Slovenija

Varuh človekovih pravic pritiske na novinarje označil kot nedopustne

Ljubljana, 27. 09. 2021 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je letno poročilo Varuha za lansko leto predstavil tudi članom odbora DZ za kulturo. V poročilu je opozoril na kršitve pri vodenju postopkov za pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi in pravice do plačila prispevkov za socialno varstvo. Pritiske na novinarje pa je označil kot nedopustne.

Da so ministrstvo za kulturo lani večkrat pozvali h konstruktivnemu dialogu z nevladnimi organizacijami na Metelkovi, ki jim je ministrstvo posredovalo predlog za sporazumno prekinitev najemne pogodbe, je med drugim izpostavil varuh človekovih pravic Peter Svetina. "Opozorili smo, da je dolžnost države, da nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju človekovih pravic, pomaga pri uresničevanju njihovega poslanstva in odpravi nepotrebne, nezakonite ali arbitrarne omejitve prostora civilne družbe, še posebej tiste, ki se nanašajo na svobodo zbiranja, združevanja in izražanja," je dejal.

Za spodbujanje neodvisnega novinarstva je treba občutno zmanjšati delež prekarno zaposlenih.
Za spodbujanje neodvisnega novinarstva je treba občutno zmanjšati delež prekarno zaposlenih. FOTO: Dreamstime

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je medtem poudarila, da se je problematiko, naslovljena na ministrstvo, konstruktivno reševalo. Zatrdila je, da je ministrstvo skladno z vsemi pristojnostmi in pravnimi podlagami skušalo reševati odprta vprašanja z vsemi deležniki, ki delujejo na področju kulture. Prostori v državni stavbi na Metelkovi pa so po njenih besedah javna infrastruktura na področju kulture, ki se lahko dajo v brezplačno uporabo izvajalcem kulturnih programov in projektov, ne pa tudi nevladnim organizacijam z drugih področij. Ministrstvo je vse nevladne organizacije z Metelkove povabilo na usklajevalne sestanke, a so jih te zavrnile, je še navedla.

Kršitve tudi pri vodenju postopkov za pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi

Po besedah Svetine so v preteklem letu obravnavali tudi kršitve pri vodenju postopkov za pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi in pravice do plačila prispevkov za socialno varstvo. To kaže na to, da ministrstvo krši načela ekonomičnosti postopka, načelo varstva pravic stranke v postopku in načelo dobrega upravljanja, kar je po besedah Svetine pomenilo, da so se nekateri posamezniki vpisali v razvid v pričakovanju, da bodo imeli pravico do plačila prispevkov, kar pa se v nekaterih primerih ni zgodilo.

Na omenjene kršitve so opozorili tudi iz vrst LMŠ in Levice, medtem ko se poslanci iz koalicijski vrst niso vključili v razpravo. Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je tako izpostavila, da so samozaposleni v kulturi na podlagi zakonodaje upravičeni do prispevkov za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje. Poslanec Primož Siter iz Levice je opozoril, da so poglobljene stiske samozaposlenih v kulturi še bolj odprle vrzel med tistimi, ki so v kulturi samozaposleni, in med tistimi, ki imajo varnejšo obliko zaposlitve.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina.
Varuh človekovih pravic Peter Svetina. FOTO: Miro Majcen

Varuh človekovih pravic je na seji poudaril še nujnost izboljšanja dostopnosti televizijskih programov za ranljive skupine, predvsem za slepe in slabovidne, gluhe in naglušne ter starejše, ki se v vsakdanjem življenju srečujejo z različnimi težavami na področju dostopa do informacij, ki je ena izmed osnovnih pravic vsakega posameznika. Ministrstvo za kulturo so zato pozvali, da zagotovi finančne spodbude za izboljšanje TV-programov za slepe in slabovidne, kar je ministrstvo opredelilo kot svojo stalno nalogo, je pojasnil Svetina.

Ob tem je opozoril na stanje svobode medijev v Sloveniji. Oba javna servisa po njegovi oceni potrebujeta posebno pozornost in ne smeta postati "talca oziroma plen vsakokratnih zmagovalcev volitev". Za spodbujanje neodvisnega novinarstva pa je po mnenju Svetine treba občutno zmanjšati delež prekarno zaposlenih in poiskati trajnejše in varnejše oblike zaposlovanja novinarjev. "Prevladati mora zavedanje, da so novinarji pomemben steber demokratične družbe ter da so vsi pritiski nanje nedopustni," je poudaril.

Izpostavil je pomen ustreznega pregona sovražnega govora v javnem prostoru: "Že od začetka mandata opozarjam na pomen kulture dialoga. Z zaskrbljenostjo ugotavljam, da se je v času omejitvenih ukrepov za zajezitev koronavirusne bolezni razmahnila tudi epidemija nestrpnosti in sovražnosti." Kot ugotavlja, argumentirano kritiko in spoštljivo oziroma dostojno komunikacijo vse bolj zamenjujejo sramotenje, zmerjanje, obračunavanje in linč. Že več let pa po njegovih besedah varuh človekovih pravic priporoča, naj ministrstvo za kulturo ustrezno uredi prepoved širjenja sovraštva v medijih preko novele zakona o medijih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
28. 09. 2021 14.57
ta "varuh" ščiti kriminalce v zaporih in ilegalce bolj, kot pošten slo narod! naj tem zapornikom pove, da bi pred arestom morali bolje poznati svoje dolžnosti kot pravice, ki jih zahtevajo sedaj za gitrami!
PATRIOT-SLO
27. 09. 2021 20.58
+5
Očitno so navadni ljudje še najmanj vredni, vsem drugim se krši pravice, le navadnim ljudem ne, res čudno?
fr33life
27. 09. 2021 20.56
+5
človekove pravice?? se pravi jaz človek nisem zanj ??ker mojih pravic sigurno ne varuje !!
son?ek11
27. 09. 2021 20.56
+4
Kako to,da se tale tipson ni nič oglasil, takrat ko so tri majhne otroke 4 ure vlekli od mamice, in ti otroci celo leto niso videli mamice!!! Kje je bil takrat???? In kje je bil maneken????
Gabiula
27. 09. 2021 20.27
+2
V naši državi zgleda glede pravic da imamo sam dolžnosti pravic pa nobenih.
User768643
28. 09. 2021 11.39
A ti to pri celotni situaciji resno misliš? Kdo se zaveda kakšnih dolžnosti in odgovornosti? Zgodba v Sloveniji bi bila popolnoma drugačna, če bi se jih.
flojdi
27. 09. 2021 20.24
+1
.. tudi če bi to označil za neodpustno .. bi blo glih isto ; brez
magura
27. 09. 2021 20.16
+6
...nesposobnež na kubik - niti ene besede, ko ljudje zaradi PCT pogoja ne morejo do zdravnika - vsi vedo, da gre za grobo diskriminacijo - on pa nič !...SDS nastavljenec,...
Mother Russia
27. 09. 2021 20.11
+7
V dveh letih in pol le dve precej kilavi izjavi. Za šest tisočakov neto na mesec, veliko premalo, pa to...
Castrum
27. 09. 2021 20.10
+8
A je varuh človekovih pravic komentiral sodbo ESČP glede "kraje" malih delničarjev v času vlade Bratuškove Alenke?
kiropraktik
27. 09. 2021 20.19
+5