Slovenija

Prepričljivo vodstvo 'stranke neopredeljenih'

Ljubljana, 23. 08. 2008 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janševa SDS in Pahorjeva SD sta po avgustovski raziskavi Vox populi skorajda izenačeni. Obe pa močno zaostajata za 'stranko neopredeljenih'. Takih je skoraj 38 odstotkov volivcev.

Janševa SDS je po tokratnem merjenju javnomnejskega razpoloženja Vox populi bolj priljubljena od Pahorjeve SD.
Janševa SDS je po tokratnem merjenju javnomnejskega razpoloženja Vox populi bolj priljubljena od Pahorjeve SD. FOTO: Dare Čekeliš
Raziskava Vox populi, avgust 2008:

SDS: 19,3 odstotka
SD: 17,4 odstotka
Zares: 5,7 odstotka
LDS: 4,9 odstotka
DeSUS: 2,5 odstotka
SNS: 2,2 odstotka
NSi: 1,2 odstotka
Lipa: 0,7 odstotka
SLS: 0,4 odstotka.

Javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za našo televizijsko hiši in časnik Dnevnik opravlja agencija Ninamedia, je potrdila, da bo volilna jesen še kako napeta. Najmočnejši stranki, SDS premierja Janeza Janše in SD Boruta Pahorja sta skorajda izenačeni. Vendar pa podpora slednji upada, v zadnjem mesecu dni se je znižala kar za štiri odstotne točke, medtem ko se trend podpore prvi od pomladi nekoliko veča.

SDS je tako znova na prvem mestu po priljubljenosti, zanjo se je opredelilo 19,3 odstotka vprašanih, medtem ko bi socialdemokrate volilo 17,4 odstotka anketirancev. Sledita Zares s 5,7 odstotka glasov in LDS s 4,7 odstotka. DeSUS (2,5 odstotka), SNS (2,2 odstotka), NSi (1,2 odstotka), Lipa (0,7 odstotka) in SLS (0,4 odstotka) volilnega praga ne bi prestopile.

Sicer pa se je v zadnjem mesecu podpora skoraj vsem zmanjšala, izjema je le NSi, pri kateri je ostala nespremenjena. Zato pa se je je močno povečalo število neopredeljenih. Da se še niso odločili, katero stranko bodo 21. septembra volili, je odgovorilo kar 37,7 odstotka vprašanih. Med neodločenimi prevladujejo ženske (56,9 odstotka), ki Pahorja ocenjujejo bolje kot Janšo. To pa bi lahko pomenilo, da ima prvi med neopredeljenimi več rezerve.

Da se bodo volitev zagotovo udeležili, je odgovorilo 63,5 odstotka naključno izbranih anketirancev. Od teh namerava četrtina podpreti Janševo stranko, medtem ko bi jih nekaj manj, 23,3 odstotka, volilo za Pahorjevo. 8,9 odstotka vprašanih je prepričanih, da se volitev ne bodo udeležili.

Socialni demokrati naj bi imeli med neopredeljenimi volivci več rezerve kot SDS.
Socialni demokrati naj bi imeli med neopredeljenimi volivci več rezerve kot SDS. FOTO: Dare Čekeliš

