Slovenija

Večina sedanjih županov bo poskusila osvojiti še en mandat

Ljubljana, 06. 09. 2022 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, V.L.
Komentarji
2

Z začetkom zbiranja podpisov podpore kandidatom in kandidatnim listam je pričakovati intenziviranje aktivnosti pred lokalnimi volitvami. Za zdaj uradnih najav vstopa v tekmo za županska mesta še ni prav veliko, so pa marsikje znane odločitve sedanjih županov, ki bodo, vsaj v mestnih občinah, večinoma poskusili osvojiti še en mandat.

Ljubljana

V prestolnici je že znano, da se bo za nov mandat potegoval dolgoletni župan Zoran Janković, ki ga utegne podpreti tudi največja vladna stranka, saj je njen predsednik Robert Golob pred mesecem dejal, da ne zanika, da sam vidi "Jankovića kot tistega, ki je najbolj primeren, da na tem mestu nadaljuje še en mandat," vendar stranka uradne odločitve še ni sporočila. Drugih uradnih najav kandidatur za ljubljanskega župana za zdaj še ni.

Maribor

V Mariboru se glede na pretekle volitve, ko je bilo kandidatov 18, pričakuje veliko število županskih kandidatov, a konkretnih imen je za zdaj malo. V javnosti se trenutno ugiba predvsem o tem, ali ima župan Saša Arsenovič po incidentu z mladoletnikom in za nekatere spornih prostorskih ureditvah možnost za ponovno izvolitev, ki ga sicer mika. Opozicijska SDS bo v boj za županski položaj najverjetneje poslala poslanca DZ Dejana Kaloha, Lista Franca Kanglerja - NLS pa mestnega svetnika Željka Vogrina. Med možnimi županskimi kandidati se omenja direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavino in direktorja Doma Danice Vogrinec Marka Slaviča, ki naj bi ju po poročanju medijev h kandidaturi nagovarjalo Gibanje Svoboda. S slednjim se je nekaj časa povezovalo tudi nekdanjega direktorja Energetike Maribor Alana Perca, ki je po razrešitvi omenjal možnost kandidature, a je to namero potem, ko je prevzel vodenje družbe Energija Plus, opustil.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: AP

Kranj

Za drugi mandat na čelu Kranja se bo potegoval aktualni župan Matjaž Rakovec, ki je že pred štirimi leti kot kandidat SD povedal, da je njegov program zastavljen za dva mandata. Svojo ponovno kandidaturo je v minulih mesecih že večkrat javno potrdil. V petek je svojo župansko kandidaturo v Kranju javno napovedal in jo kot prvi tudi predstavil Ivo Bajec, ki ga podpirajo stranke SDS, NSi in SLS. Takšno podporo je kot samostojen kandidat užival že pred štirimi leti, ko je s skoraj 18 odstotki glasov zasedel četrto mesto med osmimi županskimi kandidati. Pričakuje se, da bo za župana kandidiral tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je bil pred štirimi leti najresnejši Rakovčev protikandidat in je v drugem krogu županskih volitev dobil 32 odstotkov glasov. Kot je povedal, bo stranka zagotovo imela svojo listo za mestni svet in županskega kandidata, vendar dokončne odločitve o tem, ali bo to on, še niso sprejeli.

Koper

V Kopru se bo župan Aleš Bržan potegoval za drugi mandat. Ni še jasno, ali ga bo podprla samo Lista Aleša Bržana ali tudi Gibanje Svoboda. Že odkar je za samo 17 glasov izgubil proti Bržanu, svoj povratek napoveduje Boris Popovič, ki je županoval od leta 2003 do leta 2018. Kandidat nove stranke Zaupanje bo Peter Bolčič, dolgoletni član Popovičevega gibanja Koper je naš. SDS pa za župana predlaga Igorja Coljo. Preostale stranke z zastopniki v mestnem svetu – Levica, SD in Oljka – se še dogovarjajo z morebitnimi kandidati. V NSi želijo spet kandidirati Danijela Sertiča, ki pa se o tem še ni odločil. Skupina lokalno znanih osebnosti iz kulture in šolstva pa sestavlja listo, ki bo podprla glasbenika Patrika Grebla.

Celje

V Celju bo znova kandidiral aktualni župan Bojan Šrot kot kandidat Celjske županove liste. Kot je dejal, bo vesel tudi podpore kakšne stranke, vendar sam takšne podpore ne bo iskal. Prvič je bil za župana izvoljen leta 1998. Kandidaturo za celjskega župana je najavil tudi član Levice Matija Kovač, ki bo na jesenskih lokalnih volitvah nastopal kot neodvisen kandidat.

