Slovenija

Vatikan: Cerkev ne more blagosloviti homoseksualnih parov

Vatikan, 15. 03. 2021 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Katoliška cerkev glede na nov dekret iz Vatikana ne more blagosloviti istospolnih partnerstev. V pojasnilu so zapisali, da ne morejo blagosloviti greha. Ob tem so dodali, da ne gre za diskriminacijo in da pri takšnih zvezah priznavajo pozitivne elemente. Krščansko skupnost so še pozvali, naj spoštuje homoseksualce.

Papež Frančišek
Papež Frančišek FOTO: AP

Kongregacija za nauk vere je danes v odgovoru na vprašanje, ali ima Cerkev pooblastilo, da blagoslovi zvezo oseb istega spola, odgovorila, da ne. Blagoslovi zvez so namreč lahko možni samo, če služijo božjim načrtom. "Zato ni dovoljeno blagosloviti zvez ali celo stabilnih partnerstev, ki vključujejo spolne odnose zunaj zakona," so zapisali in dodali, da to velja za istospolna partnerstva.

Pri odgovoru gre za pojasnilo t. i. resnice liturgičnega obreda in ne za diskriminacijo, so dodali. Po njihovem mnenju so homoseksualci lahko deležni duhovne obravnave, vodenja in blagoslova, ni pa dovoljen blagoslov, ki bi priznaval homoseksualno partnerstvo.

Objavo dokumenta je odobril tudi papež Frančišek, ki je v zadnjih letih omilil doktrino Cerkve glede istospolnih zvez.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
16. 03. 2021 08.14
+1
@TK23: "Evolucija in Big Bang sta tudi samo teoriji in na določeni stopnji postaneta religija." Seveda sta to teoriji, ker sta v praksi težko dokazljivi, vendar pa sta nastali na podlagi nekih opazovanj, dokazov in logičnega sklepanja. Evolucija rabi vsaj 10.000 let ali več, da se pokažejo male razlike med osebki iste vrste. Arheološke najdbe potrjujejo, da se vrste cel čas spreminjajo in prilagajajo spremembam v okolju, če so spremembe prehitre, vrsta izumre. Veliki pok.... astronomi so izmerili, da se galaksije v našem vesolju med seboj oddaljujejo, torej potujejo po prostoru. Ker se gibajo v določeni smeri, se da z logičnim sklepanjem predpostavit, kje so nekoč bile in tudi, da jih je nekaj spravilo v gibanje (akcija-reakcija). Skratka vse te teorije so podprte z neki logičnim sklepanjem, dokazi..... RKC v 2000 letih ni uspela dokazati obstoja tega višjega bitja, medtem je celo prepisala svojo edino knjigo, na katero se vera zanaša, zgleda da verzija 1 ni bila več kredibilna. Znanost deluje v polnem zagonu šele zadnjih 100 do 150 let... Kaj je sedaj zate bolj kredibilno je tvoja presoja, meni in verjetno še komu pa je RKC zadnja institucija, ki bi lahko pametovala o čemerkoli.
AbcXyz1
16. 03. 2021 10.21
-3
In kaj z vsemi temi opazovanji opažajo?? Da je zadeva preveč kompleksna, da bi bila naključna. Bolj, ko znanost napreduje, bolj jim postaja jasno kake smeti so trosili Darwin in podobni s svojimi pravljicami o evoluciji. Šele genitika dokazuje, da je Darwin bil "rahlo" površen pri vsem skupaj. Sem preverjal več let argumente obeh strani, ti pa si omejen samo na en ozki pogled. Kreator je, če ne ni kreacije. Slika se tudi sama ne nariše, moraš imet vero v slikarja. To da pa ti omenjaš cerkev kot je danes v istem stavku kot je Bog pa se vidi, da nimaš pojma kar govoriš, ker ta cerkev je ravno na kontra strani od Boga. Začni se izobraževati, ti bo pomagalo v prihodnje.
