Slovenija

'Vedno več lastnikov gozdov ne ve, kje je njihov gozd'  

Ljubljana, 07. 12. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Gozd pokriva skoraj 60 odstotkov Slovenije, lastnik gozda pa je skoraj vsak četrti Slovenec. Med njimi najdemo tako skrbne kot malomarne lastnike. "Vedno več lastnikov gozdov je doma v mestih in vedno več jih ne ve, kje ima svojo lastnino," pravi direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem, ki še opozarja, da se zaradi podnebnih sprememb tudi za slovenski gozd "končuje mirno obdobje".

Slovenija je dežela gozdov. Po gozdnatosti smo na tretjem mestu v Evropski uniji, za Švedsko in Finsko. 1.180.281 hektarjev gozdov pokriva več kot polovico površine države. Veliko pa je tudi lastnikov gozdov, saj je lastnik gozdne posesti že skoraj vsak četrti Slovenec.

"Seveda v taki množici velja tudi gaussova krivulja. Veliko lastnikov je dobrih, nekaj je izjemno dobrih, nekaj pa tudi slabih," razloži Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vedno več lastnikov gozdov je doma v mestnih okoljih

Zavod za gozdove je že 20. leto zapored izbral najbolj skrbne lastnike gozdov v vseh svojih 14 območnih enotah. Razglasili so jih v Novem mestu, z izborom pa želijo po besedah Oražma promovirati dobro delo z gozdom, ki je tudi varno in skladno s predpisi.

"Vsem lastnikom so v pomoč gozdnogospodarski načrti, ki jih zavod izdeluje, v Sloveniji že skoraj 70 let, na nekaterih območjih na vsakih 10 let celo do 120 let. Glede tega imamo dolgo tradicijo," pravi Oražem. Ti načrti zagotavljajo trajen donos iz gozdov.

"Če lastniki gozdov gospodarijo skladno s temi načrti in nasveti, ki jih javnogozdarska služba Zavoda za gozdove nudi preko mreže revirnih gozdarjev, izobraževanj in drugih dogodkov za lastnike, so na dobri poti, da tudi za svoj gozd skrbijo tako, da bodo tudi naslednje generacije imele nekaj od tega," dodaja Oražem.

Glede strukture lastništva gozdov je trend v Sloveniji podoben kot drugje po Evropi. "Vedno več lastnikov je doma v mestnih okoljih in vedno več jih ne ve, kje je njihova lastnina. Z njo imajo manj kontakta, manj jo upravljajo. Običajno se je zavejo, ko pride do katastrofe, naravne ujme, podlubnikov ali česa podobnega. Takrat jih opomnimo, da morajo neka dela izvesti v določenem roku in takrat je njihova lastnina lahko za njih tudi obremenjujoča," opozori prvi mož Zavoda za gozdove.

'Imamo tudi množico lastnikov, ki je ekonomsko odvisna od gozda'

V Sloveniji je 76 odstotkov gozdov v zasebni lasti, 21 odstotkov jih ima v lasti država, tri odstotke pa občine. Večje in strnjene gozdne posesti državnih gozdov omogočajo lažje in bolj ekonomično gospodarjenje. Zasebna gozdna posest pri nas pa je zelo razdrobljena, saj povprečna posest obsega okoli 2,9 hektarjev. Skupaj imamo kar 286.000 gozdnih posesti in kar 413.000 gozdnih lastnikov. Takšna razdrobljenost otežuje strokovno delo in optimalno izrabo lesa.

Na drugi strani pa imamo tudi veliko množico lastnikov, ki je ekonomsko odvisna od svojih gozdov. "Ti so običajno na svoj gozd bolj navezani, bolj redno v kontaktu z njim in tudi razumejo zakaj so nekateri ukrepi nujni v precej kratkih rokih," razloži Oražem.

Država nekaj instrumentov prisile, ki slijo lastnike k nujnim ukrepom ima, zlasti v primeru katastrof, medtem ko pri rednem poseku, ki je negovalno delo v gozdu, težko ukrepajo.

Takrat se lastnik odloča sam, ali bo v svoji lastnini posekal kakšno drevo ali ne: "Ko drevje postane prestaro, ko začne izgubljati kvaliteto, je seveda poseg z vidika ekonomike nujen, lastniki pa lahko to storijo ali ne. To je njihova lastninska pravica."

