Slovenija

Vegrad plačeval želje direktorjev?

Ljubljana, 27. 10. 2010 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Bračko/Katja Šeruga
Komentarji
297

Tovšakova naj bi z gradbenim materialom, ki ga je plačeval Vegrad, gradila svoj ranč v Mislinji. Toda ne le Tovšakova, obstaja sum, da so na račun velenjskega podjetja bogateli tudi drugi direktorji Vegrada.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Na dan so prišli novi dokazi, ki kažejo na to, da so vodilni v Vegradu izčrpavali in siromašili uspešno podjetje. In očitno s tem spornim ravnanjem niso prenehali vse do zadnjega dne, ko je Vegrad dokončno potonil.

Dokumenti, ki so jih pridobili v uredništvu 24UR, kažejo, da naj bi nekdanja direktorica Hilda Tovšak z gradbenim materialom, ki naj bi ga plačevalo velenjsko podjetje, gradila svoj ranč v Mislinji. Delavci naj bi material na njen ranč vozili redno.

Anto Gavrič, ki je vodil skladiščne evidence v Vegradu, je za informativno oddajo 24UR dejal, da se je "dostikrat zgodilo, da so bili določeni materiali pisani na eno gradbišče, vozili pa so jih čisto drugam“. V Vegradu je delal 20 let in jasno mu je bilo, za kaj gre. Na vprašanje, ali je bilo to logično iz vrste materiala, je odgovoril pritrdilno. "Jaz ne vem, če je v kakšnem stanovanjskem bloku bil vgrajen kak jacuzzi ali pa ene take posebne ploščice,“ je dejal Gavrič.

Začeli so govoriti tudi delavci. Vegradov delavec, ki je želel ostati anonimen, je spregovoril o gradnji pri Tovšakovi. "Delali smo pot do ranča. Vsako jutro smo potovali v Mislinjo,“ je dejal. Na vprašanje, kdo je plačeval delavce za gradnjo pri Tovšakovi, je odgovoril, da podjetje Vegrad.

Očitno niso vsi dokumenti uničeni

Dokumenti razkrivajo sporne Vegradove posle - 10
Dokumenti razkrivajo sporne Vegradove posle - 10 FOTO: POP TV
Zanimivi so tudi računi za cvetje. Račune za več tisoč evrov naj bi plačeval Vegrad, namenjeni naj bi bili upravi Vegrada, a cvetje naj bi prevzemala kar Olga Vukovac, ki naj bi bila vodja gradbišča na ranču Tovšakove.

Dokazov za to ni bilo, saj naj bi jih Tovšakova izjemno spretno skrila. A nekaj dokumentov naj bi le spregledala. Novinarji 24UR so pridobili račun, ki razkriva nepravilnosti v Vegradu. Gre za račun za železniške pragove (les, ki je postavljen pod tirnicami), ki jih je plačal Vegrad. Na računu pa je še zapisano: DOSTAVA V MISLINJO! Prav tam, kjer je Tovšakova gradila svoj ranč.

Račun je pregledal tudi Gavrič, ki meni, da je bil material dostavljen na ranč Hilde Tovšak.

Račun je pogledal tudi delavec, ki je gradil pri Tovšakovi. "Ograja? Ograja je iz tega grajena. Ja, ja, ja, ja. Za tračnice, ovi pragovi,“ je dejal.

Na ranču v Mislinji so novinarji pod leseno ograjo odkrili škarpe, ki so narejene iz železniških pragov. Iz pragov so narejene tudi stopnice, kakšnih 100 metrov vstran, kjer ima Tovšakova tudi srne, je ogromno železniških pragov tudi neuporabljenih.

Pragove je dostavilo podjetje Mamut tim, direktor pa je novinarjem 24UR avtentičnost papirjev potrdil. Omenil je tudi, da Vegrad računa še zmeraj ni poravnal v celoti.

Kdo vse je siromašil Vegrad?

