Slovenija

Hrvaška schengenske meje ne varuje, brežiški župan opozarja na bolj vesten nadzor

Brežice, 09. 09. 2023 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta se v občini Brežice seznanila z vse bolj naraščajočo problematiko nezakonitih prehodov meje. Poklukar je domačinom vasi Rigonce, ki je ena najbolj obremenjenih, obljubil okrepitev navzočnosti policije, pa tudi, da bo panelna ograja pri njih ostala. Brežiški župan Ivan Molan pa je kritičen do Hrvaške, ker ima, kot je dejal, "občutek, da Hrvaška schengenske meje ne nadzira tako, kot bi morala".

Poklukar in Jušić sta o problematiki zelo povečanega števila nezakonitih prehodov meje najprej spregovorila z brežiškim županom Ivanom Molanom in predstavnico vaške skupnosti Rigonce Anko Vučajnk, nato pa obiskala še same domačine Rigonc, kjer naj bi v zadnjem času potekala večina nezakonitih prehodov meje v državi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poklukar je v izjavi za medije dejal, da prek območja občine Brežice, predvsem naselij Rigonce, Dobova in Obrežje, trenutno poteka več kot 90 odstotkov vseh nezakonitih prehodov meje v državi. Zaveda se, da domačinom to povzroča nelagodje in strah, zato jim je zagotovil, da bo policija okrepila nadzor na območju in zagotovila potrebno varnost, ostaja tudi panelna ograja.

Da bo policija zagotovila potrebno varnost, je zagotovil tudi Jušić. Policija je svojo navzočnost na območju po njegovih besedah že povečala, povečala je tudi tehnična sredstva.

Župan Molan in Anka Vučajnk sta opozorila, da so težave na njihovem območju vse večje. Ljudje se po besedah Molana počutijo nelagodno, ker v vseh urah dneva skozi naselja prehajajo skupine po 10 do 15 mladih fantov, včasih skupaj tudi do 1300 ljudi na teden.

Do incidentov po besedah Anke Vučajnk doslej ni prišlo, vseeno pa se nikoli ne ve, kaj se lahko zgodi, "glede na to, da imajo ti ljudje za sabo dolgo pot in da je dolga pot tudi še pred njimi". Zato se ljudje zaklepajo v hiše, bojijo se iti na polje, prav tako otrok ne puščajo samih daleč od hiše, je povedala.

Migrantje na meji s Hrvaško
Migrantje na meji s Hrvaško FOTO: Aljoša Kravanja

Statistika kaže, da se je število nezakonitih prehodov meje letos glede na enako obdobje lani močno povečalo. Samo letos je policija po besedah Poklukarja obravnavala več kot 30.000 tovrstnih primerov.

Slovenija je sicer po njegovi oceni za migrante še vedno zgolj tranzitna država, vseeno pa meni, da bi bilo treba vprašanje migracij čim prej rešiti na ravni celotne EU. Ti po njegovih besedah skušajo početi, a prave rešitve še ni.

Slovenska policija sicer po oceni ministra na področju nezakonitih prehodov meje dela dobro, malo manj je v to prepričan za Hrvaško. Opozarja namreč, da so številke visoke, kar ga skrbi. Poudaril je, da je Slovenija pripravljena pomagati Hrvaški pri nadzoru schengenske meje, v kolikor jo bo za to zaprosila.

Bolj kritičen pa je brežiški župan Molan, ki ima "občutek, da Hrvaška schengenske meje ne nadzira tako, kot bi morala". "Zato pozivam ministrico za zunanje zadeve, policijo in vse ostale, naj se poskušajo s Hrvaško na višji ravni dogovoriti, da bo nadzor opravljala bolj vestno in v skladu z zakonodajo," je dejal. V nasprotnem primeru bi morala po oceni Molana Slovenija po vzoru Avstrije nazaj uvesti nadzor na svoji južni meji.

