Slovenija

Večina politikov na dopust na hrvaško obalo ali po Sloveniji

Ljubljana, 16. 07. 2022 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
139

Poletje je čas, ko tudi politiki zajamejo sapo, odložijo službeni del in ga posvetijo zasebnemu življenju, družini. Kje bodo predsednik slovenske vlade, predsednica DZ in ministri letos polnili svojo energijo za izpolnjevanje zavez, ki so jih napovedali na letošnjih volitvah? Kot bomo videli, so si njihove dopustniške navade in želje precej bolj podobne kot stališča do problematik, ki jih razrešujejo v službi. Hrvaška obala ali Slovenija je njihov najpogostejši cilj dopustovanja, kar nekaj se jih nagiba k temu, da ga bodo preživeli v aktivnem, športnem duhu. Precej odgovorov si je bilo podobnih tudi po tem, da so bili skopi in splošni.

Vprašanja, kje, kdaj in kako bodo preživeli dopust, smo jim poslali v petek prejšnji teden. Iz pisarne Gibanje Svoboda so nam sporočili, da je bil predsednik slovenske vlade Robert Golob ravno takrat na krajšem oddihu na hrvaški obali. "Na počitnicah rad supa, kolesari in plava," so navedli. Več o njegovih morebitnih daljših počitnicah niso razkrili.

Hrvaška obala je priljubljen počitniški cilj slovenskih politikov.
Hrvaška obala je priljubljen počitniški cilj slovenskih politikov. FOTO: Dreamstime

Predsednica državnega zbora (DZ) Urška Klakočar Zupančič je svojo zasebnost zavila v omot splošnega odgovora. Iz kabineta DZ so nam posredovali njen odgovor: "Predsednica DZ meni, da je dopust izredno pomemben za vsakega delovnega človeka, saj je namenjen temu, da si ponovno napolniš baterije in počneš stvari, ki te veselijo in navdihujejo. V tem duhu bo tudi preživela svoj poletni dopust in se časa, ki ga bo preživela s svojo družino, zelo veseli."

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon bo tudi letos preživljala aktiven dopust. Na jadranski obali bo kolesarila, tekla in se potapljala. "Ministrica Fajon se tudi sicer v prostem času in med dopustom rada ukvarja s športom," so sporočili z ministrstva.

Ministrica Tanja Fajon načrtuje, da se bo potapljala (slika je simbolična).
Ministrica Tanja Fajon načrtuje, da se bo potapljala (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Poletje ministra Luka Mesca bo predvsem delavno. Ob delovnih obveznostih na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve (MDDSZ) in enake možnosti ga čaka tudi ustanavljanje novega ministrstva za solidarno prihodnost. "Dopustniške dni bo tako koristil za pripravo na delo v prihajajoči jeseni. Se bo pa konec avgusta udeležil konference na Visu, ki jo bo združil z nekaj dodatnimi prostimi dnevi," so pojasnili na MDDSZ.

Minister za obrambo Marjan Šarec bo nove moči nabral na hrvaški obali, na isti lokaciji kot zadnjih deset let. "Na dopustu veliko bere in ga preživlja kar se da umirjeno," so nam posredovali njegove načrta z ministrstva.

Več časa si je za odgovor na naša vprašanja vzel minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Njegov letošnji dopust bo precej krajši zaradi vseh službenih dolžnosti, zato načrtuje, da si bo privoščil počitnice zgolj kakšen vikend ali podaljšan konec tedna ter teden dni v avgustu. "Razmišljam le o krajših dnevnih izletih, pohodništvu in eventualno tudi o kakšnem tednu počitnic v apartmaju v hrvaški Istri. Izleti in pohodi so dobri za nabiranje vseh vrst sprostitev in kondicije. Hrvaška Istra pa zaradi bližine, priročnosti, prilagodljivosti terminsko in lokacijsko. Dopust bo namenjen posvečanju časa družini in hobijem, ki so bili malce odmaknjeni. Zagotovo bo na vrsti tudi kakšna knjiga. Najbolj  pa se veselim posvečenega časa družini. Zavedam se tudi potrebnosti psihofizične regeneracije," je opisal Kumer, kako bo unovčil svoj poletni čas za počitek.

Minister Matjaž Han od nekdaj dopustuje na otoku Pagu in tako bo tudi letos.
Minister Matjaž Han od nekdaj dopustuje na otoku Pagu in tako bo tudi letos. FOTO: Shutterstock

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han bo po sprostitev in energijo odšel na Pag, kjer počitnikuje že celo svoje življenje. Tam imata s soprogo manjšo počitniško hišo, zato je otok njegov drugi dom, so njegove načrte predstavili na ministrstvu: "Kot vedno bo dopust preživel v družbi dobrih prijateljev in starih znancev ter si v prvi vrsti odpočil. Letošnji dopust bo drugačen predvsem zaradi tega, ker bo bistveno krajši, kot ga je bil vajen doslej. Zato si za ta čas ne dela nobenih posebnih načrtov torej, zgolj dobra družba, dobra hrana in (očitno) visoke temperature."

