Slovenija

Bo Slovenija prva v Evropi, ki bo eliminirala rak materničnega vratu?

Ljubljana, 20. 01. 2020 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prav lahko se zgodi, da bo Slovenija med prvimi v Evropi, ki bo uspela eliminirati rak materničnega vratu. Namreč, državni program ZORA še naprej učinkovito zmanjšuje incidenco tega raka, v preteklem letu pa se je pomembno povečala tudi precepljenost deklic proti HPV. A ni še čas za praznovanje, svarijo strokovnjaki. Še vedno se namreč določen delež žensk ne odzove vabilom na presejalne teste, prav tako je potrebno dvigniti delež precepljenosti.

Z današnjim dnem se je začel evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Med raki je rak materničnega vratu izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2018 pozvala k boju za eliminacijo raka materničnega vratu kot javnozdravstvenega problema. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70 do 90 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz). Namreč, če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela, izjemno majhna.

Rak materničnega vratu je četrti izmed rakov, za katerim ženske zbolevajo najpogosteje.
Rak materničnega vratu je četrti izmed rakov, za katerim ženske zbolevajo najpogosteje. FOTO: Dreamstime

Trend zmanjševanja incidence raka materničnega vratu, visoka udeležba v programu ZORA in povečevanje precepljenosti proti HPV v zadnjih letih nedvomno kažejo, da je Slovenija, podobno kot nekatere druge države z dobro organiziranim presejalnim in cepilnim programom, na poti, ki jo je spomladi leta 2018 začrtala Svetovna zdravstvena organizacija – na poti k eliminaciji raka materničnega vratu. Možno je, da bo Slovenija med prvimi v Evropi, ki bo uspela ta cilj doseči. Če želimo to doseči, pa je potrebno ohranjati vsaj 70-odstotno pregledanost žensk v programu ZORA, 90-odstotno zdravljenje odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in doseči 90-odstotno precepljenost deklet proti HPV.

Lani povečali precepljenost za 10 odstotkov

​​​​​​​Najboljša zaščita pred okužbami s HPV je cepljenje, cepljenje pa je najbolj učinkovito pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, torej pred prvimi spolnimi stiki. Zaščita po cepljenju proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita dolgotrajna.

Precepljenost proti okužbam s HPV v zadnjih treh letih v Sloveniji narašča. "V zadnjem letu se je precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti okužbam s HPV pri deklicah v 6. razredu osnovne šole povečala za kar 10 odstotkov (iz 49,5 % v letu 2017/18 na 59,3 % v letu 2018/19)," pojasnjuje dr. Nadja Šinkovec Zorko (Nijz). Precepljenost deklic proti HPV je bila v letu 2018/19 najvišja v koroški regiji in je znašala kar 86,9 odstotka, najnižja pa v ljubljanski regiji, kjer je znašala 48,5 odstotka. "Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe v svetu in tudi v Sloveniji. Vsaj polovica ljudi, ki so spolno aktivni, se v življenju okuži s HPV. Več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu nastane prav kot posledica okužbe s HPV, humani papilomavirusi pa lahko povzročajo tudi nekatere druge rake spolovil, zadnjika in ustnega dela žrela ter genitalne bradavice," opozarja Šinkovec Zorkova.

Program ZORA prinesel velik napredek

V letu 2018 smo v Sloveniji zabeležili drugo najmanjše število novih primerov RMV, in sicer 106. Rekordno malo RMV smo zabeležili eno leto prej, v letu 2017, ko je Register raka RS zabeležil 85 novih primerov. To je zagotovo razveseljivo, moramo pa biti zaradi majhnega števila novih bolnic pri interpretaciji zadržani in počakati še kako leto ali dve. dr. Urška Ivanuš, vodja Državnega programa ZORA

Velik napredek na poti eliminacije raka materničnega vratu je dosegel tudi državni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA), ki je aktiven že od leta 2003. "Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 odstotkov se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Programa ZORA se še vedno premalo udeležujejo ženske med 50. in 64. letom starosti in ženske v regijah Murska Sobota in Koper. Zaskrbljujoče je tudi zmanjševanje pregledanosti v regiji Kranj," opozarja dr. Urška Ivanuš, vodja Državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana. Organizirano presejanje v Sloveniji že kaže učinke na populacijski ravni, saj se je po uvedbi tega programa incidenca raka na materničnem vratu prepolovila.