SDS_je_poden
16. 03. 2021 12.07
TK23: Več stvari, kot jih napišeš, bolj mi je jasno, da si eden tistih, ki se trudi združiti vero in znanost. Vse kar napišeš je ravno nekje vmest. Ti si se izobraževal? V čem? Ta tvoja skropucala ne pijejo vode, ker primerjaš neprimerljivo. Pa pozdravi tega tvojega "kreatorja" še v mojem imenu.
AbcXyz1
16. 03. 2021 16.20
Biologija, kemija in pravo. Treba še malo izven tega pogledat kar te v šoli učijo. Veš kaj, raje ga sam pozdravi. V znanosti boš prišel do točke od katere dalje se začne religija ali vera v to kar znanost govori. Znanost in duhovnost oz. kar je Božje lahko greta z roko v roki. Kot že rečeno, bolj kot znanost napreduje, bolj vidijo, da to kar opazujejo ni nastalo brez neke višje inteligence oz. naključno. Pobrskaj malo na to temo in prisluhni tudi drugim argumentom. Ti imaš že v štartu izhodišče, da zemlja ni kreacija, ampak daj treniraj oči in razmišljaj in raziskuj v tej smeri pa če ti ne bo všeč kar si ugotovil, se vrni nazaj k temu kaj zdaj verjameš. Moreš obe plati spoznati, da lahko bolj jasno vidiš.
felix59 drugič
15. 03. 2021 21.13
+0
Končno so se izkašljali , da je istospolnost in homoseksualnost greh .
nikhrast
15. 03. 2021 20.36
-2
Problem v Sloveniji pa da predominira katoliška cerkev. Po severu Evrope, pa Severni Ameriki, je vse pomešano, polno sekt, sigurno bi našrel eno bi bi ti ustrezala. Z anglikansko vero se delamo norca da tam sploh ni treba verjeti v boga.
ni_mi_vse_eno
15. 03. 2021 19.46
+1
Logično, da ne more, ker to ni skladno z naravo. Živela pa svoboda živetja s komerkoli želiš, je pa potrebno jasno povedati, kaj vodi v nadaljevanje vrste in vodi v prepad.
komarec
15. 03. 2021 19.29
-2
Če ima lahko blagoslovljene pedofile lahko tudi istospolne.
Antikrist Anarhist
15. 03. 2021 18.57
-4
Kolikor je meni znano, so v Sloveniji možne cerkvene poroke za istospolne pare. Poroke izvaja čezvesoljna zombi cerkev.
Al83
15. 03. 2021 18.55
+3
Če ne bi bilo latinske cerkve in papeža danes Balkana ne bi več bilo oziroma že zdavnaj ne bi bil več Evropejski. Če bi pa zgubili Balkan, bi pa lahko izgubili še celotno Vzhodnjo Evropo. Leta 1096 so bili muslimani pred vrati Grčije, pripravljeni da pobijejo in podjarmijo cel Balkan. Takrat je grški cesar pravoslavni Alexios I Komnenos prosjačil in pošiljal obupana pisma na vse dvore Evrope, da bi mu poslali kaj pomoči ali pa kakega vojaka. In ko je naletel Alexios na ena zaprta vrata za drugimi je njegovo pismo dobil tudi latisnki papež Urban II. In takrat se je papež odločil, da je dovlj bilo dovlj in da je črto v pesku potrebno potegniti. In tako je papež Orban, oz Urban II razglasil, da je krščanstvo napadeno in da so vsi plemiči v Evropi dolžni poslati svoje vojske v Grčijo, kjer bodo branili glavno pravoslavno mesto Konstatinopel pred invazijo. In to se je tudi zgodilo, po tem, ko so ubranili Konstatinopel in malo Azijo, ki je bila srce pravoslavnega krščanstva, je pa šla ta latinska krščanska vojska branit še krščanska ljudsta v levant, ljudstva ki so bila že takrat zasužnjena v Jihadu. Največji greh v zgodovini, če vprašaš levake, da je po ukazu Papeža en Evropejc branil drugega, po tem pa so osvobodili še Sirijske kristjane od Jihada. Po levem je to stvar, ki bi se je morali sramovati vsi Evropjci in belci.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 18.30
-2
A veste kdaj bodo te osiveli možakarji v kiklah dobili kredibilnost? Ko bodo dokazali obstoj tistega bitja na nebu, za katerega trdijo da obstaja. V 2000 + letih jim to še ni uspelo, ker takoj, ko se pride do točke, kjer je treba na mizo postavit trdne dokaze, debata zavije v smer "od tu dalje morate pa verjeti".... Ne gre to tako, če nekaj trdiš, da je res, potem moraš to podpreti z trdnimi dokazi.
