Slovenija

Ponoči nova pošiljka snega, nevarnost žleda in poledice

Ljubljana, 02. 12. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan, D.L., N.S., STA, U.V.
Komentarji
145

Slovenijo je zajel sneg. Ponoči nas bo dosegla glavnina padavin, ponekod lahko zapade celo do 30 centimetrov snega. Ta bo marsikje prehajal v dež, zato Arso opozarja na nevarnost žleda in poledice. Obisk zime bo sicer le kratkotrajen. Že v petek nas bo namreč dosegla občutna otoplitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sneg po državi
    01:24
    Iz 24UR: Sneg po državi
  • Iz 24UR: Kaotične razmere na cestah
    02:03
    Iz 24UR: Kaotične razmere na cestah
  • Iz 24UR: Težave na cestah
    02:02
    Iz 24UR: Težave na cestah

 

Že nekaj dni nas spremljajo povsem zimske temperature, danes pa so se mrazu pridružile še snežinke. Rahlo sneženje je najprej zajelo južne kraje, nato pa se je razširilo na večji del države. Do 14. ure je največ snega zapadlo na Notranjskem, tudi do 15 centimetrov.

Sneženje se je v večernih urah znova okrepilo. Najobilnejše sneženje lahko v večjem delu Slovenije okvirno pričakujemo med 21. in 4. uro zjutraj, kasneje pa bodo padavine od zahoda hitro slabele in do zgodnjega dopoldneva marsikje tudi že ponehale.

Na Gorenjskem, Notranjskem in Koroškem lahko zapade novih 20 - 30 centimetrov snega. Malo manj ga bo v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem in Koroškem pa lahko pričakujejo novih 15 centimetrov snežne odeje. Proti večeru bo začelo snežiti tudi v Pomurju, kjer pa bo snega le za vzorec. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo sneženje v letošnji zimi nam prinaša ciklon, ki se je včeraj ob spustu mrzlega zraka poglobil nad severnim Sredozemljem. Središče ciklona se nam bo najbolj približalo ponoči, ko bodo padavine marsikje obilne.

Nad našimi kraji se bosta takrat srečevali dve temperaturno različni zračni masi. V spodnjih plasteh ozračja se bo ob vzhodnih vetrovih zadrževal zelo hladen in vlažen zrak, višje pa bo iznad Sredozemlja dotekal občutno toplejši zrak. Močnejše padavine, ki bodo nastajale na meji med toplim in hladnim zrakom, se bodo z višinskimi vetrovi pomikale proti severu države.  

Opozorilo zaradi nevarnosti poledice in žleda

Na prehodu med Notranjsko in Primorsko, kjer bo plast toplega zraka v višinah najdebelejša, bo sneg v večernih urah začel prehajati v dež, zato bosta na tem območju nastajala poledica in žled. Velika nevarnost za nastanek slednjega je predvsem na območju Banjške planote, Trnovskega gozda, Brkinov in Razdrtega, kjer se lahko v prihajajoči noči nabere okoli dva ali celo tri centimetre debela plast ledu. 

Arso je za JZ in SV del Slovenije izdal oranžno opozorilo. Drugod bo snežilo. Marsikje v zahodni, južni in osrednji Sloveniji lahko v kratkem času zapade več kot 15 centimetrov snega, proti severovzhodu pa se bo količina snega hitro manjšala.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sneženje bo spremljal hladen vzhodni veter. Ker bodo temperature pod ničlo, bo sneg lahek, zato bodo predvsem v višje ležečih krajih nastajali snežni zameti. 

Zaradi debele plasti zraka s pozitivnimi temperaturami v višinah bo zvečer in v noči na četrtek na prehodu med Notranjsko in Primorsko nastajal žled.
Zaradi debele plasti zraka s pozitivnimi temperaturami v višinah bo zvečer in v noči na četrtek na prehodu med Notranjsko in Primorsko nastajal žled. FOTO: Meteoblue

Do jutra bo sneženje na zahodu države ponehalo in jutri bo v teh krajih večinoma suho, na vzhodu pa bodo občasne manjše padavine vztrajale še do večera. Zaradi nadaljnjega dotoka toplega zraka v višine bo sneg marsikje ob meji s Hrvaško prehajal v dež, zato bo nevarnost poledice.  

