Slovenija

Večina izseljencev razmišlja o vrnitvi, a si želijo boljših možnosti

London, 11. 12. 2022 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenci so se že od nekdaj zaradi različnih razlogov izseljevali v tujino. A če so nekoč šli s trebuhom za kruhom, se zdaj izseljujejo predvsem zaradi boljših študijskih in kariernih priložnosti. Občutnejši beg možganov iz Slovenije, ko so se začeli izseljevati predvsem mladi, izobraženi in perspektivni posamezniki, smo sicer zaznali po izbruhu globalne ekonomske krize leta 2009. V zadnjih desetletjih se zato več govori tudi o tem, kako lahko država ukrepa, da trend obrne in spodbudi vračanje izseljenih, ki so si v tujini nabrali dragoceno znanje in izkušnje.

Zadnja raziskava, ki sta jo opravila Inštitut ASEF za izobraževanje in raziskovanje ter Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije (ZRC SAZU), je pokazala, da se dandanes večina Slovencev izseli v mladosti, med študijem (33,6 odstotka) ali po njem (15,57 odstotka anketirancev), z željo po kariernih uspehih (39,4 odstotka) in študijskih priložnostih (29,99 odstotka).

Najpogostejši razlogi za odhod v tujino

Slabe možnosti za poklicni in karierni razvoj ter napredovanje, slabe možnosti za zaposlitev, manko zadovoljivih izzivov ali priložnosti za osebno rast, slabi pogoji dela in mentaliteta v Sloveniji so med petimi najpomembnejšimi dejavniki, ki vplivajo na odločitev za odhod iz domovine.

O tej temi so nedavno govorili v Londonu, kjer je Britansko-slovenska gospodarska zbornica v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu organizirala Čaj z razlogom na temo "Kako pritegniti nadarjene Slovence iz tujine". Na dogodku so med drugim predstavili najnovejše raziskave s področja povratništva Slovencev in razpravljali o tem, kaj Slovenija dela na tem področju in kaj o temi povratništva menijo slovenski gospodarstveniki.

"Bolj izobraženi (v primerjavi z manj izobraženimi) pripisujejo večji pomen za odhod iz Slovenije dejstvu, da v Sloveniji ni bilo njihovega delovnega področja, da ni bilo zadovoljivih delovnih izzivov ali pa so si želeli izkušnje tujine. Manj izobraženi udeleženci pa so večji pomen pripisali slabim življenjskim pogojem v Sloveniji, nizkemu življenjskemu standardu in drugim pretežno materialnim dejavnikom," so še zapisali v raziskavi.

Pri posameznikih iz znanstvenoraziskovalne sfere na odločitev za odhod v tujino najbolj vpliva naslednjih pet dejavnikov: slabe možnosti za raziskovalno delo, nestabilni pogoji financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti v Sloveniji, pomanjkanje pogojev za samostojno raziskovalno delo in ustanovitev lastne raziskovalne skupine, pomanjkanje primerne raziskovalne infrastrukture v Sloveniji ter razvrednotenje in pomanjkanje ugleda znanstvenoraziskovalnega dela v Sloveniji.

Po podatkih OECD so za mednarodne študente najbolj privlačne angleško govoreče države: ZDA, Združeno kraljestvo, Kanada in Avstralija. Na univerzah v Združenem kraljestvu v letošnjem letu študira več kot 600.000 tujih študentov, med njimi je tudi nekaj sto slovenskih. Tudi Maj Mis se je odločil za študij fizike v Angliji na prestižni University College London, ki ima od vseh britanskih univerz največ mednarodnih študentov. "Zakaj sem prišel sem? Ker je fakulteta zelo prepoznavna in ker bom tukaj spletel mednarodna poznanstva. Kakšni so moji načrti za naprej? Rekel bi, da bi nekaj let ostal v tujini, tukaj delal, pridobil izkušnje, potem pa se eventualno vrnil v Slovenijo."

Kam se Slovenci največ izseljujejo?