AbcXyz1
15. 03. 2021 18.38
+3
Evolucija in Big Bang sta tudi samo teoriji in na določeni stopnji postaneta religija. Samo to tebi razlagat je znanstvena fantastika glede na to, da si politično usmerjen in s tem razdeljen tak da nisi zmožen procesirat kontra informacij in o njih razmislit.
Atila Boštjančič
16. 03. 2021 08.03
+1
Big bang je teorija, dokaze za evolucijo pa najdeš v vsakem naravoslovnem muzeju.
Dadas
15. 03. 2021 18.23
+1
Lahko pa ledofile.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 18.23
+0
Jest mislim, da bi verniki morali dobiti status invalida, ker v 21 stoletju verjeti v pravljice ni normalno. Sploh pa, da podpirajo te srednjeveške rituale, ki so v osnovi poklon mističnemu bitju nekje na nebu.... To NI normalno!
User751167
15. 03. 2021 18.14
Pa drugi " svetoverci " kaj pravijo?
ni_mi_vse_eno
15. 03. 2021 19.50
Vse religije imajo to v svojem bistvu. Gre za civilizacijsko normo. Napredne družbe pa dajejo več svobode. rtvslo: Malezija bo kaznovala homoseksualnost
Al83
15. 03. 2021 18.10
+0
Hvala Bogu, da vsaj nekaj ostane sveto. Konstantno spreminjanje Krščanske dogme da ustreza skrajno levičarskim trendom je tudi zelo velik greh in se bodo zaradi tega nekateri še veliko cvrli v Peklu. Drugače pa je bila naloga srednjeveške cerkve to, da so oprali možgane množicam v korist vladujočega razreda. Samo da se je cerkev za razliko od medijev, ki dobroto samo pridigajo drugim, tudi ukvarjala z dobeodelnimi nameni. Cerkev je financirala znanstvenike, da so lahko objavljali knjige, cerkev je ustanavljala bolnišnjice in pomagala ljudem v stiski, kar počne karitas še danes. In cerkev je združila krščanski Svet, da so enotno branili Evropo pred neštetimi hordami iz Azije in Arabije, čemer lahko zahvalimo svoj obstoj, sicer bi bili v nasprotnem primeru že zdavnaj izbrisani iz zgodovine. Cerkev je tudi ljudem vbijala v glavo moralno obnašanje pod Božjim strahom, učila da se izogibamo ZLA in ZLIh ljudi, ki bi nam škodovali, nas oropali in nas izkoriščali. In ko smo že pri izkoriščanju, cerkev je tudi po Jezusovem zgledu prepovedala oderuštvo, da določeno ljudstvo, ki ima sebe za Božje izbrance, ni moglo postaviti oderuškega Bančnega sistema, s katerim parazitsko zažira vse narode in ljudstva sveta in je glavni razlog, da dane plačujemo davke. Bančni sistem, pa je tudi glavni razlog da je zaddnjih dvesto let toliko vojn. Najpomenbnejše, kar pa je cerkev naredila je pa, da je prepovedala Zofilijo, oz seks z ovcami, živino, bullmastifi, čeprav je ta še vedno zelo popularen med določenimi ljudstvi tretjega sveta in določeno Slovensko elito. Prepovedali pa so tudi druge oblike degenerije, kot so incest, ki je bil vedno zelo priljubljen med vladujočim razredom, Cuckolding, oz odprte zveze, oz swingerstvo zelo priljubljeno med skrajno levico in homoseksualnost, oz. toplovodarstvo, oz. pakiranje čokolade, tudi zelo priljubljeno med levaki. Torej cerkev je imela zelo pozitiven vpljiv na človeštvo, zamerili pa so ji samo levaki, ki zaradi nje niso mogli opravljati svojih degeneracijskih spolnih potreb javno.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 18.17
-2
Al83: Spet sama verbalna diareja.... groza. Groza!