V zadnjih letih v Sloveniji z rakom materničnega vratu letno zboli okoli 120 žensk in umre okoli 40 do 50 žensk. S tem se Slovenija že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka, kar je izjemen uspeh, saj je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi.

POZIV ŽENSKAM:

Ženske med 20. in 64. letom naj se redno udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri osebnem ginekologu vsake tri leta.

Prav tako velja poziv k odločitvi za cepljenje proti HPV.

Kaj je rak materničnega vratu?

Zgodnjih simptomov ponavadi ni. Prvi simptomi in znaki se pojavijo pozno. Ti so - krvavitev ali rjav izcedek po spolnem odnosu oz. med dvema menstruacijskima krvavitvama, krvavitev v pomenopavzi, dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice, boleč spolni odnos, stalne bolečine v križu, pogosto in boleče uriniranje ali krvav urin (če ni posledica vnetja mehurja).

Rak materničnega vratu je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV), ki lahko pri majhnem deležu okuženih žensk, ki imajo hkrati še druge, ne povsem znane dejavnike tveganja, povzroči spremembo zdravih celic v rakave. Te celične spremembe potekajo počasi in postopno več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak. Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Devilz Pff
20. 01. 2020 19.04
+0
Uporabnik740916
20. 01. 2020 18.16
+0
A že spet reklama za cepljenje - kot kaže je POP tv spet dobil subvencijo za članke na račun cepljenja. No mi ne bomo vključeni v statistiko precepljenosti - mi na kraj pameti ne pride, da tam otroke cepit s tem sranjem.
GospodT
20. 01. 2020 16.04
-4
Če pogoglate Revolution For Choice - HPV Vaccine Caused Stage 3 Cancer video, boste videli izpoved mladega dekleta, ki je v zelo kratkem času po cepljenju prešla iz popolnoma zdrave do raka v tretji fazi. Analiza seva hpv, ki naj bi povzročil raka, je bila pravzaprav zelo šokantna, saj ni bil eden sam, ampak dva, prav tista, proti katerim se je cepila.
Ceterum censeo
20. 01. 2020 15.19
+12
Način dokazovanja škodljivosti česarkoli: "Osebna izkušnja" Moj prijatelj ima 5 let star avto. Doslej ni imel nobenih težav. Pred dnevi je dolil antifriz. Naslednji dan se mu je sesul menjalnik. Zaključek: Antifriz je povzročil okvaro menjalnika Priporočilo: Ne dolivajte antifriza "Znanstveni pristop" Izdelano je bilo 2 milijona avtomobilov istega tipa. Po menjavi olja je naslednji dan na 80 avtomobilih odpovedal akumulator, v roku meseca dni po menjavi pa še 200 avtomobilom. Obstaja korelacija med menjavo olja in akumulatorjem. Zaključek: Novo olje uničuje akumulatorje Priporočilo: Ne menjajte olja P.S.: Človeško telo je več kot milijon krat bolj komplicirano kot avto.
manjanja
20. 01. 2020 15.09
-9
To je prvi virus, ki zna ločevati med spoli?
bebebeb
20. 01. 2020 15.53
+11
Ne, ampak mar imajo biološki moški možnost da zbolijo na materničnem vratu?
METKA102
20. 01. 2020 16.01
+11
Ne ločuje med spoloma, moški dobijo raka na genitalijah -penisu, danki, ust in žrelu pa oboji.
Knowitall
20. 01. 2020 20.11
-2
To je lažna fama. Za te trditve so krive farmacevtska firme - izdelovalke cepiv, ki želikjo zaslužiti pač še na moških.
Krta?a 21
20. 01. 2020 15.05
-4