Po gozdnatosti smo na tretjem mestu v Evropski uniji, za Švedsko in Finsko.
Po gozdnatosti smo na tretjem mestu v Evropski uniji, za Švedsko in Finsko. FOTO: iStock

"Poskušamo krepiti zavedanje, da gozd ekonomsko nekaj pomeni. Za samo naravo gozda je pomembna njegova struktura, se pravi, koliko je mladega, starega, srednje starega gozda in koliko je podmladka," še pravi Oražem in doda: "Skozi ta ozaveščanja nekako skušamo prodreti v zavest manj vestnih lastnikov gozda, da je z gozdom potrebno aktivno gospodariti tako kot z vsako lastnino."

'Potrebno je hitro prilagajanje, ki pa ga drevje, ki raste 100 let ni sposobno'

Prihodnji izzivi so povezani zlasti s spreminjanjem podnebja, ki so precej hitri, pravi Oražem. "Dejstvo je, da je tudi v Sloveniji konec mirnega obdobja, tudi za gozd. Klimatske spremembe so prinesle svoje in zahtevajo hitrejše reakcije kot kadarkoli. Od lastnikov ali gozdarstva nasploh," razmere opiše Oražem.

Damjana Oražma, ki Zavod za gozdove Slovenije vodi že od leta 2013, je vlada v četrtek potrdila za nov štiriletni mandat.
Damjana Oražma, ki Zavod za gozdove Slovenije vodi že od leta 2013, je vlada v četrtek potrdila za nov štiriletni mandat. FOTO: Kanal A

Vlada je v četrtek Damjana Oražma znova imenovala za direktorja Zavoda za gozdove Slovenije za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Oražem je na čelu zavoda od decembra 2013, eno leto kot v. d. direktorja in nato en mandat kot direktor zavoda.

"Potrebno je hitro prilagajanje, ki pa ga drevje, ki raste 100 let na nekem rastišču ni sposobno izvesti brez pomoči gozdarjev in lastnikov, včasih pa tudi z njihovo pomočjo tega ne zmore," opozarja direktor Zavoda za gozdove.

Oražem: "Slovenija je v položaju, kjer se stvari zelo hitro spreminjajo. Priča smo relativno hitremu zniževanju deleža smreke, prihajajo nove drevesne vrste. Na drugi strani pa prihajajo tudi nove bolezni, novi škodljivci, kar pa je lahko za gozd še bolj uničujoče kot samo dejstvo, da temperature rastejo."

V slovenskih gozdovih imamo 71 domačih drevesnih vrst

Ker je Slovenija gozdna dežela, se priložnosti za turizem ponujajo tudi na tem področju. Kaj nam lahko prinese gozdni turizem? Kje so priložnosti in kje omejitve?

"Imamo domače drevesne vrste, od katerih ima vsaka svoj biološki ali genetski potencial, kje lahko preživi in kakšno je njeno tolerančno območje. Potem pa imamo tudi nekatere drevesne vrste, ki so ob zadnji poledenitvi Evrope, pred približno 12.000 leti, izginile, preživele pa so recimo v Severni Ameriki," razloži Oražem in opiše primer duglazije: "Z njeno vzgojo so poskušali tudi na Slovenskem, že 110, 120 ali več let nazaj. Uspešno se je izkazala na naših področjih kot povsem neproblematična, odporna na veter, težak sneg, podlubnike in podobno. Take drevesne vrste poskušamo v manjšem deležu pospeševati."

V slovenskih gozdovih najdemo 71 domačih vrstah in množico drugih, 'eksotov'. "S temi smo zelo previdni, tak je koncept slovenskega gozdarstva, ampak če se bo klima še bolj dramatično spreminjala je treba razmišljati o takih, ki lahko preživijo v še bolj suhem oziroma vročem podnebju," zaključi Oražem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že dvajseti izbor za najbolj skrbne lastnike gozdov v Sloveniji

Zavod za gozdove skuša promovirati dobro delo z gozdom, ki je hkrati varno in skladno s predpisi, tudi preko izbora najbolj skrbnih lastnikov gozdov. Letošnji je že dvajseti po vrsti, vsako leto pa v vsaki izmed 14 območnih enot izberejo enega takega lastnika, ki je vzor ostalim v svojem lokalnem okolju.

