Slovenija

Varnost traktoristov: Slovenija po številu traktorjev prava velesila

Maribor, 31. 03. 2023 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
65

Ker ima kar polovica kmetij vsaj en traktor, njihovo število pa v Sloveniji še narašča, je v prostorih izpitnega centra v Mariboru potekal dogodek za večjo varnost voznikov traktorjev s predavanji in praktičnimi prikazi na vadbeni površini. V petih letih je bilo v Sloveniji zabeleženih 757 prometnih nesreč s traktorjem, v katerih je umrlo devet voznikov traktorjev.

Agencija za varnost prometa je danes v prostorih izpitnega centra v Mariboru organizirala dogodek za večjo varnost voznikov traktorjev s predavanji in praktičnimi prikazi na vadbeni površini. Konec leta 2022 je bilo v Sloveniji namreč registriranih že več kot 119.000 traktorjev. Po številu traktorjev na prebivalca je Slovenija tako prava velesila, saj ima povprečno vsak 17. prebivalec doma traktor. Za vožnjo traktorja voznik potrebuje veljavno vozniško dovoljenje F kategorije. Na dan 27. marca je bilo v Sloveniji 299.012 imetnikov veljavnega vozniškega dovoljenja kategorije F. 

Današnji govorci so predstavili opravljanje izpita za to kategorijo, varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki, varnostne vidike teh vozil v prometu ter ugotovitve inšpekcijskih nadzorov. Ker je sezona dela na kmetijskih zemljiščih že v teku, večina opravil pa se izvaja s traktorjem, so bila opozorila Agencije in Policije namenjena tudi pozivu voznikom traktorjev k varni, previdni in odgovorni vožnji, ostalim voznikom motornih vozil pa k strpnosti do voznikov teh vozil. V petih letih je bilo v Sloveniji zabeleženih 757 prometnih nesreč s traktorjem, v katerih je umrlo devet voznikov traktorjev, 19 je bilo hudo, 85 pa lahko telesno poškodovanih.

Slovenija velesila po številu traktorjev

Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je opozorila, da je poleg registriranih traktorjev po nekaterih ocenah še mnogo neregistriranih, njihova povprečna starost pa narašča. To so predvsem starejši stroji, ki so najpogosteje brez kabine ali varnostnega loka in se kot taki ne morejo registrirati. Za uporabnike so tudi bistveno nevarnejši ob morebitnem prevračanju in predstavljajo veliko tveganje v prometu. Felserjeva je opozorila, da tudi za voznike traktorjev velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, med vožnjo pa je prepovedana uporaba mobilnega telefona.

Predavanjem je sledil praktični prikaz na vadbeni površini, kjer so se udeleženci lahko seznanili z vožnjo traktorja s priklopnikom, oldtajmerji, različnimi tipi traktorjev in se seznanili z aktivnostmi Šole vožnje Slovenske vojske.
Predavanjem je sledil praktični prikaz na vadbeni površini, kjer so se udeleženci lahko seznanili z vožnjo traktorja s priklopnikom, oldtajmerji, različnimi tipi traktorjev in se seznanili z aktivnostmi Šole vožnje Slovenske vojske. FOTO: AVP

Varnost voznikov traktorjev v prometu

Franc Kancler, Biotehniška šola Maribor, je predstavil varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki in povedal, da ima vsaj en traktor polovica slovenskih kmetij, dva ima četrtina kmetij, tri ali več pa ima okrog 10 odstotkov kmetij. Vsak traktor letno opravi 280 delovnih ur, kar pomeni, da so slabo izkoriščeni, je izpostavil. V 70 odstotkih je odgovornost za nesrečo pri teh voznikih na človeku, v 15 odstotkih na podlagi (vozna površina) in v 15 odstotkih na stroju. Med vzroki prometnih in delovnih nesreč traktorjev so po besedah Kanclerja slaba ocena terena (zdrs, prevrnitev), vožnja čez rob cestišča (prevrnitev), neprilagojena hitrost ter vstop na traktor ali na priključek, ko se ta že premika. 

Voznik traktorja nikdar ne sme biti bos, v natikačih ali drugi neustrezni obutvi ali opremi, je bil še jasen Kancler. Obvezna je uporaba smernika pri spremembi smeri vožnje, česar se morajo vozniki traktorjev zavedati ves čas, prav tako je potrebna največja možna mera previdnosti pri vključevanju s stranske na glavne ceste. Če traktorski priključek nima sedeža, na njem nikakor ni dovoljeno prevažati ljudi, prav tako ni dovoljen prevoz otrok v kabini do starosti leta in pol, od starosti leta in pol do višine 140 cm pa je prevoz otrok mogoč z obvezno uporabo otroškega sedeža. Izpostavil je tudi pomen varnostnega loka in uporabe varnostnega pasu.

