Slovenija

Več let zastrupljena zemlja, ki je Mežico spremenila v 'dolino smrti'

Mežica, 03. 09. 2023 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
79

Strah prebivalcev Mežiške doline po silovitih poplavah, ki so v začetku avgusta pustošile po Sloveniji, je seveda na mestu. Domačini se namreč še predobro zavedajo, da živijo v t. i. dolini smrti. V dolini, kjer zemlja zaradi preteklega večstoletnega rudarjenja v sebi še vedno nosi strupene težke kovine, kjer so imeli otroci tudi desetletje po opozarjanju pristojnih v krvi povečano vsebnost svinca, 15-letni program za reševanje območja pa je z namenom sanacije območja izvedel vrsto ukrepov. So stoletne poplave odplaknile tudi vsa ta leta truda in Mežiško dolino vrnila desetletja nazaj v nevarno preteklost?

To je območje, ki je precej bogato s svinčeno in cinkovo rudo. To bogato nahajališče kovin na našem ozemlju so že davno v preteklosti odkrili Rimljani, kasneje pa sta se na tem mestu razvili dve rudarski mesti: Mežica in Črna na Koroškem. Prav tu še danes stoji eden najstarejših rudnikov svinca in cinka v Evropi.

Leta 1665 je bilo izdano prvo dovoljenje za opravljanje rudarskih del, to pa se je nadaljevalo še naslednjih 332 let. Svoj vzpon je rudnik doživel leta 1809, ko je pripadel Napoleonovim Ilirskim provincam. Po 1. svetovni vojni je proizvodnja pod taktirko družbe Bleiberger Bergwers Union, ki je konec 19. stoletja prevzela vse obrate na tem področju, dosegla en odstotek svetovne proizvodnje svinca.

Mežiški rudnik
Mežiški rudnik FOTO: POP TV

A leta 1993 so zaradi izčrpanja rudnih zalog izkopavanje ustavili, leto kasneje so izdelali projekt zapiranja rudnika in takrat je bila tudi dokončno ustavljena proizvodnja svinčeno-cinkove rude. Danes so spodnji deli rudnika zaliti z vodo, v zgornjem delu pa je urejen turistični muzej. Prav tako je v rudniku urejen tudi prostor za koncerte in druge dogodke.

15-letni program, ki se je končal leta 2022

Zgornja Mežiška dolina ima torej večstoletno tradicijo rudarjenja in predelave svinca in drugih težkih kovin, rezultat tega pa je tudi močno povečana obremenjenost okolja. Prekomerna izpostavljenost nevarnim elementom ima lahko škodljive vplive na zdravje, kar je Nacionalni inštitut za javno zdravje raziskal že pred 20 leti. To je na sredini novinarski konferenci pojasnil tudi strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen.

Prav zaradi tega, kot je dejal, rezultati analize mulja po zadnjih poplavah na območju niso presenetljivi. Analiza je namreč na vseh 11 vzorcih pokazala presežene vrednosti težkih kovin, vendar pa, kot je pojasnil, so bila tla tudi v preteklosti obremenjena s svincem, cinkom in kadmijem, vrednosti pa so bile tudi v preteklosti večje od kritičnih.

Da bi po prvih ugotovitvah onesnaženosti okolja pred 20 leti zmanjšali izpostavljenost svincu, so tako na NIJZ pripravili program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Največjo nevarnost so težke kovine ob tem predstavljale za majhne otroke. "Gre namreč za razvijajoči se organizem, ki je v fazi razvoja še posebej občutljiv, ker nima možnosti, da bi večje vsebnosti svinca izločil," je tudi v sredo pojasnil Eržen.

Črna na Koroškem
Črna na Koroškem FOTO: Aljoša Kravanja

Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja je v zgornji Mežiški dolini na območju občin Črna na Koroškem in Mežica stekel leta 2007, zastavljen pa je bil za obdobje 15 let, torej do leta 2022. "Tudi po tem datumu pa zdravstveno ekološka problematika na onesnaženih okoljih v državi ne bo izginila, ampak nas bo postavljala pred nove izzive, ki bodo zahtevali še širše in celovite rešitve," so takrat zagotavljali.

A tudi po desetletjih opozarjanja so se v Mežiški dolini še vedno spopadali s preveliko količino svinca v krvi. Najbolj prizadeti so bili, kot rečeno, otroci. Preveč svinca v krvi je imel namreč leta 2018 še vedno kar vsak šesti otrok, ki je bil star tri leta. Najbolj obremenjeni so bili tisti iz zgornje Mežiške doline, krive pa naj bi bile asfaltne ceste in neustrezno urejena gradbišča. A težave seveda ni predstavljal le svinec, temveč tudi kadmij in cink. Strokovnjake pa so medtem predvsem skrbele vsebnosti svinca v tleh otroških igrišč.