AbcXyz1
15. 03. 2021 18.23
+3
Cerkev je blagoslovila vsako vojno in pošiljala vojake v smrt. Daleč od nauka tistega, ki vas je cerkev zmanipulirala, da ga predstavlja. Jezus je rekel nastavi drugo lice in ne bori se s sovražnikom. To je edini način, da se zlo ustavi, ampak cerkev je šla kontra temu in povzročila in blagoslovila največje grozote v zgodovini. Cerkev nima ničesar za prepovedovat, ker nauk ničesar ne prepoveduje, ampak daje prosto izbiro tistemu, ki želi slišat, ampak cerkev je tu spet šla kontra nauku in uvedla celibat, ki prepoveduje župnikom imeti partnerke in s tem je povzročila ogromno trpljenja žrtvam, njihovim bližnjim in v končni fazi tudi župnikom, ker to ni normalno in v takih pogojih se je župnikom malo obrnilo in so šli na otroke, postali homoseksualci...
Apostol1
15. 03. 2021 17.59
+3
Edino kar me moti pri homoseksualcih je to , da homoseksulanost nekateri to želijo prikazati kot enakovredno stanje heteroseksualcem in s tem se ne strinjam . Kar se pa porok tiče me pa prav nič ne moti in mnenja sem , da so to popolnoma enakovredni člani družbe in če gledamo zgodovino so mnogi od njih dali človeštvu veliko več kot pa večina duhovnikov, sploh pa da ne omenjamo pedofilskih duhovnikov , ki so sramota človeški rasi in ne samo duhovniški vrsti. Drugače povedano , bog nas je ustvaril take kakršni pač smo in homoskesualci se ravno tako lahko poročijo ,cerkveno ali civilno , saj v končni fazi je poroka samo formalnost , pomebno pa je razumevanje in odnos med partnerjema pa naj bosta geja ali pa mož in žena.Sicer pa če malo razmislimo , potem lahko pridemo do spoznanja , da je v celibatu veliko večja možnost homoseksualnosti kot pa v primeru , če bi se tudi duhovniki lahko normalno poročili in ustvarili družino.
Quatflow
15. 03. 2021 18.05
-4
Poroka ni samo formalnost, je veliko vec. Vprasaj porocene pare, ce ti bodo rekli, da je to samo formalnost.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 18.18
+4
Quatflow: Poroka je samo formalnost. Je enodnevni dogodek, nepomemben v primerjavi z celotnim zakonom.
Papyrus123
15. 03. 2021 17.56
-1
No sej tut geji in lezbijke ne iscejo cerkvenega blagoslova tko da ne kriza nikogasrjsen interes...razen, ce smo na dolgi rok vsi subjekti in tudi posamezniki prisiljeni blagoslavljat in se na koncu se uveljavijo LGTB kvote...
Svetlobasrca
15. 03. 2021 17.53
-1
Potem pa naj jih najprej izženejo iz svojih vrst.
japk
15. 03. 2021 17.47
+0
... Vatikan dela proti naravi človeka ... Pac tako je , da obstajajo geji in lezbijke in greh je te ljudi obsojati ... Najbolj smešni pa je , da jih najbolj obsojajo tisti ljudje , ki si na skrivaj želijo gejevski ali lezbični spolni odnos ... In ravno od teh ljudi bom pod svojo mislijo dobil minuse ... 😊 ...
kranški sin, ki pije vin
15. 03. 2021 17.44
-2
ne boste vrjel tukaj jim pa dam prov ritopiki nemajo kaj iskati v normalnem svetu to je bila enkrat težava nekega norca zdaj se pa naj svet še na te klovne navaja
Apostol1
15. 03. 2021 17.38
+3
Zakaj jih ne morejo saj jih je bog ravno tako ustvaril kot njih.
