Slovenija

Vdor že pod drobnogledom policije

Ljubljana, 25. 07. 2007 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor RIC je po obvestilu o vdoru v sistem odredil izredni notranji nadzor, na policijo pa so podali prijavo.

V izpitnem centru so, ko so se seznanili z vdorom, blokirali spletni sistem eric.

Kot poroča današnji časopis Dnevnik je v njihovo uredništvo v ponedeljek zvečer prispelo elektronsko pismo, napisano v angleščini. V njem so neznani informatorji opozorili na možnost zlorabe spletnih strani slovenskega RIC-a.

Direktor RICa Darko Zupanc je odredil notranji nadzor.
Direktor RICa Darko Zupanc je odredil notranji nadzor. FOTO: POP TV

Direktor RIC mag. Darko Zupanc se je danes, potem ko je prekinil dopust, vrnil v Ljubljano. Odredil je notranji nadzor, ki naj bi pojasnil, kaj se je zgodilo. Predhodno poročilo notranjega nadzora bo znano predvidoma ob koncu naslednjega tedna. Kot je pojasnil Zupanc, pa so na policijo podali tudi prijavo suma storitve kaznivega dejanja.

Kot je v izjavi za javnost še zapisal Zupanc, so neznanci po prvih ugotovitvah vdrli v del informacijskega sistem od zunaj. Z vdorom so nepooblaščene osebe dobile dostop do elektronskih okrožnic, izpitnih pol odpisanega spomladanskega roka 2007, prijav števila ustnih kompletov, iz česar se ne da razbrati identitete kandidatov, in izvedbenih aktov.

Podatki, ki so pod izpitno tajnostjo, so shranjeni na strežnikih, ki niso direktno dostopni na internetu, ali pa je za njihov dostop potrebna posebna programska oprema, prenos podatkov med šolami in RIC pa je zaščiten na več nivojih. Tako ni bila in ni ogrožena izvedba nobenega od projektov, ki jih izvaja Državni izpitni center. Direktor RIC Darko Zupanc

Hekerji so si lahko ogledali tudi posamezne osebne podatkie kandidatov, prijavljenih na nakdani rok mature, ki se zaradi bolezni ali drugih utemeljenih razlogov niso mogli udeležiti rednega roka. Gre za podatke (ime, priimek in EMŠO) okoli 300 učencev.

Pismo v opozorilo

Pismu, ki so ga na Dnevnik poslali TeeSpoon team, so priložili seznam vseh slovenskih osnovnih in srednjih šol ter centrov za izobraževanje odraslih skupaj s šiframi in gesli, ki le pooblaščenim osebam posameznih šol omogočajo vstop na tako imenovani eric - interni spletni sistem Državnega izpitnega centra (RIC). Na srednjih šolah lahko v ta sistem vstopijo le tajniki šolskih maturitetnih komisij in ravnatelji, v osnovnih šolah ravnatelji, na centrih za izobraževanje odraslih pa direktorji.

"Surfanje po naključno odprtih datotekah je pokazalo, da si lahko poleg navodil za izvedbo matur ali nacionalnega preverjanja znanja lahko svobodno ogledujemo tudi nekatere osebne podatke in da lahko kar v imenu šol pošiljamo sporočila na Ric,“ so še zapisali v Dnevniku.

Zganilo se je tudi ministrstvo

S hekerskim vdorom v spletni sistem Državnega izpitnega centra (RIC) se je seznanilo tudi ministrstvo za šolstvo in šport. Direktorja RIC Darka Zupanca so pozvali, naj nemudoma odredi notranji nadzor, ki bo pojasnil okoliščine dogodka, ter mu naložili, da o tem pripravi poročilo. Direktorju so obenem predlagali, da zadevo preda kriminalistom, saj gre po mnenju ministrstva za kaznivo dejanje.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
29. 07. 2007 13.59
tomi.passion življenj Ti je politika.
tomi.passion@gmail.com
29. 07. 2007 13.47
-1
Lepo vas prosim. Vsi vemo, da 90 odstotkov uradniškega kadra prihaja iz vrst SD-ja in partije. Nek partijski uradnik je pač poskrbel, da so stvari prišle ven, da bi partija lahko zopet zakuhala neko afero in jo poskušala ponovno usmeriti proti vladi in pristojenmu ministru.
figa.mac
29. 07. 2007 13.38
To dokazuje samo to,kako pokvarjeni so nekateri,ki želijo na lahek način priti do diplome ali denarja.Čeprav so inteligentni,nimajo delavnih navad.So pa zelo leni,brez vsakršnih načel in brez sramu.Žal lahko rečemo ,da je mladina ogledalo staršev.
Metalm
25. 07. 2007 18.46
Dečki in deklice: Ni sistema na svetu, ki bi bil varen.
kresni?ka
25. 07. 2007 17.55
Verjetno so izvajalca informacijskega sistema vzeli preko javnih naročil, kjer je važno, da je poceni, kvaliteta pa ni pomembna, pa so potem skup en pocen program sklanfali, brez zaščit (ker so drage) in zgodilo se je, kar se je.....
Prvo Bore
25. 07. 2007 17.46
Dokaz, da Slovenci nismo neumen narod.
bekap@email.si
25. 07. 2007 17.19
bostjan1978: se cisto strinjam s tabo, da ni OK, pac, sreca, da ni bilo se huje
gazda007@gmail.com
25. 07. 2007 16.37
To pa je ko take pomembne stvari delajo učiteljice ko nimajo pojma o računalnikih. Pol pa majo uporabniško pa geslo na enem papirčku napisanem pa na monitoru nalepljen.
joco@3delavnica.com
25. 07. 2007 15.46
Če so lahko prišli do username-ov in passwordov pomeni da ta niso bila kriptirana. Naj čim prej razmislijo o zamenjavi izvajalca oz. od izdelovalca informacijskega sistema zahtevajo denar nazaj... Se strinjam tudi s komentarjem o beta verzijah,...
Tonček Balonček
25. 07. 2007 12.33
Tudi mladi imajo pravico do sproščenosti, mar ne!? S temi maturami in informatiko so že tako zakomplicirali in pognali toliko denarja in časa v nič, da je vse skupaj že prav smešno. Večina državnih e-"projektov", se mi zdi, je v beta verzijah!
stratusix@email.si
25. 07. 2007 11.09
A nima po novem državni izpitni center kratice DIC, ne RIC???? Najverjetneje so izrabili kako pomanjkljivost programske opreme. Ob vsaki nepravilnosti takoj notranji nadzor, pa če je smiseln ali ne. Rajši naj se malo s programerji pogovorijo.
surfordie
25. 07. 2007 11.08
@bekap kaj pa varstvo oseb. podatkov? Ni ravno fino, da lahko kar vsak v sistem šole vstopa. Ali pač?
bekap@email.si
25. 07. 2007 11.04
No, vsaj kakšne večje škode ni bilo narejene. V kolikor se niso mogli poigravati z ocenami mature, ne vidim resnejšega problema...
DarthRevan
25. 07. 2007 10.50
No, ko je že kazalo, da bo z letošnjo maturo vse v redu...