Slovenija

Veleposlanik z depešo 'svari' pred razstavo Moderne galerije v Italiji

Rim, 22. 01. 2021 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
165

Konec marca bo v rimskem MAXXI-ju, najpomembnejšem muzeju za sodobno umetnost, gostovala razstava Moderne galerije z naslovom Bigger Than Myself: Heroic voices from ex Yugoslavia, a razstavi nasprotuje slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj. Opozarja, da je v času predsedovanja Slovenije EU in obletnice razglasitve samostojnosti razstava o bivši Jugoslaviji "posmeh obletnici slovenske države". Avtorica razstave Zdenka Badovinac opozarja, da veleposlanik ne pozna vseh dejstev in da se s takšnim vmešavanjem politike Slovenija vrača "v neke stare čase".

Kot smo izvedeli, je veleposlanik Tomaž Kunstelj poslal diplomatsko depešo vladi in pristojnim službam takoj po tem, ko je bil seznanjen, da načrtujejo razstavo. V depeši je med drugim zapisal, da je veleposlaništvo sprejelo sklep, da razstav s tematiko bivše Jugoslavije ne bo podpiralo. Zapisal je tudi, da veleposlaništvo ocenjuje, da je treba v izogib nejasnostim takoj na začetku leta okroglih obletnic in predsedovanja Slovenije Svetu EU razčistiti prioritete kulturne promocije v tujini in določiti smeri, v katere naj bi ta promocija šla. Predlaga, da se namesto bivše Jugoslavije raje posvetimo Sloveniji.

Tomaž Kunstelj je veleposlanik Slovenije v Rimu od leta 2019, pred tem je bil štiri leta veleposlanik v Vatikanu in med letoma 2006 do 2011 ambasador Slovenije v Kanadi.
Tomaž Kunstelj je veleposlanik Slovenije v Rimu od leta 2019, pred tem je bil štiri leta veleposlanik v Vatikanu in med letoma 2006 do 2011 ambasador Slovenije v Kanadi. FOTO: Damjan Žibert

Veleposlanik je v Ljubljano sporočil, da njegovo veleposlaništvo ne bo podpiralo razstav iz Slovenije s tematiko bivše Jugoslavije, zlasti pa ne v obdobju 30. obletnice plebiscita in razglasitve samostojne Slovenije. "Veleposlaništvo v Rimu bo zato podpiralo, oglaševalo ter promoviralo umetniško ustvarjalnost, povezano s Slovenijo – tako kot to počne na področjih gospodarskega sodelovanja, turizma, prometa, znanosti itd.," se glasi del vsebine depeše. Kunstelj sicer dodaja, da ne gre za nasprotovanje sodelovanju pri takih projektih per se, saj gre za del zgodovine nekdanje skupne države, ga pa moti, da bi te razstave promovirali prav v času tako pomembne obletnice in predsedovanja Svetu EU. Vse skupaj označi za "posmeh obletnici slovenske države".

Takšno posredovanje veleposlanika in vmešavanje v delo ministrstva za kulturo, ki naj bi bilo z načrtovano razstavo seznanjeno in jo odobravalo, kot v depeši zatrjuje veleposlanik, je neobičajno in spet postavlja v ospredje vprašanje vmešavanja politike v delo kulturnikov in umetnikov. 

Zunanje ministrstvo se strinja z veleposlanikom

Na zunanjem ministrstvu v odgovor na naša vprašanja odgovarjajo, se strinjajo, da razstava ne more biti del kulturno-promocijskega programa obeleževanja okrogle obletnice državnosti ali programa slovenskega predsedovanja Svetu EU. "Poročilo veleposlaništva RS v Rimu navaja, da gre za projekt medgalerijskega sodelovanja, ki ga kot takega podpira ministrstvo za kulturo. A ker naslov in koncept razstave kažeta na vključevanje umetnikov in umetnosti iz nekdanjih republik bivše Jugoslavije, v poročilu veleposlaništvo ocenjuje, da razstavo ne more podpreti in promovirati v tujini le Slovenija. To še posebej velja za leto, v katerem obeležujemo 30. obletnico samostojnosti naše države in ki je priložnost za promocijo in uveljavljanje slovenske ustvarjalnosti in umetniške odličnosti v svetu. V predlaganem formatu in z omenjenim naslovom bi razstava namreč sodila v skupen projekt držav naslednic, pri čemer bi si države sorazmerno razdelile stroške in prispevale sorazmerni del umetniških del."