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan bo na letnem oddihu predvidoma prva dva tedna avgusta. Z družino bodo bivali v stanovanju v Lovranu na Hrvaškem in počitniški čas preživeli čim bolj aktivno, so sporočili z ministrstva.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh si bo del dopusta privoščila na slovenski Obali.
Ministrica Emilija Stojmenova Duh si bo del dopusta privoščila na slovenski Obali. FOTO: Shutterstock

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh bo del dopusta preživela na slovenski Obali. Preostali del bo z družino potovala po centralnem delu EU, kjer bodo med drugim obiskali nogometne stadione, tehniške muzeje in ostale znamenitosti, so povedali na ministrstvu.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko v tem trenutku še nima dokončne odločitve, kam in kako bo usmerila svojo počitniško energijo. "Predvidoma načrtuje, da bo dopust preživela v Sloveniji," so odgovorili z ministrstva.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon bo s svojo družino nekaj dni na morju, predvidoma v sosednji Hrvaški, načrtuje pa tudi podaljšan vikend v slovenskih gorah. "Na morju bo glavni počitek, a zagotovo se bodo tudi rekreirali, se merili v družabnih igrah ter veliko kuhali, saj je kuhanje eden od ministrovih hobijev. Minister se zelo veseli tega oddiha, saj bo imel, po veliko obveznostih v zadnjem času, več časa za otroke in ženo – kar je zanj bistvenega pomena – za kakšno dobro knjigo in odklop od vsakodnevnega vrveža," so povzeli ministrove načrte na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Minister za regionalni razvoj in kohezijo Aleksander Jevšek v juliju in avgustu ne načrtuje daljšega oddiha, so pojasnili na ministrstvu.

Predstavniki za odnose z javnostmi pri ministrstvu za kulturo pa so nas poklicali in sporočili, da ministrica Asta Vrečko ne želi razkriti ničesar o svojem dopustu zaradi varnosti – niti ni želela povedati, kaj na splošno rada počne, ko je čas za počitniške izzive ali počitek. 

