Slovenija

Več kot tisoč mladih v Ljubljani zahtevalo razglasitev podnebne krize

Ljubljana, 27. 09. 2019 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več kot tisoč mladih se je danes v Ljubljani pred poslopjem parlamenta zbralo na podnebnem štrajku. Glavni organizator podnebnega shoda je gibanje Mladi za podnebno pravičnost, ki od politike zahteva razglasitev podnebne krize in konkretno ukrepanje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Podnebne spremembe
    03:33
    Iz SVETA: Podnebne spremembe
  • Iz 24UR: 'Planeta B nimamo'
    02:08
    Iz 24UR: 'Planeta B nimamo'

"Dovolj imamo obljub, zahtevamo ukrepe!" so danes skandirali mladi, ki so s sabo znova prinesli transparente, lutke v podobah političnih odločevalcev, raglje in bobne. "Ni planeta B," so sporočili odločevalcem in zahtevali podnebno pravičnost.

Podnebni shod je tudi tokrat združil učence, študente, njihove starše in stare starše. Podnebna prizadevanja so podprli tudi sindikati. Shod je bil sicer občutno manj množičen kot prvi tovrstni marca letos, ko se je zgolj v Ljubljani po ocenah organizatorjev zbralo več kot 9000 ljudi.

Ne samo v Sloveniji, mladi so zavzeli tudi druga mesta po svetu ter predstavnike vlade in parlamente pozvali k odločnemu in pravičnemu podnebnemu ukrepanju.

Glavna zahteva gibanja Mladi za podnebno pravičnost je, naj vlada prepozna podnebne spremembe kot globalno krizo in jo začne reševati na ta način, je poudaril Primož Turnšek iz gibanja. Pristop pa mora biti interdisciplinaren in vključevati ukrepe s področja sociale, gospodarstva in ekologije.

"Zahtevamo varovanje naravnih habitatov, dostopna energetsko učinkovita stanovanja z dostopom do javnega prevoza, kolesarskih stez oz. so blizu delovnih mest. Zahtevamo, da vlada vlaga v javni prevoz, kolesarske steze in podobno," je nekaj konkretnih zahtev nanizal Turnšek.

Od vlade gibanje mladih zahteva tudi, da pripravi časovnico zaprtja Termoelektrarne Šoštanj. "Sedaj je zaprtje prestavljeno na obdobje po letu 2030, kar za nas ni sprejemljivo, saj vlada zaprtje prelaga na prihodnje odločevalce", je dejal.

Tokrat se mladi tudi ne bodo sestali s predstavniki države. "15. marca smo imeli srečanje na vladi in v državnem zboru. Od takrat se ni zgodilo nič konkretnega, zato smo mnenja, da se bomo začeli pogovarjati, ko bo vlada začela ukrepati," je poudaril Turnšek. "Pogovarjamo se lahko v nedogled, a če pogovori ne obrodijo sadov, se nam to ne zdi smiselno," je dodal.

Podnebni protest
Podnebni protest FOTO: Aljoša Kravanja

Na okoljske tematike v Sloveniji že dolga leta opozarja nevladna organizacija Umanotera, katere direktorica Gaja Brecelj je nad angažiranostjo mladih navdušena. "Po vsem svetu je generacija, ki jo bodo podnebne spremembe najbolj prizadele, tako močna, tako glasna, tako velika," je spomnila.

"To je boj njihove generacije, pa tudi vseh nas," je nadaljevala Brecljeva. Podnebne spremembe namreč prizadenejo tudi najbolj ranljive skupine, kot so denimo starejši, in ne prizanesejo nikomur. "Super je, da se v tem združujemo in skupaj glasno kličemo vladi, naj stori to, kar ji veleva znanost," je poudarila.

Vlada mora na podlagi podatkov, ki jih daje znanost, podnebne spremembe uvrstiti na sam vrh prioritet, je dejala Brecljeva. Iz tega bi potem izhajali konkretni ukrepi z zeleno proračunsko reformo na čelu, nato pa po sektorjih - od prometa, industrije, kmetijstva, gospodarstva do energetike in naprej.