Poleg sosednje Avstrije se po podatkih Sektorja za Slovence po svetu po letu 2010 znova opaža povečano priseljevanje Slovencev v Nemčijo, zlasti mladih. Sicer pa Slovence najdemo v vseh evropskih državah in na vseh kontinentih.

V Nemčiji po neuradnih podatkih tako živi okoli 50.000 Slovencev, prav toliko naj bi jih štela tudi slovenska skupnost v Avstriji. Med evropskimi državami po številčnosti Slovencev sledijo Francija (20.000), Švica (14.000) in Velika Britanija, kjer po ocenah živi okoli 5000 slovenskih rojakov.

"V Združenem kraljestvu živi veliko izjemnih Slovencev, študirajo na najbolj prestižnih univerzah, delajo v velikih podjetjih in si nabirajo neprecenljive izkušnje," pravi Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice.

Večina razmišlja o vrnitvi v Slovenijo

V prej omenjeni raziskavi so ugotovili, da večina anketiranih Slovencev, ki trenutno živi v tujini, razmišlja o vrnitvi. Le manj kot tretjina (29,02 odstotka) namerava v tujini ostati in o vrnitvi v Slovenijo ne razmišlja.

"Vračajo pa se pretežno iz osebnih razlogov. Pri tem mnogi izpostavljajo birokratske ovire ali pa pomanjkanje kariernih priložnosti v Sloveniji. Vendar pa kljub temu več kot 60 odstotkov Slovencev razmišlja o vrnitvi nazaj v Slovenijo. In tudi tisti, ki o vrnitvi ne razmišljajo, so pogosto s Slovenijo, z matično domovino, pripravljeni sodelovati. Torej to je talent, ki za Slovenijo niti približno ni izgubljen, tudi če se fizično ne nahaja v Sloveniji," pravi Vid Kocijan, predstavnik Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF).

38,39 odstotka v tujini živečih Slovencev bi se v domovino vrnilo, če bi se tukaj spremenile določene stvari. 15,23 odstotkov pa je napovedalo, da se bodo v Slovenijo vrnili, približno takšen odstotek se jih je že vrnilo.

Kako pritegniti nazaj več slovenskih kadrov?

V tujini izobraženi Slovenci se združujejo tudi v Društvu Vtis, ki šteje okoli 2250 članov, Slovencev, ki živijo v 51 državah sveta. Kot je pojasnila predsednica društva Kristi Hodak Knobloch se je tretjina njihovih članov že vrnila nazaj v domovino. In kako lahko pritegnemo še tiste talente, ki se za ta korak še niso odločili? "S tem, da ponujamo karierne možnosti za profesionalno rast, fleksibilen delovni čas ... Potrebujemo pa tudi prepoznavna podjetja, ki si upajo biti najboljša na svojem področju," pravi.

Poleg uspešnih podjetij, ki ponujajo dobre zaposlitvene in razvojne možnosti, pa je tudi država tista, ki lahko prispeva k temu, da se več izseljencev odloči za vrnitev.

"Poleg neposrednih spodbud so tu lahko tudi neki posredni ukrepi v smislu vzpostavljanja okolja, kjer bi lahko podjetja skupaj oziroma ob podpori države vzpostavila določene razvojne centre, raziskovalne platforme ... Govorim konkretno o davčnih vzpodbudah, zagotavljanju zemljišč za tovrstne projekte ... Veliko takih aktivnosti vidimo v drugih državah, na primer na Hrvaškem, v Avstriji in tako naprej. Tudi v Sloveniji bi morali misliti, katera so tista strateška področja z vidika države in kako bi lahko država skupaj z gospodarstvom vzpostavila tako razvojno okolje, ki bi privabljalo tuje kompetentne kadre," je prepričan Luka Vesnaver, predsednik Britansko-slovenske gospodarske zbornice.

