Slovenija

Dileme ravnateljev: varnostnih ukrepov za šole je veliko, a vsem bo težko zadostiti

Ljubljana , 26. 08. 2020 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24 ZVEČER, N.P.
Komentarji
2

Ravnatelji in učitelji so zaskrbljeni: kako bodo v šolah zadostili vsem varnostnim ukrepom? Na eni strani zdravje, na drugi doseganje šolskih ciljev – dilem je veliko. Gosta v oddaji 24UR ZVEČER sta bila ravnatelj OŠ Kamnik Rafko Lah in direktor NIJZ Milan Krek.

Ravnatelj OŠ Zalog Andrej Krumpak pravi, da zadostiti priporočilom in vpeljati protokole pri vstopu v šolo ne povzroča veliko težav. A kaj hitro se pojavi prvi izziv – otroci bodo morali v gosjem redu odhajati v učilnice, šola pa bo morala zagotoviti, da druženja na hodnikih med njimi ne bo. "Med odmori bodo učenci v učilnicah, srečevali se bodo na hodniku samo na daljavo, po levi in po desni. Težko je to razložiti prvošolčkom, pa tudi osmim in devetim razredom, ki jim je druženje na vrhu prioritetne liste," opozarja Krumpak. 

Še večji izziv bo organizacija šolske prehrane. Malico otroci lahko pojedo v učilnicah, težje ap bo s kosilom. To mora namreč po pravilih (HACCP) biti postreženo v dveh urah, če pa bi uporabljali samo to učilnico, ki po novih pravilih sprejme 20 učencev, bi se to raztegnilo na pet ur, problem razloži ravnatelj zaloške osnovne šole. 

Ena izmed učiteljic, Petra Kontarček Rabuza, je opozorila tudi na to, da se bodo lahko pojavile tudi duševne težave oziroma stiske, saj bodo otroci pogrešali stik z drugimi učenci. 

Seveda pa je največja neznanka, na katero odgovorni v vzgojno-izobraževalnem procesu ne morejo vplivati, življenje otrok zunaj šole – četudi bodo za šolskimi zidovi storili vse, že nekaj korakov stran ne bo nič več v njihovi moči. 

Rafko Lah
Rafko Lah FOTO: POP TV

Kot je povedal ravnatelj OŠ Frana Albrehta Kamnik Rafko Lah, upajo in si nadejo, da bodo vse ukrepe NIJZ lahko izvedli, a vseh zagotovo ne bodo mogli. "V našem primeru je problem predvsem prostorska stiska. Priporočila bomo izvajali tam, kjer bomo lahko, tam, kjer jih ne bomo mogli, jih pač ne bomo," je dejal. 

Dodal je, da se skupine ne bodo mešale, razen pri izbirnih predmetih, v jutranjem varstvu, ipd. "Tam bomo za dodatno varnost poskrbeli z varnostno razdaljo in zaščitnimi maskami. Ker pa je prostorska stiska velika, otroci ne bodo mogli imeti toliko razdalje, kot je potrebno," je opozoril. 

Krek je poudaril, da bodo ti ukrepi pokazali že obstoječe pomanjkljivosti šolskih stavb pri nas. "Če gospod ravnatelj nima dovolj prostora, bodo morali te prostore zagotoviti. Najbolj pomembno je, da so otroci v ločenih skupinah, saj če pride do okužbe, tako ni potrebe po zapiranju cele šole. Če pa se otroci mešajo med seboj, imamo velik problem, ko pride do okužbe," opozarja direktor NIJZ Krek. 

Maske bodo obvezne za starejše učence ob vstopu v šolo in na hodnikih, v učilnicah pa ne. Kot je povedal Lah, so se na njihovi šoli odločili, da bodo tako malice kot tudi kosila razdeljevali kar v učilnicah. 

"Smo šola, ne zapor ali kakšna druga ustanova. Trudili se bomo preprečevati kontakte, a lahko pride do kakšnega nepredvidenega kontakta," je bil realen Lah, saj gre vendarle za otroke. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DirtySanchez
27. 08. 2020 08.15
-6
Ravnatelji in učitelji s tem jamranjem samo izsiljujejo višjo plačo.
meval
27. 08. 2020 08.29
+6
Ni res. Peberi si kaj pise enkrat za spremembo.