Država je v času 15-letnega izvajanja sanacijskega programa za izvedbo ukrepov namenila 14,4 milijona evrov, ki so jih namenili tudi za ukrepe zmanjšanja prašenja (asfaltiranje javnih makadamskih površin, mokro čiščenje javnih površin in pročelj), zamenjavo onesnažene zemlje, čiščenje utrjenih površin, vzpostavitev zelenic in varnih vrtov,  za oceno onesnaženja v širšem bivalnem okolju, subvencijo za prehrano prebivalcem v onesnaženem okolju, monitoring prašnih delcev v zraku in tleh, pa tudi večkratno testiranje vsebnosti težkih kovin v krvi otrok.

Analiza krvi triletnikov, cilj dosegli leta 2022, a študijo opravili tudi letos

Svinec je po svetu zelo razširjena strupena kovina, ki ima številne škodljive vplive. Posebno nevarna je za mlajše otroke, ki zaradi načina obnašanja v telo vnašajo več svinca in so na škodljive učinke bolj občutljivi. Danes ni več dvoma, da svinec v telesu nima nobene koristne funkcije in njegova prisotnost v telesu škodi zdravju tudi v najnižjih koncentracijah.  V okoljih, kjer je bila in je še prisotna svinčena industrija, je izpostavljenost še toliko težje preprečiti.

Čeprav za koncentracijo svinca v telesu ni varnega praga, saj je kakršnakoli koncentracija zdravju škodljiva, pa je mejna vrednost določena pri sto mikrogramih svinca na liter krvi, od tam naprej se ta opisuje kot povišana vrednost.

Peskovnik
Peskovnik FOTO: Thinkstock

Rezultati analiz vzorcev krvi, ki so jih triletnikom iz zgornje Mežiške doline odvzeli lani, so pokazali, da je bil leta 2007 zastavljeni cilj sanacijskega programa dosežen in da zelo visoke vsebnosti svinca v krvi opažajo le še pri posameznih otrocih. Takrat so k odvzemu krvi povabili otroke iz občin Črna na Koroškem in Mežica, ki so bili stari tri leta, ter analizirali 67 vzorcev krvi. 

NIJZ je z analizo ugotovil, da so imeli le trije otroci vrednosti svinca v krvi 100 mikrogramov na liter krvi ali več kot to. Vrednosti, ki so bile nižje od 50 mikrogramov svinca na liter krvi, je imelo 52 otrok, kar pomeni 78-odstotni delež. Primerjave rezultatov glede na občino bivanja in glede na spol pa so pokazale višje vrednosti pri otrocih iz občine Črna na Koroškem in pri dečkih.

Letos pa so v okviru študije na odvzem vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca povabili otroke v starosti od enega do šestih let ter devetletnike iz zgornje Mežiške doline in triletnike iz spodnje Mežiške doline. To je bila po letih 2008, 2013 in 2018 četrta izvedba študije v takšnem obsegu. Vabilo so poslali skoraj 700 otrokom iz vseh štirih občin Mežiške doline.

Ukrepi, s katerimi zmanjšamo izpostavljenost svincu in vnos svinca v telo

NIJZ poudarja, da je zelo pomemben ukrep redna prehrana otrok, saj je vezava svinca v telo na prazen želodec nekajkrat večja kot v primeru redne prehrane. Prehrana, ki še dodatno zmanjšuje absorpcijo svinca iz prebavil, je bogata s kalcijem, železom in vitaminom C. Priporoča se uživanje sadja, zelenjave, pustega mesa, mleka in mlečnih izdelkov.

"Hrana, ki je pridelana v onesnaženem okolju, je lahko s svincem močno obremenjena. Zato je na območju zgornje Mežiške doline priporočeno izogibanje doma pridelani širokolistni zelenjavi, deloma tudi paradižniku, korenovkam in gomoljnicam," dodajajo. Sicer pa na domačem vrtu priporočajo menjavo zemlje, prav tako pa poudarjajo tudi pomen pranja zelenjave in sadja z zadostnimi količinami vode ter umivanja rok pred pripravo in uživanjem hrane.

