Slovenija

'Z vsakim specialistom, ki odide, ostane 1500 bolnikov brez kakovostne oskrbe'

Kranj, 05. 02. 2019 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / D.L.
Komentarji
24

Ministrstvo za zdravje predlaga spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Tak model že velja za zasebnike in deluje, je pojasnil minister Fakin. Kadrovska podhranjenost v številnih zdravstvenih domovih vodi v izgorelost zdravnikov na primarni ravni, kar pospešuje odhajanje iz "prvih bojnih vrst", pa poudarjajo v sindikatih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Igorjem Muževičem
    05:06
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Igorjem Muževičem
  • Iz 24UR: Več bolnikov, višje plače?
    02:57
    Iz 24UR: Več bolnikov, višje plače?

Minister za zdravje Samo Fakin se je z napovedanim ukrepom odzval na obisk vodstva sindikata družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj, kjer se soočajo z velikim pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine. Prejšnji teden so sporočili, da noben družinski zdravnik ne more več vpisovati novih bolnikov, zato so občanom svetovali, da si osebnega zdravnika izberejo drugje.

Samo Fakin
Samo Fakin FOTO: Aljoša Kravanja
Poslanci NSi so zaradi po njihovi oceni kritičnih razmer na področju družinske medicine zahtevali nujno sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pričakujejo, da bo minister Fakin na seji predstavil ukrepe in rešitve za izboljšanje zdajšnje situacije v primarnem zdravstvu.
"Čeprav je denar zagotovljen, kljub večkratnim razpisom zdravnikov ne dobijo," je težavne razmere v Zdravstvenem domu Kranj v današnji izjavi za medije orisal tudi minister za zdravje Samo Fakin. Ob tem želi javnost pomiriti s podatkom, da bo letos specializacijo družinske medicine končalo 51 zdravnikov, enako v prihodnjem letu, leta pa 2021 pa 31. Upokojilo pa se jih bo pol manj, kar po ministrovih besedah pomeni, da se pomanjkanje zdravnikov počasi zapolnjuje.

Ker bodo prihodnje leto specializacijo zaključili tudi nekateri zdravniki v kranjski regiji, Fakin ocenjuje, da opredeljevanje novih bolnikov takrat ne bo več problem. "V skrajnem primeru pa ostane pot tako kot povsod po Evropi – da odpremo mejo za dodatne zdravnike iz Evropske unije in tretjih držav," je napovedal minister.

Ena od težav zdravnikov primarnega zdravstva, ki v zadnjih mesecih vse glasneje opozarjajo na hude obremenitve pri svojem delu, je po ministrovi oceni tudi to, da družinski zdravniki predvsem v javnih zavodih niso plačani sorazmerno z opredeljenimi bolniki. "Ne glede na obremenitve so ponekod plačani enako, kar se mi ne zdi pravilno," je dejal Fakin.

Zato so Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in Sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum predlagali spremembe kolektivne pogodbe, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi taka oblika nagrajevanja po delu rešila marsikatero težavo. Tako pravilo po Fakinovih besedah sicer že velja pri zasebnikih. "Tak model že imamo in deluje," je poudaril in dodal, da so se s predlogom v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Po Fakinovem predlogu bi bili bolj obremenjeni zdravniki tudi več plačani.
Po Fakinovem predlogu bi bili bolj obremenjeni zdravniki tudi več plačani. FOTO: iStock

Sindikat družinskih zdravnikov: Silijo nas v nestrokovno delo

Problematika osnovnega zdravstva se bo z nezakonitim siljenjem zdravnikov v nestrokovno delo samo še poglabljala, je dejal predsednik Praktikuma Igor Muževič po delovnem obisku v Zdravstvenem domu Kranj. Predstavniki vodstev Praktikuma in Fidesa so se sestali s tamkajšnjimi družinskimi zdravniki, ki so v minulem tednu opozorili na nevzdržne razmere, v katerih so prisiljeni delati zaradi neupoštevanja standardov in normativov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zaradi obremenjenosti so tudi nehali vpisovati nove bolnike.

"Zdravnikom smo razložili, da je prav, da spoštujejo zakonodajo in da ne smejo popustiti pritiskom, ki zahtevajo, da se krši zakon o varnosti pri delu in zakon o pacientovih pravicah," je v izjavi za medije po koncu obiska dejal Muževič. Podatki ZZZS, da osem ambulant v kranjskem zdravstvenem doma nima dovolj glavarine, so po sindikalistovih besedah manipulativni, saj med drugim ne upoštevajo, da nekateri zdravniki delajo tudi v metadontski ambulanti ali v domu starejših, ZZZS pa jih šteje, kot da delajo samo v splošni ambulanti.

