Slovenija

Začetek zbiranja podpisov za redefinicijo spolnega nasilja, a ne brez težav

Ljubljana, 17. 02. 2021 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, A.K., STA
Komentarji
132

Inštitut 8. marec je začel s kampanjo Samo ja pomeni ja, s katero začenjajo zbirati podpise v podporo predlogu zakona za redefinicijo kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja. Ob tem v inštitutu opozarjajo na težave pri oddaji podpisov na ljubljanski upravni enoti, tam očitke o oviranju postopkov zavračajo. Odzivi državljanov so po navedbah inštituta zelo dobri, saj so doslej že zbrali več kot 1000 potrebnih podpisov podpore predlagani redefiniciji kaznivega dejanja posilstva.

 

Potem ko je Inštitut 8. marec pred dvema tednoma v DZ vložil pobudo za zbiranje podpisov državljanov v podporo predlogu novele kazenskega zakonika, je danes začel teči 60-dnevni rok za zbiranje 5000 overjenih podpisov. 

Na inštitutu predlagajo redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja z uvedbo modela afirmativnega soglasja ja pomeni ja, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Medtem ko je veljavna ureditev utemeljena na uporabi sile, pa bi model afirmativnega soglasja ustrezno zaščitil žrtve in omogočal učinkovit pregon storilcev, so prepričani.

Pri zbiranju podpisov se je Inštitutu 8. marec pridružilo več kot 100 prostovoljcev s cele Slovenije, tako danes po navedbah članice programskega odbora inštituta Maje Koražija potekajo akcije v Mariboru, Kopru, Slovenj Gradcu, Celju, Velenju in Novi Gorici.

Na inštitutu predlagajo redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja z uvedbo modela afirmativnega soglasja ja pomeni ja, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev.
Na inštitutu predlagajo redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja z uvedbo modela afirmativnega soglasja ja pomeni ja, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. FOTO: Shutterstock

Po napovedih poslanke Levice Nataše Sukić bo iniciativo s svojo mrežo na terenu aktivno podprla stranka Levica. Njeni poslanci bodo prav tako prispevali podpise podpore. Ob nujnosti redefinicije spolnega nasilja je po besedah Sukičeve pobuda tudi priložnost za nadaljevanje pogovora v družbi o posegih v telesno integriteto. Ta se je v zadnjem času razplamtel zlasti ob obtožbah spolnega nadlegovanja na fakultetah, a to je le vrh ledene gore, je opozorila poslanka. "O teh stvareh je ogromno družbenega molka, ogromno strahu in ogromno krivičnih tožb," je dodala.

Odzivi državljanov so po navedbah inštituta zelo dobri, saj so doslej že zbrali več kot 1000 potrebnih podpisov podpore predlagani redefiniciji kaznivega dejanja posilstva. Predlagatelji zakonodajne iniciative morajo sicer v 60 dneh zbrati vsaj 5000 overjenih podpisov. Če bodo izpolnjeni vsi pogoji, se bo začel zakonodajni postopek, DZ pa predlog obravnava po enakem postopku kot vse druge zakone.

Zapleti pri zbiranju podpisov

Prek družbenega omrežja Facebook  je inštitut zjutraj sicer sporočil, da so jih pred UE Bežigrad ustavili varnostniki in jim rekli, da podpisov brez prehodnega naročila ne bodo omogočili. Na Inštitutu 8. marec sicer pravijo, da so jim na sestanku v Državnem zboru dejali, da se bodo podpisi zbirali na EU Bežigrad in UE na Tobačni, ter da predhodna naročanja ne bodo potrebna. Zdaj pa naj bi oblast odprla eno samo okence na UE Tobačna. "Brez oddanih podpisov smo se odpravili domov," so dodali.

Kaj se je dogajalo, smo vprašali tudi na UE Ljubljana, kjer so pojasnili, da so jih včeraj čez dan obvestili o začetku oddaje podpore volivcev. "V ta namen smo na Tobačni ulici 5 odprli (Oddelek za okenca in krajevne urade) posebno okence za oddajo podpore, prav tako lahko stranke evidentirajo podpise tudi na Krajevnem uradu Medvode. Na Linhartovi cesti 13 zaradi velikega števila okužb in ostalih odsotnostih v tem tednu posebnega okenca ne moremo zagotoviti, saj imamo v tem trenutku odprta že tri okenca, ki pa so v celoti zasedena s predhodno naročenimi strankami (termini so zasedeni do konca tedna). V naslednjem tednu bomo za stranke imeli odprta dve okenci ter posebno okence za oddajo podpore. Število odprtih okenc bomo sproti prilagajali glede na število strank," so pojasnili.

