Slovenija

Vedno večja ponudba prehranskih dopolnil, a previdnost je na mestu

Ljubljana, 04. 04. 2023 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prodaja prehranskih dopolnil je vse bolj razširjena, a strokovnjaki opozarjajo, da je ta trg nenadzorovan, veliko je zavajajočega oglaševanja in pogosto lahko uživanje teh snovi vodi celo k poslabšanju zdravja. Odločevalce pozivajo k sistemski ureditvi področja, javnost pa k previdnosti pri uporabi teh snovi. Niti športniki jih ne potrebujejo.

Prehranska dopolnila
Prehranska dopolnila FOTO: Shutterstock

Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matija Cevc je na današnji spletni novinarski konferenci ob svetovnem dnevu zdravja opozoril, da je v lekarnah, trgovinah in na spletu vedno večja ponudba t. i. prehranskih dopolnil, a ker so ta obravnavana kot živilo, niso podvržena takšnemu nadzoru kot zdravila, zato so številna dvomljivega izvora in učinka.

"Leta 2022 je bil trg prehranskih dopolnil po ocenah vreden 164 milijard ameriških dolarjev, do leta 2030 naj bi dosegel že 327 milijard. Jasno je, da tam, kjer se vrti toliko denarja, prihaja do manipulacij, zlasti če ni nadzora in sankcij," je povedal.

Številni pripravki obljubljajo čudežne učinke, a Cevc poudarja, da so zdravstvene trditve, ki niso podkrepljene z verodostojnimi raziskavami, po evropski zakonodaji prepovedane. "Nesprejemljivo je, da nihče ne ukrepa," je dejal.

V društvu menijo, da bi morala država bistveno poostriti nadzor nad temi izdelki in zaščititi prebivalke in prebivalce pred zavajajočimi trditvami. Ljudem se namreč tako prodaja lažno upanje, kar lahko vpliva na njihovo nadaljnje zdravljenje. Z nakupom teh dodatkov se bolniki oddaljujejo od ustreznega zdravljenja ali primernega načina prehranjevanja, s čimer si delajo še dodatno škodo.

'Uravnotežena prehrana zadosten vir vseh hranilnih snovi'

Vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Nada Rotovnik Kozjek je pojasnila, da je uporaba prehranskih dopolnil v vsakodnevni prehrani brez specifične indikacije povsem nepotrebna. "Raziskave nedvomno kažejo, da je uravnotežena prehrana, ki je prilagojena potrebam posameznika, zadosten vir vseh hranilnih snovi, ki jih organizem potrebuje," je dejala.

Trenutno najbolj prodajana prehranska dopolnila so proteinski dodatki, najbolj na udaru pa so starostniki s številnimi zdravstvenimi težavami in prek spletnega oglaševanja ter vplivnežev mlade generacije, tudi športniki.

Lovro Žiberna s Fakultete za farmacijo in Slovenske antidopinške organizacije (SLOADO) je povedal, da športniki v prvi vrsti potrebujejo urejeno prehrano z uravnoteženo kombinacijo hranil, ne pa prehranskih dopolnil. Opozoril je, da takšni pripravki pogosto ne vsebujejo snovi, ki se oglašujejo, številni so proizvedeni v dvomljivih okoliščinah in z neustreznimi sestavinami.

Uporaba teh dodatkov je sporna še posebej pri mladih športnikih, saj se s tem razvija nagnjenost k dopingu. Znanstvena literatura večinoma ni dokazala nobenega vpliva teh snovi na telesno zmogljivost, v resnici lahko celo ogrozijo zdravje, prihaja do kliničnih zapletov, tudi smrti. Takšni primeri so bili tudi v Sloveniji, je povedal Žiberna.

Aleš Blinc z oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana je opozoril, da se omenjene izdelke pogosto oglašuje z ukradenimi fotografijami priznanih zdravnikov, s čimer imajo takšna dejanja tudi elemente kaznivega dejanja, a jih je težko preganjati. "Drugega ni kot zdrava pamet," je poudaril in opomnil, da zdravstvenih težav v nobenem primeru ni mogoče na hitro rešiti. "Če bi znali osteoporozo ozdraviti s tabletami, bi za to dobili Nobelovo nagrado, ne pa, da to prodajajo neke obskurne spletne strani," je dejal.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo DESNO je pravo
04. 04. 2023 18.09
+0
Herto za ministrico za zdravje...
periot22
04. 04. 2023 15.32
+4
Reklama za Herto in ostale podobne ki dobesedno kradejo starejšim iz denarnice to je pa sramota da se to promovira na TV!
periot22
04. 04. 2023 15.30
+2
Nikoli ne kupujem nobenih zvarkov umetnih sumljive kakovosti!
Jezna lepookica
04. 04. 2023 14.49
+2
Pa še predraga so
janez horvat
04. 04. 2023 14.26
+8
Na RTV, POP TV, lokalnih TV je poplava reklam za različne čudežne pripravke. Med svetovnim prvenstvom v Planici je med dvema tekmama bil neprekinjen blok 45 minut reklam Herte in podobnih z njihovimi čudežnimi "zdravili". Če je vsaj malo od tega res, potem Loredana ne rabimo. Gledam HTV, ORF, ZDF in druge in tam ni tega niti za desetino. Na naših TV vse oddaje gledam z zamikom. Naj bo šport, naj bo politika, naj bo znanost, naj bo razvedrilo.... povsod so polovico časa reklame. Potem pa še nas kasirajo.
Forum 21
04. 04. 2023 14.36
+2
Ivar The Boneless
04. 04. 2023 14.20
-1
Cepivo pa je seveda varno 🤣
Forum 21
04. 04. 2023 14.36
-2
Jazbinskov zakon
04. 04. 2023 14.13
+0
Jaz uzivam 3 kapsule ribjega olja, tableto multivitaminov in mineralov, ashwagandha in probiotike vec kot pet miljard bakterij.
Rožice so zacvetele
04. 04. 2023 14.08
+3
Samo služenje denarja, pomaga nič.
WD40
04. 04. 2023 14.02
+5
to oglaševanje po tv je pa res poden od podna
Ne boste verjeli
04. 04. 2023 14.49
+1
Pa po vseh radijskih postajah, pa cajtngih, raznih "brezplačnih zdravstvenih" revijah v lekarnah, sanolaborjih, ... Pač, ko ti uradna medicina ne zna ali ne more pomagati, se v obupu zatečeš k čemurkoli, samo da je lepo predstavljeno in sladko napisano. Poznam kar nekaj takih ljudi. Upanje pač umre zadnje.