"Ključno pa je, da se vlada loti največjih onesnaževalcev in ne prelaga vsega na posameznika in gospodinjstva, kar lahko vidimo v zdajšnjih obrisih podnebnih ukrepov," je še dejala Brecljeva.

"Podnebna kriza najbolj prizadene najranljivejše, tudi delavke, delavce, mlade, prekarce, starejše. Gre za skupen boj okoljevarstvenikov in sindikatov, za povezovanje zelenih in rdečih," pa je poudarila Teja Jarc iz sindikata Mladi plus.

Podnebni protest
Podnebni protest FOTO: Aljoša Kravanja

"Zahtevamo drugačen trg dela, da kapital ne bo postavljal lastnih interesov pred interese ljudi in okolja. Da ne bomo izkoriščani ne ljudje, ne narava. Zagotoviti je treba socialno in podnebno pravičnost," je dodala in podčrtala, da najbogatejši posamezniki trošijo toliko kot celotne države, najrevnejši pa se borijo za preživetje in se ne morejo izogniti katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

Sindikati zahtevajo zelena delovna mesta, ki bi nadomestila zaprta delovna mesta v umazani industriji. "Zagotoviti moramo pravičen prehod. Nobena delavka, delavec ali skupnost ne sme trpeti zaradi podnebnih sprememb. Tem ljudem moramo zagotoviti dodatno izobraževanje in prekvalifikacijo ter zagotoviti varno, trajno in dostojno delovno mesto," je poudarila Jarčeva.

Mladi v Ljubljani so se po uvodnem delu na Trgu republike podali na pohod po mestnem središču. Celoten shod sicer ob močni policijski navzočnosti poteka mirno, opaziti ni alkohola, trg pred parlamentom pa je po odhodu protestnikov ostal vzorno čist.