Na ministrstvu za kulturo odgovarjajo, da je stališče veleposlanik samostojno in povsem v njegovi pristojnosti, saj je z depešo ministrstvo le prosil za mnenje, ministrstvo pa mu je odgovorilo. "Veleposlanik ni zahteval, da se razstava 'prepove', izrazil je le mnenje, da ni primerna za vključitev v projekt praznovanja 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in slovenskega predsedovanja EU," odgovarjajo in dodajajo, da razstava kot taka nikoli ni spadala v koncept praznovanja 30. obletnice in predsedovanja EU. 

Za razstavo ministrstvo za kulturo še ni namenilo nobenih sredstev. "Moderna galerija je v svoji vlogi navedla, da vrednost projekta Bigger than Myself / Heroic Voices from ex Yugoslavia  znaša 40.000 evrov, s čimer se  strokovna komisija ni strinjala. Strokovna komisija je bila mnenja, da je projekt v celoti premalo jasno predstavljen, da je predložen stroškovnik nerazumljiv, predvsem pa, da manjkajo ustrezna dokazila o koproducentih, vključno z gostiteljem rimskim muzejem MAXXI - National Museum of XXI Century Arts," navajajo na ministrstvu za kulturo, kjer so v odločbi za razstavo priznali ustrezen delež zaprošenih sredstev, a ne več kot 30 odstotkov.

 Nekdanja direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac.
Nekdanja direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. FOTO: Moderna galerija

Badovinčeva: Veleposlanik se ni pozanimal o dejstvih

Za odziv smo prosili tudi avtorico omenjene razstave, umetnostno zgodovinarko, kustosinjo in nekdanjo direktorico Moderne galerije Zdenko Badovinac, ki je lansko leto prejela prestižno nagrado za kulturo in teorijo Igorja Zabela. Nagrado namenjajo kustosom, umetnostnim zgodovinarjem, teoretikom, piscem in kritikom, katerih delo podpira, razvija ali raziskuje področje vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

"Veleposlanik se ni pozanimal o dejstvih. Razstava nastaja na osnovi vabila osrednjega italijanskega muzeja za sodobno umetnost MAXXI, ki pokriva tudi vse stroške produkcije. Ta razstava sodi v njihov redni program. Začela je nastajati že leta 2018, vendar so jo dvakrat prestavili, nazadnje zaradi epidemije, zdaj pa jo načrtujejo za marca letos. Razstava ni bila nikoli načrtovana za leto naše 30. obletnice in predsedovanja, zato takšno sklicevanje preseneča. Gre za projekt, pri katerem sodeluje kar 14 slovenskih umetnikov, vsi ostali skupaj jih je 51 pa so iz držav nekdanje Jugoslavije. Razstava nastaja na eksplicitno vabilo rimskega muzeja, da pripravim izbor umetnikov s tega teritorija," pojasnjuje avtorica razstave.

Na vprašanje, ali lahko veleposlaništvo prepove razstavo, Badovinčeva odgovarja: "Razstava v MAXXI-ju bo, saj gre za njihov projekt, ki nima zveze s slovensko politiko." 

Na vprašanje, ali je ministrstvo za kulturo za izvedbo te razstave namenilo kakšna sredstva, Badovinčeva odgovarja: "Prenos razstave v Moderno galerijo je bil že dvakrat načrtovan, vendar se je razstava prestavljala in naj bi se to zgodilo letos jeseni. Zaprosili smo za 40.000 evrov za kritje stroškov prenosa, kar vključuje transport iz Rima in stroške postavitve v Ljubljani, vendar pa še ni jasno, ali so ta sredstva odobrena."

Veleposlanik zahteva od države, da sprejme natančne smernice, kaj se bo na področju kulture promoviralo v tujini, in da določi neke vrste prioritete. Kaj menite o tem? "Umetnost in umetnostne institucije bi morale delovati avtonomno in ne pod političnim diktatom, to nas vrača v neke stare čase,"  odgovarja direktorica Moderne galerije in avtorica razstave.

