Slovenija

Več nepravilnosti pri Janševem pismu s pozivi k cepljenju

Ljubljana, 26. 05. 2022 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Informacijski pooblaščenec je zaključil inšpekcijski postopek glede pisma, s katerim je premier na odhodu Janez Janša pozval k cepljenju. Ugotovil je več nepravilnosti glede varnosti osebnih podatkov, zato je uvedel prekrškovni postopek. Ni pa našel dokazov, da bi se z osebnimi podatki prejemnikov seznanil predsednik vlade oz. njegov kabinet.

Kot so spomnili v današnjem sporočilu za javnost, je informacijski pooblaščenec decembra lani prejel 153 prijav suma nezakonite obdelave osebnih podatkov pri pošiljanju pisma, v katerem je predsednik vlade pozival k odločitvi za cepljenje proti covidu-19. Inšpekcijski postopek so sprva uvedli zoper kabinet predsednika vlade, ker pa so bili podatki naslovnikov pridobljeni iz centralnega registra podatkov o pacientih, upravljavec katerega je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pa tudi zoper tega. Na podlagi pridobljenih dokazov in informacij so postopek nato uvedli še zoper podjetji EPPS in Pošto Slovenije.

V inšpekcijskem postopku so ugotovili, da so se obdelovali osebni podatki polnoletnih uporabnikov zdravstvenih storitev s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji iz centralnega registra podatkov o pacientih. NIJZ je za obdelavo izkazal pravno podlago iz splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).

"Pojasnil je, da je bila situacija zaradi covida-19 takrat zelo slaba, zato se je trudil zvišati stopnjo precepljenosti, kar je vodilo v odločitev, da se vse polnoletne ponovno povabi k cepljenju s personaliziranim pismom predsednika vlade, ki naj bi zaradi podpisnika imelo večjo težo," so povzeli v uradu Informacijskega pooblaščenca.

Informacijski pooblaščenec v postopku sicer ni našel dokazov, da bi bili osebni podatki naslovnikov pisma kadar koli posredovani kabinetu predsednika vlade.

'Ni bilo ustrezno poskrbljeno za varnost podatkov'

Ne glede na izkazano pravno podlago pa je postopek pokazal, da ni bilo ustrezno poskrbljeno za varnost osebnih podatkov. Kot so pojasnili, je po prejemu izpisa iz registra pogodbeni obdelovalec NIJZ osebne podatke odložil v spletno odložišče WeTransfer in pri tem uporabil brezplačno različico, ki pa praktično ne omogoča nobene sledljivosti dostopov do podatkov. Datoteka na spletni povezavi WeTransfer, ki je vsebovala osebne podatke naslovnikov pisma, je sicer bila zaščitena z geslom, a sta bila povezava in geslo za dostop poslana več osebam, med drugim tudi uslužbencu Pošte Slovenije, ki v dogovoru o posredovanju podatkov, sklenjenim med NIJZ, kabinetom predsednika vlade in EPPS, sploh ni bil določen kot prejemnik povezave in gesla.

Ker je družba WeTransfer ustanovljena na Nizozemskem, je informacijski pooblaščenec v okviru mehanizma sodelovanja na podlagi GDPR za pomoč zaprosil nizozemski nadzorni organ in ugotovil, da je do datoteke dostopal le uslužbenec podjetja EPPS, ki je podatke prenesel zaradi priprave za tisk.

Domnevno nepooblaščeni dostopi do datoteke z osebnimi podatki naslovnikov preko spletne povezave WeTransfer torej niso bili potrjeni, vseeno pa se odločitev upravljavca, da za prenos baze vseh polnoletnih uporabnikov zdravstvenih storitev izbere tujega spletnega ponudnika storitev prek brezplačne različice, zdi vsaj nenavadna. Uporabnikom v javni upravi je namreč za prenos velikih datotek na voljo storitev odložišča velikih datotek, ki jo ponuja Ministrstvo za javno upravo, so opomnili.