A spet iščejo nove stranke? Važn da kemoterapija laufa, če pacient pr tem umre je bolj postranskega pomena....
Rafael Kramar
20. 01. 2020 13.04
-15
Po naslovni sliki bi rekel, da mora samo srat!
hirajem
20. 01. 2020 12.14
+9
Sodelavkinem sinu ki prej ni bil nic bolan razen obcasno pac navadnega smrcanja in pokasljavanja so 14 dni po cepljenju diagnosticirali cisticno fibroznost bolezen baje full redka. Se isti dan po cepljenju zakuhal in naslednji dan koncal z tezko pljucnico in na kisiku odpeljan v bolnisnico. A je mozno da po cepljenju zbolis se isti dan...pa zdrav otrok nikoli nobenih tezav z njim. Zdravniki so rekli da povezave z cepljenjem ni in da cepivo ni razlog sigurno!!!
Rožice cvetijo
20. 01. 2020 12.40
+10
In kaj ima ta fant veze z materničnim vratom, saj ga nima.
hirajem
20. 01. 2020 12.45
-3
Nasplosno o cepivih....drgac pa ja imas prav! Off topic pac
Fluxx
20. 01. 2020 12.49
+15
Nič lahka bolezen. Vzrok iskat pri cepivu je pa pač človeška potreba najti krivca za situacijo. Žal to ne bo. Malemu želim vse dobro.
Uporabnik1211614
20. 01. 2020 12.06
+37
Slovenija dosega veliko svetovnih uspehov, ampak Slovenci še kar samo blatijo svojo državo! Poglejte malo čez ramo in ne bodite tako kratkovidni in ugotovili boste, da ta država ni tako slaba, kot govorite in šimfate. Dejstvo pa je, da je lahko še bistveno bolje!
Fluxx
20. 01. 2020 12.51
+27
Vbistvu je v osnovi prav super. Ni vse najboljše, a v resnici nam večini ni prav nič hudega. Smo varni imamo lepo naravo itd. Smo pa kot družba zašli, a to je globalni problem.
Devilz Pff
20. 01. 2020 19.06
-1
truelies
20. 01. 2020 11.53
+4
Raje tampone nehajte uporabljat.
martinov
20. 01. 2020 11.47
-25
Raka materničnega vratu ni, če je dostop in neomejeno distanco omogočen vsakemu, tudi manj obdarjenemu moškemu ! Pomembna je samo vsakodnevna obdelava in izliv, brez plastike ! Rože lahko vohate in zalivate v cvetličarni !! Doma ali kje drugje pa ženske samo zdravimo !!
Janez_53
20. 01. 2020 13.48
+15
Dean Medved
20. 01. 2020 11.09
+4
Pozabili ste napisat Oglasno sporočilo.... Dajte no popravit
FCL
20. 01. 2020 11.08
-23
Torej deklice se morejo cepiti, da bi imela med spolnimi odnosi zaščito pred tem virusom??? Jaz moje hčere zagotovo ne bom dal cepit, pač pa ji bom povedal, da se lahko zaščiti drugače, kondomi še obstajajo a ne!
METKA102
20. 01. 2020 11.52
+22
Med vzroki za tako veliko število obolelih je dejstvo, da večina okužb s HPV poteka brez znakov bolezni in ljudje sploh ne vedo, da so okuženi. HPV je sicer najpogostejša spolno prenosljiva okužba, saj se prenaša z neposrednim stikom kože in sluznic pri spolnih odnosih in drugih intimnih stikih. Med različnimi deli telesa se lahko prenese tudi z rokami, pri porodu pa je možen prenos z okužene matere na novorojenčka. V skupini genotipov z velikim tveganjem sta na prvem mestu HPV 16 in 18, odgovorna za več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu, 70 do 90 odstotkov raka zadnjika in nožnice, 40 odstotkov raka zunanjega spolovila pri ženskah in približno enak delež raka penisa ter 25 do 30 odstotkov raka ustnega žrela. (vir: Delo)
Rožice cvetijo
20. 01. 2020 12.43
+12
