Slovenija

Varuh: problematična uporaba vodnega curka s primesjo plinskih sredstev

Ljubljana, 22. 09. 2022 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Varuh človekovih pravic ob nekaterih pomislekih glede ravnanja Policije na neprijavljenem shodu 5. oktobra v Ljubljani priporoča sprejetje dodatnih ukrepov za zagotovitev sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev proti množici. Notranje ministrstvo (MNZ) je o njegovih ugotovitvah že obvestilo posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva.

Varuh načeloma nima zadržkov pri odločitvi Policije, da je bil takrat shod razpuščen. Pogreša pa postopnost uporabe policijskih pooblastil in v tem okviru tudi prisilnih sredstev kot skrajnega ukrepa. Ob tem Varuh poudarja, da bi bilo primerno, da se na lestvici prisilnih sredstev, ki si sledijo od milejšega k hujšemu, uporabo plinskih sredstev postavi višje, kot pa je bilo to mogoče zaslediti v konkretnem primeru.

Postopen pristop pri uporabi policijskih pooblastil (oziroma siceršnjo zadržanost pri uporabi prisilnih sredstev) bi Varuh pričakoval še posebej v času kmalu po uradni razpustitvi shoda. Kot so navedli v poročilu, od uradne razpustitve shoda pa do izdaje odredbe pristojne osebe o dovoljeni uporabi plinskih sredstev proti množici v konkretnem primeru ni minilo niti 15 minut.

Protesti v Ljubljani
Protesti v Ljubljani FOTO: POP TV

Tako iz same odredbe o uporabi plinskih sredstev, ki jo je izdal vodja varovanja, kot tudi iz aktivnosti policistov v nadaljevanju Varuh ni zaznal, da bi bila izvršitev odredbe morda časovno in prostorsko osredotočena zgolj na specifično dogajanje, ki bi ga takrat Policija zaznala kot hujše in množično kršenje javnega reda, temveč se je očitno nanašala na celoten prostor, kjer so se takrat nahajali protestniki.

S tem pa je prihajalo tudi do situacij, ko so bila lahko vsaj v nekaterih primerih ta prisilna sredstva po mnenju Varuha uporabljena proti v večji meri nenasilni množici, ki se je na primer ob svojem pohodu po ulicah premaknila v bližino nekaterih varovanih objektov. Ob tem pa se pred samo uporabo plinskih sredstev gibanje množice v določeno smer predhodno ni niti poskušalo preprečiti z drugimi ukrepi, na primer s pomočjo kordona policistov.

Varuh meni, da je bila z vidika postopnosti uporabe prisilnih sredstev v konkretnem primeru nedvomno problematična tudi uporaba vodnega curka s primesjo plinskih sredstev. Takšen ukrep, ki naj bi bil odrejen ves čas, ko je bila odrejena uporaba vodnega curka, vidi kot nesorazmeren ukrep in tudi kot ukrep, ki je v danih okoliščinah lahko pomenil nepotrebno povzročanje neprijetnosti, še posebej takrat, ko je bil uporabljen proti celotni množici, ki v pretežni meri ves čas dogajanja ni bila nasilna.

Protest proti PCT in vladi v Ljubljani
Protest proti PCT in vladi v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem meni, da če je še mogoče razumeti, da posamezna odredba pristojne osebe, ki je v obravnavani zadevi dovolila uporabo plinskih sredstev, ni vsebovala navodil glede števila oziroma njihove količine, pa je takšne podatke pogrešal tudi v zahtevah nadrejenih vodij policistom pri konkretni uporabi teh sredstev.

V poročilu je ob tem v opombah izpostavljeno, da tudi komisija, ki jo je ustanovil generalni direktor Policije, v svojem poročilu opozarja, da je na posnetkih malokrat slišati povelje, da se z uporabo prisilnih sredstev preneha, "kar še dodatno potrjuje dvom, da se vidik uporabljene količine plinskih sredstev v konkretni situaciji ni v zadostni meri nadzoroval oziroma da njegova uporaba ni potekala usklajeno".

Varuh sicer tudi meni, da delovanje Policije, ki ni bilo v prvi vrsti aktivno usmerjeno na najhujše kršitelje (tudi na način, da bi bili ti pravočasno odstranjeni iz množice), po vsej verjetnosti ni moglo prispevati k zmanjšanju napetosti med protestniki in policisti, ampak jo je lahko (čeprav nenamerno) poglabljalo in s tem dodatno ogrožalo tako policiste kot protestnike in druge tam prisotne osebe. Pri tem poudarja, da je pomembno, da se policisti zavedajo, da s svojim ravnanjem lahko nedvomno v določeni meri vplivajo na obnašanje množice in posameznikov v njej, bodisi v smislu umiritve situacije ali njenega zaostrovanja.