Podjetje EPPS je osebne podatke hranilo prek roka, določenega v dogovoru o posredovanju podatkov, saj bi ti morali biti uničeni takoj po njihovi uporabi za tisk, a so bili izbrisani šele 1. marca letos.

'Direktor NIJZ se je postopku ves čas izmikal'

Številne prijave so se po ugotovitvah informacijskega pooblaščenca tako izkazale kot upravičene, saj upravljavci niso izvajali ukrepov za varnost obdelave, posamezniki pa o obdelavi niso bili ustrezno (pošteno in pregledno) obveščeni, kot to določa uredba o varstvu podatkov. "Prav nepravočasno in nepravilno informiranje prejemnikov pisma o obdelavi njihovih osebnih podatkov je pri njih upravičeno vzpostavilo dvom v zakonitost obdelave, kar je vodilo v večje število prijav in odklonilen odnos posameznikov do pisma," so dodali.

V postopku je informacijski pooblaščenec na zavezance naslovil 11 pozivov in opravil štiri inšpekcijske oglede. "Posamezni zavezanci so zavajali s prilaganjem antidatirane dokumentacije in skušali prikrivati prejemnike povezave za dostop do datoteke z osebnimi podatki naslovnikov pisma, direktor NIJZ pa se je postopku ves čas izmikal," so izpostavili.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, torej neustreznega zavarovanja osebnih podatkov in nezagotavljanja sledljivosti ter prekoračitve roka hrambe, je informacijski pooblaščenec zoper odgovorne osebe že uvedel prekrškovni postopek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (675)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mucamjau
14. 06. 2022 13.58
+0
A lahk že nehamo... Zdej se itak cedita mleko in med odkar je luftwafe na oblasti
oježeš
30. 05. 2022 17.39
+1
Pa kako je računal, da bomo ljudje odpirali in brali zapis iz pisma, ko ga sam nikoli niti ne prevzame, kaj šele da bi kdaj želel prebrati vsebino. A če je poslal drugim po svoji komandi pisma, moramo pa kar vsi odpirati in prebirati kar piše v njem? Če vzame sebe kot vzornika, potem takih neumnosti ne bi počel in bi prihranil denar za kaj bolj koristnega. Recimo odredil bi, naj dajo (tako je bil to naš denar) za otroke, da bi imeli nekateri sploh v živo videti morje ali pa kakšen tabor v naravi.
silva-d
27. 05. 2022 19.09
-1
jej in pištolo je držal vsakemu na glavo kateri se e cepil,kaj iščete dlako v jajci vsak se je cepil prostovoljno kateri pa se še niste bo pa obvezno Golob naredil
kipper
26. 05. 2022 20.33
+1
Sem 3 krat celjen pa 5 kul vec pa ka zdaj
Sars2
26. 05. 2022 19.49
+4
Ne jaz se ne strinjam z golobom kot se sds ne ,tisti,ki nimajo nič naj jim vzamejo se več,tisti,ki imajo pa več pa jim naj se dajo,kot je počel jansa,zato je Janša dajal bomboncke dr.da bodo zdaj nagajali golobu
cool29
26. 05. 2022 19.23
+2
kako pa dobijo za razne nadležne ankete podatke o tel. številkah če le -ta ni javno objavljena v imeniku
Victoria13
26. 05. 2022 18.08
+3
Slabi ljudje so vedno maščevalni.
oježeš
30. 05. 2022 17.40
Senzor
26. 05. 2022 17.42
+3