Novo mesto

V Novem mestu je župansko kandidaturo do zdaj uradno napovedal le zdajšnji župan Gregor Macedoni, o drugih kandidatih pa še ni bilo slišati, niti neuradno. Da se bo na jesenskih volitvah vnovič potegoval za županski položaj, je sicer Macedoni uradno napovedal že marca. Na volitve se znova podaja z Listo Gregorja Macedonija oz. s podpisi volivcev.

Velenje

V Velenju je za zdaj edini najavil kandidaturo sedanji župan Peter Dermol, ki je županovanje prevzel oktobra 2020 po zmagi na nadomestnih volitvah, ki so v občni potekale zaradi smrti večletnega velenjskega župana Bojana Kontiča.

Nova Gorica

Po nov županski mandat namerava tudi sedanji novogoriški župan Klemen Miklavič. Kandidaturo je v petek napovedal še direktor novogoriškega sodišča Samo Turel, ki se bo na volitve podal kot kandidat Gibanja Svoboda. Po poročanju Primorskih novic se bo za župansko mesto potegovala tudi podžupanja Damjana Pavlica, ki prihaja iz vrst stranke SDS, morebiti pa se bo za kandidaturo odločil tudi Črtomir Špacapan, ki je občino vodil med letoma 1994 in 2002.

Z 20. oktobrom se začenja uradna enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Splošno glasovanje na lokalnih volitvah bo v nedeljo, 20. novembra, ob županih in članih občinskih svetov se bo odločalo tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, se bodo morali na volišča odpraviti še enkrat in v drugem krogu, 4. decembra, odločati med kandidatoma, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša.

Krško

V Krškem sta župansko kandidaturo do zdaj uradno napovedala nekdanji poslanec in nekdanji član SNS Dušan Šiško ter Janez Kerin, ki se bo, enako kot Šiško, za mesto krškega župana potegoval s podpisi volivcev. Dozdajšnji krški župan Miran Stanko se po desetih letih županovanja za to mesto ne bo več potegoval, kot je napovedal, pa se bo kot kandidat SLS potegoval za mesto občinskega svetnika. Za mesto krškega župana bo, kot je potrdil za STA, kot kandidat SLS sicer še Iztok Starc. Kandidaturo bo uradno napovedal v sredo, je dodal. Prav tako je kandidaturo z novinarsko konferenco napovedala Janja Starc, ki poklicno deluje v Območni obrtno-podjetniški zbornici Krško.

Ptuj

Na Ptuju je za zdaj že pred časom vnovično kandidaturo napovedala aktualna županja iz vrst SD Nuška Gajšek, ki se bo tako potegovala za svoj drugi mandat. Ostale tri največje liste v mestnem svetu, Lista Andreja Čuša, Lista Štefana Čelana, nekdanjega župana, in SDS, se za zdaj še niso izjasnile, gotovo pa bodo svoje kandidate imele. Čuš se za zdaj še ni dokončno odločil o kandidaturi, Čelan, ki ga je Gajškova premagala v drugem krogu prejšnjih volitev, pa je že večkrat odločno zavrnil vnovično kandidaturo. V javnosti se sicer kot potencialni kandidati omenjajo še član NSi Peter Pribožič, sicer zaposlen na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj, predsednik ptujskega odbora SDS Franjo Rozman, svetnik Stranke mladih-zeleni Evrope Robert Križanič, donedavni poslanec Levice Boštjan Koražija in Andrej Klasinc, sicer aktualni direktor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Murska Sobota

V Murski Soboti je uradno najavil kandidaturo le Damjan Anželj, magister javne uprave iz Veščice, zaposlen v mestni upravi soboške občine. Je kandidat stranke SD, politično doslej ni bil aktiven, ob predstavitvi 13. julija pa je napovedal, da bo njegova politika temeljila na strpnosti, spoštovanju, dialogu in medsebojnem razumevanju. Dosedanjemu županu Aleksandru Jevšku je mandat prenehal, ko je postal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Slovenj Gradec

Za mesto župana Mestne občine Slovenj Gradec za zdaj še ni napovedanih kandidatur, tudi neuradno ni slišati kakšnih imen. Zdajšnji župan Tilen Klugler je povedal le, da bo svojo odločitev sporočil na novinarski konferenci ta teden. Klugler je na volitvah leta 2018 kandidiral prvič, takrat kot neodvisni kandidat s podporo več strank in list. Zmagal je v drugem krogu proti prejšnjemu županu Andreju Času, izid pa je bil razmeroma tesen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gabiula
06. 09. 2022 16.28
+2
Absolutno preveč občin in preveč županov.Potem sledijo podžupani,tajnice.Toliko zaposlenih kot bi nas bilo 20.miljonov.
zibertmi
06. 09. 2022 09.55
+6
seveda,ker privilegiji in koristi so precej mamljivi