Pa še to. Po pričakovanju se za DeSUS opredeljuje največ starejših volivcev. Kat 62 odstotkov tistih, ki bi volili to stranko, je starejših od 60 let. Pri NSi je takšnih slabih 40 odstotkov. Zares je izjemno priljubljena pri ženskah, ki prispevajo kar 62,5 odstotkov glasov. Podobno ženska je tudi LDS, edina stranka z žensko predsednico. SDS imajo najmočnejšo volilno bazo na Gorenjskem, SD pa v osrednji Sloveniji in na Primorskem. Slednji so skupaj z Zares in LDS najbolj prepričali volivce z visoko izobrazbo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veteran_91
25. 08. 2008 13.07
Blanka imaš prav. Tudi jaz jemljem to internetno komentiranje bolj za zabavo. Slovenske dialekte je treba spoštovati . Tvoj mixanje le- teh je pa zame simpatična novost in nimam problemov z razumevanjem tvojih tekstov, za razliko od nekaterih ki pišejo v tekstovno in slovnično spakedranem ljubljansko- gorenjskem narečju. Vem da je to pri mladih moderno, a problem je da jaz kot vetran teh tekstov ne vem prebrati in jih ne razumem. Torej da zaključim : Sem pristaš pisanja in s tem sporazumevanja v slovenskih dialektih in narečjih, ne pa internetske spakedraščine, ki nima nič skupnega s tem.
Buena Vita
25. 08. 2008 08.00
veteran_91 zakaj bi pisala prav?potem bi bilo mnj tistih ki jih jezim,lahko mi zmanjka dobre volje in se neham režat---no malo gučam--.malo parlam-- malo rapatam---tu in tam porabim vse slovenske dialekte--kar tako dimi chi sa meglio,nessuno
veteran_91
25. 08. 2008 02.00
Že v redu pajtlerblanka, imaš prav ! Kako bom volil ? Najbrž sede, a gre tudi stoje, če bo sila lahko tudi leže. Koga bom volil ? Zdaj, ko si mi zaupala koga boš volila ti, se bom tudi jaz nedvomno lažje odločil. Zdaj pa še ena malenkost , tvoj zadnji stavek bi bil dosti lepši če bi se končal takole :....nas kmečke bunke pa nemrejo žejne prek vode pelati. To "voditi okoli" nekak najbolj ne paše k besedi nemrejo. Pa brez zamere !
jansa-arms
24. 08. 2008 22.34
se pravi da sds vodi gad ker vsake toliko časa zamenja kožo ?
malasutra@gmail.com
24. 08. 2008 22.21
pajtlerca, po tehtnem premisleku ugotavljam, da si v meni (hehehe)
Buena Vita
24. 08. 2008 22.17
sory,veteran,preberi še enkrat nisem te vprašala koga boš volil,rekla sem,;;;koga boš volil,veš sam,,,in da z vsem zanikanju komunistov,v sloveniji demokracija živi seveda vem koga bom volila,vsaj letos,sem sto procentov za SDS-torej imajo moj glas--veš socialdemokrat ne rataš kar tako,socialdemokrat se rodiš-tud kožo ne moreš vedno menjat,to počnejo kače,nekatere vsako pomlad. huda pa sem ,če se lažejo da niso komunisti,poznamo jih pa od malih nog,lahko pretentajo mestne škice,nas kmečke bunke pa nemrejo žejne vodit okoli
Buena Vita
24. 08. 2008 22.06
no,no manja ne bod tako črnogleda potemkomunističiči zaspijo,pa nam ostane dolgčas
y0han1@hotmail.com
24. 08. 2008 22.02
Gospodar se menja, bič pa ostane, ker je hrbet ukrivljen in palice željan... (I.C.)
malasutra@gmail.com
24. 08. 2008 20.13
pajtlerca, ti si sama sebi največji komunist (hehehe)
Maximusgladiato
24. 08. 2008 20.12
Pahor ima staro katro.OK.Tisti predserijski BMW ki je nekdo zanj odštel 150000€ in ga vozi barbi Borut se ne šteje v njegovo premoženje,kajti če ne bo zrušil te vlade mu ga bo njegov šef Šrot enostavno vzel;-tako mu je v Laškem zabičal ! Vendar Borči ima alternativo-to je dragi Tone z novim merđotom ali pa Tinca velika ki je poršeja TRDO zaslužila-tako je sama čivkala! Torej dragi Borut,ni blema, nekdo te bo že prevažal tako da se ne boš s katro fijakal na fitnes....