Hoteli so spor med cepljeni-necepljeni. Vse bi moralo biti utemeljeno z dokazi ne z eksperimentom. Vse ostalo je nezakonita prisila in nakladanje. Na vsak način bi si želeli svetovni kriminalci gensko modeficirati zdravega ali bolnega človeka. Ostalo je ogromno denarja za ta namen vloženega v plan. Promotorji naj na sebi delajo eksperimente. Vojna je tudi izgovor za podražitve.
Senzor
26. 05. 2022 17.34
+5
Imeli so različne pristope, vodilni v vladi pošiljal pisma s pozivom na cepljenje, Poklukar, kot strokovni zdravstveni minister pa k nočnemu cepljenju.
Maister1
26. 05. 2022 17.31
+2
Niste ga sposobni resnega obsojanja samo nakladanje on pa počne kar se mu zljubi
janez horvat
26. 05. 2022 17.28
-5
Ko nekdo v vsaki stvari vidi problem, če je na drugi strani oseba, ki mu gre na živce, se dogajajo tudi take stvari. Iz povsem normalnega, prijaznega pisma se naredi gromozanski problem. Pa imajo naše naslove povsod in se tega niti ne zavedamo. In ne samo naslove. Ko so ti, ki sedaj delajo iz tega pisma problem, dobili (tako kot vsi ostali) turistične bone ali energijske vavčerje na svoj račun, se informacijski pooblaščenec ni nič sekiral.
CyberWorm00000
26. 05. 2022 16.59
+4
noro kok janšotowi wojščaki branjo fihrerja : ))) fihrer se pa gunca z dimnikom na jahti : )))
CyberWorm00000
26. 05. 2022 17.01
+1
se sploh nebi čudu če bi bla skupej tam na kanarskih na festiwalu : )))
planinec123
26. 05. 2022 17.34
-4
Wormek, cigl wormek, sarkazem, zgolj do tega sežeš, kajne?
lambert
26. 05. 2022 16.45
-8
Nisem jansist se manj sveckar ampak to kar se pa sedaj greste s to gonjo proti temu JJ pa je dalec od meje dobrega okusa pa se cesa ... kmalu se ne bo mogel usr..i brez da ga ne boste preizkovali. Je pa zanimivo da se nihce ni obregnil ob odpisanih 29 miljonov ne placanih davkov DJ? To je ugrabljena drzava levih politicnih struj in tezko drugace mislecim. JJ, LP pokojni JP sami ste si krivi ... lustracijo bi morali izvesti kot so jo drugot pa danes ne bi imeli tega kar imamo ... v DEMOS podtaknjenih komunistov s prvo imenovano SH in ostalimi ...
franko žgavec
19. 06. 2022 09.44
lambert prav ti dam za tvoj komentar dodal bi samo sedaj kojeta vlada z Holobom sprejela pa zares hude ukrepe z kaznimi od 400 do 4000 e pa vse ok. čudno mar ne,
flojdi
26. 05. 2022 16.41
+8
No evo. Takrat takoj po prejemu tistega Pisma me je pičilo" nekaj" , in mi ga je v momentu uspelo zapakirati" v pismo , in poslati nazaj . KER .. kdo vse lahko ima MOJ naslov , ki mu ga ne dam ? Moje podatke imajo na občini , moj zdravnik , dobr … pa par Kartic , pa ljudje , s katerimi si na peš dopisujem , ….. OD kje moj naslov NJIZu , pa pvJU
sagessee
26. 05. 2022 16.45
-1
Pozabil ste na gogla, kateri vam vdak mesrc pove kje ste se gibali zadnji mesec in na katerem maslove se največ zadržujete... V sekundo natančno😎😎😎
flojdi
26. 05. 2022 17.11
+3
.sori , nimam pametnega tulifona , starega pa mnogox pozabim" doma
Senzor
26. 05. 2022 16.40
+5
V Rusiji tudi v verskem smislu niso podrejeni Vatikanu in njihovemu diktatu, ki poveličuje NOV SVETOVNI RED - nadzora.
sagessee
26. 05. 2022 16.43
-1
In kaj potem delate v sloveniji?? V rusiji vas bodo kot pravoslavca veselo sprejeli.... Čeprav ste za ruse 5 razredna kasta...
planinec123
26. 05. 2022 16.49