Pod okriljem gibanja Mladi za podnebno pravičnost se podnebni štrajki danes odvijajo v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi in Stari Gorici, Velenju, Brežicah, Krškem, Celju, Ptuju, Ormožu, Ljutomeru, Kopru in v Ilirski Bistrici. Marca se je v organizaciji gibanja na ulice slovenskih mest podalo več kot 12.000 mladih in njihovih simpatizerjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
28. 09. 2019 21.40
+0
Če smo kakšni kristjani, bomo podpirali tovrstne proteste. Papež je izrecno omomnil, da je svinjajnje in neukrepanje zoper tega greh.
ArkaMast
28. 09. 2019 21.37
Nekateri mislite, da če papirček vržete v koš je vse vredu. Svet rešen. Ko pa se ta koš izprazni in smeti odpelje na Barje, kjer imajo problem z 100.000 tonami papirčkov, plastike, mešanih odpadkov, elektronski vas pa ne briga. Politika mora spodbujati proizvajalce, da izdelke čim manj pakirajo v plastiko, ... da ne izdelujejo nepotrebnih stvari, ... da izdelujejo stvari, ki se ne bodo pokvarile po dveh letih, da mora človek nujno kupiti nov izdlek., ....itd
METKA102
28. 09. 2019 15.41
+1
V bližini je košarkarsko igrišče, kjer se zbira in igra mladina. Prav bi bilo, da bi vse plastenke, tetrapake in ostalo šaro pospravili za seboj. Tam sta tudi dve železni klopi. Železni. Eno so uničili do konca. Morali so se kar potruditi. Mrežo okrog igrišča so raztrgali mi občani to plačujemo. Oni pa protestirajo. Ko bi vsaj enkrat pospravili, bi bili precej bolj verodostojni, tako pa....
ArkaMast
28. 09. 2019 16.11
+2
Ti ki so raztrgali mrezo od kosa in osvinjali okrog niso tile. Ni lepo podtikati. Mladina ima prav. Politika mora zaceti ukrepati. Drugace se bodo vnuki scvrli. Bodo samo crnci preziveli. Nismo mi navajeni teh vročin. Sploh ne narava.
METKA102
28. 09. 2019 16.34
-3
Niso raztrgali mreže od koša pač pa mrežo, ki ograjuje igrišče in ga ločuje od ceste. Tam so nastavljeni koši za smeti, niti po pomoti ga odpadek ne zadene. Nekateri se najbrž že zavedajo, da tako ne bo šlo v nedogled, da bo treba onesnaževanje vseh vrst zmanjšati.
Promilcek
28. 09. 2019 17.43
+0
Ma kaj naj politiki reagirajo? A ste vsi končali šolanje v petem razredu osnovne šole in pozabili na logiko? (V "višji stopnji" so včasih bežno predavali sestavo atmosfere.) Razloži, ali pa najdi nekoga, ki bo strokovno-decidirano, brez politikantstva razložil kako lahko povečanje vsebnosti CO2 v atmosferi iz 0,031% na 0,034% vpliva na segrevanje zemlje? Dokler tega ne zmoreš si enak tistim, ki so v srednjem veku sežigali čarovnice na grmadi. Če "ekologi2 najdete tega, ki bo znal razložit dejansko povezavo med vsebnostjo CO2 v atmosferi in segrevanjem, ki se dogaja, z veseljem stopim med vas in vas ne bom več naslavljal z EKOTERORISTI. Do takrat vas lahko povsem upravičeno imenujem tako.
METKA102
28. 09. 2019 18.37
+0
Ne vem, če se bodo vnuki scvrli vem pa, da se bodo zadušili v smeteh. Če bi manj kupovali cote iz Kitajske in drugod iz Azije, bi bilo smeti manj. Prav mladi pokupijo največ te robe za enkratno uporabo, in dvomim, če kdo pomisli, da je tista plastika škodljiva na telesu in potem tudi v okolju. Važno je, da 'fensi'. Kaj je treba mladim, lepim dekletom barvati lase in uničevati s škodljivo kemijo? Kaj je treba imeti vsako leto nov telefon -pametni seveda? Kaj je treba vseh štacun, ki prodajajo pofl od pofla in še nove se odpirajo? Ali kdo pomisli, koliko energije in vode je bilo za to porabljeno?
METKA102
28. 09. 2019 18.40