Odrasli naj poskrbijo, da ima otrok manj igrač, na katerih se nabira prah, ter naj igrače tudi redno čistijo. "Na domačem vrtu poskrbite, da bo v peskovniku namenski, s svincem neobremenjen pesek. Pomembno je, da peskovnik po prenehanju igranja vedno pokrijete, zaradi preprečitve usedanja svinčenega prahu," dodajajo. Podobno pa naj ravnajo tudi v primeru peska v gradbene namene. Kolikor se da, je treba prekriti tudi makadamska dvorišča oz. vsaj zmanjšati aktivnosti na njih. Otroci naj se igrajo na travi oz. utrjeni površini. Pod igrala se lahko namestijo podloge, ki jih je moč mokro čistiti.

umivanje rok
umivanje rok FOTO: Dreamstime

Dodatna pozornost pa je potrebna tudi pri osebni higieni otroka, ki mu je treba pogosteje umivati roke, posebno po opravilih in igranju v naravi, ob prihodu v bivalno okolje, pred hranjenjem in spanjem. 

V stanovanju naj osebe zagotovijo redno mokro čiščenje, sesanje s sesalniki s kvalitetnim HEPA oz. vodnim filtrom, prav tako pa naj se izogibajo tekstilnim oblogam v stanovanju. Pazljivost je pomembna tudi pri zračenju bivalnih prostorov ob makadamskih površinah, zaradi zanašanja finega prahu. 