Boštjan Koletnik, samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave Maribor, je predstavil ugotovitve varnosti traktorjev v cestnem prometu na območju PU Maribor. Lani so na tem območju zabeležili 35 prometnih nesreč z udeležbo voznikov traktorjev, največ na območju policijskih postaj Ptuj in Lenart. Kar 66 odstotkov so jih povzročili vozniki traktorjev sami. Ker je traktor počasi vozeče vozilo, mora imeti nameščeno označevalno tablo za takšna vozila. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. Koletnik je poudaril, da je za delo na njivi ali polju nujna uporaba varnostnega pasu, za neuporabo je predpisana globa.

Poleg registriranih traktorjev je v Sloveniji po nekaterih ocenah še mnogo neregistriranih.
Poleg registriranih traktorjev je v Sloveniji po nekaterih ocenah še mnogo neregistriranih. FOTO: Shutterstock

Med delom na njivi se na traktor in priklopnik nabereta zemlja in blato, ki ga marsikdo nato nanese na cesto, kjer takšna onesnaženost lahko predstavlja nevarnost v prometu. Zakon zato veleva, da je vozilo treba očistiti ob vsaki vključitvi v cestni promet. Traktor mora biti registriran, tehnično brezhiben s prižganimi in čistimi lučmi ter odsevniki in ustrezno opremljen z utripajočo rumeno lučjo, če ima pripet priključek, ki je širši od traktorja. Pomembno je tudi pravilno pritrjevanje tovora na vozilo, je dejal Koletnik in poudaril, da je Agencija za varnost prometa pripravila poseben pripomoček, ki je odlično pomagalo za pravilno pritrjevanje.

Lani več kot 111.000 tehničnih pregledov traktorjev, večina na terenu

Večina tehničnih se zaradi specifike tovrstnih vozil opravi na terenu. To v praksi pomeni, da organizacije, ki izvajajo tehnične preglede traktorjev na terenu, morajo za te lokacije izpolnjevati posebne pogoje, lokacije in termine pa morajo priglasiti Agenciji za varnost prometa. Imetnik traktorja lahko izbere med trenutno 1.646 veljavnimi lokacijami za opravljanje tehničnega pregleda na terenu. Natančne lokacije in čas izvajanja objavi izvajalec tehničnih pregledov. Trenutno je priglašenih več kot 200 terminov za opravljanje takšnega pregleda, v postopku priglasitve pa jih je še nekaj manj kot 400 (na dan 28. 3. 2023). V letošnjem letu je bilo izvedenih že 456 terminov, v katerih so se opravljali tehnični pregledi na terenu. 

Po številu traktorjev na prebivalca je Slovenija prava velesila, saj ima povprečno vsak 17. prebivalec doma traktor.
Po številu traktorjev na prebivalca je Slovenija prava velesila, saj ima povprečno vsak 17. prebivalec doma traktor. FOTO: AVP

Število traktorjev in tehničnih pregledov traktorjev od leta 2020 do 2022 počasi narašča.

 202020212022
Število registriranih traktorjev114.221116.703119.342
Število tehničnih pregledov traktorjev105.933109.150111.080

 