+1
Koliko mladih se vozi s kolesom ali hodi peš v izvenšolske dejavnosti? Skoraj vse vozijo atiji, mamice, dedki, babice z avtomobilom z enega konca mesta na drugega. A to pa ne škoduje okolju? Ali avtomobili morda vozijo na zrak?
ArkaMast
28. 09. 2019 21.33
Za to pa pravim. Politika naj ukrepa. Naredi programe za aktivacijo peš,s kolesom, javni prevozi. Ne pa da spodbuja nabavo osebnega vozila pri 18 letih.
PlanetB?
29. 09. 2019 12.02
+1
Dober dan, evo iskali ste "ekologa" da vam razloži vpliv CO2 na atmosfero tko da kle ga mate. Grem pa vse od začetka da slučajno česa ne zgrešite :) Nafta in plin in premog so ogljične spojine torej vsebujejo ogljik. Preprosta kemijska reakcija, ki te jo učijo v osnovni šoli je C+O2->CO2 torej pri gorjenju ogljika nastane ta zloglasni CO2 Ok kul Kaj ma to veze s podnebjem? Ubistvu ful Če je v atmosferi preveč CO2 to ustvari tako imenovan toplogredni efekt. V normalni atmosferi bi se sončeva toplota "odbila" nazaj od zemlje in ven v vesolje. Ker pa je v atmosferi povečana količina CO2 le ta prepreči odboj sončeve toplote nazaj v vesolje. Tako da je toplota ujeta v atmosferi, CO2 služi kot nekakšen pokrov na loncu. Če si še zdej ne znate predstavljat kaj govorim pogooglejte "greenhouse effect" zihr boste našli sliko ki to nazorno prikazuje. Ko ste pri tem lahko tudi pogooglate sliko Venere, saj je to planet, ki ima izjemno količino toplogrednih plinov v ozračju (verjetno zaradi vulkanske aktivnosti) torej Venera se je dobesedno scvrla. Povečanje CO2 pa vpliva na segrevanje zato, ker moti celoten sistem podnebja (torej zračne tokove itd) ker pač podnebje je izjemno krhek sistem in kar se nam zdi malo je ubistvu lahko katastrofalno. Ne da se mi zdej računat koliko ton CO2 predstavlja 0,031% in koliko ton 0,034% a upoštevajte dejstvo, da je zemljina atmosfera ogromna in četudi se vam zdi 0,034% malo verjetno pomeni ogromno količino CO2. Če res vztrajate vam pa grem lahko tudi zaračunat koliko je to, tudi to so nas učili v gimnaziji No vsekakor, trend CO2 je naraščajoč poleg tega pa se soočamo še z ogromnimi deforestacijami in drevesa niso več zmožna reševanja našega ozračja pred toplogrednim efektom. Mi ga mogoče ne čutimo v Sloveniji ampak na polih zemlje razpada tamkajšnji podnebni sistem (če ste slučajno videli je bilo lanskega novembra v Ameriki izjemno mrzlo, to zaradi razpada Arktičnega ozračja kar je poslalo vorteks mrzlega zraka dol v Ameriko. Podobno se je zgodilo tudi pri nam marca 2018 se mi zdi), led se topi in oceani se dvigajo, drugod so pa suše in požari saj preprosto ni več dežja zaradi podnebnih sprememb. Upam da je bilo to dovolj jasno in nepolitično za Vas, če Vas pa še več zanima lahko kaj vprašate ali pa si pogledate na internetu in ja, šla sem na protest in ja, čeprav sem trenutno na faksu (ki je direktno povezan z okoljevarstvom) sem večino tega znanja pridobila v osnovni šoli in gimnaziji. Lep dan še naprej
Promilcek
29. 09. 2019 15.57
+0
