Slovenija

(Ne)varen svet: Evropska unija mora prevzeti več odgovornosti za lastno varnost

Bled, 31. 08. 2020 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab, Neža Pušnik
Komentarji
179

Blejski strateški forum je letos pod drobnogled vzel tudi varnostne izzive. Varnostni vidiki so namreč v času pandemije še posebej prišli do izraza – tudi v obliki novih, kibernetskih nevarnosti – hkrati pa se spreminjajo globalna zavezništva in odpirajo nova žarišča, tudi tisto v Belorusiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Anže Logar o diplomatskem zemljevidu
    09:44
    Iz 24UR ZVEČER: Anže Logar o diplomatskem zemljevidu
  • Iz 24UR ZVEČER: Ostra polemika na Bledu
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Ostra polemika na Bledu
  • Iz 24UR: Izplen blejskega foruma
    05:23
    Iz 24UR: Izplen blejskega foruma
  • Iz SVETA: Blejski strateški forum
    07:16
    Iz SVETA: Blejski strateški forum

 

Pandemija novega koronavirusa je – na že tako velik kup globalnih izzivov – dodala še novo veliko težavo. Pomočnica generalnega sekretarja za politične zadeve in varnostno politiko Nata Bettina Cadenbach je prepričana, da "je najbolj pomembno, da se zdravstveni izziv ne sprevrže v varnostnega." "Tega se skoraj ne da dovolj poudariti, saj želijo nekateri akterji zdravstveno krizo izkoristiti za promocijo avtoritarnih modelov vladanja. Dogaja se nam, da se sredstva, ki niso vojaška, spreminja v orožje," je dodala, pri tem pa izpostavila informacijsko tehnologijo, celo dobavno verigo. "Gre za trende, ki smo jim bili priča že pred pandemijo, jih je pa pandemija postavila v fokus." In na te izzive bo treba najti odgovor, je dejala. 

"Če si predstavljamo evropsko in transatlantsko varnostno arhitekturo po pandemiji covida, se moramo zavedati, da bo do trenutka, ko bo kriza zaradi covida končana, še minilo nekaj časa. Na tej stopnji pa lahko pregledamo začetne lekcije in iz njih potegnemo nauke. Pod drobnogled moramo vzeti svoje instrumente moči, ki niso vojaški, in kako jih uporabimo za strateške interese zahodne demokracije. Izboljšati bo treba Natovo politično dimenzijo. Osredotočiti se moramo na netipične varnostne grožnje, kot so podnebne spremembe, kibernetski izzivi, za to moramo imeti odgovore. Tudi na področju novih tehnologij moramo imeti partnerje," je dodala in poudarila, da bo potrebno sodelovanje, še posebej z EU, Združenimi narodi ... "Zavedati se moramo, da izzivi danes niso omejeni, ampak globalni."

Boj proti pandemiji se bo kazal na različnih področjih, tudi v obrambnih proračunih držav. Kaj to pomeni na primeru Slovenije, je pojasnil obrambni minister Matej Tonin, ki je dejal, da je Slovenija ravno sredi odločanja o naših sredstvih za obrambo:  "Če pa želimo razumeti, kje smo, pa so recimo stroški delovanja letalonosilke enaki letnemu obrambnemu proračunu Slovenije." Nas pa pandemija covida-19 uči, da je lahko takšno orožje tudi ohromljeno, po drugi strani pa lahko kibernetski napad cela mesta pusti brez elektrike, je dodal Tonin, ki meni, da moramo razviti nova sredstva za bitko v kibernetskem prostoru in se prilagoditi novim situacijam. Je pa ocenil, da je Slovenija v svoje dokumente preveč pogosto zapisala obljube, ki jih ni uresničila, zaradi česar je bila nezanesljiv partner. 

Pozornost je te dni seveda usmerjena v Belorusijo, kjer je zavrelo po volitvah. Generalna sekretarka Ovseja Tuula Yrjola je dejala, da namerava v Belorusijo odpotovati trojka, ki bo skušala vzpostaviti dialog, kar naj bi bil prvi korak. "Upam, da bo Belorusija to sprejela," je dodala. Če komunikacija ne bo rešila težav, obstajajo drugi mehanizmi, s katerimi bi poskusili reševati situacijo. "Najprej pa moramo natančno identificirati odprta vprašanja in videti, ali država želi sodelovati pri reševanju." Mednarodna skupnost je Belorusijo že obravnavala tudi po prejšnjih volitvah, država takrat ni želela sodelovati. 

