moj glas na volitvah, pa še od katerega drugega.
upornik30
20. 06. 2019 17.12
+5
kaj pa navigacija pa razni display ..........današnji avti so vse na touch
cvele
20. 06. 2019 18.08
+1
RamzesII
20. 06. 2019 16.45
-9
"'Varnost pomembnejša od sporočil na telefonu in zamude na cilj'" Lahko je posploševati, a priložnost zamujena ne vrne se nobena, zadeva prav tako, včasih je sporočilo vezano na zadevo, ki pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Teorija je eno, praksa pa drugo.
cvele
20. 06. 2019 17.41
+3
Naj ti zbijejo nekoga iz druzine pa pol govor
RamzesII
20. 06. 2019 18.00
-7
Lahko zamudiš kakšno važno zadevo, tega se ne da popravit. Kar je zamujeno je zamujeno.