FLC, ko bo pamet vzela v svoje roke, se bo sama odločala. Si pomislil, da danes mladi menjavajo partnerje in, da kondom ni neki jaki luksuz,ne za njega, ne za njo...tako pravijo.
Rožice cvetijo
20. 01. 2020 12.48
+12
FLC: Večina žensk se vsaj enkrat okuži s HPV. V 80–90 % okužba sama od sebe izzveni v enem do dveh letih. Pri tistih, ki pa ne izzveni,se razvije rak. Torej,ti svoji hčeri, ko sama še ne more odločati, želiš, da zboli za rakom. Zakaj imaš otroka??????
Janez_53
20. 01. 2020 13.50
+7
ZaLedje, ko si enkrat okužen s HPV, ostane za vedno.
Rožice cvetijo
20. 01. 2020 14.20
+3
Janez_53, Seveda, vendar v 10-20÷ se razvije rak. Zakaj bi rizkirali?
GospodT
20. 01. 2020 15.42
-5
Ti trdiš, da bo do 20% žensk dobila raka zaradi HPV. Vir za tvoje nebuloze?
METKA102
20. 01. 2020 16.06
+4
Toni, če ga dobi le ena zaradi hpv je preveč. Ta predel je zelo oživčen, zato imajo bolnice s tem rakom strašne bolečine, neprimerljive z marsikaterim drugim. To sem doživela zelo od blizu.
Uporabnik740916
20. 01. 2020 18.19
+1
GospodT
20. 01. 2020 10.42
-3
PubMed 29044769 Cepivo proti humanim papiloma virusom povečuje tveganje za celiakijo za 1,56-krat »Relativna tveganja za celiakijo so bila povečana po cepljenju (RR 1,56, 1,29-1,89), v prvih 179 dneh (1,54, 1,16-2,03) in po več kot 180 dneh po cepljenju (1,58, 1,22-2,05).«
holcar.
20. 01. 2020 11.30
+13
Necepljenje pa 100000× poveca verjetnost za raka na maternicnem vratu. Kaj je huje?
Rožice cvetijo
20. 01. 2020 12.50
+6
Toni, celiakija proti raku ni nič. Ne ješ moke in izdelkov, pa je, za rakom pa umreš.
GospodT
20. 01. 2020 15.36
+0
Ali pa raka še prej dobiš. V vseh državah se je pojavnost raka materničnega vratu že desetletja zmanjševala, a tam, kjer je cepljenje proti HPV doseglo željeno raven, pojavnost raka v zadnjih letih bistveno povišala ravno v starostni skupini cepljenih. Na primer... V Avstraliji se je incidenca raka povišala za 100% v skupini 15-19 let (cepljeni 2007), hkrati se je povišala za 113 % v skupini 20-24 let. Medtem se je števil obolelih za rakom v višjih starostnih skupinah (ki niso bili cepljeni) še vedno zmanjševal. Na primer: Starostna skupina 55-59 let je imela za 17% manj raka, 60-64 let za 13% manj raka, 75-79 let za 23% manj raka, 80-84 za 31% manj raka. V Angliji je skupina deklet med 20. in 25. leti, kjer jih je bilo cepljenih 85% med leti 14-18, dobilo povišanje števila rakov za 70% in to zgolj v dveh letih po cepljenju, medtem ko so v starostni skupini 25-30 let (ki so bile cepljene med 18 in 23 leti) opazili povišanje raka za 100%. Ženske v starosti skupini 25-34 let, ki niso bile toliko cepljene proti HPV so opazile povečanje raka samo za 18 %. Medtem je, spet podobno kot v Avstraliji, pojavnost raka v starostni skupini, ki ni bila cepljena, padla za 13 % v starostni skupini 65-79 let in padla za 10% v starostni skupini tistih nad 80 let.
GospodT
20. 01. 2020 10.41
-3
PubMed 30671241 Cepivo proti humanim papiloma virusom povečuje verjetnost pojava astme za 8,01-krat »Rezultati kažejo, da je cepljenje proti humanim papiloma virusom povzročilo 261.475 primerov astme z ocenjenimi neposrednimi življenjskimi stroški zadevnih oseb v ZDA 42 milijard ameriških dolarjev.«
Rožice cvetijo
20. 01. 2020 12.51
+10
GospodT
20. 01. 2020 15.45
+0