Sledila bo odjuga

Obisk zime bo le kratkotrajen. Že v petek nas bo namreč dosegla občutna otoplitev. Pod vplivom toplih južnih vetrov bomo tudi ob koncu tedna, ko bo predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pogosto in marsikje obilno deževalo, na vzhodu pa bo padavin občutno manj, vmes bodo tudi daljša obdobja sončnega vremena. Toplo bo. V krajih z izrazitejšim vetrom bodo temperature okoli 10, na Primorskem celo nad 15 stopinj Celzija. Sneg po nižinah bo tako že v soboto večinoma pobralo, se bo pa snežna odeja precej odebelila v gorah in tudi v nekaterih višje ležečih alpskih dolinah, kjer bo še naprej večinoma snežilo.  

Morje zalilo več vozil na piranski Punti

V Piranu so zjutraj sprožili sireno za alarmiranje zaradi visokega plimovanja morja. Za sprožitev alarma so se v civilni zaščiti skupaj s piranskimi gasilci odločili, saj kljub obvestilom prek SMS-sporočil in spleta, da je pričakovati visoko plimovanje morja, številni občani niso bili preveč odzivni in je bilo danes zjutraj na Punti parkiranih še kar nekaj vozil.

Visoke vode so tako zalile več vozil, v kombinaciji z burjo pa so valovi butali preko skal in dosegali tudi več kot dva metra v višino. Kakšna bo škoda, pa bi po poveljnikovih besedah ta čas težko ocenjevali. "V vsakem primeru so bila vozila namočena z morjem in zanje to zagotovo ne bo najboljše," je povedal poveljnik občinske civilne zaščite Robert Zirnstein.

Zirnstein je ob tem občane pozval k preventivnemu in samozaščitnemu ravnanju, ki vključuje tako namestitev protipoplavne zaščite kot spremljanje informacij civilne zaščite prek spleta oz. prijave na obveščanje prek SMS sporočil.