"Imamo domače drevesne vrste, od katerih ima vsaka svoj biološki ali genetski potencial, kje lahko preživi in kakšno je njeno tolerančno območje," pravi Oražem.
"Imamo domače drevesne vrste, od katerih ima vsaka svoj biološki ali genetski potencial, kje lahko preživi in kakšno je njeno tolerančno območje," pravi Oražem. FOTO: iStock

Kriteriji, ki so vsa leta enaki, so precej strogi. Ocenjuje se namreč, ali lastnik izvaja dovoljeno sečnjo, ali izvaja gojitvena in varstvena dela v gozdu, ali v rokih izvede naložene odločbe, je tudi ustrezno opremljen in ali deluje tudi v lokalnem okolju tako, da izobražuje ostale lastnike gozdov ter jim pomaga k varnejšemu in bolj skrbnemu delu z gozdom.

Nagrade ne podeljujejo zgolj za delo v zadnjem letu, temveč gre bolj za nagrado za življensko delo, pojasnjuje Oražem: "Letos bomo dobili že 280. lastnika, ki bo prejel nagrado za skrbnost. Kvalitete, ki jih mora imeti izbranec so predvsem dolgoročnost in sonaravnost. Nagrada je manjše praktično darilo, gre pa v bistvu bolj za moralno priznanje. Ti lastniki so v lokalnem okolju še bolj cenjeni in postanejo vzor primernega dela v gozdu."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
30. 07. 2019 13.46
+1
KAKO JE PA TO MOGOČE, ALI NI TO UMNI SLOVENSKI HOSPODAR VENDAR!
Infraping
07. 12. 2018 19.37
+1
Požgat pa je, jle?
Recenzor
07. 12. 2018 13.57
-5
V gozdovih živijo junaki partizani, na glavah imajo kape in na kapah rdeče zvezde. So višji od dreves in njihov pogled seže do morja in dlje v našo blestečo socialistično prihodnost!
ti?2
07. 12. 2018 18.35
-3
Danes pa predvsem gozdarjo, ki svinjajo z rdećo barvo po drevesih.
Infraping
07. 12. 2018 19.36
+2
zvizi
07. 12. 2018 13.53
+4
Zavod za gozdove se ne ukvarja z določevanjem meje. Za mejo mora vsak sam skrbeti, v nasprotnem primeru pa poklicati geometra. Da pa so potem drva draga...seveda so in to se zaveda vsak lastnik. Gobe so pa zastonj..
Apostol1
07. 12. 2018 15.01
+3
zvizi........Zavod za gozdove se ukvarja z mejami ,kadar je treba najti lastnika zaradi lubadarji , ali pa po tvojem najamejo geometra in ga drago plačajo "malo morgen" po domače rečeno
Boško1980
07. 12. 2018 12.01
+9
Pa država rabi denar zato se bo spravla na male ljudi ! Davki in kazni! Saj druga ne znajo!
Pikaa1234
07. 12. 2018 11.03
+18
In nasi veleumi bodo pripravili zakon ki bo razlastil slabein slabse in bo drzava lastnik...al pa kazni ziher se bojo zaj nekaj spomnili...tak ko one kazni za hise brez fasade...
Pia235
07. 12. 2018 11.28
-23
In kaj je narobe s kaznimi za tiste brez fasade? Ljudje si kot dodatna ogrevala nameščajo kaminske peči, kjer kurijo cel dan in celo noč, pri čemer pa imajo že več kot 20 let hišo brez fasade. Narobe svet, za takšne padajo drevesa. Če ljudem ni jasno, da je treba hišo izolirat, potem je edina pot kazen.
Boško1980
07. 12. 2018 12.03
+28
Pia235
07. 12. 2018 12.08
-14
Če imaš denar za dodatne kaminske peči v vrednosti 3000, imaš tudi za izolacijo. Nekako tako razmišljam - gre za konkreten primer. Svojo pa sem brez skrbi. Pa še marsikatero - glede na to, da redno plačujem davke.
Apostol1
07. 12. 2018 12.46
+9