Na UE Ljubljana zanikajo, da so onemogočili evidentiranje podpisov.
Na UE Ljubljana zanikajo, da so onemogočili evidentiranje podpisov. FOTO: Miro Majcen

Kot so dodali, so se danes zjutraj soočili z večjo skupino oseb, ki so želele vstopiti v poslopje in brez predhodne najave oddati oddajo podpore pobudi za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika.

"Ne glede na to, da jim je bilo rečeno, da za oddajo podpore volivcev ni potrebne predhodne najave, pojasnjujemo, da v trenutnih razmerah ni mogoče sprotno prilagajati okenskega poslovanja. Zato je za Upravno enoto Ljubljana zelo dobrodošla predhodna najava, da lahko delo organiziramo nemoteno. Ker se osebe niso predhodno najavile, jim je bilo pojasnjeno, da posebnega okenca zaradi zgoraj navedenih okoliščin ne moremo zagotoviti, zato smo jih usmerili na Tobačno ulico 5, kjer zagotavljamo posebno okence za ta namen. Ob tem smo jim tudi pojasnili, da lahko sicer tudi na lokaciji Linhartova cesta 13 počakajo na prosti termin, ko bodo že naročene stranke opravile svoje storitve. Osebe so želele na vrsto priti takoj, kar pa jim v danih okoliščinah nismo mogli zagotoviti," so pojasnili in še dodali, da zato navedbe, da je bilo evidentiranje podpisov s strani UE Ljubljana onemogočeno ne držijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da predstavnicam Inštituta 8. marec ni bilo onemogočeno evidentiranje podpisov, so sporočili tudi z ministrstva za javno upravo, kjer so pojasnili delovanje UE v času koronavirusa, ko je predhodna najava potrebna. Pristojni minister Boštjan Koritnik je o tem, da bo možnost oddaje podpore potekala tudi na vseh ostalih slovenskih UE obvestil tudi predstavnico Inštituta 8. marec.

Sicer pa lahko vsi, ki želijo oddati svoj podpis, to storijo tudi preko e-uprave, kjer ni predhodnega naročanja. Vse, kar potrebujete, je kvalificirano digitalno potrdilo. Kot piše na spletni strani e-uprava, je "Zavod raziskovalni inštitut 8. marec na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložil pobudo volivcem za vložitev predloga zakona o spremembah in dopolnitvah kazenskega zakonika. Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje, zato je predsednik Državnega zbora določil, da je prvi dan za zbiranje podpisov volivcev sreda, 17. februar 2021, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa sobota, 17. aprila 2021."

Volivci lahko podpise oddajo s predhodnim naročanjem ali počakajo na prost termin.