Kriza covida-19 pa ima tudi neposredni vpliv na terensko delovanje sil. Generalni poveljnik ameriške vojske v Evropi Christopher Cavoli je dejal, da se, kljub premiku dela vojakov iz Nemčije na Poljsko, ZDA ne umikajo iz Evrope. "Dokaz tega je, da sem jaz tukaj, še boljši pa, da je okoli 35.000 ameriških vojakov v 16 evropskih državah in Izraelu. Zaveza ZDA je resnična, lani sem imel na voljo proračun v višini treh milijard dolarjev. Je pa res, da od zaveznikov pričakujemo večji prispevek," je dodal. "Vesel sem, da ima Slovenija načrt o povečanju sredstev." Se je pa vojska pri delu prilagodila "novi realnosti", za katero si sicer ne želijo, da ostane stalnica – med drugim vojake pred prihodom na vojaške vaje testirajo na covid-19, kar se je izkazalo za uspešen pristop.  

Namestnik pomočnika sekretarja Urada za evropske in evrazijske zadeve Matt Boyse je ocenil, da danes dobro poznajo načine, kako deluje Rusija, novost na prizorišču pa je Kitajska, ki skuša države od zahoda k sebi preusmeriti s pomočjo trgovine, vlaganj, torej z ekonomskimi prijemi. "Kriza novega koronavirusa pa je na dan prinesla še dodatne prijeme, tudi krizo so spremenili v orožje, v upanju, da bodo ljudje pozabili, da smo v tej situaciji prav po kitajski zaslugi, sami pa bodo izšli kot rešitelji. Maske in ventilatorje so bolj kot podarjali, prodajali, na koncu pa se je še izkazalo, da je vse skupaj slabe kakovosti. Prav tako pa so želeli, da so sprejemi pošiljk slovesni javni dogodki," je dejal Boyse. To pa ni edini pristop: "Kitajci hodijo naokoli in grozijo. Trgovanje s Kitajsko je realnost sveta, ampak zdaj skušajo po svoje izkoristiti infrastrukturo, kar vidimo v Afriki, tudi Evropi, kjer so po krizi kupovali na primer tudi pristanišča, kar vzbuja zaskrbljenost." Tako kot določena tehnologija: "Kitajska je 5G uporabila za situacijo, kjer je zdaj vse pod nadzorom kot v velikem bratu." Zaskrbljujoče je, da se želi zdaj države, ki so se po izhodu iz komunizma priključile zahodnemu svetu, zdaj od tega odvrniti, je še ocenil.  

Da je svet soočen z vse več izzivi, se je strinjal generalni direktor za CSDP in krizni odziv Pawel Herczynski, ki je izpostavil vse večjo nevarnost hibridnih groženj: "Evropska unija mora prevzeti več odgovornosti za lastno varnost. To so tudi pričakovanja naših partnerjev, pričakujejo, da bomo igrali večjo vlogo na tem področju, da bo vloga EU in Nata bolj povezana. Večja vloga EU v varnosti in obrambi bo okrepila tudi Nato. Bolj avtonomna Evropa pa bo tudi bolj močna v svetu. Vemo, da diplomacija sama po sebi pogosto ni dovolj, samo vojaška moč pa ne more zagotoviti dolgoročne stabilnosti, zato moramo ustvariti sistem politik in orodij, ki bo povezal diplomacijo, varnost, obrambo, finance, razvoj, humanitarno pomoč ..." 

Profesor katedre za nacionalno varnost in področnih študij v Centru Marshall Matthew Rhodes je ocenil, da ni le Kitajska izkoristila počasnega odziva na pandemijo, enako je storila Rusija, ob tem pa sta poskrbeli še za širjenje novic, ki so zameglile dejstva o pandemiji. "Države so morale pomoč celo vračati, ker je bila nekakovostna, potem ko je pomoč delovala zelo impresivno na poročilih," je dejal Rhodes, ki meni, da morajo države na takšne situacije postati bolj odporne. "To bi moral biti tudi projekt za čezatlanstsko sodelovanje," je ocenil. 