Pia235 ...... Imaš prav ,sicer sedaj ne kurim več drv , ker postajam starejši in z njimi je veliko dela in če potem vse skupaj sešteješ ., ni več kakšnega posebnega prihranka ,zato sem izoliral hišo in si omislil toplotno črpalko in posledično s tem tudi večje radiatorje ,skratka ni majhen vložek , samo brez izolacije je to vržen denar proč , pri neizoliranih hišah , pa se pokuri več drv kar je spet denar in še ogromno prašnih delcev gre v ozračje . Jaz si predstavljam bodočnost ogrevanja z elektriko in to z toplotni črpalkami sem namen tudi dodati solarne panele na streho za samooskrbo vendar zadeva je predraga in vse skupaj še ni dovolj dodelano predvsem iz strani elektrogospodarstva , morda v bodoče.➕➕➕➕➕👍
Apostol1
07. 12. 2018 12.48
+3
Se opravičujem za malo trapaste stavke ,ampak včasih pozabim ,da ni več gumba za popravilo stavkov pa lep pozdrav.
Pia235
07. 12. 2018 13.19
+5
Apostol, pohvalno, vedno trdim, da je pri vseh zadevah v zvezi z okoljem pomembna vloga države - subvencije v okolju bolj prijazne načine ogrevanje so naložba in ne strošek (pozitivni učinki za zdravje, če druga ne). Zato odločno premalo gre za pomoč pri takšnih investicijah kot je toplotna črpalka! So mi pa tvoji posti že padli v oči in vem, da sva na isti valovni ;).
Apostol1
07. 12. 2018 14.00
+3
Boško1980
07. 12. 2018 15.34
+4
Z polno ritjo imaš prav če delaš vse na obroke pa bolj teško! 3000e za kamin ker revež ga ima ???? Navdni gašper da še kuhajo na njem to imajo reveži!
Apostol1
07. 12. 2018 10.37
+35
Med temi lastniki gozd ,ki ne vedo kje se nahaja parcela sva bila tudi midva z ženo , skratka parcela ni bog ve kako velika in sva poklicala gozdarja , da bi z GPS- om določil točno lokacijo hkrati pa smo še dogovorili , da bova posekala 30 kubičnih metrov lesa , bukovine za drva. Zgodilo se je pa naslednje , gozdar je določil ,kje je parcela in zaznamoval drevesa za posek in midva sva najela sekača ,ki je posekal les in poskrbel bi tudi za prevoz in glej ga vraga , ko je bilo vse to narejeno ,se pa pojavi sosed in pove ,da smo sekali v njegovi parceli ,kar smo naknadno ugotovili brez gozdarja ,da je res in nama ni drugega preostalo ,kot da sva plačala sekanje ,drva je pa odpeljal sosed. Seveda nama nikakor ni šlo v glavo ,da je GPS pokazal napačno parcelo in kako je to mogoče ne vem , vendar se je pa isto zgodilo tudi nekomu drugemu v drugem kraju kot sva zvedela kasneje od sekača. Torej GPS v avtu te pripelje do hišne številke ,tule pa gozdar ne zna določiti kje je parcela , kdo je kriv gozdar ali tehnika , po mojem pa še najbolj sistem ,ki tolerira take napake , ker na sodišču ne dosežeš nič , če greš tožit gozdno gospodarstvo ali gozdarja.Normalno pa je , da če nisi vsaj 3-5 na leto v svoji parceli pozabiš. Prodaja gozda , morda ,samo pri teh cenah sedaj 0,5€ za kvadratni meter ne hvala.
Apostol1
07. 12. 2018 10.48
+32
Naj še tole dodam , ko sem bil otrok , sem letnik 1956 in prav dobro se spominjam ,da je v naši vasi bila vsaka hiša tudi večja ali manjša kmetija , ki je imela tudi več ali manj gozda in takrat se je kurilo samo na drva sem ter tja pa še malo na premog in ljudje so sekali v teh gozdovih , danes so pa ti ljudje ostareli ali pa že pomrli , njihovi otroci so pa po mestih in podobno in logično ,ostareli ljudje ne vedo več kje so parceli , potomci pa tudi ne , če gozd ne uporabljajo in to je to, poleg tega pa še nesposobni gozdarji ,ki z GPS ne znajo določiti parcele in zmeda ter posledično škoda je popolna.