AbcXyz1
15. 03. 2021 17.49
-4
Prvič zato, ker to kar dela cerkev s temi obredi nima nobene veze z Bogom. Drugic, ja Bog jih je ustvaril in če že poznaš koncept Boga, veš da še je na tem svetu kontra sila, ki zavaja marsikoga in to so pol rezultati tega.
natmat
15. 03. 2021 17.35
+5
Naj pometajo najprej pred svojim pragom!!Sami živijo v grehu pa bi vzgajali druge !!! S tem da že 2000 let prodajajo meglo in živijo kot v srednjem veku na bogastvu ki so si ga prilastili na nepošten in krut način ne mora biti neka institucja ki bi imela nek ugled še niti ponos!!Zato je njihovo mnenje brezpredmetno!!
Al83
15. 03. 2021 17.37
-3
Isto kot komunisti. Samo, da so jih komunisti še 1000 krat toliko pobili.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 17.40
+0
Al83: Še dobro, da v bivši državi nismo meli hard core komunizma.
Al83
15. 03. 2021 18.14
+1
Na začetku smo ga imeli, pozneje pa hvala bogu ne več toliko.
Walter Pravicek
15. 03. 2021 18.41
GLEDE NA NJIHOVO:NE BOMO POROČALI LE TO:PAMETNA GEJA SE POROČITA CIVILNO,TO VELJA!V Mariboru imamo MNOGE otroke potomce župnikov in farank.V Škofijski Gimnaziji jih poučujejo,tam v internatu stanujejo in se družijo.Direktor je Dr.Ivan Štuhec"moralni teolog"-ta predmet predava,ki ima tudi on sam SVOJEGA SINA!Ja ga je naredil,ko še ni bil"preukopiran"z bratenjem z Janšo!Poleg njega je zaposlene tudi njegova "VEČNA PRIJATELJICA",(OBČASNO ŠTUHEC POBEGNE V OBJEM IN POSTELJO KAKŠNE DRUGE FARANKE),sicer mama njunega sina!DRUŽINA SKUPAJ SODI.Štuhec sin župnika,LUDVIKA DUH-iz SVETINJE(KJER JE POČIVALŠEK VODO KONSUMIRAL),KI PA JE POZNEJE PREMEŠČEN V LJUTOMER .(1952 leta)je v SVETINJU v cerkvi in farovžu zaposlil Frančiško RAJH!In ji naredil sina,Iveka,katerega je Rajhova morala iti rodit v Celje!Namesto nje je delala začasno njena sestra,tedaj že poročena ŠTUHEC.PA SI JE LUDVIK DUH,ŽUPNIK DOMISLIL TRIK ZA VPIS V KNJIGO ROJSTEV(TEDAJ SO TO OPRAVILO DELALI ŽUPNIKI),ter je 1953 leta zapisano,da je MAMA ŠTUHEĆOVA,KAR NI RESNICA!ŽUPNIK LUDVIK DUH JE BIL LAŽNIVEC!Ivek postal Štuhec!NJEGOVA PRAVA MAMA JE ODPELJALA IVEKA K MALI NEDELJI,od sestre,(ko je imel 5 let,)kjer ga je vpisala v šolo!ON JE VES ČAS VEDEL,KDO JE NJEGOV ATA,KDO NJEGOVA MAMA.MOJA MAMA PRLEČKA( SAM SEM OBISKOVAL ISTO STARO MALONEDLIŠKO ŠOLO,A PRED TEM IVEKOM) TE RAJHOVE NI MARALA!IZOBRAZBA JE POTREBNA ZATO JE ATA LUDVIK DUH DAL STREHO NAD GLAVICO IVEKU V FAROVŽU V LJUTOMERU.(KI SE JE VSLEH POPRAVE OCEN MORAL IZ OSNOVNE ŠOLE MALA NEDELJA izpisati ,a mu je ata"zrihtal"povratek in dokončanje šolanja.SLEDILA JE GIMNAZIJA,NATO ITALIJA VRNITEV V TEDANJO JUGOSLAVIJO IN LJUBICE.FARANKE SO BILE RADODARNE.PRAVIJO,DA JE V LJUBLJANI ŠE VEČ OTROK ŽUPNIKOV!