Je pa posebno okence, kjer stranke lahko oddajo podpise podpore, odprto v Tobačni ulici. Prednost bodo imele tiste stranke, ki se bodo predhodno naročile, število odprtih okenc pa bodo sproti prilagajali glede na število strank. Sicer pa volivci v Ljubljani podpis lahko oddajo na lokacijah Tobačna in Linhartova ter na Krajevnem uradu Medvode.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wildflower
19. 02. 2021 16.03
+1
pač res nevem, usak ps razume kaj je ja in kaj je ne in sedi in prostor, a res pravte da ste mn mentalno zmogljivi kot psi? da se neznate obnašat boljš od živali? pa kaj vs tok peče ta ja, a lah razmišlate vsaj enkat u lajfu malo dlje od svoje riti in pomislite mogoče na vaše hčerke, matere, sestre in kako bi vi odreagiral, če bi en se za njo dru ko bi jo pof**, jo en zadrogirov in posilu ampak ne bi bil obsojen, ker tehnično ni rekla ne? a bi vm blo ful dobr, bi se ful dobr počutl k bi gledal vam ljubljeno osebo, kako je na totalnem dnu ker se ji je to zgodil,hkrat jo pa še cela zarukana slovenija obtožuje da je ona kriva, ker je imela 2cm prekratko kiklco?? ni vse tako enolično kokr si vi predstavlate tale ja pomeni ja, in očitno je da je slovenija enotna glede tega, da imamo povprečen IQ in obnašanje na nivoju neandertalca, ker teli komentarji tukej so pa že tragikomični. Če res mislte, da se neznate zadržat neprimernih komentarjev, otipavanja, posilstva v katerikol smeri, in vas TAKKOOOOO močno moti, da se dela zakon, ki bo to onemogočil, in dejansko kazensko preganjal ljudi, ki se tega poslužujejo, vam vsem priporočam enga ornk psihijatra, ker tako razmišljanje vsekakor ni zdravo.
deeexit
17. 02. 2021 21.49
ma ja, naj jih ze neha urit na trstenjakovi...vsako sredo in cetrtek od treh do devetih...Pa palce in kredo imajo...eh...
Drekachi24
17. 02. 2021 18.14
-2
Podpiram uporabo pravila, razen v skupnem gospodinjstvu med osebami, ki se dolgo poznajo. Saj za seks se ne dogovarjamo tako uradno.
Drekachi24
17. 02. 2021 18.13
-3
Po slovensko je Da, po nemško pa Ja.
Vap0
17. 02. 2021 17.32
+2
Notarji si že manejo roke, ker bo treba, preden krenseš mladenko, k notarju podpisat soglasje za koitus. Kam smo prišli...
JApajaDAja
17. 02. 2021 16.54
+2
Ne je NE, amen!
borjac
17. 02. 2021 16.14
-1
Še marsikakšno poleno bo padlo pod noge, ko pa bo stvar prišla v parlament, takrat bomo šele prisotni hinavstvu in pretvarjanju, Poljske stranke SDS, NSi, SNS pa še kakšen jamski človek Polanar bodo naredili vse, da bi preprečili sprejem zakona, kot da oni v svojih družinah ne bi imeli žena in hčerk.
GlasModrosti
17. 02. 2021 15.26
+11
Mene bi bolj kot tole okrog podpisov, najprej zanimalo za kakšno redefinicijo gre. Kolikor je meni znano je spolno nasilje že sedaj nezakonito. Kaj točno je potrebno redefinirati? Da ne bo na koncu to, da ženski rečeš, da dobro izgleda, pomenilo da jo spolno nadleguješ. Če gre pa tip ženski na živce je pa za ženske itak spolno nadlegovanje že samo to, da jo narobe pogleda.
Vap0
17. 02. 2021 17.32
+2
wildflower
19. 02. 2021 15.52
+1
Redefinicija je predvsem zaradi tega, saj se z zdajšnjimi zakoni, to da nekdo posili nekoga, ki je nezavesten, ali opit, zadrogiran, nemore/ni zmožen reči ne, ne šteje za posilstvo, saj tehnično ni rekel ne in je vse dovoljeno. Tako te luknje v zakonu ne bo več. Lahko začnete razmišljati malo dlje od svojega nosu. Če pa se po ulici derete za punco kakšno rit ma, pa je nadlegovanje, in jes bi vm eno dala po gobcu neglede na izgled.
smiblik
17. 02. 2021 15.22
+3
Zakaj misliš, da muslimani ne sprejemajo LGBT? Ja ker vejo, da to vodi v depolulacijo. Punce od začetka menst. že poročajo, in imajo, otroke, njih je treba napadat, tam je problem.