Bananistanec
07. 12. 2018 11.02
+7
Drugič plačaj geodeta, da ti parcelo locira, gozdarju ( sekaču )prepusti pa kar se drv tiče
Apostol1
07. 12. 2018 11.33
+5
Bananistanec ..... Si pa pametnjakovič ,da mu ni para ,plačam geodeta in sekača in prevoz in dodajmo še doma izdelavo drv in koliko te potem stanejo pridejo drva , ko pa pogledam cene na bolhi pa naletim na razžagane drva mešan les brez prevoza 30€ , butelj drugega ti ne morem reči in moja gozdna parcela naj bo kar na čakanju dokler ne bodo pogoji ugodnejši za prodajo. Se pa vprašam ,če ti tudi ne spadaš med tiste nesposobne gozdarje ,ki ne znajo uporabljati GPS ali pa med tiste , ki take stvari komentirajo predvsem iz kavča , verjetno tole zadnje.
Bananistanec
07. 12. 2018 13.32
+2
Hvala za kompliment. Vsak dela kot hoče, ampak za lociranje parcele vseeno bolj zaupam geodetu kot gozdarju. Če pa si skregan s tistimi, ki mejijo na tvoj gozd in nočejo delit stroškov geodeta, me pa prav nič ne čudi. Dober gospodar ne proda parcele ampak drva !
Bananistanec
07. 12. 2018 13.37
+3
V info: GPS za vsakdanjo uporabo in naprave ki jo uporabljajo geodeti je kot primerjati slabe natikače in Airbus 380, obeje te nekam pripelje ampak razlika je občutna.
Apostol1
07. 12. 2018 14.16
-3
Bananistanec .... GPS za vsakdanjo uporabo na telefonu te pripelje do hišne številke , profesionalni GPS pri gozdarju pa zgreši celo parcelo , ne basat z tehnologijo o kateri kot kaže pojma nimaš. Drugič s sosedi tudi slučajno nisem skregan ampak sem le zaupal profesionalnemu gozdarju z GPS-om in ravno gozdarji so dolžni to vedeti , ker če pride , do lubadarja , prav ti gozdarji brez geodeta znajo poiskat lastnike , zato te prosim ne piši več s kavča anonimno bedarij. Kar se pa prodaje drva tiče , tam lahko na minimalni dobiček računa lahko samo tisti ,ki ima vso oprema in ta oprema ,traktor ,cepilec , vitla motorna žaga , pa mora že skozi družinsko tradicijo biti že zdavnaj amortizirana.
borigi
07. 12. 2018 14.29
+1
tudi moj prijatelj ima podobno zadrego, namreč ne ve več natančno kje so njegove gozdne parcele... Mislim, da je edina rešitev dejansko geodet, ki ponovno izmeri in zariše parcele. To je potem rešeno za stalno.... ker kaj pa če je sosed vsa prejšnja leta sekal na tvojem, morda tudi on ne ve točno kje je njegova parcela.
Apostol1
07. 12. 2018 14.50
-1
borigi..... Tudi jaz vem ,da bi geodet pravilno določil meje , je pa vprašanje zakaj imamo potem gozdarja , ki z GPS- zgreši celo parcelo in to ne samo pri meni. Če je pa treba poiskati lastnika parcele zaradi lubadarja pa ga najdejo brez težav.Sosed pa pri meni ni sekal ,ker je zelo težak dostop za spravilo lesa in pa to se je tudi videlo na parcelah po tistem ko smo ugotovili čigava je katera parcela , sekal ni ne pri meni ne pri sebi.. Smo pa pred tem gozdarjem ,ki je sedaj imeli gozdarja , ki ga je žal bolezen poslala na delo v pisarno , no in ta gozdar se pa ni nikoli zmotil in zelo redko je uporabil GPS in pogrešamo ga pa vsi ,ker je bil tudi razumem možakar.
Boško1980
07. 12. 2018 19.41
+2
Apostol ni vse gozdar kriv in gps sem imel podoben primer ampak smo vedeli za mejo in na konci ugotovitev; zamik katastra za 30°!