CO2 greje zemljo približno za 30% bolj kot enaka količina osale atmosferske zmesi. Na grobo greje toliko bolj, kolikor je večja njegova specifična toplota. Drugače povedano: Kolikor večjo ima večjo specifično toploto za toliko več toplote lahko akumulira in jo kasneje "v senci" vrne v ozračje. Ja, je toplogredni plin, ampak ga je le 0,03% do 0,034% v ozračju. Ljudje smo dodali 30% te vrednosti in kot okoljevarstveni študent lahko hitro ugotoviš, da je toplogredni vpliv tega dodanega plina na temperaturo ozračja za okrog 0,0003%. Ne me basat, da to lahko vpliva na kaj drugega kot na razne pridobitniško revolucionarne namene prerazporeditve razpoložljivega bogastva. Kot študentka bi morala vedet, da navedba količin CO2 v tonah nima nobenega drugega namena kot metanje megle. Atmosfere imamo določeno količino in za njeno specifično toploto (ki je glavnega pomena za toplogredni učinek) so pomembni odstotki posameznih plinov, ter njihove posamične specifične toplote. Lahko se igraš z tonami, ampak potem povej koliko ton je ostalega ozračja! Zemlja se vsekakor segreva, tu ni debate. Ampak lepo prosim daj namesto računa v tonah nam raje postrezi natančen izračun vpliva povečane količine CO2ja na dvig temperature ozračja. Meni pridejo ven negativne številke. Morda še to za tiste, ki jih zanimajo količine. Če pobereš ves CO2 iz ozračja in ga kot odejo razgrneš čez zemljo, dobiš okrog 3 m debel plašč in to je marginalna količina. Skratka: EKOTERORISTIČNA MEGLA!
Promilcek
29. 09. 2019 16.05
+1
Še to, CO2 ne dela nobenega pokrova, to je razlaga, ki omogoča hokus pokus manipulacije. Lepo je pomešan z ostalimi plini in družno z njimi deluje kot zalogovnik v hiši. Ko kuriš ga greješ, ko ogenj ogasne koristiš njegovo akumulirano toploto in jo spreminjaš v temperaturo hiše. In v tem kontekstu postane teh 0,0003% specifične toplote enostavneje razumljivih. Seveda, svetloba ima krajšo valovno dolžino od toplote in tu not so zapakirali celotno "teorijo", ki to ni, je le nevarna politika, ki pelje po poti, ki jo je izbral Robespierre.
Promilcek
28. 09. 2019 14.13
+3
8.000 srednješolcev protestira, obenem se pa ne vpraša kako lahko 30% od 0,034% CO2ja v ozračju vpliva na temperaturo atmosfere! Da! V ozračju je le 0,032% do 0,0345% CO2ja, količina se spreminja z letnimi časi. In da ne bo pomote še to, da ima 1 kg CO2ja okrog 30% večji toplogredni učinek kot 1 kg ostalega dela atmosfere. Že res, da na mladih svet stoji, ampak tile mladi so očitno imeli v šolskih klopeh možgane na paši! Dajte, levaki (Ne levičarji, da ne bo pomote.) zresnite se in se idite revolucijo na kak drug način, tale toplogredna farsa je podn od podna!
PlanetB?
29. 09. 2019 12.16
+0
Če pa že kličete toplogredni efekt farso, vam lahko še razložim vpliv CO2 na temperaturo. Pač CO2 absorbira infrardečo svetlobo in jo potem oddaja v naše ozračje. Če ne veste kaj je infrardeča svetloba, ljudje ki imajo kače ali kuščarje ponavadi kupijo svojim hladnokrvnim živalim infrardečo lučko, sam lahko žival pod njo leži in se ogreje. Torej zelo posplošeno, co2 deluje kot infrardeča lučka za celoten planet. To je vzelo 5 minut da sm si pogledala na Googlu, v 21. stoletju imaš informacije dobesedno na glavi, tako da je res težko biti ignoranten glede zadev, razen če ste ignorantni načrtno. Je pa res, da niso vsi viri zanesljivi, a o toplogrednem efektu obstajajo knjige in strokovni članki, ki so jih napisali strokovnjaki na tem področju
Promilcek
29. 09. 2019 16.17
+1
Daj no, ne mešaj megle. Namesto opisovanja različnih valovnih dolžin svetlobe raje zapiši račun, ki pove za koliko oC pogreje ozračje teh 0.0003% specifične toplote, ki jo predstavlja od človeštva dodan CO2. Ne mi o tonah, o kemijski sestavi nafte, kako deluje nekaj na naš planet, kar je lahko tudi res, spusti se v končni efekt in to na način, ki pritiče študentu, torej eksaktno z eksaktnim rezultatom.
Promilcek
29. 09. 2019 16.21
+1