Govorci so sicer kljub številnim izzivom izrazili prepričanje, da se bodo pristojne ustanove na grožnje vendarle odzvale učinkovito. "Bo pa prihodnost brez dvomov zapletena, zato mora tudi Slovenija investirati v svojo varnost. In če želi biti Evropa globalna sila, kar gotovo želi biti, so za to potrebne tri stvari: močna vojska, enotna diplomacija in močna ekonomija," je ob koncu ocenil Tonin. 

Panel o kibernetski varnosti
Panel o kibernetski varnosti FOTO: BSF

Na panelu o prihodnosti kibernetskega prostora, ki je sledil panelu o digitalizaciji, je uvodoma spregovoril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je poudaril tudi "pozitivno" plat pandemije covida-19. Kot je dejal, je pospešila digitalno preobrazbo sveta, kar pa hkrati pomeni, da moramo več pozornosti nameniti kibernetski varnosti. Dodal je, da Slovenija podpira predlog Evropske komisije o ustanovitvi skupne enote za kibernetsko varnost, poudaril pa je pomen digitalizacije javnih storitev in vzdrževanja trajnostnega evropskega digitalnega ekosistema. 

Eden izmed sodelujočih na panelu je bil Karel Řehka, direktor češke Agencije za kibernetsko in informacijsko varnost (NÚKIB). Spregovoril je o kibernetskih napadih na bolnišnice, še posebej pa je izpostavil napad, ki se je zgodil na vrhuncu epidemije na Češkem, tarča pa je bila druga največja bolnišnica v državi, in sicer v Brnu. V tej bolnišnici je tudi eden izmed največjih laboratorijev za testiranje na covid-19. Odpovedati so morali številne operacije in preusmeriti nove, akutne paciente v drugo bolnišnico. Kot je povedal Rehka, je trajalo več tednov, da so računalniške sisteme v celoti spravili nazaj v pogon. Direktor Nukiba je dodal, da so se iz reševanja tovrstnih napadov naučili predvsem, da kibernetska varnost ni vprašanje, ki ga preprosto prepustiš IT-jevcem, temveč vprašanje organizacije in menedžmenta. Prav tako je ključno, da v tovrstnem primeru vsi znotraj napadene organizacije delajo skupaj, kibernetsko varnost pa je nujno okrepiti še preden se začne kriza. "Hekerji vedo, kam udariti, bolnišnice so bile takrat najbolj ranljive," je dejal. 