Recenzor
07. 12. 2018 10.25
+3
Zej razumem, zakaj partizanščine še ni onec. Nihče ne gre v hosti in jim pove, da fašistov ni več in da je vojne konec
HorstWiesel
07. 12. 2018 10.38
+10
JohannDoe
07. 12. 2018 11.44
+0
Vse več pa je partizanov. Partizani tekajo za Boscarolom po hosti. Še rumena stranka, ki simpatizira z nekdanjimi pomožnimi bežigrajskimi policijskimi enotami pod naci šefi, ugotavlja, da so naciji v bistvu rdeči sociji in, da so oni sami potemtakem v bistvu pro rdeče-socialistična stranka.
Kollerik
07. 12. 2018 12.43
+10
dokler bo belo črne fašistične zalege, bo zvezda še kako živa, pa komunisti in sociji gor ali dol.
Recenzor
07. 12. 2018 13.56
-2
Reve - pokažte se, vedno napadate izza hrbta in svoje ljudi
Kollerik
08. 12. 2018 12.14
+1
Kvizloti niste nobeni "naši" ljudje, ste njihovi. Bolezen vsakega naroda pač.
spidman
07. 12. 2018 09.54
+3
Kollerik
07. 12. 2018 09.48
+13
Teba je vse "dat nazaj" črni lubadarjem...oni znajo z gozdom...golosek, nato hlodovino s kamioni v Avstrijo......
fairplayy
07. 12. 2018 09.25
+15
Naši gozdovi so čedalje bolj ogroženi, ker se zaradi podnebnih sprememb žledolomi in vetrolomi pojavljajo pogosteje kot so se včasih in se zato gozd ne uspe pravočasno obnoviti letos je veter zbrisal cela področja gozdov naselil se bo lubadar in napadel zdrava drevesa, ker tako količino podrtega drevja na težko dostopnem terenu bo težko sanirati.
HorstWiesel
07. 12. 2018 09.25
+23
Vsak, ki mu gozd, posest, zemlja,.......hiša, stanovanje,... predstavlja breme in ovire, lahko to proda in se znebi teh bremen in ovir.
fairplayy
07. 12. 2018 09.23
+20
zivinoreja je poleg prometa ena glavnih vzrokov za CO2. Da ne govorim koliko dezevnega gozda se poseka, da se potem tam krave pasejo. In tudi koliko dezevnega gozda se poseka, da tam nasadijo palme, za pridobivanje palminega olja (samo v Indoneziji so s tem ubili vec kot 100.000 orangutanov). Res da se to dogaj daleč stran a je toliko bolj pomembno da dodatno pogozdimo in vzdržujemo kaj imamo gozdov.
HorstWiesel
07. 12. 2018 09.32
+17
Jah, je treba nahranit toliko razmnoženo vrsto, kot smo ljudje.
Bananistanec
07. 12. 2018 11.06
-1
Deževega gozda se ne seka zaradi živinoreje, mogoče zaradi palm, večinoma tam ne raste nič, ker dež spere rodovitno plast.
fairplayy
07. 12. 2018 11.20
+2
sekajo ga tudi zaradi nasadov soje je pa res da ko se istroši sekajo nove površine.
Matev71
07. 12. 2018 09.22
+11
Vidim da ne razumete nekateri poanto golosekov ne gre se za samo glede financnega vidika gre se za to da ne uničis mladega drevja če je gozd na lokaciji izjemno star in brez pomladka je ta varjanta najbolša lp
Pia235
07. 12. 2018 09.27
+4
Mlado drevje ravno ne ustavi vetra. In ne nudi zavetja živalim. Brihtno res.
Matev71
07. 12. 2018 09.33
+6
Pojdi se pozanimat kaksnemu gozdarju in ti bo obrazloziv to zadevo tukaj bi bilo predolgo:)
Pia235
07. 12. 2018 09.49
+4
Lahko brazilske gozdarje vprašamo. Verjetno uporabljajo enako logiko.
štrekeljc
07. 12. 2018 10.02
+8
Pia, tudi sam sem se nad goloseki dolgo časa jezil, dokler mi ni nek gozdar zadeve tako lepo razložil, da sem jo še jaz razumel. Brazilski goloseki z našimi iz cele gore razlogov niso primerljivi.
Pia235
07. 12. 2018 10.49
+3