Selitve so nekaj običajnega, a naloga podjetij in države je, da naredijo slovensko poslovno okolje dovolj konkurenčno in privlačno, dodaja Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager. "Kar se tiče same Slovenije, smo zelena, varna dežela z dobro geografsko lego. Imamo pa določene izzive, ki pa jih je seveda treba nasloviti. Za spodbujanje konkurenčnosti moramo nekaj narediti na tem, da bi imeli bolj razvojno naravnano davčno politiko. V razpravi smo slišali, da je potrebna nujna debirokratizacija. Mi smo pogosto preveč normirani, ne pustimo podjetjem in ljudem dihati in na ta način tudi zaviramo, da bi nastajala pri nas atraktivna podjetja, ki bi tukaj rasla," je izpostavila.

Poleg tega so med izzivi tudi dobra infrastruktura (letalska, železniška itd.) in razumevanje, da si talenti danes želijo delati v okolju, kjer vladajo dobri odnosi, kjer imajo priložnosti za osebno rast in karierni razvoj.

"Imamo ogromno možnosti predvsem pri tem, da znajo podjetja delati na nekem fleksibilnem načinu dela, ki ne temelji samo na razdelitvi dva, trije dnevi dela od doma, ampak na avtonomiji, na avtonomni izbiri vsakega zaposlenega in da ustvarijo priložnost, da identificirajo strateško relevantne pozicije, ki bodo v prihodnje ključne za njih in na ta način začnejo že danes privabljati talente v svoja podjetja," pravi Simona Špilak, izvršna direktorica BOC Institute, podjetja za kadrovsko svetovanje.

Na dogodku v Londonu so predstavili tudi novo primerjalno analizo življenjskega standarda v različnih evropskih mestih, ki jo je izvedel Inštitut za strateške rešitve. Ugotovili so, da je kakovost življenja v Ljubljani v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi mesti primerljiva, v nekaterih vidikih pa jih celo prekaša. 