Ti si zmešan. V zgodnji fazi predrakavih sprememb je zadeva ozdravljiva. Res pa je, da mora ženska hodit na teste. Sedaj bodo ženske mislile, da ne morejo fasat raka, ker so cepljene in ne bodo hodile na presejalne teste. Po drugi strani imamo pričevanja, kako so se povsem zdrave ženske cepile in v roku nekaj mesecev fasale raka, in to ne v začetni fazi. Pripopal bi ti povezavo, pa 24ur ne pusti povezav.
GospodT
20. 01. 2020 10.35
+7
Japonska je po tem, ko je nakupila za 187 milionov USD cepiv proti HPV po nekaj tednih cepivo prenehala priporočati. V tem kratkem času je bilo zabeleženih okoli 2000 resnih stranskih učinkov, država je za 200 deklet plačala skoraj 6 milionov USD odškodnin. Stranski učinki so obsegali težave z ravnovesjem in padce ter poškodbe pri padcih, tike, epileptične napade… Veliko video posnetkov po cepljenju proti HPV je na youtubu, kar oglejte si jih.
DeBill
20. 01. 2020 10.44
+10
seveda bom svetoval hčeram naj se cepijo. od 20.000.000 populacije je imelo probleme 2000 oseb (ne vedo ali od tega), 200 je bilo z resnimi težavami. če bo cepljena pri nas ima možnost, da bo edina s težavami 1/10.000. Je pa večja verjetnost obolenja od raka.
GospodT
20. 01. 2020 10.34
+7
Cepiv ne izdelujejo anglečki temveč farmacevtska podjetja, katerim interes je dobiček. Vprašati se je torej potrebno, ali firma, ki je izdelala zdravilo Vioxx, ki je botrovala smrti 27.000 ljudi, lahko izdela varno cepivo. Kakšna je zunanja kontrola? Robert F. Kennedy je tožil vlado ZDA in zmagal na sodišču glede pridobitve informacije, ali je HHS (Health and Humane Services) v zadnjih 30. letih, odkar so farmacevtske firme, ki izdelujejo cepiva, dobile imuniteto glede tožb s strani prejemnikov cepiva. HHS je priznala, da v 30. letih ni naredila nobene študije varnosti cepiv, čeprav bi po zakonu morala rezultate študij varnosti predložiti vladi vsake 2 leti. Iz tega sledi, da zunanje preverjanje varnosti cepiv s strani vladine agencije ZDA ne obstaja in so edine varnostne študije tiste, ki nam jih servira proizvajalec cepiv, ki ima finančni interes.
DeBill
20. 01. 2020 10.46
+7
Vioxx je posebna zgodba za posebne bolnike z osteoartritisom, ki že tako imajo hude težave. Kaj misliš, da korporacije hočejo samouničenje? Ne blentaj, drug kot korporacje pa zdravil vsaj kompleksnih niso sposobne razviti.
METKA102
20. 01. 2020 10.57
-2
METKA102
20. 01. 2020 11.12
-1
Morda ne veš, da je bil R.F. Kennedy ameriški senator, bil je brat ameriškega predsednika, ki je bil ubit leta 1963, Robert pa v volilni kampanji leta 1968 v Los Angelesu. Od tega je 52 let.
GospodT
20. 01. 2020 11.48
-2
A samo ena oseba v zgodovini človeštva se je imenovala Robert Kennedy? Malo mimo usekala, al, Metka? Vpiši v Google Kennedy Children's health defense in se informiraj.
Abica
20. 01. 2020 12.20
+4
Potem pa napiši, da ne gre za slavnega Kennedyja, ampak za nekoga drugega. Lahko bi tudi napisal, da je Donalda Trumpa povozil avto in bi vsi mislili, da je predsednika, pa bi se potem izkazalo, da je en drug Donald Trump.
GospodT
20. 01. 2020 12.23
-4
Včasih je treba uporabit logiko in raziskovalno žilico, sicer pa sta v sorodu.
GospodT
20. 01. 2020 10.33
+11