Migrantje na meji s  Hrvaško
Migrantje na meji s Hrvaško FOTO: Aljoša Kravanja

Minister Poklukar je danes povedal še, da večina migrantov ob prijetju izrazi namero za azil, a jih nato, ko jih policija pripelje v azilni dom, večina zapusti dom in nato tudi državo, kar ocenjujejo kot zlorabo azilnih postopkov.

Poleg občine Brežice se sicer z nezakonitimi prehodi meje srečujejo tudi v Beli krajini, vendar v veliko manjši meri. Po besedah črnomaljskega župana Andreja Kavška problematika trenutno ni tako pereča, kot je bila v času, preden je Hrvaška stopila v schengen. Migranti so po njegovih besedah tudi spremenili taktiko. Prej so na območje Bele krajine v veliki meri prihajali peš, po poljih, gozdovih in naseljih, zdaj pa se vozijo z organiziranimi prevozi, je poudaril.

Migracijskemu pritisku ni videti konca

Na Hrvaško prihaja vse več migrantov, samo v enem dnevu so denimo preprečili vstop 600 migrantom, navaja hrvaški Dnevnik."Otroci nimajo miru, vse je onesnaženo, za seboj puščajo smeti, bežijo. Oblasti jim ne morejo nič," je dejal eden izmed prebivalcev mesta Slunj. 

"Vsak dan jih je na stotine. Sploh ne bi smeli biti v parku, zakaj jih ne ustavijo, preden vstopijo v mesto, to ni nikomur jasno," so jezni prebivalci.