V Sloveniji skoraj 300.000 imetnikov vozniškega dovoljenja kategorije F

Za vožnjo traktorja voznik potrebuje veljavno vozniško dovoljenje F kategorije. Ob upoštevanju zadnjega petletnega povprečja (2018–2022) vsako leto 250 oseb opravi izpit kategorije F, ne da bi predhodno že imeli veljavno vozniško dovoljenje kategorije B. Značilnosti opravljanja vozniškega izpita te kategorije je predstavil Janez Meznarič. Podrobno je spregovoril o dokumentih, ki so potrebni za opravljanje vozniškega izpita in učne stopnje usposabljanja ter praktični del vozniškega izpita. V Sloveniji je 21 šol vožnje, ki so registrirane za usposabljanje. V lanskem letu je bila stopnja uspešnosti teoretičnih izpitov v povprečju okrog 43 odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
31. 03. 2023 17.58
+2
Država Slovenija je subvencionirala nakup novih traktorjev namenjenih samo za proteste, mislim da bi morali v Sloveniji zelo dobro premisliti za kakšne kmete dajamo vsi mi DAVKOPLAČEVALCI denar, če dajemo denar kmetom, ki dajajo hrano na Slovenski trg, potem je vse O.K., če pa dajemo denar kmetom, ki dajejo hrano na Avstrijski trg, potem pa ni NIČ V REDU, ne vidim vzroka zakaj bi mi Slovenčki , ki imamo za pol manjše plače kot Avstrijci, futrali Avstrijce.
pekoči paradižnik
31. 03. 2023 16.09
+2
Slovenski kmetje so potrjeno svetovni prvaki v številu traktorjev na hektar obdelovalne zemlje. Po količini pridelka pa vemo kam spadajo,.. tudi po subvencijah so visoko, pa še vedno jamrajo, da bi jim človek dal za kos kruha.
pekoči paradižnik
31. 03. 2023 16.08
+1
Pravilen pristop države bi bil, da bi subvencionirala cene pridelka, ne pa da podarja subvencije zato, da kmetje sploh kmetujejo, ,.... narobe svet, zato se kmetje borijo, da se ne bi kaj spremenilo, ker jim tak način najbolj ustreza, se v njem najbolje znajdejo in najboljše živijo,.... ves čas pa tarnajo in jokajo, kako jih stiska....... to in ono.
pekoči paradižnik
31. 03. 2023 16.08
+1
Državne subvencije: ... najprej za potrebno strojno opremo, ... nato za gorivo, da lahko opravijo spomladanska dela na poljih,... za semena, da lahko posejejo njive,... za gnojila, da lahko gnojijo in dognojujejo v času vegetacije,.... za škropiva, da lahko zatirajo škodljivce,... za gorivo, da lahko opravijo žetev,... Ko pa je pridelek pospravljen, ga pa želijo prodati na trgu, najboljšemu ponudniku, da bo zaslužek čim večji. To je je filozofija in ekonomika slovenskega kmetijstva, istočasno so pa imajo za največje žrtve tega sistema.
pekoči paradižnik
31. 03. 2023 16.07
+2
Ob osamosvojitvi je bila prehranska samooskrba 73 %,... danes je 31%, 40.000,00 ha je manj površin v obdelavi kot leta 92, v teh letih je država razdelila 15 milijard subvencij in nepovratnih sredstev v kmetijstvo. Ne rabiš biti posebej velik strokovnjak, da vidiš, da tukaj nekaj ne gre skupaj.
JohannDoe
31. 03. 2023 15.33
+3
Če se primerjamo z "razvito tujino" ni razlika v številu traktorjev, ampak v številu kmetov. V tujini je kmetijstvo v rokah korporacij in podjetij, ki intenzivno obdelujejo in izkoriščajo velike površine in količine. Po možnosti s čim cenejšimi romunskimi delavci. Pri nas je kmetijstvo sosed Janez z družino, dokler otroci ne odrastejo. Tako ti je tole. Uganite kaj nam Evropa in naše vlade govorijo, da je prihodnost.
JohannDoe
31. 03. 2023 15.37
+0
In te vaše sprdačine do kmetov nehote ali pa hote častijo intenzivno pridelano in štrihano hrano korporacij, ki jo kupujete na policah v supermarketu. Vse je super v tej verigi. Superkmeti, supermarketi. Samo vi ste v tem najmanj super.
punkracij
31. 03. 2023 15.28
+0
Kaj ni to ok,vsi traktoristi so potencialni vozniki tankov.
devote
31. 03. 2023 15.26
+1
pridemo v ljubljamo in zdrobimo jankovica in njegov kanal. dontfvithus
JohannDoe
31. 03. 2023 15.21