Pri prehajanju iz okolice v stanovanje si je treba dobro očistiti čevlje (tekstilni predpražniki za čiščenje čevljev niso najboljša rešitev, saj se v njih kopiči prah in lahko ob njihovem nerednem čiščenju kmalu privedejo do neželenega učinka). Vnos svinca v domače okolje pa predstavljajo tudi zaposleni v sekundarni predelavi svinca. Ti lahko iz službe prinašajo domov svinčen prah na oblačilih, obutvi, laseh, osebnih predmetih. Zato je zelo pomembno, da se celotna delovna obleka in nogavice dajo dnevno v pranje – v službi.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi hišnim ljubljencem, ki nosijo prah iz okolja na svojih tačkah in dlaki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Herba
29. 09. 2023 18.27
+2
A na zastrupljanje z svinčeno sadro se je že pozabilo? Bogi nevedni kmetje so razsipali svinc po parcelah, potem pa kar na enkrat so mislili, da so kupili apno po par centov...
flojdi
04. 09. 2023 13.12
+2
.in vsi zastrupljevalci so seveda nic krivi/itak niso..ce pa zastrupljanja veselo sprejema/j/m/o usi up orabniki
JAZsemTI
04. 09. 2023 12.39
+3
Mrtva reka je nazaj🤔
flojdi
04. 09. 2023 13.13
Krneki 00
04. 09. 2023 10.37
+5
čez 1 leto te mežice tud omenu nihče ne bo več.... žalostno ampak tako to gre...kruta realnost
zvoneti
04. 09. 2023 10.24
+4
Saj ni čudno, da ima že vsak tretji raka. Zastrupljajo nas z hrano (fungicidi, pesdticidi....), vodo in zrakom. Ko je zemlja uničena in ko še dodatno živalim dodajajo, hormone, antibiotike, vse to gre v vodo........je krog sklenjen, vnašamo v sebe samo svinjarijo za kar dobro vedo in so tiho. Če bi bili ljudje malo bolj obveščeni in ozaveščeni bi razne sramotne-kriminalne rabote kot je recimo kanal C0 prepovedali in boljr skrbeli za naravo. Kapital-elite uničujejo planet za svoje dobičke, mi pa to vse mirno gledamo. Narava ja naša in če je ne bomo začeli braniti bo vedno slabše.
flojdi
04. 09. 2023 13.15
+2
..ampak da se vsaj malo upirat"./..sam ..pol si za večino hudo Čuden
zvoneti
04. 09. 2023 10.06
+2
Kapitalizem nas bo uničil (tudi ostali sistemi niso nič boljši saj si politiki potalajo smetano preko raznih oligarhov in izbrancev). Kapitalisti-lastniki tovarn vseh vrst (prehrambena industrija, farmacija....) izkoriščajo in uničujejo našo skupno naravo-okolje za svoje enormne dobičke, mi-delavci pa smo sužnji, ki celo življenje delamo samo za hrano in streho nad glavo in mirno gledamo vse to uničenje narave zato, da ima lahko 1% elite toliko bogatstva kot ga ima 99% preostalih zemljanov. Za njihove bolane zaslužke z katerimi financirajo vojne, jahte, vile.......mirno gledamo kako masakrirajo naš planet.
Julijann
04. 09. 2023 08.13
+1
Prejšnji sistem je na veliko posvinjal Slovenijo z odpadki indistrije, ne pozabiti tudi na Cinkarno, Anhovo, Idrijo ... potem pride demokracija in nova pravila, pa misliš da bo drugače, pa je enako sranje, ker je politika vedno povezana s tistim, ki jih lepo maže.
?ebula
03. 09. 2023 21.52
+0
Država naj jim pomaga, da se preselijo drugam. če imamo plac za begunce se bo našel tudi za njih.
Rudolf Maister
03. 09. 2023 21.09
+2
Samo mimogrede danes je bil znanec v Ljubljani po dolgem času ,pravi da je vsa v ograjah. A se niso komunisti drli kot jesiharji da ograj več ne bo?.Ja laž je nesmrtna duša komunistov
Malek
03. 09. 2023 21.36
+1
Ograje so bile pod vodstvom puklastega, ko je postavil ograje na kongrescu, za dan drzavnosti, da navadna raja ni mogla na proslavo, pa pred parlament si jo je postavil, ker so ga ljudje imeli tako radi, da se jih he bal, zamenjaj si nick name, delas Slovencem sramoto.
tali?ni tom
03. 09. 2023 20.53
+3
to je brezveze in kapitalistov sploh ne zanima,niti vlade ne,važno da posel gre! nekak,včasih se pač ni vedelo da to škoduje,danes se ve,pa se dela kot včlasih!
komarec
03. 09. 2023 20.48
+3
Vsaki vladi paše da se zgodi katastrofa zato da potem manipulirajo z denarjem, če katastrofe ni se jo umetno ustvari, na primer kovid.
Nace Štremljasti
03. 09. 2023 20.52
+0
Študent-ka
05. 09. 2023 21.32
Študent-ka
05. 09. 2023 21.34
Uporabnik1544434
03. 09. 2023 20.15
+1
Zdej za pametne brište od tam,lahko je rečeno ja ma ,če nimaš hiše ni vrag da jo tam nazaj postaviš
elektroncek
03. 09. 2023 19.30
+7
cinkarna v celju in ursa v novem mestu sta ZAKON 🤢
reaf
03. 09. 2023 19.34
+4
Mislim, da je Anhovo trenutno TOP ... 🏆
elektroncek
03. 09. 2023 19.29
+4
ne skrbite .... vse bo ok ... nika prihaja s tolpo feministk
?ebula
03. 09. 2023 19.39
+3
reaf
03. 09. 2023 19.24
+9
Koroška je zapostavljena in degradirana regija!!! Predvsem je krivda na županih koroških mest in naselij ... pretežno vsi levi in nesposobni, so tudi redke izjeme ... samo na gradnjo avtoceste in železnice poglejte (Slovenj Gradec sploh nima delujoče železniške postaje, kaj šele povezave) pa vam bo takoj vse jasno. Ja, bo treba zavihat rokave ...
Malek
03. 09. 2023 21.39
+0
Mežica, Krebel SDS, Vuzenica, Golob SDS, Ravne, Rožen SDS, Prevalje, Tasic, simpatizer SDS, prej SLS…
Mio56
03. 09. 2023 19.21
+10
desetletja onesnaženja in škodljivega okolja, vendar to je pa pri prebivalcih problem šele od poplav naprej....ne ljudje, to je večdesetletni problem....vsekakor pa nemore bit resen čez noč...edino če se vsi preselite!
Nace Štremljasti
03. 09. 2023 20.54
+3
a do sedaj so bila pa tla čista,a je to sedaj padlo z nrba sam prašam
patogen
03. 09. 2023 19.18
-6
Zahvalijo naj se prejšnji Jugi in iz Beograda izterjajo odškodnine...
mungus
03. 09. 2023 19.25
+8
tvoja pamet pa ne seže kej dost daleč....žal!
Malek
03. 09. 2023 21.40
+3
Študent-ka
05. 09. 2023 21.38
+1
Sredinc
03. 09. 2023 19.17
+7
včeraj je bila dobra biografija “dark water 2019” o čisti vodi….kjer je DuPont v ZDA odlagal odpadke C8 za izdelavo teflona :) še danes poslujejo neovirano…C8 ki povzroča 8 različnih rakastih bolezni je danes v 90% vsega prebivalstva :) priporočam dokumentarec ;):)
VWT6
03. 09. 2023 19.16
+8
Naj gredo novinarji pogledati kaj se skriva nad tovarno v žerjavu. Prepovedan vstop. Če se to razlije dol je vse zastrupljeno cela mežiška dolina in dravska pol naprej. Sramota za TAB
zasvobodo22
03. 09. 2023 18.51
+10
brez problema se najde in ve keri so faj obogati z tem zakopavanjem v zadnih 30letih in se jim nakradeno pobere pa ceprav napisano na zeno in otroke komplet familije pa potera cistit to sranje