In noben resen strokovnjak iz mednarodno priznane strokovne institucije še ni matermatično potrdil te vaše eko teorije! Obstajajo pa razne "All Gore" in podobne studije neodvisnih institucij, ki niso vredne piškavega groša. Njihov glavni namen je municija za ekoteroriste. oziroma samopromocija kot se je to zgodilo ob najodmevnejšem slovenskem primeru samooklicanega klimatologa, ki je bil svoj čas kar popularen.
ArkaMast
28. 09. 2019 11.47
+0
Na koncu bodo preživeli le crnci. Njihova koza ni občutljiva na UV žarke. Bolje prenasajo vročino itd .... Moramo ustaviti segrevanje planeta. Nasi vnuki bodo hodili s kisik masko naokoli. Imamo požare, orkane, poplave in za to se begunce. Ne moremo kar cakati.
Samo?lovek
28. 09. 2019 10.38
+0
Kar mi potrebujemo je bolj močno oblast in manj "pravic", ker to štrajkanje za vsak klinac in iz dolgčasa res ne pelje nikamor. Zdolgočasena mladina, na krilih medijev ala Svet in 24 ur, protestirajo o rečeh, ki so normalen del planeta. Narava SAMA umika določene vrste in to počne od kar planet obstaja iz različnih razlogov. Biologi in ostali ne upajo govoriti v medijih, ker jih je strah pogroma, a vsak BIOLOG in VSAK RESEN ZNANSTVENIK vam bo v privat pogovoru Ena-Na-Ena rekel:"Ma to so bedarije, a ne upamo javno spregovoriti proti tem protestom in jeznih deklicah, ker družba množične neumnosti nasprotno mnenje obsodi na nenormalni ravni!" Tu ne gre za "naravo". To je odraz bolane družbe in mladine, ki potrebuje občutek pripadnosti. Gre za poneumljanje ljudi, ki ga nihče noč ustaviti, ker ljudje, ki to spodbujajo, imajo od tega korist. S planetom je vse ok! Mi smo šli v maloro!
ArkaMast
28. 09. 2019 11.50
-3
Ali bo narava sama odstranila belega cloveka? .... Ker povecane temperature ne bo prezivel. Bo črnec dlje zdrzal. ... a tako si ti to predstavljaš naravno selekcijo,?
Kollerik
28. 09. 2019 12.03
+5
Če in ko bo narava začela odstranjevati, potem najbrž ne bo gledala na barvo kože... :)
dragan krstic
28. 09. 2019 12.37
-2
Prav imaš. Kolleriki boste prvi na vrsti.
dannyer
28. 09. 2019 12.41
+1
obistvu znanstveniki spregovorijo a jih MSM ignorira. tile pa hodijo samo na pop ali cnn ali na kako propagandno stran .
Kollerik
28. 09. 2019 18.38
+1
Da ti ne bo spodletelo, kot tvojim 45-ega in 91 ega....
dannyer
29. 09. 2019 12.03
-1
dragan krstic
28. 09. 2019 09.33
+4
Staršimladoletnih otrok ne dovolite da Soroševi globalisti manipulirajo z vašimi otroki. Izkoriščajo umsko zaostalo Greto Thunberg za doseganje svoji bolnih ciljev. To so popolnoma iste osebe ki se prevažajo po svetu v svojih privatnih letalih in mega jahtah vam pa kot rešitev sveta predlagajo uživanje ličink, črvov, mrčesa, najnovejša njihova pogruntacija pa uživanje človeškega mesa. Zanikajo obstoj spolov, še posebej moškega, zakaj bi imeli toaletne prostore ločene saj obstaja samo en spol, srednji, nista 2 starša ampak samo en, verjetno srednjega spola po njihovo. To so tisti, isti ki so Evropi že povzročili nemalo gorja z uvozom migrantov, kriminala, droge. posiljevnje žensk, umorov, terorizma. Ustvarjajo socialne probleme staroselcev z vsemogočimi bonitetami za nepismene in polpismene migrante. Ja to je ta levičarska anarholiberalna združba ki vam in otrokom pere možgane z namenom obvladovati svet. NE VERJEMITE JIM.
Kollerik
28. 09. 2019 12.04
+4
Krstiću bre...Ko je Soroš financiral šolo tvojga madžarskega idola Orbana, tedaj pa tije bil dober, a ne..... :)
dragan krstic
28. 09. 2019 12.35
-5