S strani gozd-les: Pri sečnji na golo prevladujejo negativne lastnosti, ki ne odtehtajo kratkoročnega ekonomskega učinka: nastanek erozije (plazovi, izpiranje zemlje, odpihovanje zemlje), mineralizacija humusa, kar vodi v pomanjkanje hranilnih snovi, zamočvirjenje tal na mokrih rastiščih, pretirano izsuševanje tal na suhih rastiščih, pojav pozeb, ki otežujejo razvoj novega gozda, pretiran razvoj zelnatih rastlin, ki ovirajo razvoj mladih drevesc. Toliko o tem, kako je koristna sečnja na golo oz. golosek.
13klu?
07. 12. 2018 09.18
+41
nekaterimi je gozd če ga podedujejo v hudo breme. Plačuješ davke in stalno si v strahu pred lubadarji in raznimi žledolomi. Po drugi strani pa ni gozd zaščiten kot lastnina in se lahko vsak sprehaja po njem in dela kar hoče. Čez leto polno raznih nabiralcev gob in sadežev ki iz mesta hodi z avtomobili delat škodo po gozdu. Nimajo nobene kulture in niti ne vejo da njiva in sadje na travniku ne spada pod gozd in paradajz niso gozdni sadeži.
mastablasta
07. 12. 2018 10.30
-10
potem je bolje da se takšnim lastnikom gozdove nacionalizira (oz. odkupi) in da državna služba upravlja z njimi (oz. jih daje v najem žagam in lesni industriji)
visoki
07. 12. 2018 09.03
+11
Gozdove je treba vrniti v prvotno obliko
rofo
07. 12. 2018 08.56
+31
Največjo škodo delajo tisti kmetje,ki so pri koritu in delajo goloseke da iz gozda naredijo travnike,dobijo močne subvencije,skratka rušijo vse pred seboj in spreminjajo okolico.In kdo to dovoli,me zanima?Potem pa se sprašujemo od kod tako močan veter,voda itd.
Pia235
07. 12. 2018 09.10
+6
Pia235
07. 12. 2018 09.12
+20
Goloseke delajo tudi po strmih pobočjih hribov (primer okolica Gore Oljke v Savinjski dolini). Škoda je neizmerna - za veter, za erozijo, možnost plazov in seveda življenjski prostor živali. Potem pa jamrajo, da jim divji prašiči na njivah delajo škodo.
janezov uč
07. 12. 2018 08.48
+14
vedel bojo, ko jim nabijejo davek.
Boško1980
07. 12. 2018 08.37
+20
Pa kaj vas briga! Itak pa gozda pod 3 ha se nesme razdrobit in pol so problemi en bi čistil drugi mu ne pusti oz izda soglasja in gozd propada! Niso lastniki krivi pac pa vaši nesmislni zakoni!
nebel
07. 12. 2018 08.32
+36
Problem je dedovalna zakonodaja. Imamo zilijon starčkov lastnikov recimo 1/24 male parcelice v velikosti cca enega ara. V naslednji generačiji bo to že 1/100 , recimo drevesca ali dveh. Pa večina res ne ve ne kje , ne v kakšnem stanju je, kupiti nihče noče, tudi zastonj vzeti ne. Morali pa bodo plačevati davek. V taki situaciji bo večina lastnikov te mizerije. Treba bo narediti še zakonodajo, po kateri se bodo lahko odrekli zemlji na dokaj nezapleten in poceni način.
štrekeljc
07. 12. 2018 09.08
+9
nebel, da bi se Slovenec čemu odrekel? Tega ne boš doživel!
mastablasta
07. 12. 2018 10.32
+2
dobro saj bi jim lahko kompenzirali če so manjše posesti. zato da bi takšne združili in potem ponudili v uporabo tisti, ki jih potrebujejo.
nebel
07. 12. 2018 12.47
+2
Večina jih je v mestih v blokih živečih starčkov z nižjimi pokojninami, ti bi se za radi davka tudi odpovedali malim parcelicam tam nekje bogve kje, ki jim nosijo samo stroške. In ja, morda bi občine lahko prevzele in združile in menjavale deleže ter jih oddajale ali prodajale v enem uporabnem kosu zainteresiranim.