+5
Počakaj, sagesee, kmalu boš vrtička na balkonu, prodana duša!
CyberWorm00000
26. 05. 2022 17.11
-2
pa bill gates bo sprožu atomsko bombo prek urana k je w cepiwu : ))) dej planinec123 oladi predn te odpeljejo nekam hahaha
planinec123
26. 05. 2022 17.31
+2
Daj, worm, poišči sebi enake, oladi, polpismen fante!
palm
26. 05. 2022 16.34
+7
Klet je ponosna tudi na to :)
Senzor
26. 05. 2022 16.34
+11
Vse kar počnejo proti naši volji ŠE SEDAJ je "PROTIZAKONITO". Tudi še vedno nošenjemask v zdravstvu. Nabijajo o novi vrsti okužbe. Poslužujejo se istega pristopa kot v začetku "kovid prisile". Objavljajo, da je v Angliji le 1000 cepiv za to novo načrtovano okužbo. Mislijo, da bodo ponovno ljudje naivno drveli po cepivo. Kakšna lažnivo načrtovana farsa. Vse je omejeno pravijo. Predvsem pa je omejena naša svoboda.!!! EU diktira in podaljšuje nadzore, brez pravno povozila vse konvencije o človekovih pravicah.
planinec123
26. 05. 2022 16.47
+3
Gre za načrtno zmanjšanje ljudi na tem planetu preko biološkega orožja in vsiljevanja zelo škodljivih cepiv,hkrati pa načrtno ustrahovanje in s tem ustvarjanje ubogljivih in opranih ovck, sužnjev. Žal, mnogi ljudje ne dojamejo, kaj so in še bodo poskusili počenjati z nami, to pa je povezano tudi z dogodki v Ukrajini, ki so povsem drugačni od tega, kar prikazujejo prozahodni, seveda povsem podkupljeni mediji. EU, nič dobrega ne bo. Ljudje, pričnite vendar že razmišljati in iskati se druga vire informacij. EU, sledi tvoj kolaps, ker koketiras z ZDA, ki so, ja no, kaj.. .
CyberWorm00000
26. 05. 2022 17.07
-2
reptile iz cerna si pozabu planinec123 : )))
planinec123
26. 05. 2022 17.32
+2
Ne da se mi, wormek, plazis se nekje zelo spodaj...
sagessee
26. 05. 2022 16.26
-3
Zanimivo je dejstvo,da so največji proticepilci srbi in rusi.Mene je zanimalo zakaj je to tako!!!..in sem šel poslušat srbske pogovorne oddje na to temo,,IN bingo.. vsi so razlagali eno in isto.Srbi in rusi so pravoslavci,in po njihovem tolmačenju jim farmacevtska industrija ne bo vgrajevala nekakšnih čipov,s katerimi potem usmerjajo življenje cepilca.Ga lahko na daljavo izklopijo in podobno.In zato sta se ta dva nebeška ljudstva dogovorila,da ne bosta sodelovala pri svetovnem eksperimentu,,,,jaz sem se rolal do onemoglosti,ko poslušaš te bedake,,,no ampak očitno je par dotičnih dosegel anticepilski virus....
planinec123
26. 05. 2022 16.52
+4
Daj, dečko, nehaj že pisati skrajne lapsuse. Kmalu ne bo več denarja za takšne podkupljence.
jank
26. 05. 2022 16.18
+11
Ko je na ablasti Janez, vse sme, zakoni so neumni, poslovnik DZ je nepotreben, nadzorne institucije, ustavno sodišče so takoj politični, ko ga dobijo z roko v marmeladi. O, ko pa je v opoziciji, mora biti vse v skladu z zakoni, poslovnikom, seveda po razlagi janšistov, tako, da je v njihov prid. Zato smo jih razumni na volitvah nagradili.
Pipi Strel legenda
26. 05. 2022 16.21
-3
Zdaj ,ko bo naša svoboda bodo drugače..🥰
prince of persia
26. 05. 2022 16.14
+11
Ištvan zahebal si mnoge generacije otrok. Predlagam ti Irfan da se preseliš v Budapest.
muci007
26. 05. 2022 16.22
-9