Slovenija

Večja pooblastila za mestne redarje

Ljubljana, 04. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
0

Mestni redarji po novem ne bodo več le pisali kazni za napačno parkiranje, nameščali lisic in vozil odvažali s pajki. Predlog zakona o občinskem redarstvu, ki je pred prvo obravnavo v državnem zboru, jim bo omogočal, da vas bodo lahko tudi identificirali, opravili osebni pregled, uporabili celo prisilna sredstva in vas zadržali do prihoda policistov.

Bodo redarji le policisti brez pištole?
Bodo redarji le policisti brez pištole? FOTO: 24ur.com

Nekateri namigujejo, da bodo redarji policisti brez pištole, imeli bodo namreč bistveno več pooblastil kot doslej. Na ministrstvu za notranje zadeve, ki je avtor zakona, to odločno zanikajo. Zatrdili so, da redarji ne bodo hodili na intervencije, prav tako se ne bodo vpletali v gostilniške pretepe. Bodo pa lahko ukrepali ob nekaterih prekrških zoper javni red in mir. "Prekrške, ko gre za vandalizem, torej pisanje po steni, ko gre recimo za metanje petard, kadar to ni dovoljeno, ko gre za uriniranje na cesti, povzročanje hrupa, ali pa nastavljanje kakšnih ovir na cesto," je dejal Roman Lavtar iz notranjega ministrstva.

Zanimivo pa je, da bodo pri kaznovanju manjših prekrškov imeli kar široka pooblastila. Največ pomislekov je glede prisilnih sredstev. Redarji bodo namreč imeli lisice, sredstva za vezanje, plinski razpršilec in palico. Tako pa smo že na področju, na katerem ima tudi policija nemalo težav. Na notranjem ministrstvu trdijo, da bodo vsi redarji ustrezno izšolani in izurjeni. "Redarji bodo morali, tako kot doslej, imeti srednješolsko izobrazbo, imeti bodo morali tudi poseben preizkus, ki bo predpisan s podzakonskim aktom," še dodaja Lavtar.

Spet pa je vprašljivo ustrezno reševanje pritožb. Če se boste pritožili, ker menite, da očitanega prekrška niste storili, bo o tem odločil župan, ki je pod isto streho kot mestno redarstvo, in torej takšna odločitev ni popolnoma neodvisna. V primeru suma, da so bila prisilna sredstva nepravilno uporabljena, pa bo župan imenoval neodvisno komisijo.

Danica Simšič: Redarje bo treba dodatno izobraževat

Projekt redarstva najbolj podpirajo mestne občine, med njimi tudi ljubljanska, zato smo se o tej problematiki pogovarjali z ljubljansko županjo Danico Simšič.

Z ministrom Bohincem sta v začetku tedna ugotovila, da je Ljubljana eno najbolj varnih mest v Evropi, da so varnostne razmere v mestu povsem obvladljive. Zakaj torej potreba po povečanju pooblastil za redarje? Ali policija ne dela dobro?

Policija dela dobro, res je, da je Ljubljana eno najbolj varnih evropskih mest, to govorijo tudi vse statistike. Hkrati pa je Ljubljana zelo veliko mesto, okoli 300 tisoč nas živi v tem mestu in seveda samo z 32 redarji in nekaj policisti, ki so namenjeni zagotavljanju javnega reda, miru, varnosti, varovanja življenja, zdravja in premoženja, seveda ni lahko obvladovati vseh teh razmer. Če vemo, da je 17 četrtnih skupnosti in če imamo 32 redarjev, potem ne prideta niti dva redarja na eno četrtno skupnost.

Ampak redarji se bodo ukvarjali le z manjšimi kršitvami javnega reda in miru. Kako lahko doprinesejo k varnosti?

Niti ne tako zelo majhnimi kršitvami. Imeli bodo pooblastila, ne samo, da bodo identificirali ljudi, v določenih situacijah jih bodo lahko tudi zadržali, uporabljali represivne metode. V ta namen pa jih bo potrebno tudi dodatno izobraziti. V sodelovanju z lokalnimi skupnostmi je ministrstvo za notranje zadeve že pripravilo program izobraževanja.

Koliko pa naj bi bilo novih redarjev?

To bo stvar dogovora oziroma ugotovitev, koliko bo to zmogel občinski proračun. Najprej mora biti zakon sprejet, vedeti moramo, kaj bodo dejansko določbe v tem zakonu in potem bomo to redarstvo vzpostavili. Kajti mestne občine bodo po tem zakonu dolžne in obvezne vzpostaviti tovrstno redarstvo, drugim občinam pa to ne bo potrebno.

Nekateri mislijo, da bo šlo le za polnjenje proračuna, da bodo kazni ostale v mestu. Tako naj bi po oceni ministrstva za finance kar podvojili dosedanji iztržek kazni. Je to res?

Ne vem, to bomo šele ugotovili. To je ena redkih izjem, da naj bi vendarle v občinski proračun prišlo nekaj denarja oziroma da država, ne da samo nalaga lokalnim skupnostim, ampak da jim hkrati zagotavlja tudi možnost financiranja nalog, ki jim jih bo naložila.

Kako pa boste izbirali primerne redarje in kako jih boste učinkovito nadzirali? Pritožbe nad njihovim delom bo namreč reševal župan, ki pa je iz iste hiše kot redarji.

Tisti, ki so že redarji, bodo šli skozi določene preverbe in preizkušnje, za druge pa je vzpostavljen sistem izobraževanja in preverjanja. Res je, da bodo podvrženi kontroli in da bodo pritožbe seveda tudi v okviru mestne občine, ampak nenazadnje je po 31. členu pristojno ministrstvo tisto, ki bo nadzorovalo izvajanje zakonitosti tega zakona in pa v primerih, ko bi denimo redar zadržal človeka ali pa bi ga celo poškodoval, ko bi želel vzpostaviti mir, potem se ustanovi posebna komisija, kjer mora biti obvezno komandir pristojne policijske postaje, nekdo izven občinske uprave, tako da mislim, da nadzor je zagotovljen.