Kollerik, si preveč spodaj da bi ti sploh repliciral. Ti si zagotovo vegetarijanec ker na tem svetu samo vegetiraš. Mogoče boš na onem drugem kaj napredoval.
Kollerik
28. 09. 2019 18.40
+5
odgovor, ki ne argumentira resnice o Sorošu in Orbanu, pač pa osebno žali... tipičen volilec SDS-a pač
dannyer
29. 09. 2019 12.04
-1
to je bolj taktika levice ko nemorejo argumentirati se spuščajo na osebno raven. nič novege.
Zantaja
28. 09. 2019 09.33
+5
hocejo spremembe?najboljse,da potem takoj zacnejo pri sebi oziroma s svojimi razvadami,ki so strupene ali bilokako nevarne za njih kot za nas planet.ko nebo teh razvad bo tudi veliko firm slo v pozabo,manj bo dela nebo se treba vozit na delo,manj bo prometa in zrak bo cistejsi.moje mnenje je,da smo tako mocno zabredli,da nam ni vec resitve.
El Toro
28. 09. 2019 08.34
+13
Ne razumem toliko negativnih komentarjev. V osnovi imajo mladi popolnoma prav. Če bo šlo tako naprej, se jim zelo slabo piše. V nekaj desetletjih smo popolnoma uničili naravo. Vse je podrejeno denarju in kar je še najbolj žalostno so glavni "kratkovidneži" voditelji, ki imajo edini moč in denar da kaj spremenijo.
HorstWiesel
28. 09. 2019 08.38
+5
Zaklaj negativni?Zato, ker so ti mladi dvolični. Nakladajo nekaj o okoljevarstvu, zelenemu okolju, zmanjšanju onesnaževanja,... sami pa veselo uporabljajo izdelke in storitve, ki so plod onesnaževanja okolja, rabe fosilnih goriv,.... Naj nehaj s potovanji, uporabno prevoznih sredstve na fosilna goriva, zreducirajo svojo porabo e. energije na minimum,....
fairplayy
28. 09. 2019 08.52
+4
Zantaja
28. 09. 2019 09.38
+4
Promilcek
28. 09. 2019 14.27
+1
Ma nimamo kaj spreminjat, narava ureja sama! Nekaj podjetnežev je prislonilo lonček na teoriji o segrevanju zaradi CO2 in ob tem pravilno sklepalo, da 99,999% zemljanov ne bo pogledalo, da je v ozračju le nekaj promilov CO2ja. Večina je dušika, potem je malo nad 20% kisika, zloglasno CO2 je le v sledeh in nikakor ne more vplivat na segrevanje zemlje. Američani so (v vsej svoji oholosti, ki je nimam rad) spregledali in vrgli toplogredni boj v smeti. Raje se pripravljajo na ledeno dobo, ki bo že za časa življenja marsikaterega bralca sledila tem temperaturnim skokom. p.s. V rimskih časih so celo na Švedskem gojili vinsko trto, sledil je pa mračni srednji vek, ki ni bil tak zaradi skorumpirane civilizacije, temveč zaradi ledene dobe.
HorstWiesel
28. 09. 2019 08.32
+1
In kaj zdej vsi ti protestniki mislijo naredit? Prenehati kupovati izdelke in uporabljati storitve, ki so povezane s porabo fosilnih goriv?
maneno48
28. 09. 2019 08.40
+1
oni so poslani, to niso protestniki, oni so greta . . .
HorstWiesel
28. 09. 2019 08.40
+1
camaro.ccc
28. 09. 2019 08.08
+11
No, ti mladi sploh niso vedeli zakaj so se zbrali na shodu, dobili so prost dan v šoli, učiteljice pa so rekle naj gredo na shod ..kar nekaj...no, veliko otrok pa je to izkoristilo in šlo domov...
Libero29
28. 09. 2019 07.27
+12
Prav! Me pa zanima, čemu vse se bodo začeli vsi ti mladi odpovedovati, da bodo ohranili okolje ...
feliks-07
27. 09. 2019 21.39
+22
Vsi ali skoraj vsi mladi pa tudi malo starejši kupujejo raztrgane kavbojke,ki se držijo skupaj na samo par nitkah.Zakaj ne kupujejo celih hlač,ki trajajo veliko dlje.Tudi tako bi lahko prispevali k ohranjanju okolja.
oseba1234532
27. 09. 2019 21.15
+3
Imamo NEKaj časa!
kokicas
27. 09. 2019 21.10
+16
Ne da mi ni mar za podnebje, ampak res imamo v državi toliko problemov za reševat in dejanj ki bi lahko vplivale na nas Slovence pa nic od nič