57-letni veleposlanik Kunstelj, ki je leta 2019 prevzel mesto veleposlanika Slovenije v Rimu, je diplomirani inženir lesarstva, ki ima precej diplomatskih izkušenj, saj je pet let opravljal funkcijo ambasadorja Slovenije v Kanadi, štiri leta je skrbel za diplomatske vezi med Slovenijo in Vatikanom, bil pa je tudi odpravnik poslov na veleposlaništvu Slovenije v Argentini. Ni pa prvič, da se z jeznim pismom obrača na Slovenijo. V incidentu na slovensko-italijanski meji, ko so vojaki med patruljo legitimirali dve osebi, s čimer so sprožili posebno preiskavo, ki je preverjala, ali sta vojaka prekoračila svoja pooblastila, je od časnika Primorski dnevnik zahteval opravičilo, češ da so nekorektno poročali in s tem očrnili delo vojske, a je preiskava dogodka kasneje pokazala, da sta vojaka v resnici legitimirala sprehajalca in da je šlo za nesporazum.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veliki-nerga?
24. 01. 2021 16.52
-1
Stavim 1:1000 , da je na spisku umetnikov in "umetnikov" več kot 90% NESlovencev - tako po narodnosti, kot državljanstvu. Res ne vem zakaj bi to plačevali slovenski davkoplačevalci in s tem še moralno in etično odgovarjali za korektnost. (Da se nam slučajno ne vsili kaka dojilja psov ali performance v "gatah")
Samotnjak999
24. 01. 2021 09.41
+1
Tovariši in tovarišice -njih potomci vzgojeni v duhu avnojevskih vrednot(ubij ko sa nama neče), ne morejo preboleti izgube socialističnega raja v katerem so bili priviligirani v družbeno-političnih organih, na partijskih -konspirativnih sestank, potem pa pride Slobo-Amerikanec in jim sesuje pravljico o šestih palčkih in dveh averzijah. Kako lepo je bilo vladati takšnemu narodu, ki ljubi svojo oblast, ki se zaveda, da še ni v celoti očiščen od starih poštenih božjih vrednot in da mora biti prevzgojen v dobrega, marxsističnega denunciatorja, ne pa ti današnji, ki namesto ljudsko-proletarskih delovnih akcij, kolesarijo in uničujejo pridobljene tekovine. Jasno, da to nekomu še vedno ni "Intimna opcija"!
Silvester Ali62
23. 01. 2021 18.32
+2
potem naj pa ostale države plačajo to razstavo.se mi zdi da mi in hrvaška ne bosta dali nobenega denarja
stokviz
23. 01. 2021 17.38
+2
Čestitam, veleposlanik! Zakaj le, bi propagirali propadlo Yugo, dajmo rajši Slovenijo !!!
JohnsonJohnson
23. 01. 2021 15.04
+5
Sam še čakam, da nekje odprejo spominsko sobo Slobodana Miloševiča.
JApajaDAja
23. 01. 2021 12.34
+6
30 let samostojne slo, predsedovanje ue....v italiji pa razstava o ex yu na slo stroške?...pa to res ni normalno!
Janez23
23. 01. 2021 10.09
+4
Kakšna grozna jugo - nostalgija od levičarskih direktorjev slovenskih muzejev. Lahko je Slovencem krasti denar in jokati za Jugoslavijo, še posebej tedaj, ko vladajo levičarji. Kako se ob tej razstavi počuti človek, kateremu je bil ubit oče med osamosvojitveno vojno?
Cervantes Saavedra
23. 01. 2021 12.09
+3
Ali pa, kao so se počutili Primorci, ki so se šele v Jugoslaviji znebili fašističnega asimilacijskega jarma, ki jim je ukinil slovenske šole, časopise, knjige, kulturna društva..., celo napise v slovenščini na grobovih.
noire
23. 01. 2021 08.01
+3
Točno zaradi takih stvari sovražim levičarje.