Vprašanja o počitnikovanju smo poslali vsem ministrom oziroma ministricam, a smo dobili odgovore samo od tistih, ki so v članku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
17. 07. 2022 17.53
-1
Kaj je to morje???
Ugovor vesti 133.člen
17. 07. 2022 16.19
-1
Kakšen dolgčas, čas kislih kumaric, nič za komentirat, Janša je čedalje manj na tapeti, ker neodvisni novinarji ne najdejo nič več, kar bi pilo vode, nove vlade tudi njihov medij nima za kaj hvalit, kritiziral jih pa nikoli ne bo. Skratka dolgčas! Poslanstvo je očitno vseeno uspelo. Samo, da ni Janša, tudi, če bo in je, ter bo slabše. Pa nisem janšist, samo realist. Noben skrajnež tipa desničar ali levičar, kamor pljuje svoboda, če že ni kar tam.
ssbobo
17. 07. 2022 18.33
-3
Še NVo atašeji so na Partijskem dopustu po navodilih poslednjega komunistka ....... sedaj ko so na suho naholobal 4oo.ooo volilcev za samo svoje potrebe katere jim pripadajo od rojstva po tardeči generaciji zaslužnih staršev
VoxP
17. 07. 2022 15.23
-2
Madona mia - trenutni vsi zgarani so na dopustu kjer drugje če ne pri naših jugovičih taporaženi pa so prav tako na dopustu pri naših jugovičih le da so si najprej izplačali še dodatek za neporabljen lanski in letošnji dopust tik preden so šlii na dopust. uboga naša dežela če bi vsem skupaj levim, desnim sredinskim in svobodnim vzeli dodatke bi danes lahko gasili požar na krasu s Canaderjem!!!!
Ugovor vesti 133.člen
17. 07. 2022 13.19
-2
Veliko so delali, ni čudno, da so se utrudili. Kadrovske čistke, upoštevanje nevladnikov, ki jim pišejo zakone, zadolžitve države, 100% podreditev javne RTV SLO (rešiti se še tistih nekaj j.b.n. drugačnih, do 5 od 2.200),... Levičarjem, nevladnikom, stricom iz ozadja, predvsem pa "pametnim" volilcem, pa rit ploska. Cilj se bo uresničil, enopartijski sistem bo spet zaživel, ČE...
JApajaDAja
17. 07. 2022 12.33
-2
tudi to je slo...,ko si neka nepomembna anastazija nabija ceno,katera nima kritja :-)
periot22
17. 07. 2022 10.58
+6
Janšo ste pa pozabili vprašat?
JApajaDAja
17. 07. 2022 10.41
-8
taubi, dr.sončna uprava, ni preciziralo terapijo proti kovidu...katero morje,oralno ali samo kopeli....govornik barbutovski,še to nam razloži ,ker ti edini veš kaj je pv hotelo povedati:-)
resslovenka
17. 07. 2022 10.32
+12
Hja, naj si odpočijejo. Po dvomesečni vladavin res potrebujejo dopust. 😏 Težko delo jih čaka jeseni. Kritično bomo spremljali njihove sadove dela. Nič bat. 😎
murinar
17. 07. 2022 09.25
+5
In Tako se država postavi v podrejeni položaj od koristi posameznikov in to tistih kateri bi morali prvi braniti interese države kulturne, teritorialne in ekonomske !
JApajaDAja
17. 07. 2022 10.47
-6
kandidatka marta brani naše interese in meje v švici-na poročnem potovanju po švicarskih gorah :-)
Adolph
17. 07. 2022 09.18
-1
Kaj Te ima brigat kam grem u urlaub . . . . . . .
liklir
17. 07. 2022 09.12
+5
Urška Klakočar Zupančič je odgovorila, da je to njena privatna stvar. Naj se navadi, da odkar je postala predsednica DZ nima privatnega življenja, otroški vrtec....
Ugovor vesti 133.člen
17. 07. 2022 09.02
-5
Zakaj se pa Asta boji zaradi varnosti? Res da so vse nove ministrice in ministri super zvezde, ampak zgolj za njihove volilce. Delnice jim oa že strmo padajo. Asta se je sicer presenetljivo dobro držala, čeprav gre ta ideologijo, ki z demokracijo nima nič skupnega. Velja tudi za rešitve za RTV SLO. Nevladniki so levi politični aktivisti in sedaj bodo tudi ali predvsem oni sestavljali
Ugovor vesti 133.člen
17. 07. 2022 09.03
-5
Ugovor vesti 133.člen
17. 07. 2022 08.58
+1
Po priporočilu Boga sonca in morja, gre njegova "čreda" po zaščito, večina k "najboljšemu" sosedu.
Oilchecker
17. 07. 2022 08.54
+5
Asta zavita v molk. Niti noče povedat, kako preživlja dopuste. Kulturna! 🤣
SIMON ROZIC
17. 07. 2022 09.57
-9
islamint
17. 07. 2022 08.53
-5
Dobro jutro. Na tem portalu pa ni več nobenih pametnih člankov, razen športa. Še dobro, da obstaja opozicija, se tu pa tam kaj najde :-) Vlada za ljudi ne naredi nič. Kadruje in si prilagaja zakonodajo, zase seveda.
džonborno
17. 07. 2022 08.52
+8
Mesec pa na dopust na Vis službeno! Kot v dobrih starih socialističnih časih
Reality check
17. 07. 2022 08.49
+2
A “tvoji” si pa zaslužijo 300€/dan ker “niso bili na dopustu”, čeprav se lahko dokaže da so bili..
Reality check
17. 07. 2022 08.47
+1
Nič, ker je Veliki vodja na Mauritiusu, in šenninposll navodil kaj morate kričati po forumih…
maske-so-padle
17. 07. 2022 08.38
-1
Največ kar so sposobni priznati je dopust na hrvaškem. Golf na Mavriciju npr., jadrnice in podobno namreč, niso všeč podanikom.
borjac
17. 07. 2022 08.36
+11
Sporočilo VSEM POLITIKOM VSEH STRANK, ne govoričite toliko o teh dopustih, kajti precej Slovencev je, ki v življenju niso nikoli bili na dopustu, precej OTROK je ki niso videli morja, in jim vsi pomagamo preko Radia1 in Deželaka, da enkrat vidijo to morje, zato politiki "ne gobezdajte", kar pa se tiče besed, da jim je Hrvaška kot drugi dom, imam vikend na Pagu, pa hišo na Krku............. in koliko nepremičnin vil, hiš, vikendov , jaht...... itd., imajo premožni Slovenci na Hrvaškem, torej te besede POLITIKOV polne občudovanja za Hrvaško nam dajo točno vedeti, zakaj ni Slovenska politika, VSA od VSEH strank, ni nikoli nič uredila v zvezi z Slovensko-Hrvaško mejo, zaradi osebnih interesov, tudi orožarskih,