+3
@jank Pri stroju je vedno tako, da kupiš najboljše, kar si lahko privoščiš. Vsako šparanje te kasneje po pravilu stane več kot prišparaš. Se pravi - če količkaj zares in redno delaš. Če bi kdaj kaj delal z rokami, bi vedel o čem govorim. Če pa samo za hobi in zase vsake toliko malo "pobrusiš" ali "poorješ" pa je dobro tudi tisto iz Hoferja.
periot22
31. 03. 2023 15.12
+2
Kavcarji najemite si kmetijo pa dol s kavča!
JohannDoe
31. 03. 2023 15.11
+5
Kakšna kmetija pa je brez traktorja? A z osli delajo?
bandit1
31. 03. 2023 15.14
-4
Ne enega za vsak priključek drugega da ne preklapljaš mehanizacije.
JohannDoe
31. 03. 2023 15.26
+1
Če imaš dva so že vsakršna vsakodnevna opravila na "hobi" farmi izrazito preprostejša in hitrejša. Predstavljaj pa si, da od tega živiš in si na stroju vsak dan po par ur. Verjetno bi se res precej sekiral okoli tega kaj si bodo sosedje mislili ali pa mestni fantje, ker da maš dva traktorja :-D Seveda bi se. LOL
Nightingale
31. 03. 2023 15.02
+1
V petih letih 9 umrlih?! Vsak teden poročate o delovnih nesrečah. Fabricirani podatki...
Klasik
31. 03. 2023 15.11
+0
Niso vse delovne nesreče v kateri je udeležen traktor!
Klasik
31. 03. 2023 14.23
+6
Država subvencionira traktorje nove 60%,pogoj gozdarska oprema. Po treh letih ga lahko prodaš in kupiš novega in tu je VELIKA NAPAKA. Subvencije in subvencioniranje strojev bi moralo biti vezano na proizvodnjo. In ja tisti ki imajo veliko zemlje, gozda vedno pridejo k koritu, manjši nikoli, čeprav se z muko trudijo ohranit kmetijo živo. Da ne bo pomote sem kmet, ne socialec ali javni uslužbenec. Vsi kmetje delajo tujih gozdovih, sploh RKC, kjer obračajo velike denarje in si kupujejo stroje in traktorje za gozdarstvo 100.000 evrih.
jank
31. 03. 2023 14.09
+3
Menim, da bi morali za traktoriste izvajati bolj temeljit pregled psihofizičnih in mentalnih sposobnosti. Nedavni protesti to zelo nazorno dokazujejo.
JohannDoe
31. 03. 2023 15.13
+3
Traktoriste, kolesarje... si si mislil, da pri nas lahko kolesariš brez temeljitega pregleda podstrešja?
Rožice so zacvetele
31. 03. 2023 14.05
+7
Zanimivo, zelenjavo, meso, sadje pa uvažamo. Zakaj pa imajo traktorje?
RdečiKarton
31. 03. 2023 14.31
-1
soncarica84
31. 03. 2023 14.56
+0
Da se z njim peljes v trgovino. Poznam vec primerov. Tisti traktorji njiv ze leta in leta niso videli.
srecnii
31. 03. 2023 14.00
+3
Logično, Slovenski kmet dela za tujce, saj se tud naš elz izvoz v Avstrijo, krave pa v Italijo....tujci pa dajejo subvencije....od te države tko ali tko ni nič.
jank
31. 03. 2023 14.39
+1
Subvencije dajemo mi, nič tujci. Ti samo jedo hrano naših kmetov, ki smo jo mi sofinancirali.
JohannDoe
31. 03. 2023 15.14
+1
razumi če lahko
31. 03. 2023 13.48
+5
Kmetu je traktor delovni stroj brez njega ne more obdelovati zemlje zato jih imajo in predvsem vsi ta veliki ,ki vam gredo v nos so na leasing in kredit !! Poglejmo malo širše kovinarji , mizarji ,kamnoseki tudi gradbinci imajo delovne stroje ,ki so vredni krepko čez 100 tisoč tudi milijon in jih morajo imeti , če želijo bit konkurenčni in uspešni na svoji poslovni poti !! Seveda tisti proračunski tega ne rabijo in zato imajo avte ,ki so 50 000 eur in plus !!
jank
31. 03. 2023 14.40
+1
Drži, toda kakšne in koliko, to pa je druga zgodba.
PomisliNaSonce
31. 03. 2023 13.42
-7
Greznice..čistilne naprave in kanalizacijski sistemi so skupaj z traktorji glavni členi umetnega vremena. Nekdo pač mora energijo pognat, da kaj zraste za pod zob.
pekoči paradižnik
31. 03. 2023 13.32
+8
Iz polne r.. subvencij je lahko s....!
mungus
31. 03. 2023 13.30
+6
in taki s takimi dragimi traktorji pri nam stavkajo.....je pa zanimivo da dokler je ta-puklasti "vladal" ni noben kmet stavkal ....sedaj bi pa kar vsi stavkali veliko kasirali pa nič delali....to pa ne gre...a ne?