In to še zdaleč ni vse. Novinarji Sveta na Kanalu A in 24UR poročajo, da so morali v Vegradovem računovodstvu po naročilu vodilnih izbrisati 100.000 evrov dolga nekdanjemu šefu policije Marku Pogorevcu, ki je dober prijatelj Tovšakove.

Obstaja tudi sum, da so se na račun velenjskega podjetja okoristili in bogateli tudi drugi direktorji Vegrada. Mobilne počitniške hiške, ki bi kvečjemu lahko prispele do gradnje Skiperja v Savudriji in so Vegrad stale tudi po 50.000 evrov, so odpeljali v druge kampe na Hrvaškem, uporabljali pa naj bi jih direktorji in zaupniki Tovšakove: Matej Košič, Branka Gabrijel in Matija Blagus.

Leta 2006 je Vegrad namreč začel projekt Skiper – gradnjo hotela in počitniškega naselja v Savudriji na Hrvaškem. Za izvedbo tega projekta so v Zagrebu ustanovili hčerinsko podjetje Vegrad gradnja d.o.o. A to podjetje, kot kažejo dokumenti, ki so jih pridobilili v uredništvu 24UR, kmalu po ustanovitvi začne kupovati tudi luksuzne mobilne počitniške kontejnerje oziroma mobilne počitniške hišice.

Notranjost Vegradove mobilne počitniške hišice
Notranjost Vegradove mobilne počitniške hišice FOTO: POP TV
Vegradove mobilne počitniške hiške
Vegradove mobilne počitniške hiške FOTO: POP TV

Račun iz aprila 2006: mobilna hišica z vso notranjo opremo, vredna 41.000 evrov, plačnik Vegrad gradnja Zagreb. Stroški carinjena znašajo slabih 10.000 evrov, plačnik pa je Vegrad gradnja Zagreb. Carinska deklaracija razkrije tudi, kje je ta hišica končala – ne v Savudriji, kjer je Vegrad takrat gradil, pač pa v enem najlepših kampov na Jadranu, v Šimunih na otoku Pagu. Prav tam pa naj bi pogosto letoval, in to ravno v mobilni počitniški hišici, drugi človek Vegrada Matej Košič. Ali je torej sum, da si je Košič počitniško hišico privoščil zase, plačal pa jo je Vegrad iz Zagreba, utemeljen?

Stečajna upraviteljica Alenka Gril pravi, da bo te navedbe preverila. Novinarje pa je napotila tudi na Košiča, ki pa ni pojasnil ničesar. Za 24UR je dejal le: "Na vprašanja vam nisem dolžan odgovarjati.“ Zabrusil je tudi, da navedene informacije niso točne, a ko ga vprašajo, od kod potem njegova hišica na Pagu, je ponovil, da novinarjem 24UR odgovorov ne dolguje.

A stečajna upraviteljica Vegrada meni, da "Vegrad gradnja Zagreb zanesljivo teh kontejnerjev ni potreboval, zato je seveda čudno, da jih je kupoval“.

Sum še dodatno utemeljuje tudi potrjena informacija, da je bila dokumentacija s carinskimi dokumenti vred poslana ne na Vegrad v Zagrebu, pač pa neposredno Košiču. In še: viri novinarjev 24UR, ki niti pomisliti ne upajo, da bi stopili pred kamero, pripovedujejo tudi, da naj bi imela luksuzne mobilne počitniške hišice na Jadranu, pridobljene na domnevno sporen način, še zaupnica Tovšakove in direktorica družbe pooblaščanke Branka Gabrijel in Matija Blagus.

Če seštejemo vrednost počitniških hišic in notranje opreme, ki jo je tudi kupoval zagrebški Vegrad, dobimo 105.000 evrov. To bi bilo 175 mesečnih povprečnih neto plač z nadurami vred za Vegradove delavce, ki pa so že dolgo povsem brez vsega.