Nekaj mesecev pred vstopom Hrvaške v schengen je policija prenehala zavračati migrante (razen s same meje z BiH), vsem pa je izdala odločbe o izstopu, s čimer so lahko nadaljevali pot preko Hrvaške proti zahodu, poroča hrvaški Index. To je okrepilo kopičenje migrantov v obmejnih mestih, kot je Slunj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (275)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
10. 09. 2023 17.39
+2
Kdo pa danes župane jemlje resno. Koalicija že ve kaj dela in kaj je najbolje za nas. Ups za njih.😀😀😃
E.Nigma
10. 09. 2023 11.43
+6
Pa res. Tri tedne se ne obriješ, si oblečeš neke stare cunje, skratka brezdomec stil ala migrant pa se potikati tam po Kolpi pa okolici kakšnem teden ali dva. Z nikomer ne govorit in počakati na malo večjo skupino "legalnih"migrantov sploh teh katere ih opazuje policija in se pridružiti zraven. Pol se pa mutavega narediš pa bebavega. In te pospremijo na toplo pa obrok dobiš pa ker se se jim zasmiliš marsikaj. Dejstvo je eno. Prstne odtise ti ne bodo jemali, ker tak nisi nikjer v evidenci. Pa še govorit ne moreš oni pa tudi ne. In kaj bodo to skupino spraševali kdo si ti al kaj? Nimaš dokumentov, nimaš telefona. No te pa se ubadajte zdaj z mano.
zvoneti
10. 09. 2023 12.04
+3
Če bi želeli izvedeti podatke od kod so ima policija veliko izkušenj kako jih dobiti. Pravega interesa ni v nobeni državi, ker so zakoni tako napisani, da je zadeva taka kot je. Vsi vedo od kod prihajajo migranti in po katerih poteh ter kam so namenjeni. Vse države, ki so na poti do ciljnih držav migrantov se pa niti ne trudijo dosti, ker ne bodo pri njih ostali vključno z nami.
zvoneti
10. 09. 2023 11.27
+1
EU potrebuje poceni delovno silo. Državljanov, ki bi delali za elito-turbo kapitaliste zmanjkuje in zato si uvažajo nove sužnje za malo denarja. Če bi celotna EU resnično želela rešiti peoblem ilegalcev bi jih po hitrem postopku spakirala na letala in via domov. Vse tole leporečenje o varovanju meje je za naivneže.
E.Nigma
10. 09. 2023 11.51
+7
Samo novi sužnji ne delajo. Množijo se pa radi
smuuki
10. 09. 2023 17.42
+4
Oni niso prišli delat. V njihovi kulturi delajo žene. Punce pripravite se zdaj ko ste se jih želele zdaj so tu. Čisto malo drugače bo pa ssj bo. Sprva malo težje potem pa vsak dan lažje. Sčasoma pa pozabiš kako je bilo včasih. 😀😀😀😀
hipertrop
10. 09. 2023 11.24
+3
Najbolje da ponovno vzpostavimo na hrvaški meji, ker drugač ga bodo Italijani na naši, Avstrijci ga pa ne bodo kar tako ukinili. Ne vem zakaj moramo mi biti vedno bolj papeški od papeža
Rommy Cerar
10. 09. 2023 11.23
+6
naši naj zaprejo meje s HR in to je to...kontrola naj bo spet vzpostavljena in vse migrante naj dosledno vračajo od koder so prišli
machines
10. 09. 2023 11.19
+7
Ježek je imel rešitev , pa je moral pod ključ , ker jo je povedal naglas.
smuuki
10. 09. 2023 17.46
+3
O marsikoga utišajo to znajo. Pa kljub vsemu dejstvom ne uidejo. Kar seješ to zraste. Če je to plevel kar sejemo danes bomo malo lačni pa pridno bomo pleli. Sčasoma dojamemo, da je kljub vsemu dobro če delaš prav
Nečakinja mag prava
10. 09. 2023 10.36
+2
Sama sem volila Robija zato zdaj tudi zaupam novemu komandirju Senadu ,da bo rešil Slovenijo pa tudi njegovemu bratu Sejdu.
džonborno
10. 09. 2023 10.33
+11
Šengen po balkansko! Ko so dobili za varovanje od EU 170 mio Eur so migrante veselo pretepali, zdaj ko bi morali paziti zunanjo mejo pa jim je edino pomembno, da zginejo iz Hrvatije. Ni važno ali nazaj v Bosno ali naprej v Slovenijo. Ko bo EU odprla mošnjo pa spet pendreke za pas!
Lzak128
10. 09. 2023 10.27
+8
Pa se je že začelo. Hrvati bodo izkoristili sengen v svoj prid pri izsiljevanju EU za več denarja.
misekmali
10. 09. 2023 10.20
+17
Državljani smo letos drago plačali za odstranitev ograje. A zdaj jo pa bomo ponovno namestili. Država malomarno počne z denarjem, zato pa le dviguje davke.
kala 09
10. 09. 2023 09.53
+15
Pa kaj ljudje ste vi mislili,,,da se bo zmanjšalo, vlak pa samo nazaj,kakšen azil lepo vas prosim
apage
10. 09. 2023 09.43
