Slovenija

Vedno več zapornikov

Ljubljana, 19. 01. 2007 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zaporih je bilo lani več zaprtih oseb, kar kaže na pospešeno delo sodišč. Prišlo pa je tudi do menjav v vodstvu.

Tomaž Smole
Tomaž Smole FOTO: POP TV

V vodstvih zavodov za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) je v zadnjem času prišlo do dveh zamenjav, in sicer bo vodenje ZPKZ Ig v kratkem prevzela Olga Uršič Perhavc, direktor ljubljanskih zaporov pa je po novem Miran Candellari, je pojasnil generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole. Smole je med drugim predstavil nekaj statističnih podatkov minulega leta, ki kažejo na porast števila zaprtih oseb in veliko kadrovsko podhranjenost.

Več zapornikov, večja kadrovska stiska

Med vzroke za porast števila zaprtih oseb v letu 2006 Smole prišteva boljše in pospešeno delo sodišč, porast kriminalnih dejanj ter podaljšane dobe zapornih kazni. Lani so po Smoletovih besedah (v primerjavi z letom 2005) zabeležili več pobegov iz spremstva, povečanje uporabe prisilnih sredstev ter več poskusov samomorov, samopoškodb, konfliktov in gladovnih stavk. V minulem letu so zaposleni znotraj uprave za izvrševanje kazenskih sankcij oziroma ZPKZ opravili 67.582 nadur, kar po Smoletovem mnenju kaže na veliko kadrovsko stisko.

Lani je prišlo do porasta zapornikov zaradi več razlogov
Lani je prišlo do porasta zapornikov zaradi več razlogov FOTO: Reuters

Smole je med drugim dejal, da beležijo tudi porast spremstev zapornikov glede na leto 2005, in sicer za dobrih 16 odstotkov. Tako je na primer število ur varovanja zaprtih oseb v bolnišnicah naraslo kar za 6000, in sicer 10.000 ur varovanja v letu 2005 na nekaj več kot 16.000 ur v letu 2006. Težavo so po Smoletovih besedah poskušali rešiti tako, da so določena spremstva izvajali proti pravilom, torej samo z enim paznikom, in iz tega naslova je prišlo do povečanja števila pobegov iz spremstva.

Peteh preverja pretekle dogodke

Sicer pa je podrobneje spregovoril tudi o nekaterih zaporih, med drugim o mariborskem, iškem in radovljiškem zaporu. Kot je dejal, je v mariborski ZPKZ za tri mesece (od 1. januarja) odšel Božidar Peteh, in sicer z namenom, da bo preveril dogajanja, ki so se dogajala v preteklosti. Peteh naj bi tudi analiziral obstoječe stanje funkcioniranja zavoda, preveril kadrovske vire in predlagal določene izboljšave, predvsem na varnostnem področju.

Ob zadnjih težavah v ženskem zaporu na Igu je Smole pojasnil, da sta se z dosedanjim direktorjem Francem Misjo sporazumno dogovorila, da bo slednji do upokojitve delal v manj stresnem okolju, zato je bil premeščen v ZPKZ Celje kot vodja sektorja za tretma in opravljanje nalog s pravniškega področja. Na njegovo mesto bo, kot omenjeno, prišla Olga Uršič Perhavc, ki razmere na Igu po Smoletovih besedah dobro pozna. Smole je še dodal, da so nekateri zaposleni v ZPKZ Ig nedavno zaradi osebnih nesoglasij prekoračili še dopustno mejo pri uporabi svojih pooblastil (gre predvsem za pooblastila v smislu dajanja ugodnosti).

Konec leta 2006 pa je bil zaprt oddelek matičnega zavoda Ljubljana v Radovljici. "Ta oddelek je bil ves čas predviden za ukinitev," je dejal Smole in obenem pojasnil, da pričakuje gradnjo novih prostorov za prestajanje kazni v roku petih let. Sicer bi po njegovem mnenju bilo najbolje zagotoviti več manjših zavodov, vendar te opcije po njegovih besedah niti ni.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.