slo_veter
17. 02. 2021 15.21
+2
me prav zanima, kako daneš pristopiš k ženski ..ali dekletu. Ne smeš nič reči glede lepote, status, mladostnega videza .. .. mogoče samo jutri bo pa deževalo, pa sem naredil redni servis prav pocen. Vmes pa jo po-googla.š . Vprašaš za email vse ostalo pa preko neta.
smiblik
17. 02. 2021 15.14
+8
Ti pa povem, da ta kvazi Ok gibanje, ne koristi nobenemu, saj moški normalni ve kaj lahko in kaj ne sme. Bo pa prišel cajt, ko bo moški, hotel žensko, ampak, de bo raje obrnil dtran, saj ne veš na koga boš naletel. In depopulacija zemlje se je začela z promocijo LGBT in vam podobnim org., mi ne rabimo uničujočega virusa, imamo vas.
wildflower
19. 02. 2021 15.54
+1
depopulacija se je začela s takšnimi komentarji, saj se raj ustrelm, kot da razprem noga za nekoga s takšnim razmišljanjem. Moti vas samo to, da nesmete delat kar hočte, upam da nimate hčerke, bog ji pomagaj.
smiblik
17. 02. 2021 15.11
+5
Raje poglejte, koliko, je v Afriki pedofilije in zlorabe otrok.
smiblik
17. 02. 2021 15.10
+0
Gardon Game, recimo, da se pretirava, z kvazi ozaveščanju, o ne nasilju, vse je že definirano.
eurosapiens
17. 02. 2021 15.00
+6
sami neki inštituti ki nas stanejo milijone ... zdaj že pogledaš feministko pa je to spolno nasilje in te morajo zapret
Gardon Game
17. 02. 2021 15.01
-6
kok morš bit občutljiv da tok pretiravaš xD
Gratitude
17. 02. 2021 14.56
+12
Na koncu bom za zapahi, če se mi bo dvignil sam od sebe in ga bo ženska opazila. Kakor bom za zapahi, če ga ne bom uporabljal, ko si bo gospa zaželela... V to smer feministične zarote se že vrsto let premika ta svet. In moški ko cucki to dopuščamo.....beda...
Gardon Game
17. 02. 2021 14.58
-6
mora bit težko bit tok nesamozavesten v svojo moškost
Jimi1
17. 02. 2021 14.37
+5
He,he....sem postal opažam,,zloben,,... Ko naletimo na feministko ji kot kaže z pasivnostjo in premoženjem ,,zmesam glavo,, ,pustim ,,primerek v blodnjah toliko časa, da običajno že gate iz riti padejo, po tem pa sledi ...NE... ! Ne tudi pomeni Ne, tako same nalagajo... Ko bi te ubijalske poglede lahko objavil na netu, bi bila to najbolj gledana stran...,jaz pa precej bolj pri denarju kot Šoli in Milan skupaj...
Jimi1
17. 02. 2021 14.38
-1
slossss
17. 02. 2021 14.34
-6
Nas neandertalcev moških ne razumem. Osvajanje ženske ni s vprašanjem; mi boš dala al pa te s kamnom po glavi in te odvleči v jamo. Če gledamo zgodovino in to polpreteklo so morale ženske biti vedno na voljo možu. Sedaj je problem, ker lahko same izbirajo, kdaj in s kom. Pojavi se težava, ko lovec (Šarec) vrže puško v koruzo in lovi s poniževanjem ostalih lovcev. Bistvo ni plen, ampak odnos, adrenalin. Bistvo moškega je osvojiti žensko s svojo dušo, razumom, strastjo. Smilite se mi nasilneži, ker ne boste nikoli doživeli trenutka, ko se ti preda ženska brez omejitev.
bekson74
17. 02. 2021 15.22
+3
majstr, zdej je problem, ker si babe gledajo sixpacke, tipi pa delajo frizuro pa noge brijejo
Zev0
17. 02. 2021 14.32
+9
Ogabni in bleferji inštitut 8.marec. še eno ostudno sesanje davkoplačevalcev. Tokrat v režiji familije Kovač.
Gardon Game
17. 02. 2021 14.33
-1
ogabni, ostudno...to so besede ki bi morale opisovati spolno nasilje, ne pa ljudi ki delajo v smer da se zmanjša.
Thor78
17. 02. 2021 14.30
+8
A ni zanimivo, na AGRFT se govori o spolnem nasilju (kar ni isto kot posilstvo) in je človek že kriv, ko pa je migrant na metelkovi posilil dve dekleti, so pa to nekateri opravičevali, da je to pač v njihovi kulturi..... BOLANO!
Gardon Game
17. 02. 2021 14.33
-1
RichPiana
17. 02. 2021 14.13
+11
Kaj pa ce sexam enkrat potem je pa ne poklicem vec? Bi znala bit kaka zelo jezna.