Walter Pravicek
15. 03. 2021 18.45
TETA(VPISANA KOT MAMA,)IVANA ŠTUHEC JE BILA DO SMRTI DOMA V MALI VASI LEŠNICA PRI ORMOŽU.Z SVOJO DRUŽINO,MAMA PA JE BILA ŽUPNIKU-POZNEJE PROŠTU-LUDVIKU DUHU ZVESTA,DO SMRTI.ŽIVELA JE PRI MALI NEDELJI ALI V LJUTOMERU!BREZ DELOVNE DOBE,BREZ POKOJNINE!IVEK JI JE POMAGAL!VSI SO TO TAM V KRAJU VEDELI!
AbcXyz1
15. 03. 2021 17.32
+2
To kaj trenutno dela LGBTXJ3+ s temi teorijami spola in kako psihološko zmedo dela to med mladino, da se že 10 letni otroci ne pocutijo več isto kot spol s katerim so se rodili, to ni nekaj ok. To so psihološke scene in če pogledamo da so zametki teh teorij pri lgbt, pol lahko sklepamo, da je tudi tam kaj psihološkega in da ni toliko mišljen kot greh, da ga da v luknjo, ampak, da je že v osnovi zgrešil pravi cilj. Zato je ta usmerjenost zapisana med drugimi grehi, ki imajo vsi psihološko podlago (dostikrat stiska). Ni to mišljeno kot obsodba, ampak kot usmeritev v razmislek. Delajte kar želite, vsak ima svobodno voljo.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 17.35
+2
TK23: To kar si napisal so navadne fekalije. 10 letni otroci se ne počutijo več isto kot spol, s katerim so se rodili? Pa koga zajebavaš s temi nebulozami?!
Quatflow
15. 03. 2021 17.38
+1
Dej Sds ne seri. Malo se razglej naokoli po svetu kaj se vse dogaja, ne samo par metrov pred nosom.
AbcXyz1
15. 03. 2021 17.41
-1
Očitno ne spremljas kaj se dogaja po svetu. Razišči pri katerih zvezdnikih se je to začelo. Nek kosarkar D. Wade, je imel sina in ta sin se pri 10 ali 12 letih ni več počutil kot sin, ampak kot hčerka. Starši so ga/jo podprli. Več otrok zvezdnikov se je odločilo za podobne poteze in zdaj je pandemija tega. Tudi na slovenskih šolah naj bi nekje že bile težave glede tega. Tak da prvo malo izven mej pogledaj kaj se dogaja, da ti bo malo bolj jasno, ko boš tukaj za to slišal.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 17.41
+1
Quatflow: Ej dete, sej gledam, gledam in se čudim, da obstajate ljudje, ki namesto znanosti dajete prednost in pomen srednjeveškim pravljicam in ritualom. Kar je pa TK23 napisal je pa popolna bedarija.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 17.47
+1
TK23: Ker si slišal za nekaj primerov, si sedaj to preslikal kar na celo populacijo?! Kdo, pri zdravi pameti, bi to naredil?!
AbcXyz1
15. 03. 2021 17.53
+0
Ne gre se za nekaj primerov. Dosti je tega in vedno več bo. In to se tudi tukaj reklamira preko člankov in dosega mlajše, ki jih to potem zmede. Ni tak nedolžno kot si ti misliš.
SDS_je_poden
15. 03. 2021 18.19
+1
TK23: Kdo to tu reklamira? Boš rekel, da 10 letniki berejo novice na tem portalu? Dej zamisli se malo nad svojimi trditvami no...
AbcXyz1
15. 03. 2021 18.29
+0
Misliš, da so samo tu novice? Premalo spremljas dogajanje v svetu in kako te stvari potekajo.