KOMENTARJI (297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anri Tomic
29. 10. 2010 06.32
pravno formalno zadeva je štartala! Sedaj pa čakamo eno dve do tri leta da se zaključi postopek, zamenja vlada, nelegalno premoženje zamenja lastnika, izženemo vse delavce ki kaj vedo ven iz slovenije, potem z bore malo dokazov ki jih bo uspelo naši vrli agenciji za varnost kresal zbrati bomo vse dali na sodišče ker bo počakalo na vrsto še enih 5 let v tem času bodo vsi ki še kaj vedeli dobili napad amnezije premoženja že dolgo ne bo več nikjer ker bodo lastniki popolnoma neznani strici in tete ki nimajo pojma kaj to vegrad sploh je, premijer bo itak drug in bo imel drugih problemov milijon, dober odvetnik bo zamenjal par sodnikov in sodnih senatov in zadeva bo zastarala! A se vam ne zdi ta zgodba nekako znana??? 99% gospodarskega kriminala se v sloveniji konča nekako takole. Poglejmo : MERKUR ISTRABENZ ZDENEX SATEX PIVOVARNA LAŠKO ITD... Nobena stvar ki je imela v igri ogromno denarja nikoli ni in nikoli ne bo dobila v Sloveniji kao pravni državi sodnega epiloga. In tudi če ga bo sigurno nobeden od glavnih akterjev ne bo ob svoje nelegalno pridobljeno premoženje ali celo da bo šel sedet za par let. Evo jaz se javim za prvega grešnega kozla v sloveniji! Če mi kupijo jahto vikend hišico nekje pa lahko je čist skromna bom pustil da me obsodijo za 10 let. Imeli bodo čist primer jaz najboljšo plačo za deset let in slovenija bo spet kaooooo pravna država! Drugače pa lahko delam še 100 let pa še o hiši lahko samo sanjam kaj šele o kakaem vikendu!
Kcm Hybrids
29. 10. 2010 05.25
LOL...zdaj pa lepo opazujmo kako bo zadeva čisto potihnila v naslednjih 2h mesecih....
piot0003
28. 10. 2010 14.36
ko imamo ravno izdelana poročila o nepremičninah bi bilo zanimivo videti podatek za Branko, Košiča, Blagusa, Krofliča, ...pa naj dokažejo kako so prišli do teh nepremičnin
piot0003
28. 10. 2010 14.34
preverite stroškovno mesto 260288 pod imenom hiša v Mislinji, kjer je bila kot je objavljeno OVD ga.Olga. najbrž je to to.
Pincopalino
28. 10. 2010 14.15
Gospod Premije Pahor še vedno ščitite Tovšakovo. Potem ste tudi vi tak kot ona, da živite na ramenih revežev.
Pincopalino
28. 10. 2010 14.12
Vso premoženje ki je zidano z Vegradovim materjalom zarubiti in spet bomo imeli uspešno podjetje.
prašek
28. 10. 2010 13.56
puffdaddy 28.10.2010, 13:33 To je samo eden izmed dokazov, ni pa sodba . Še nekaj stopenj je vmes ! Je pa res, da bi jo tudi jaz takoj zaprl, zaradi ponovitvene nevarnosti, he, he.
puffdaddy
28. 10. 2010 13.33
če to ni dokaz, da si je dala naredit podboj na ograji iz nekaj tisoč pragov-rifuza na ranču v mislinjo, potem nevemo kaj je z to državo narobe!!! izgleda da več ko ukradeš , bolj si cenjen! to je novi moto!
prašek
28. 10. 2010 13.16
kratko in jasno 28.10.2010, 13:04 »Kaj so inšpekcije delal vsa ta leta ???« Vprašaj glavnega delovnega inšpektorja Brezovarja Kakomuježeime
kratko in jasno
28. 10. 2010 13.04
