Slovenija

Več kot 100.000 protestnikov v Beogradu

Beograd, 15. 04. 2000 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA/B.O.
Komentarji
0

Nekaj pred 18. uro se je včeraj na Trgu republike v središču Beograda brez incidentov končalo protestno zborovanje srbske opozicije z geslom Stop nasilju - za demokratične volitve, s katerim je želela opozicija pozvati k predčasnim volitvam.

Vodja opozicijskega Srbskega gibanja za prenovo (SPO) Vuk Drašković je pred udeleženci zborovanja poudaril, da v ZRJ ne želijo živeti v taboriščih. Dejal je še, da Srbov ne bo pobijala niti zveza NATO niti Slobodan Milošević niti kdo drug.

Več kot 100.000 udeležencev zborovanja se je ob koncu prireditve mirno razšlo.

Državna televizija Srbija je v komentarju, ki ga je objavila v osrednjem dnevniku, zatrdila, da je bilo na protestnem zborovanju opozicije v Beogradu ''po ocenah tujih agencij'' približno 30.000 ljudi. Na protestu je govorilo šestnajst opozicijskih vodij, to pa pomeni, je izpostavila TV Srbija, da je vsaka stranka zbrala na Trgu republike nekaj manj kot dva tisoč svojih privržencev. Državna televizija je tudi zatrdila, da so celo tako maloštevilni privrženci začeli zapuščati Trg republike že sredi protesta, ko so slišali, da se govorniki zavzemajo za federalizacijo Srbije oziroma popolno razkosanje republike. Vrhunec je bil, ko so govorniki sporočili, da nameravajo to doseči z obešanjem ljudi na drogove.

Te besede je res izgovoril predsednik Lige socialdemokratov Vojvodine Nenad Čanak, vendar v povsem drugačnem kontekstu.

Soproga jugoslovanskega predsednika Miloševića, Mira Marković, pa je v pogovoru za današnjo številko Politike obtožila srbsko opozicijo in njene privržence, da podpirajo nasilje in netijo notranje spopade v državi. Markovićeva je ravnanje opozicije, ki je včeraj v Beogradu pripravila protestno zborovanje, na katerem se je zbralo več kot 100.000 ljudi, označila za izdajstvo. Po njenih besedah se je opozicija obnašala mirovniško, ko je državo napadel tuji okupator, zdaj pa se je spreobrnila v fanatično zagovornico totalne vojne z vsemi, ki imajo drugačna politična prepričanja.

ZDA so pozdravile včerajšnje proteste v Beogradu, na katerih je srbska opozicija zahtevala predčasne volitve. Kot je dejal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta James Rubin, protesti kažejo na to, da imajo prebivalci Srbije dovolj represivnega in nedemokratičnega režima predsednika ZRJ Slobodana Miloševića. Rubin je še izrazil zadovoljstvo, da so srbski opozicijski voditelji skupaj pripravili demonstracije.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.