+19
Ja kaj ste pa mislili, da se bo zgodilo? Odstranili ste žico, to je poslalo jasno sporočilo migrantom. Za Hrvaško ste pa lahko že prej vedeli, da ne bodo spoštovali schengena, tako kot ne spoštujejo arbitražnega sporazuma. Ve se, da so za njih EU zakoni španska vas. Vse to pa je omogočila ta vlada in to po hitrem postopku, ne jokat zdaj. Če bo šla žica kdaj nazaj pa je treba to financirat iz žepov aktualne vlade in pristojnih, ki so poskrbeli za odstranitev, ne spet na nas državljanih, ker vi ne veste a bi meli, a ne bi meli. Katastrofa
Migovic
10. 09. 2023 11.25
-1
Šengen je ni kontrole več na meji se pravi lahko brez problema normalno po cesti prideš v iz SLO v HR brez da te kdor koli ustavi. Torej čemu je potem služila žica in ograja meji ?? Preprečitvi nelegalnih migracij srn in divjih prašičev ?
Dragica Cegler
10. 09. 2023 09.43
+16
Pa mimogrede,sem šla zadnjič z vlakom do Reke in nazaj.Na hr strani vstopila skupina mladcev ,tam nekje 10 jih je bilo.Vsi prešerno razposajeni,saj kdo jim pa kaj more.Ce jim pa že kdo kaj hoče,, ga pa vržejo iz vlaka.Kam je zabredla Slovenija s temi levimi fanatiki.
Dragica Cegler
10. 09. 2023 09.35
+15
Prebivalci ob meji so se strinjali z rusit vijo ograje.So sami izjavljam,da je to dobro za turizem.Zdaj pa naj ne jamrajo.
trgft
25. 09. 2023 19.21
iskriv
10. 09. 2023 09.35
+6
To je po Hrvaško SCHENGEN ska meja , ki naj bi varovala Evropo tudi pred migranti . Hrvaška ni sposobna varovati svoje meje , ker ima vse meje le navidezne , saj nima mejnega vprašanja rešenega z nobeno sosedo in to so spregledali v EU , sprejemali Hrvaško v SCHENGEN IN TUDI V VSE DRUGE EU INSTITUCIJE ! Hrvati so najbolj ne kredibilen partner , ne držijo se nobenih dogovorov in pravil , veliko obljubljajo naredijo nič ! Morda pa Hrvati ne razumejo ali pa nočejo razumeti kaj v resnici pomeni SCHENGENSKA meja in bi jih bilo treba podučiti !
ZLATKO JAKLIN
10. 09. 2023 09.33
+15
In ravno Poklukar je pred kratkim podal izjavo, da je rezilna oz. panelna ograja na meji s Hrvaško postavljena nezakonito, da je nehumana-nečloveška. Je nezakonit prehod meje potem čisto legalen? Naj dajo na mejo vojsko v polni bojni opremi, ki lahko na migrante tudi opozorilno strelja. Za vse tiste, ki pa jim uspe prestopiti slovensko mejo, pa moramo pridobiti domače naslove raznih Fajonovih, Poklukarjevih, Sukičevih, Mesecev in podobnih, ter migrante poslati na njihov domač naslov. Nismo sposobni niti braniti slovenskih meja. Fuj in fej za tako vlado, ki daje prednost migrantom pred lastnim domačim narodom, ki plačuje davke državi.
E.Nigma
10. 09. 2023 09.31
+12
Saj so hoteli imeti poceni delovno silo. No saj jo imate zdaj. Nas in vse, ki pridejo sem radit in delajo za še manjšo plačo, ki jo imamo mi. Obrani od davkov od spredaj in zadaj. Zdaj pa, ko se bo še tu to zaustavilo, ker nebo delovne sile za taki bakšiš in ker ne priznate zmote in napake se boste zgledovali po skandinavskih državah seveda, ki uvažajo Azijce, Indijce, in še po možnosti kakšne Filipince, da rešuje to krizo kako to finančno podpirati. Seveda prvo za vaše plače. Pa nasvet. Kaj pomaga obljuba Azijcu, Filipinci in podobno, obljuba da bo 3-4kratnik njegove plače kot v lastni deželi. Če pa niso navajeni na takšne cene in sistem. Če je v svoji državi živel z 12 v enem stanovanju a mislite, da bo tu kaj drugače? Ali da bo od 630 evrov dajal po 450 za stanovanje? Pa te je tak boljše da doma ostane. S tem da kateri najemodajalec bi se strinjal z 12 prijavljenimi?? Rešitev je pa enostavna. Ven nagnati, vrata zapreti in LP.
E.Nigma
10. 09. 2023 09.10
+7
Je @Marjanković spodaj napisal... Malo poglej koga se migranti najbolj bojijo, verjetno ne za to ker jih spuscajo. Očitno se ful Hrcčkov bojijo in to tako zelo, da kar bežijo pred njimi. Vse do Slovenije.
Svetec 2021
10. 09. 2023 09.00
+3
Mi je prešnji teden Jušić rekel, da bodo dali spet policaje na mejo tak da je nekaj na tem.
zmerni pesimist
10. 09. 2023 08.58
+10
Po vzoru avstrije ponovno uvesti policaje in vojsko na mejo