sramota za državo !!!!, da se kaj takega javno dogaja pa se ne stori nič !!!! Kaj so inšpekcije delal vsa ta leta ??? kaj so počel nadzorniki od države ? sej se ve kaj - hiše so si zidal , zato pa ne upajo Hilde zapret ker bi pol propevala in bi se ji marsikdo pridružil ... to je problem... kako naj policija ukrepa če so policajem hiše zidal , kako lahko inšpekcija ukrepa če so baje glavnemu inšpektorju hišo pozidal ... politikom volilne kampanije financiral ?? pa hiše zidal .... s koga ovce delajo ? z nas ?? mogoče smo ovce čuval , pasli z njimi pa zagotovo ne !!! kaj me to pojeti .... !
smblo
28. 10. 2010 12.53
primorec1 vidi se da nisi pravnik, zato se raje ne spravljaj pisat o teh stvarh, ker pišeš neumnosti
prašek
28. 10. 2010 12.48
kratko in jasno 28.10.2010, 12:32 V vsem se strinjam s teboj, samo : najprej obtožnica, potem sojenje ...... Saj veš, da se brez sojenja ljudi ne zapira ????
dajriburibu
28. 10. 2010 12.44
User300173
28. 10. 2010 12.39
Zakonsko določiti, da neizplačani zaposleni imajo pravico po hitrem postopku zaplombirati nepremičnine in blokirati TRR direktorja in lastnika podjetja, dokler se sodišče ne izreče, oziroma pravnomočnosti sodbe. To pomeni enakost pred zakonom, saj zaposlen ni dobil plačila, ker mu ga delodajalec enostransko enostavno ne da in ga ignorira, zaposlen pa išče samo hitrejšo zakonsko pot. KAKO BI BILI PRIMERI HITRO REŠENI. To je tudi po sedanjih zakonih možno. PRIMER: ČE RTV-ju NE PLAČAŠ DRUGEGA OPOMINA, TI ZABLOKIRA TRR, ČEPRAV SI MU DOLŽEN SAMO 12 EVROV. Če je to zakonsko, je tudi zgornje, saj recipročnost ni nezakonita in se jo lahko uveljavlja. Nisem pravnik, si pa po "kmečko" razlagam. Prepričan sem, da bi POP TV občutil pomankanje tem v svojih kronikah .
kratko in jasno
28. 10. 2010 12.32
pa ni samo Tovšakova KRADLA !!!!! kradli so vsi vodilni , in če že zapirati pol je treba vse po vrsti vključno z nekaterimi politiki !!!!! To pa da so kradli je neizpodbitno !!!!! da je treba kaznovaje je dejstvo , da diši po zaporu se itak ve .... Človek se vpraša kaj naši kilavi policaji delajo če novinar v enem dnevu več razišče kot pa kup nesposobnih policajev v enem letu,,,, ja ja , niso zastojn hišo Pogorevcu zidal ... plačuje jo v obliki nerešenih kazenskih ovadbo ki naj bi bile posledica nesposobnosti policajev že nekaj let !!!
lasko2
28. 10. 2010 12.16
Tovšakovo zapret za 20 let :)
BUN8
28. 10. 2010 12.09
reality šov čista lopata - nominacije za izselitev
martinkrpan1
28. 10. 2010 12.06
prpelat Trumpa iz amerike pa ga fajn plačat pa si naj prpele svojo inšpekcijo pa naj vse popuče- zakoni so itak v redu sam par kozmetičnih popravk pa gre vsa banda čičat-orožje nam je internet -bojkot volitev-se da vse zment
Mici Mlakar
28. 10. 2010 12.04
SEM ŽE NAPISALA EN KOMENTAR, PA SO MI GA SKENSLAL; TOVŠAKOVI STOPIT NA PRSTE NAJ ""SVOJE IMETJE"" PRODA IN DA SVOJIM DELAVCEM, KER JI M TO DOLGUJE, AMEN.
Mici Mlakar
28. 10. 2010 12.02
vse ji je treba pobrat, dat revežem, ki nimajo niti za kruh, kaj še za položnice, pa dohtarja, ipd.; s tem bogastvom, ki ga ima ona, bi lahko vsi ti reveži splavali na površje; da je ni sram, da sploh lahko hodi mimo svojih zaposlenih, ki živijo v nemogočih pogojih, ona pa si dela počitniške hišice na tem, pa na drugem in bogve na katerem koncu še; je sploh kdo kje, ki bi ji stopil na prste in rekel, prodaj ""svoje imetje"" in daj svojim delavcem, da lahko preživijo. GA NI, KI BI IMEL TOLK JAJC!!!