periot22
27. 09. 2019 21.07
+16
V Sloveniji gledamo na podnebne spremembe vsaj že veš teden letala ne letijo!
vezuv_
27. 09. 2019 21.00
+7
Sprašujem se kaj lahko naredimo mi navadni državljani? Nič! za moje pojme je največje onesnaževanje razni raketni izstrelki, bombardiranje, spopadi.... mnogo več, kot onesnaževanje ozračja z avtomobili. Še malo pa bo tudi prdec onesnaževanje zraka....
Ana Sols
27. 09. 2019 21.06
-6
prdci so onesnazevanje zraka. Zato tudi zivinoreja ni ravno zazeljena, poleg tega da zivali pojejo porabijo dosti vode in pojejo precej zelenja, da mas ti potem lahko zrezek na krozniku. :) Malo vec branja, pa bo tudi vec znanja. Vsi bi se morali truditi za manj onesnazeno okolje, ne pa zatiskati si oči da nimamo nič pri tem.
Ana Sols
27. 09. 2019 20.34
+9
Nimam ne top telefona, jem lokalno pridelano hrano in ja poskušam porabiti čim manj plastike, kar pa je zal v danasnjem svetu zelo tezko, ker je cisto vsaka stvar ovita v plastiko. Mladi in ostali (protest ni samo za mlade!!! to so nekateri komentatorji tu napačno razumeli, seveda ker niso bili na protestu). Ta protest je naslovljen na vlado, ker le politika lahko podetjem prepove in narekuje koliko plastike in drugih nepotrebnih stvari lahko uporabljajo. Podjetja pač delujejo tko da se NAJBOLJ SPLAČA. Na koncu pa se ne splača ravno, če upoštevaš vso onesnaževanje. Seveda nekaterim tu ki komentirajo žal to ne kapne.
MatjazBrezovica
27. 09. 2019 20.46
+9
Bravo Ana. Tako se dela. Vem pa da je problem vse kupovati kod bi želela. Ampak mislim da politika ne mora prav veliko narediti proti mutinacionalkam, ampak mi sami. Če bi večina kupovala neko stvar v stekelni embalaži namesto v plastični, verjemi da bi se potrudili in ponujali samo še stekleno, ker se bolje prodaja in daje dobiček. Še večji problem pa imamo vsi skupaj ker gledamo pri nakupu samo na ceno in nam je vseeno v čem je pakirano in kako.
Ana Sols
27. 09. 2019 21.02
+1
evropska unija je prepovedala prodajo plastičnega pribora v EU. Plastičen pribor se bo prodal kar je zalog, potem pa ne več. Poleg tega je politika v Sloveniji prepovedala prodajo plastičnih vrečk. Vse vrečke se zdaj zaračunavajo. Tu je lepo vidno da politika ima moč in lahko spremeni zadeve. Potrošnik bo na zalost vecinoma kupoval najceneje, kar večinoma tudi ni za obsojat. Tko da lahko predvsem politika naredi hiter premik. Ljudje zal rabijo malo vec casa da spremenijo navade. Pa se vedno se potem najde kdo ki jih namerno pač noče.
Uporabnik1834374
27. 09. 2019 21.58
-4
In kakšno rešitev predlagate glede na to, da je po toči zvoniti prepozno
HorstWiesel
28. 09. 2019 08.35
+6
Kaj embalaža coffee to go? Pa embalaža mc'donald, embalaža fast food,....?
fairplayy
28. 09. 2019 08.54
+1
fairplayy
28. 09. 2019 08.55
+2
Ana Sols
27. 09. 2019 20.31
-21
Komentatorji kar pametujte, medtem ko se mi na protestu borimo in za vas in za nas!!! Sram vas je lahko.
the kop
28. 09. 2019 07.14
+13
vi špricate šolo ki ji plačujemo davkoplačevalci!!
Kollerik
28. 09. 2019 08.04
-7
fairplayy
28. 09. 2019 08.56
-4
Ana vedno več nas je eni se pač lastne sence bojijo
Important notice
27. 09. 2019 20.08
+21
Tako kot Greti določajo kaj naj govori, kam naj gre ... so danes tudi dijakom določili, naj gredo na shod, ali pa bodo dobili neopravičene ure. Kot dokaz, da so bili na shodu, so morali delati selfije, da jih bodo pokazali v šoli. Bedarija do konca!
oseba1234532
27. 09. 2019 21.17
+3