Ali cepivo proti HPV pokriva vse tipe virusa? Seveda ne. Gardasil 9 recimo naj bi pokril samo 9 tipov od okoli 200 znanih. Problem, ki se dodatno pojavlja, je ta, da po Corvelva testiranjih Gardasil 9 sploh ne vsebuje vseh 9 oglaševanih podtipov virusa, ampak samo 7, manjkata 2, ki sta najpogosteje asociirana v povezavi s cervikalnim rakom, tipa 11 in 58.
GospodT
20. 01. 2020 10.34
+3
Hkrati vsebuje Gardasil 9 po analizi Corvelve veliko kontaminantov; recimo fragmente humane DNA, ki lahko povzroči vnetne in autoimune bolezni, mišji virus leukemije, humani retrovirus K, RNA bakterij…
DeBill
20. 01. 2020 10.48
+2
a fragmenti humanega dna lahko kar v tebe uletijo in ti menjajo tvoj DNA? jih pripravijo kot viruse, že imajo to tehnologijo? Na avtobusu dobiš humanih DNA na tone, pa ne svojih. IN? Dejte ljudje ki o znanosti pojma nimate najprej malo je te posvojit, potem ba butajte neumnosti.
GospodT
20. 01. 2020 11.46
+0
A čem pa misliš, da gojijo viruse za cepiva? Na pudingu zagotovo ne. Gojijo jih na humanih celicah. In nekaj te podlage v DNA fragmentih pristane v cepivu. Fragmenti zarodnih celic se lahko vežejo na prejemnikove matične celice. Poglej si literaturo.
GospodT
20. 01. 2020 10.33
+3
V članku, ki je dobro podkrepljen z viri beremo, da se je v vseh državah pojavnost raka materničnega vratu že desetletja zmanjševala, a tam, kjer je cepljenje proti HPV doseglo željeno raven, pojavnost raka v zadnjih letih bistveno povišala ravno v starostni skupini cepljenih. Na primer... V Avstraliji se je incidenca raka povišala za 100% v skupini 15-19 let (cepljeni 2007), hkrati se je povišala za 113 % v skupini 20-24 let. Medtem se je števil obolelih za rakom v višjih starostnih skupinah (ki niso bili cepljeni) še vedno zmanjševal. Na primer: Starostna skupina 55-59 let je imela za 17% manj raka, 60-64 let za 13% manj raka, 75-79 let za 23% manj raka, 80-84 za 31% manj raka. V Angliji je skupina deklet med 20. in 25. leti, kjer jih je bilo cepljenih 85% med leti 14-18, dobilo povišanje števila rakov za 70% in to zgolj v dveh letih po cepljenju, medtem ko so v starostni skupini 25-30 let (ki so bile cepljene med 18 in 23 leti) opazili povišanje raka za 100%. Ženske v starosti skupini 25-34 let, ki niso bile toliko cepljene proti HPV so opazile povečanje raka samo za 18 %. Medtem je, spet podobno kot v Avstraliji, pojavnost raka v starostni skupini, ki ni bila cepljena, padla za 13 % v starostni skupini 65-79 let in padla za 10% v starostni skupini tistih nad 80 let.
Uporabnik429336
20. 01. 2020 11.10
-8
nepismeni ti dajejo minuse, so jih ravno iz štale spustili na pašo
GospodT
20. 01. 2020 10.32
+3
Pri cepivu proti HPV v kontrolni skupini ni bil uporabljen pravi, inertni placebo, temveč je bil testnim osebam vbrizgan aluminijev adjuvant. Aluminijev adjuvand sam po sebi nikoli ni bil testiran glede varnosti. Rezultati kliničnih testiranj tako ne morejo v nobenem primeru nudit vpogleda v realno varnost cepiva. Navodilo priloženo cepivu nam razkrije, da je v kliničnih raziskavah 2,3 % prejemnikov razvilo eno izmed resnih autoimunih bolezni. To je 1000 krat več kot pa umre žensk pri raku cerviksa.
DeBill
20. 01. 2020 10.49
+3
ti si en tak bu'šček brez znanja nabit z nerelevantnimi podatki ki bruha da je vse slabo?