Varuh je sicer glede dogodka prejel več pobud. V končnem poročilu iz začetka avgusta pa notranjemu ministrstvu priporoča, da njegove ugotovitve obravnava skupaj s Policijo in sprejme dodatne ukrepe za zagotovitev sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev proti množici.

Na ministrstvu so v današnjem sporočilu zapisali, da se z ugotovitvami Varuha o sorazmernosti uporabe sile na protestih strinjajo. Ob tem pa so poudarili, da je pojasnila med samim nadzorom Varuha, na katera se ta sklicuje, dajalo prejšnje vodstvo ministrstva.

Zaradi ugotovitev iz poročila Varuha, da je Policija 5. oktobra lani prisilna sredstva v določenih primerih uporabila nesorazmerno in s tem nezakonito, so zaradi suma storitve kaznivih dejanj že avgusta letos posredovali poročilo Varuha na posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva.

Sicer pa so na ministrstvu ob tem še navedli, da je ministrica Tatjana Bobnar 30. junija odredila tudi strokovni nadzor MNZ nad ravnanjem Policije med protesti v zadnjih dveh letih. Nadzor pa bo končan predvidoma do konca septembra. Prav o uporabi policijskih pooblastil pa nameravajo organizirati tudi strokovni posvet.

Spomnili so še, da je ministrica na podlagi zakona o organiziranosti in delu v Policiji naslovila na Policijo usmeritve in obvezna navodila za ravnanje ob javnih shodih, s katerimi je preklicala usmeritve, ki jih je v tej zvezi izdal nekdanji minister Aleš Hojs. MNZ pa je v juliju vrhovno državno tožilstvo zaprosilo tudi za mnenje in razjasnitev pomena pojma organizator shoda.

Sindikat policistov: Neodvisna preiskava je delno oprala madež z uniform policistk in policistov