123maradona
22. 01. 2021 21.50
+6
Če so znotraj rastave vključeni tudi slike in prizori iz genocida v Srebrenici? Lahko. Raztava je čaščenje velike Srbije. Od ga. Badovinac ni kaj za pričakovati.
heavyd
22. 01. 2021 21.44
+3
Ne vem zakaj bi Slovenčki plačeval.. Kok pa Hrvaška da zraven, pa Srbija in drugi?
kmatias10
22. 01. 2021 21.22
+4
Bravo veleposlanik
štrekeljc
22. 01. 2021 21.21
+7
Tomaž Kunstelj, slab kopulacijski organ še dlaka moti!
User653082
22. 01. 2021 21.06
+4
Mene juga bolj zanima kot pa Janševi desničarski oltarji
heavyd
22. 01. 2021 21.44
+3
123maradona
22. 01. 2021 21.51
+4
Janez23
23. 01. 2021 10.00
+5
Preseli se nazaj na jug, če te zanima. Boste lažje živeli.
veliki-nerga?
24. 01. 2021 16.57
-1
Nič ni hudega če te juga bolj zanima - a pojdi tja in tam zahteval da predstavljajo svoje umetnike. Ne nam jih vsiljevat za NAŠ denar.
murate
22. 01. 2021 20.41
+5
kdo ima prav in kdo ne-naj oceni stroka -čas bi bil ,da se zavedamo svoje države .Čas je da zaključimo z neko jugonostalgijo.Yuge ni več -fertik- ni je več .Imamo svojo državo,svoj jezik,svojo slovnico.Žal so na to bolj ponosni otroci priseljencev z juga kot naši otroci,otroci slovencev.Badovinac je priimek partizanskega poveljnika ,ki je padel v zasedi pri Rimskih toplicah.Ali je samo slučaj priimek ali gre za provokacijo naj ocenijo strokovnjaki,naj tega ne delajo politiki,ki v vsaki zviti vrvi vidijo kačo...
SOKI
22. 01. 2021 20.33
+8
Tip ni primeren za ambasadorja.
VAREN
22. 01. 2021 20.07
+9
Mu je gospodar naročil, kako mora cvilit. Cucek pa to izvaja.
tovarišinajuriš
22. 01. 2021 19.34
+8
...tako je to,ko o kulturi sodi kopitar...registrirani kopitarji so kopitarji, ki so vpisani v rodovniško knjigo oziroma izpolnjujejo pogoje za vpis v rodovniško knjigo....
tovarišinajuriš
22. 01. 2021 19.39
+0
...sodoprsti kopitarji oz. parkljarji (znanstveno ime Artiodactyla) so red sesalcev. So splošno razširjeni, razen na Antarktiki in v Avstraliji. Skupno z lihoprstimi kopitarji imajo dolg gobec, niz zapletenih kočnikov in valjast trup. Vendar pa za razliko od lihoprstih telo nosita 3. in 4. prst , medtem ko sta 2. in 5. prst sta deloma (svinje) ali povsem zakrnela (kamele). So večinoma rastlinojedi, primitivnejši predstavniki pa so tudi vsejedi. ..
User792410
22. 01. 2021 20.02
+2
To naštevanje je odveč, je čisto dovolj omeniti Kopitarja iz Prešernovega soneta Apel in čevljar.
tovarišinajuriš
22. 01. 2021 20.11
+2
...jaz sem pa mislil čisto ta prave kopitarje,ki vodijo in predstavljajo Slovenijo...
User792410
22. 01. 2021 20.19
+4
Vem kaj si mislil, ampak napisal sem, da bi se to podalo v kontekst ministrove ocene projekta katerega avtorica prihaja iz Bosne.
.mdC.
22. 01. 2021 19.19
+4
Lol kiri komentarji. 98% jih niti članka ne prebere, ostala 2% pa sta prebrala, ampak se nam sanja ne, zakaj se sploh gre na razstavi. Komentarjev pa že par strani o čisto nekih 4. zadevah.. haha
iga_biba
22. 01. 2021 19.11
+10
Res, kakšne veleposlanike imamo. Ni samo vlada in parlament takšen
Aijn Prenn
22. 01. 2021 19.10
+11
He he he... Zihr bojo objavili slike in potopise po poteh Avnoja, pa se kdo boji, da ga bo kdo prepoznal na slikah...