Gostje so spregovorili tudi o tem, kako pomembno je, da vlade in privatni sektor združijo moči pri preprečevanju in odzivanju na obstoječe kibernetske grožnje. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BITINOVINAR
01. 09. 2020 09.10
-2
Imamo srečanje držav, ki so v preteklosti do nasilnega prihoda komunistov sodelovale, imele podobne korenine. Ko smo šli še bolj na vzhod je bilo ok?
BITINOVINAR
01. 09. 2020 09.11
-2
Pa nimam nič proti sodelovanju Slovenije in Rusije nasprotno. Samo POPTV, Fajonka kar nekaj iščejo v delu drugega, v svojem nedelu ne vidijo nič
proofreader
01. 09. 2020 08.42
+10
Jaša je prišel zabavat predsednike kot so dvorni norčki zabavali kralje.
sinhron
01. 09. 2020 08.39
+5
Janša govori o vladavini prava in se izpostavlja kot mučenik , pozabi pa povedati , da si je vso godljo skuhal sam s svojimi delikti !
SLObunkeljn
01. 09. 2020 09.06
+6
Janša ni bil t.i. politični zapornik, ampak le politik v zaporu!
cakra
01. 09. 2020 08.28
+1
Veliko kritik glede srečanja na Bledu, a kje so bili novinarji zadnjih 5 let ko smo se približevali bolj k Rusiji in Srbiji ,večinoma so bili naši obiski in druženja vodilnih pol...usmerjena v te dve državi aja in en obisk pri Orbanu pa je bilo vse okej. Tudi to je res kaj je izjavil Logar o obiskih zunanjih ministrov v SL
cakra
01. 09. 2020 08.40
-2
Bolj realno bi bilo poročanje novinarja da sta zadnji dve vladi pozabile da smo v EU.
SLObunkeljn
01. 09. 2020 11.05
+1
A smo res bili kdaj "bliže" Srbiji , kot sedaj?
Nimasmisla
01. 09. 2020 08.28
+8
ko je glih govoril o vladavini prava bi pa lahko malo plenkija spomnil kaj je to vladavina prava
dejannovak
01. 09. 2020 08.20
-1
Jasno, varnost je prva. Danes nam mudžihidoni in migranti hočejo ukrasti evropski stil življenja in vse, kar smo Evropejci skozi stoletja s trdim delom, vero in domoljubjem spravili skupaj. A hočete, da je Bela krajina mohamedanska? Ne damo svoje zemlje, hočemo pa Evrope in demokracije.
franceprešeren8
01. 09. 2020 08.12
+0
smo bilo za trenutek malo manj vzhodno orientirani...
dule100
01. 09. 2020 08.11
-3
Levaki, glejte in učite se, kako izgleda kompetentna vlada!🎆💪👏
poneumljanje
01. 09. 2020 08.40
+3
Žal nelegitimna, sestavljena s pomočjo izdajalcev volilcev !
SLObunkeljn
01. 09. 2020 09.08
+4
kompetentna, pač le za nekatere ... za recimo 12 do max 24% državljanov ... ekstra kompetenca , ni kaj ;)))))
dejannovak
01. 09. 2020 08.08
-1
Res je, treba je poskrbeti za lastno varnost. Vendar danes ne toliko z orožjem, pač pa tako, da nam ne bi vladali taki, kot so udeleženci tega blejskega foruma. Teh se je treba otresti, ti so problem, ne pa razni kvazi teroristi in migranti, halo, D? Hočemo več Evrope in demokracije za vsakogar.
brabusednet
01. 09. 2020 08.08
-1
Taka demokracija EU,katera dovoljuje politične zapornike in kataloncam odreka pravico referenduma.Drugim bi pa nakladali stvari,katere sami kršijo.
Srebrnibreg1
31. 08. 2020 21.59
-1
Dobro je danes to speljala vlada ..Odlično..👍🇸🇮
BITINOVINAR
31. 08. 2020 21.41
+3
Sam vem, da g. Šarec ne bi bil sposoben zdržati tak pritisk kot ga g. Janša. POPTV IN RTVSLO toaleta a noče vršti puške v kuruzo. G. Šarec jo še vedno išče. Dobr jo je zalučal
Srebrnibreg1
31. 08. 2020 21.31
-4
Najboljša vlada do sedaj....👍🇸🇮🇸🇮
piko2263
31. 08. 2020 21.30
+3
hmmm a to pol ni bilo srečanje samo JJ in Orban???? Samo sprašujem za prijatelja levaka ki je retaaardiran in se ne razume tolk v to...
SLObunkeljn
01. 09. 2020 09.10
+4
Seveda ne, tudi Vučić je bil in pa ostali vrhinski "demokratični" prvaki na novo nastajajočega Varšavskega pakta ;)
SLObunkeljn
01. 09. 2020 09.11
+3
Verjamem, da ti je "prijatelj levak" to že obrazložil ;)
yoda99
31. 08. 2020 21.14
+5
med tem ko so oči uprte v Rusijo in Kitajsko, nam bo na hrbet skočila Turčija.
hotchilipoper
31. 08. 2020 21.13
+11
Enkrat v maskah,enkrat brez,brez veze
Dark Knight
31. 08. 2020 21.12
+6
To fajonki povejte.
Fery Zaka
31. 08. 2020 21.09
+10
Nevarni so edino politiki s svojimi lakaji, policijo in vojsko. To se kaže bolj in bolj. Svoje korito in položaje so pripravljeni braniti do konca, tudi preko trupel.
Lovec na mušice
31. 08. 2020 21.09
+5
Prvi pogoj za varnost v Sloveniji je zamenjava ministra Tonina s sposobnejšim in bolj verodostojnim. Pa naj prihaja z leve ali desne.
Krta?a 21
31. 08. 2020 21.05
+0
En sam blabla in v našem primeru še pljuvanje po lastni državi. Nej da toninček iz svojga žepa al pa nej mami primakne, al pa če izrezlja iz thinske bukve....