veteran_91
24. 08. 2008 18.20
Sicer sem prosil za odgovor punco 08, prispelo pa je vprašanje pajtlerblanke : Kako bom volil ? Moj odgovor je : 1. To bom vedel 20. Septembra 08 , če se bom udeležil volitev. 2. Pajtlerblanka, ti si očitno ena tistih ki že vnaprej ve koga bo volila ? Zate ves ta predvolilni cirkus odveč. Če je moja domneva točna, potem se ti mora najbrž kolcati po starih časih ( komunajzerjev ), kot jih imenuješ. V tistih časih se pa je res vedelo vnaprej, koga boš lahko volili ? Te trditve pač ne moreš zanikati.
Buena Vita
24. 08. 2008 17.24
veteran91 kako boš volil ,veš sam ker čisto zares v Sloveniji demokracija živi,res da jo komunisti hočejo zatolč,in uvest tiranijo,vendar tiempi sono passatti,komunizem mora proč---to ko poslušaš grožnje in zmerjanje --to bi moral ja vedet kako izgleda ranjena žival,,,seveda grozljivo,,,,tud otrok joka če mu vzameš liziko,zato komunisti zmerjajo,zmerjajo nas ki smo rojeni neobremenjeni z njihovo dediščino,pa vendar--- zmerjajo nas ,ker smo rekli dovolj je njihovega sranja, zmerjajo nas ker smo jim vzeli tisto kar ljubijo najbolj, vzeli smo jim moč in oblast buh dej ,ker pravica je na tem svetu,,hja...nekaterim se tresejo gate,pa mi nimamo ničesar s tem,le njihov uuuujjj odhaja
vetlan
24. 08. 2008 16.23
manjakranjc, kako pa to ? Te je tvoj idol kaj razočaral ? Kako pa lahko trdiš, da smo potonili ? Ali nismo najbolj napredovali v zadnjih štirih letih, rast gospodarstva, nižja inflacija, "kruh v smetnjakih", višje plače in pokojnine, zdravstvo (posebej zobozdravstvo), šolstvo, sodstvo so najboljši v Evropi, lahko se tudi pohvalimo z avtocestami, če nas ne bo nemec izdal, ker on pa nima spranih možganov za razliko od Slovenceljnov ? Z eno besedo bogatija, saj si tako do zdaj trdila. Se kaj motim ?
vetlan
24. 08. 2008 16.12
punca0824.08.2008, 12:06, dobro so ti sprali možgane, ni kaj.
manjakranjc@hotmail.com
24. 08. 2008 16.08
Veste kaj, Sama bom dala tudi glas Jelinčiču, pa naj se izkaže, potonili smo itak že do skrajne točke; nižje ne gre! M.K
apostoli
24. 08. 2008 15.09
bosanci smo za jelincica
veteran_91
24. 08. 2008 14.50
Klub temu, da je "debata" v večini na tem forumu pod nivojem, pa kaže na eno konstanto vseh dosedanjih volitev v Sloveniji : To je spopad med domobranci in partizani ! Na tej pretekli zgodovini se deli tudi politično telo na leve in desne. To pa je za izzive Slovenije in njen celovit razvoj velik anahronizem, ki bo škodil vsem nam. Odločali smo se dosedaj, in se bomo tudi tokrat na podlagi preteklosti, ne pa v imenu prihodnosti. Sicer pa še samo naslednje : - Punca 08, če imaš voljo prosim razlož,i kako si predstavljaš stopanje na prste? Očitno si glede tega vprašanja dobro podkovana in razpolagaš z informacijami z vrha. Tvoj odgovor mi bo močno olajšal odločitev glede tega, koga bom volil Septembra. - Schutzstaffei tvoj predlog je sicer neizvedljiv, vendar me ob branju posameznih komentarjev preveva enako spoznanje, da nekateri niso čist trezni kadar se odločajo za komentarje.
malasutra@gmail.com
24. 08. 2008 14.07
punca08, kaj imaš nedeljski izhod iz odprtega oodelka janševe pralnice?
malasutra@gmail.com
24. 08. 2008 13.54
cleveland, pri tebi pahor sploh kredibilnosti ni imel, ne nakladaj (hehehe). kot pri meni ne janša. pošteno?
Prvo Borec
24. 08. 2008 12.45
V politiki zaposljujejo ženske, da potem pišejo po forumih. Mater smo bedaki , da jih plačujemo !!