Zaradi kadrovske podhranjenosti v številnih zdravstvenih domovih po državi množično prihaja do izgorelosti zdravnikov na primarni ravni, kar pospešuje odhajanje iz "prvih bojnih vrst", so predstavniki sindikatov zapisali v sporočilu za javnost. Vse to veča obremenjenost preostalih zdravnikov, hkrati pa nevzdržne razmere odvračajo mlade zdravnike, da bi si svojo kariero izbrali v družinski medicini.

Kadrovsko podhranjenost bo po navedbah sindikatov poslabšal še naravni val upokojevanja med zdravniki v naslednjih leti. "Z vsakim specialistom, ki odide, ostane 1500 bolnikov brez kakovostne oskrbe," so opozorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
06. 02. 2019 10.06
+5
v tujini so specialisti zaželjeni , ker dobijo gotov izdelek brez trunkice vlaganj , zgodba končana za njih ,, za nas pa porabljen ogromni denar
gekados
05. 02. 2019 21.40
+4
Dokler bo 90% procentov namisljenih pacientov sedelo v cakalnicah in se bo vse zivo ter ner nezivo vozilo v bolnice bo pac tako, tega noben denar ne bo resil, da ne govorim o ljudeh, ki ga celo zivljenje biksajo, ko pa zbolijo pa bi radi prednostno obravnavo ter vsa dragila zdravila, ki bi resila njegovo zavozeno zivljenje, alkohol, droge, cigarete, druge razvade, da vidimo, uvedimo samo vse recepte placljive, v enem dnevu bi lek propadel, problemov je se vec, in vseeno mi je, ce se boste ob napisanem zgrazali.....ampak to je resnica.
fenix888
05. 02. 2019 20.17
+3
jaz mislim daa je ta tema preveč kompleksna in preširoka in je nemorem spraviti v en navaden odgovor na 24ur.com vsaj z mojega vidika.
sodelujem
05. 02. 2019 20.09
+1
Vrste,zastoji...Dajte denar....dajte denar.....Denar izgine problemi ostanejo,se večajo (ker je uspelo) dajte denar..Zelo prozorno je postalo tole na vseh področjih.!
borec91
05. 02. 2019 19.54
-4
zacuda ce dobino se vec denarja se seveda kvazi izgorelost izgubi
giiinem
05. 02. 2019 19.41
-3
Zakaj me spika v danko ko sedim?
Skunk Works
05. 02. 2019 19.17
+3
Čudno čudno.....največja gospodarska rast že zadnjih pet - šest let, a državni podsistemi škripajo...sploh zdravstvo....Tako sposobni in priljubljeni predsednik vlade sploh ta ta nove in predhodnje, pa podsistemi šepajo,....Rekordni prilivi v proračun zaradi velike gospodarske rasti,. pa zdravstvo ni nič bolje....Celo vedno večja kriza je z zdravniki, družinskimi zdravniki, ginekologi medicinskimi sestrami....Ko prideš v kakšno večjo bolnico sploh ne slišiš slovenščine od zdravniškega osebja...Čudno vse tole , čudno....Pa že leta in leta ni JJ na oblasti, pa še kar škripa.....čudno oj, prečudno.....
tiger101
05. 02. 2019 19.04
-1
kritično je res
Kruh+sol!
05. 02. 2019 18.52
+6
Vsi, ki se zastojn solajo na fakultetah bi morali podpisati, da ostanejo na delu doma, ce seveda je primerno delo in primerno placano. Sicer naj vrnejo solnino. Ni problem v visji placi. Ne mores vec delat kolk lahko. Manjka zdravnikov.
komarec
05. 02. 2019 18.49
-7
Kot prvo je medicina velika trgovina, z roko v roki s farmacijo pa še bolj. Bogovi v belem le niso to za kar se imajo. Zanima jih samo denar, zdravje pacientov je ta zadnja stvar. Zadnje čase so zdravniki postali pretirano vljudni in prijazni, seveda pa z veseljem primejo kar jim daš. Če ima vsak zdravnik 30 takih pacientov, ki na račun zdravja radi kaj dajo, tem zdravnikom ni treba v trgovino. Že tako visoka plača ostane skoraj nedotaknjena. No niso vsi zdravniki taki, jih je pa veliko, ne moriš jim pa nič dokazati.