Vsem tem ugotovitvam in predlogom je prisluhnil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki poudarja, da je povratništvo in privabljanje izobraženih kadrov v Slovenijo ena od prioritet njegovega urada. "Na nas je, da ciljno usmerimo strategijo in aktivnosti, kako in na kakšen način v Sloveniji pripravimo še bolj atraktivno okolje, da se bodo mladi še bolj vračali v svojo matično domovino," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
12. 12. 2022 15.05
+3
Mladi in sposobni čim dlje od Slovenije, ker ta vlada bo vam vse pobrala še spodnjice
Gasper Vinko
13. 12. 2022 09.15
+1
Zanimivo ker js sm zapustu slovenijo glih zarad prejsne vlade zdj pa zivim v drzavi kjer ni korone ni mask cepiva niti ne poznajo in v sloveniji v celem letu nism prisparau toliko kot dobim tukaj v enem mesecu ✌️
nikhrast
12. 12. 2022 14.47
-4
Tu v Kanadi vidim da se je precej mladih slovenskih priseljencev zaposlilo v obrtništvu, nekateri so pridobili že nekaj znanja v Sloveniji, potem pa tudi tu na kolidžih, plače pa seveda kot noč in dan. Tu plačujemo te fante tudi po $100 CND na uro, to bi bilo do 70 eurov na uro. Mesečne plače ne poznamo, večina posla je prekarnega, zdravstveno karto dobiš brezplačno, pa pa vozniško, bančno in kreditno karto tudi takoj, potem pa potni list čez tri leta, pa investicije, tako da prihajajo v Slovenijo samo na obisk, kot vsi ostali.
ROMELS
12. 12. 2022 11.09
+7
Škoda, da imamo tako bebavo politiko na oblasti. Še več bi se jih vrnilo.
zoran pušenjak
12. 12. 2022 10.27
+5
Kaj bi se vračali, če pas je delo ničvredno za to levo antidelavsko vlado
rCharles
12. 12. 2022 10.15
+5
vedno mi je bilo hinavsko da te neka socialna drzava sola, hrani, zdravi, potem gres pa pri 20 v tujino pa ser.es kako je na balkanu vse kr neki, slovenija bananistan itd., plodove tega vlaganja v ljudi pa zanje nemcija in ostale nemcije
sinaya
12. 12. 2022 10.03
+4
Ne mislite ,da je v tujini vse boljše kot doma daleč od tega.Tisti kateri ni poskusil živet drugje ne more imet predstave o življenju na tujem.Povsod so plusi in minusi posploševat nima smisla. Če je plača edino merilo potem so redki srečni ,saj ostane občutek tujca sploh pri naših severnih sosedih .Moja izkušnja je bila sicer pozitivna ,ampak dom je dom zame vsaj.Za nekoga drugega pa bo tujina priložnost boljšega življenja kar se tiče materialnih dobrin .Osebno jih poznam kar nekaj,ki bi se želeli vrnit domov,ker Slovenija je lepa država in glede na ostale države dokaj mirna in varna .Sicer pa vsak ima možnost izbire in živet kjer misli,da bo zanj bolje
Rafael Kramar
12. 12. 2022 09.51
+1
Karakter kot mački. Gre, kjer je kastrolca bolj polna!?
sinus90
12. 12. 2022 09.33
+2
Z tako dohodnimo oz po novem Golobnino, jih zagotovo ne bomo dobili nazaj
Protoc
12. 12. 2022 09.27
+6
Smo pa v socialni pomoči takoj za nemčijo, tko da..kdor bi rad delal je zelo slabo plačan, ker od plače POLOVICO vzame država..zakaj? Zato da lahko tisti od sociale lepo živijo na naš račun..
Mickay
12. 12. 2022 09.11
+7
Slovenija je raj samo za Lenuhe, Lopove, Barabe Balkana in take paraziti kot je 8. Marec in Njim podobni. Tu imajo popolno podporo, oskrbo in socialno varnost. Vsaka država ima svoje kriminalce, v Sloveniji pa imajo kriminalci svojo državo.
Kitamita
12. 12. 2022 08.54
+2
Največ tistih ki se izseli v tujino so državljani Slovenije ki vlečejo korenine iz Balkana garant jih posebno v Avstriji in Nemčiji absolutna večina jaz jih poznam najmanj 20
Pacek22
12. 12. 2022 08.36
+5
Če bi mlade bolj cenili in jim dajali svobodno izražanje in kreativnost bi veliko naredili v naši državi1
Jun2
12. 12. 2022 08.33
+7
Zakaj je južnim pri nas ok?
dartford
12. 12. 2022 09.19
+6
Ker se jim nikoli ni treba naučit jezika, pa socijalna pomoč je večja.
123soba
12. 12. 2022 08.21
+8
V tujini spoznajo da je treba precej delati, da je življenje drago in je varnost na ulici vprašljiva. Pri nas skoraj za enak denar delajo bistveno manj, s korupcijo se da še več zaslužiti, cene življenja izven mesta so znosna, za varnost do sedaj ni bilo skrbi. Zato se vračajo...
za resnico
11. 12. 2022 21.56
-7
naj kr ostanejo kjer so
Super-man
11. 12. 2022 21.49
+12
Vsak ima svoj razlog, zakaj je odšel iskati srečo v tujino, in verjetno je ne bi šel če bi bile te možnosti dane v SLO. To je vse povsod po svetu. Ljudje iščejo vedno iti na bolje....kar je logicno
pager
11. 12. 2022 21.48
+8
jaz sem pa šel v tujino ko mi je spiz izračunal pokojnino, in ga ni ki bi me prepričal da se vrnem, mi je tko lepo , da se splača zapustit to "lepo" slo
Houdre
11. 12. 2022 21.44
+5
Dokler je perjad na oblasti, ne hodit!
Kiladvatri
11. 12. 2022 21.49
-6
Bilokdo drug samo da ni Ivan Grozny iz Kosovega polja
clox
11. 12. 2022 21.37
+12
Nikakor se ne vračajte. Tukaj boste sužnji pokvarjenim povprečnežem ala šešok, lukač in njim podobni
Magic-G-spot
11. 12. 2022 21.32
+1
Stevardese bi se rade vrnile pa je Bermudski trikotnik oz. BRATUŠKINA ŠABLONA popapala letala. Celo AA. In zdaj spet sedi in tuhta kaj prodati za njihove žepe.