Slovenija

Več kot 3000 podpisov za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o SDH

Ljubljana, 02. 11. 2022 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Združenja svetov delavcev Slovenije so v državni zbor prinesli več kot 3000 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu. Nasprotujejo ji, ker ne upošteva ustavne pravice zaposlenih do sodelovanja pri upravljanju, je pojasnil predsednik združenja Vladimir Šega.

Novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) je državni zbor sprejel prejšnji teden. Poglavitne določbe se nanašajo na določitev pravne podlage za prenos premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank na SDH, prinaša pa še nekatere druge rešitve.

V Združenju svetov delavcev Slovenije si želijo, da bi v zakon zapisali tudi možnost nadzora s strani predstavnikov več kot 50.000 zaposlenih v družbah pod okriljem SDH. Ker se to ni zgodilo, so sprejeli sklep o vložitvi pobude za zakonodajni referendum.

Slovenski državni holding (SDH)
Slovenski državni holding (SDH) FOTO: Bobo

Potrebno število podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma je predsednik združevanja Vladimir Šega, skupaj z generalno sekretarko združenja Elizabeto Zirnstein, vložil danes. "Nam je izredno žal, da moramo na tak način nastopati. Dejansko pa gre za več kot 10 milijard državnega premoženja in je normalno, da vsakdo zastriže z ušesom, da se vlada tako zelo upira tistim dodatnim parom oči v nadzoru z ravnanjem z našo državno srebrnino," je pred vložitvijo podpisov v izjavi za medije pred poslopjem DZ opozoril Šega.

Kot je poudaril, njihov namen ni nagajati vladi, ampak ji pokazati, da so tudi zaposleni v teh državnih podjetjih nekdo, s katerim se je treba pogovarjati. "Tudi te zaposlene je treba poslušati in jim dati možnost nadzora nad tem, kar vrhovi v teh podjetjih počnejo," je dejal.

Optimalno rešitev po prepričanju Šege narekuje zakonodaja. Ta zahteva najmanj tretjino do polovico predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu, je spomnil.

V primeru, da njihov predlog ne bo upoštevan, so po besedah Šege trdno odločeni, da gredo v zbiranje 40.000 podpisov, kolikor je potrebnih, da DZ razpiše referendum o uveljavitvi zakona, ki ga je sprejel. "Glede na pozitiven odziv svetov delavcev širom Slovenije in glede na to, da nas je v teh družbah preko 100.000 zaposlenih, smo pripravljeni iti do konca," je po vložitvi podpisov za STA poudaril Šega.

Pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma mora biti podprta s podpisi najmanj 2500 volivcev. Če je pobuda vložena v skladu z zakonom, bo predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič v sedmih dneh določila rok, v katerem bodo morali pobudniki zbrati najmanj 40.000 podpisov podpore za razpis referenduma. Časa za to bodo imeli 35 dni.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
03. 11. 2022 08.35
+1
Hočem referendum o zmanjšanju zaposlenih na SDH na polovico, ker jih polovica hodi samo po plačo, delajo pa itak nič.
zibertmi
02. 11. 2022 18.03
+5
tudi to podjetje je v rokah sds .pri nas je korupcije do nebes.tudi direktor slabe banke,ki je podal odpoved in bil prej na petrolu,se je vrnil na mesto druge službe v njegovem življenju.zapravili so ves državni denar za sanacijo državnega podjetja ,ki ni saniran,ivani je odobril dodaten denar za sanacijo lani,nastavil znanega direktorja iz svojih vrst in vse gre spet po ustaljenih tirnicah.račun na firmo,delavci pri njemu pa še kje,ki opravljajo uradno sanacijska dela državnega podjetja v zapiranju.na delovišču pa,kot za našo občino ni praksa,firma iz posavja.kdo je že tam vidni član sds
kogo1
02. 11. 2022 17.50
+0
zakaj spet referendum, kaj ni narod izvilil te poslance , nihče jih ni vlekel v parlament , če niso sposobni ničesar rešiti naj odidejo ne pa daa narod še enkrat ordloča , narod se je že odločil in vas postavil na oblast
borjac
02. 11. 2022 17.48
+2
Ustavite se z temi referendumi, z temi potezami boste popolnoma uničili osnovne namene referenduma, ker to izkoriščate za politizacijo, na koncu ljudje sploh ne bodo več hodili na referendume, mi nismo Švica, v Švici so imeli referendum o minimalni plači 3000€, mi pa o RTV in nekih političnih SDS-ovih bedarijah, Referendum o vodi je bil pravi življenjski referendum.
zibertmi
02. 11. 2022 17.32
+2
še ena izmed potez stranke sds,ki ima tako kot vsepovsod po državnih podjetjih svoj kader.treba je še kaj odtujit,šenkat svojim pajdašem