Zaradi visokih valov in močnega vetra je morje na Punti odnašalo tudi hladilnike s pijačo, smetnjake, reklamne panoje in plastične zaboje pijače. Zaposleni javnega podjetja Okolje Piran so s poplavljene ceste odstranili ovire in odplavljene predmete. Nevarnost pa še vedno predstavljajo betonska stojala za senčnike, ki jih je morje premaknilo na cestišče in niso opazna. Zjutraj so v Piranu na Punti namerili do 30 cm vode, so zapisali pri Občini Piran. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T-S-M
02. 12. 2020 21.38
+1
Ljudje,dajte samo normalno vozit,držati varnostno razdaljo in vse gre.Ne pa kaj počnete,prehitevati nas kamionarje,se vstrašite,zabremzate in kličete na radijske postaje,ter govorite ceste slabo očiščene,plužnih delavcev ni na cesti itd.Vsi so na delu ampak vi jih ne vidite,ker ste prepričani da ste vi najboljši pa niste.
sosed9
02. 12. 2020 20.15
a je koga presenetil sneg...again ...sprasujem za prjatla 😜
soseda
02. 12. 2020 21.59
Pojma nimaš, kaj je delo. Verjetno si en razvajen mulc.
Stanislava Zidar
02. 12. 2020 20.10
+0
Ne razumem vas ki ste proti JJ in da je kriv za sneg... Mislim da ste problematični sami sebi
SamoPovemMojeMnenje
02. 12. 2020 21.28
+1
ne JJ ima doma stroj s katerim manipulira vreme 🤣
Že spet je za snežne razmere kriv Janša petkovi protestniki pa imajo zopet razlog za proteste naj Janša ustavi nove pošiljke snega in prepreči katastrovo z žledom,ker je ravno on kriv za vremenske razmere kakršne sledijo.
User1563571
02. 12. 2020 20.07
+2
Drži, da so dobre gume pogoj, a predvsem posipane ceste, kar na celjskem območju pridno izvajajo, pravočasen posip, drugod pa morda ne. Niso vsega vozniki krivi, če ni pravočasnega posipa in naletis na žled, te s ceste v ovinku vrže, če tudi ne zaviraš in se pelješ s primerno hitrostjo.
VAREN
02. 12. 2020 20.02
+1
TISOČLETNA NAPOVED: Zemlja se ne bo vrtela in sonce bo še naprej prehitevalo Luno.
flojdi
02. 12. 2020 19.33
+3
Hudo všeč so mi snežinke ( čeprav niso več takšne kot so se nekoč limale na zunanji strani okna ) . če bo žled , bo počistil z dreves tisto kar gozdarjem večinoma ne uspeva , proti poledici so pa čisto ok dereze in verige . za plundro so pa fajn nepremočljivi škorni ; al pa vsaj PLASTIČNI VREČKI za v premočljive
NEMMMMMARAMDEBIIlIOOOUUU333
02. 12. 2020 19.22
+2
smesno kako slabo napovejo vremo za Primorsko “vedno”
NEMMMMMARAMDEBIIlIOOOUUU333
02. 12. 2020 19.23
+2
namrec v Kp nad 4 stopinje sploh danes ni bilo. 2. skoraj po celi primorski sneži razen pod 100m n.v.
Božji hram
02. 12. 2020 19.53
borisss
02. 12. 2020 19.09
+11
A Dars in ostale plužne službe delajo slučajno danes od doma??? Sam vprašam
jaka
02. 12. 2020 19.07
+1
uf, spet bo cestarje v decembru PRESENETIL sneg.
Optimisty
02. 12. 2020 18.53
+5
super naslov in animacija....naslov se glasi glavnina snega bo zapadlo ponoči , animacija kaže sneženje od 8 ure zjutraj dalje in do večera...bravooo 👏👏👏
Woltan
02. 12. 2020 18.52
+3
Se mi že hlače tresejo.
Brus123
02. 12. 2020 18.39
+3
Ob prvih snežinkah so se na gorenjski avtocesti pojavili penzionisti, ki so morali "nujno" na pot s 50 km/h. Groza od groze.
RdecaZvezda
02. 12. 2020 18.04
+2
Ta pošjlka je prva in zadnja to zimo in prav je tako,v petek pa po starem,kdor ga je dal ga naj tudi vzame,amen.
roten
02. 12. 2020 17.34
+1
ma kako lahko v decembru sneg zapade a ni jasno da tovornjakarji ne menjajo gum noooo
Cicamica
02. 12. 2020 17.26
+9
Janez, hvala za sneg.. Ti si car, vse zmoreš. Upokojenci in župniki te imamo rad.. Naš si za vedno... Hecam se no... Da nauš resno vzel.
Banion
02. 12. 2020 17.25
+5
Spet je kaos na cestah in krivi so, sodeč po komentarjih spodaj, cestarji oziroma DARS Ne, nič niso krivi pač pa so krivi oni šlabajzerji z neustreznimi gumami in tepec ki je iz zakona črtal da tovornjakarje lahko izloči policija. Samo izločanje me spominja na samoupravljanje ki je že davno propadlo
KavčStrokovnjak
02. 12. 2020 17.10
+2
Ne vem zakaj ne morem napisat Ode Snihu... Baje vsebuje nedovoljene besede, pa ni jasno katere so to. Bi me moral admin pošolat. Sami poguglajte "oda snihu" na idrija pika com
macek_garfield
02. 12. 2020 17.09
+2
Joza, kak je vuni? ... snezi!!! ... kaj se prijemle? ... NE ... ooooppppaaa ... pa to baje danes na vseh darsovih bazah pa to
Periot222
02. 12. 2020 16.47
+6
MASKE ZUNAJ LAHKO UKAZE SAMO NOREC!!!!!!
Lolik
02. 12. 2020 16.49
+6
dej no
02. 12. 2020 19.04
+1