V Sindikatu policistov ugotavljajo, da je neodvisna preiskava Varuha človekovih pravic, vsaj delno oprala madež z uniform policistk in policistov, ki so na protestnih shodih vestno in predano ter pogumno opravljali svoje delo: "V SPS ugotovitve Varuha pozdravljamo, saj se je izkazalo natanko to, kar smo v SPS ves čas trdili – da policisti niso in ne morejo biti odgovorni za nepravilnosti, temveč da je nujno potrebno poiskati odgovornost pri vodstvu Policije, ki je z izrazito netaktnim, nestrokovnim in nezakonitim ravnanjem (kot ugotavlja tudi Varuh) policistke in policiste še dodatno spravilo v situacijo, ko so bila ogrožena njihova življenja in varnost ter varnost, osebna integriteta in telesna celovitost prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flinder
23. 09. 2022 20.35
To pocestno bando bi morali politi z gnojnico
Stolček
23. 09. 2022 13.59
+1
Varuh, prepozno si se oglasil, tako ne vem zakaj te imamo? Dobro, da policaji sami priznajo, da se je delalo nezakonito, samo so kljub temu poslušali navodila in ukaze. Tako, da tudi vi, policisti in varuh, boste kmalu spoznali, da smo na istem. Jap, vi,kateri pa pravite, da so premalo dobili protestniki, zakaj, ker se je opozarjalo na maske, teste, iQ pogoje, cepiva,..Je hudič, ko ste slepo sledili vladni stroki in vladi, še težje pa vam je zdaj priznat resnico, da ste bili po dolgem in širokem n.tegnjeni. Karma pač ni vasica iz Indije in vsak dobi nazaj svoj vržen bumerang.
SDS_je_poden
23. 09. 2022 13.52
+3
Ok, to da so se protesti preselili na obvoznico je bilo res noro. Zakaj se je pa moralo špricat ljudi na Kongresnem trgu? Na Slovenski cesti? In to v času, ko so bili tam še tudi otroci? Olaja in Hojsa kazensko ovadit, ker sta ogrožala življenja mladih s to zastrupljeno vodo!
SDS_je_poden
23. 09. 2022 13.55
+0
Ne vem, zakaj se ta varuh ni oglašal takrat, ko so se te dogodki odvijali. Po bitki bit pogumen ni nič od nič.
roten
23. 09. 2022 12.57
+0
tole bitje ni varuh je sesalec državnih jasli
mali.mato
23. 09. 2022 10.44
-2
Takoj zamenjat tega varuha!
Roadkill
23. 09. 2022 09.01
+9
Jaz mislim da bi morala Hojs in Olja odgovarjati za te stvari. Ne more se kar vsak ki se mu zdi izživljati nad državljani samo zato ker se lahko in zato ker niso podporniki njegove politične opcije
mali.mato
23. 09. 2022 10.33
-5
Ne more kar vsak zapirat ulic in obvoznice nekaznovano. In to v času razglašene pandemije! Še preblagi so bili policaji!
Roadkill
23. 09. 2022 10.37
+5
mali.mato
23. 09. 2022 11.02
-2
User619199
23. 09. 2022 08.52
+5
Ma kje se je ta varuh eno leto praskal, naj se nehajo delati, da delajo v našo korist.
Roadkill
23. 09. 2022 09.01
+2
sicer pa ja se strinjam . zgodaj se je spomnil
no-future
23. 09. 2022 09.03
+2
Če pa si ni upal govorit dokler je bil diktator Janša na oblasti
brezveze13
23. 09. 2022 08.45
-5
v kolikor iščejo razne alternative o ne uporabljanju (spornem uporabljanju) bolje da ga prodajo dokler spet ni šla kakšna šarčeva žička ali pa podarijo kakšnem PGD prefarbali ga bodo že sami
gr rg
23. 09. 2022 08.38
+2
Shodi morajo biti prijavljeni samo zato, ker se država boji ljudi. V Zda so naredili 'false flag', potem so pa Trumpa obsojali. Ljudje pa verjamejo zgodbicam, ki so delo obveščevalnih služb.
vvvilice
23. 09. 2022 08.35
+7
Počasi, počasi, počasi se bodo tudi policistom odprle oči, da so v istem kotlu kot mi, ljudje. Resnica nezadržno prihaja na dan. Bodo tudi na svoji koži občutili realnost.
proofreader
23. 09. 2022 08.32
-4
Komaj čakam na proteste proti draginji, ko se policisti pridružijo in skupaj protestiramo proti vladi.
Bombardirc
23. 09. 2022 08.41
+4
Navaden spletni pisunček si, nikoli ne boš šel na protest...
AZ64
23. 09. 2022 08.26
-5
Bomo videli ali nas bo Bobnarca pričakala s cvetjem ko pridemo na proteste v LJ, kajti s tole recimo vlado ne hre več naprej
janez horvat
23. 09. 2022 08.19
-3
Kaj pa druga stran? Tam ni bilo nič problematično? Bodo dobili še nagrade? Ali varuh ne gleda, kako so na protestih ravnali nemški, francoski... policaji?
Stolček
23. 09. 2022 13.42
+1
Janez, si bil tam, si se prepričal na lastne oči? Zato, molči. Itak, pa si verjetno 2,5leti živel s strahom in z masko, tako, da si sam sebe že kaznoval.
pepikrlinca
23. 09. 2022 08.12
+2
Še premalo, bomo videli pozimi, če bo to še problematično.....
plavimil
23. 09. 2022 08.04
+2
Še premalo, !!!!!!!!!!!!!!!!
Mmmmmmmn
22. 09. 2022 21.58
-5
Nikoli več samo pogovor in strpnost
janez horvat
23. 09. 2022 08.20
+4
ZKPamet
22. 09. 2022 21.58
+8
Smrt komunizmu svoboda narodu 😁
piljan
22. 09. 2022 21.52
-1
Evo svečarji,drugi teden imate miting resnice pred parlamentom.Glejte da ne manjkate.Pa brez koles,da ne bo urgenca polna.
Brakedirt
22. 09. 2022 21.54
+1
prislo bo tistih 10 komunalcev ki bodo mahali fotografu v pozdrav
piljan
22. 09. 2022 21.56
+0
Brakedirt
22. 09. 2022 21.58
+2
a mislijo spet z avtobusi voziti upokojence za pingo?
avioo
23. 09. 2022 08.01
-1
ZIPPO
22. 09. 2022 21.49
+5
5.oktober je pred vrati.
no-future
22. 09. 2022 21.47
+3
Janša in hojs sta največja unicevalca Slovencev Ona dva sta svoje ljudi zastrupljali s plinom. In vi bi volili njegovega človeka za predsednika države. Ma bodite pametni stran z SDSom