Uporabnik1152447
05. 02. 2019 18.53
+8
Dej ne bluzi no. To si ti tak. Verjetno si bolj reven in si želiš do bogastva, pa ti ne rata, so pa zdej vse drugi krivi.
Sputnik
05. 02. 2019 18.37
-5
naj imajo višje plače ampak naj tudi odgovarjajo ko zaj....o. ne poznam primera da bi dohtar bil kdaj obsojen nevestnega dela
Transformerji
05. 02. 2019 18.32
-2
Višje plače za zdravnike z več pacienti: zdravniki pa izgorevajo. Torej se gre samo za denar?? Evtanazije ne morejo sprejeti, Hipokratovo načelo pa tudi ne. Denar, denar.... zlato , zlato,... ocenite vrednost svojega življenja. Za minimalno plačo v najemnih stanovanjih,, izkoriščevalskem sistemu si lahko zaželite samo to, da čimprej umrete.
komarec
05. 02. 2019 18.54
+3
Spomnim se pred leti še pod neko drugo državo, čakalnih dob ni bilo. K zdravniku si prišel nenapovedano in bil obravnavan. K specialistu si lahko šel še isti dan če si bil dovolj zgoden. Zdravniki niso pregorevali. Pacienti pa so ravno tako umirali kot danes.
ina5785
05. 02. 2019 18.30
+38
Zelo dobro. Moja spl.zdravnica je čudovita oseba in zdravnica, dober diagnostik, dober psiholog. Že dooolgo ne sprejema novih pacientrov, ker je prezasedena. Na drugi strani pa je AROGANTEN zdravnik, ki ga pacient ravno ne zanima in ta gospod sploh nima gužve. Seveda mu je vseeno, saj dobi isto plačo kot kolegica, ki gre domov utrujena, nesposobna še kakšne popoldanske aktivnosti. Ja, naj bodo dobri, sposobni, pridni VEČ plačani! Zdravnik po DUŠI zdravnik, NE bo zanemarjal svojih pacientov na račun plačila!!!!, ker mu vest tega NE dovoli
willhelmtell
05. 02. 2019 18.09
+5
In potem bo ratala kvantiteta in ne kvaliteta! Vazno je, da denarcek pada v kaso.......
Cesar Millan - Vodja krdela
05. 02. 2019 18.25
-1
ja potem bi se morali dogovorit ,da bi se zdravniki malo več časa posvetili nam pacientom !!! Ne pa ,da te že na vratih obrne !! Zato tudi več bolnikov umre ! Naprimer moj nečak je imel 29 let imel je pljučnico ,obiskal je zdravnico ,ki pa mu je napisala zgol antibijotik ,namesto ,da bi ga nemudoma odpeljali na Golnik !! Zjutraj pa ga je mama dobila mrtvega !!! Če bi se to zgodilo mojemu otroku !! Drugi dan ta zdravnica ne bi več upravljala tega dela !! In to se je zgodilo v Šenčurju.
Sputnik
05. 02. 2019 18.05
+15
dvig plač v JU je že podražil vrtce. kaj bo tukaj?? slovenija ni dežela kjer bi se lahko lepo imel. slovenija je plac kjer delaš in to je to. če si barabin je ok. če nisi barabin pa od poštenega dela ne boš nikamor prišel
man1983
05. 02. 2019 18.01
+30
upam da ne bodo nasedli....to je ni nobena rešitev...tej zdravniki in medicinske sestre imajo glih tako 8h delavnik in doma družine ki jih čakajo!!! Naj minister kar sam začne zdravit slovence!!! kar se pa tiče tujcev, naj njega zdravijo in pozdtavijo!
Nadzornik
05. 02. 2019 18.00
+14
Naj bodo plačani po tem koliko jih bodo pozdravili. A ni to fer.
Antropozofija
05. 02. 2019 17.59
+13
Se pravi zdravstvo še v večjo krizo.. Zdravnikom še večje plače. Plačujejo kvantiteto in ne kvalitetno opravljenega dela.. Ksj pa medicinske sestre...
Elendil
05. 02. 2019 17.54
+10
Naj bodo plačani po številu obravnav na dan. Več pacientov ko obravnava več naj dobi. Eni imajo 1500 opredeljenih pacientov od tega jih ne pride toliko v ordinacijo vsak mesec. To je slab sistem. Naj bodo plačani po obravnavah.
Jozeko88
05. 02. 2019 17.51
+33
Kaj pa sestre, ki delajo s temi zdravniki? Bodo spet dobile prst v zadnjično odprtino?