Slovenija

'Lahko se osredotočimo na tisto, česar nimamo, lahko pa pogledamo, kaj imamo'

Ljubljana, 12. 04. 2020 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, spomin na Jezusovo vstajenje od mrtvih. Ker zaradi epidemije množičnega praznovanja po cerkvah ni, so škofje povabili k velikonočnemu zajtrku na domovih in k spremljanju maš na daljavo. Papež Frančišek pa je tradicionalno podelil blagoslov mestu in svetu.

Velikonočni zajtrk
Velikonočni zajtrk FOTO: 24ur.com

Običajno na veliko noč zjutraj potekajo vstajenjske maše s procesijami. Teh zaradi epidemije covid-19 letos ni bilo, so pa zvonovi zjutraj vernike pozvali, da se zberejo pri velikonočnem zajtrku in se tako povežejo na daljavo. Velikonočne maše so škofje v svojih stolnicah darovali brez navzočnosti vernikov, prav tako tudi duhovniki v cerkvah. 

Papež pozval k upanju, pogumu in prenovi sveta

Papež Frančišek, ki je velikonočno mašo daroval v katedrali sv. Petra v Vatikanu, je ob 12. uri iz iste cerkve podelil tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu). Tega običajno podeli s trga pred baziliko, kjer pa letos zaradi epidemije ni bilovernikov. Frančišek je v nagovoru, ki ga je letos zaznamoval tudi covid-19,  med območji, najbolj prizadetimi zaradi novega koronavirusa, izpostavil Evropo. Pomembno je, da se vsi prepoznajo kot člani ene družine, je opozoril sveti oče in Evropsko unijo pozval k solidarnosti. "To ni čas za ločevanje," je še poudaril.

Sinoči pa je papež vodil velikonočno vigilijo. V skoraj prazni baziliki svetega Petra v Vatikanu je pozval k upanju, pogumu in prenovi sveta.

Papež je v pridigi povezal strahove in obup sedanjih časov s tistimi, ki so jih čutili sledilci Jezusa po njegovem križanju. "Kot mi so imeli v očeh dramo trpljenja, nepričakovano tragedijo, ki se je zgodila kar naenkrat," je dejal. "Tako kot za nas, je tudi zanje bila to najtemačnejša ura".

Papež je vernike opogumljal z besedami, da so to noč pridobili temeljno pravico, ki jim ne bo odvzeta, pravico do upanja. "Ne bojte se, ne plašite se, to je oznanilo upanja," je izpostavil.

Ob tem je poudaril, da morajo kristjani oznanilo upanja ponesti vsem, ker vsi potrebujejo opogumljenja ter biti glasniki življenja v času smrti.

"Ponesimo pesem življenja! Utišajmo krike smrti, dovolj je vojn! Naj se ustavi proizvodnja orožja in trgovina z njim, ker potrebujemo kruha in ne pušk. Naj se prenehajo splavi, ki ubijajo nedolžno življenje. Naj se odpro srca tistih, ki imajo, da napolnijo prazne roke tistih, ki so brez najpotrebnejšega," je dejal papež.

Velikonočne maše so dopoldne potekale tudi v zaprtih evangeličanskih cerkvah. Pravoslavni verniki pa bodo veliko noč praznovali čez en teden.

 

Velika noč je zaradi epidemije letos precej drugačna.
Velika noč je zaradi epidemije letos precej drugačna. FOTO: Damjan Žibert

"Lahko pogledamo, kaj imamo, s čim smo prav letos na poseben način obdarovani"

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v nagovoru ob današnji veliki noči, ko zaradi epidemije novega koronavirusa ni bilo praznovanj po cerkvah, poudaril, da so obredi lepi, vendar niso sami na sebi velika noč. "Velika noč je Jezus Kristus, ki vstopi v moje življenje," je poudaril in dodal, da gre za praznik veselja nad življenjem.

Dejal je, da si na veliko noč, ki je največji krščanski praznik, po 40 dnevih posta veselje da duška. "Kako se ne bi veselili ob spoznanju, da je bila v ljubezni, ki je Jezusa ohranjala skozi trpljenje in smrt vse do njegovega vstajenja, premagana še zadnja meja, ob katero je udarjal človek na poti svojega življenja - smrt?" je izpostavil.

Letošnja velika noč nas po njegovih besedah sicer nekoliko bega. "V velikonočnem tridnevju se nismo mogli udeležiti obredov v cerkvah. Danes ni vstajenjskih procesij in jutri zaradi našega skupnega prizadevanja, da bi omejili in zajezili širjenje koronavirusa, ne bomo mogli iti v Emavs, kakor rečemo obisku sorodnikov in prijateljev na velikonočni ponedeljek," je pojasnil.

Če je to za nas zgolj omejitev in to doživljamo kot izgubo, potem se lahko ob letošnjih praznikih po njegovih besedah upravičeno čutimo prikrajšane, opeharjene. "Lahko se osredotočimo samo na to, česar nimamo, kar nam manjka, imamo pa še drugo možnost: lahko pogledamo, kaj imamo, s čim smo prav letos na poseben način obdarovani, obogateni," je pozval.

Pozval je še, naj današnji dan "postane ena sama hvalnica Bogu, ki jo pojemo vsak na svoj način: zdravniki in zdravstveno osebje s svojo skrbjo za bolnike, vlada in vsi njeni sodelavci na najrazličnejših ravneh s sprejemanjem odločitev, ki varujejo zdravje in življenja; vsi delavci, ki skrbijo za to, da nam nič potrebnega ne manjka; duhovniki, ki darujejo maše in molijo za občestvo; in vsi mi, ki se veselimo drug drugega ter potrpimo drug z drugim, kar je v teh časih še posebej potrebno".

Nadškof Cvikl: Velikonočno jutro naznanja začetek novega življenja

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je velikonočno mašo daroval v mariborski stolnici. Med drugim je dejal, da je velikonočno jutro, ko je po verovanju kristjanov Jezus Kristus vstal od mrtvih, nov začetek življenja, ki prinaša mir, veselje in upanje. "In to je tisto, kar človeku daje nov smisel," je dodal.

Po besedah nadškofa je Jezus s svojim vstajenjem na veliko noč pokazal, da želi biti človekov sopotnik in da je živi Bog. "Ni torej tisti Nietzschejev bog, mrtev bog, ki ga ni v našem življenju in naših vsakdanjih opravilih. Ne, naš Bog je živ in želi biti naš sopotnik ter nam prinesti tisti mir, ki ga svet ne more dati," je dejal.

S svojim vstajenjem je Kristus po besedah nadškofa prinesel dar večnega življenja, ki so ga prejeli vsi, "zato želim, da bi vsak od vas, čeprav v teh izrednih razmerah, v teh nenavadnih okoliščinah, v krogu svoje družine ali pa sam v svojem stanovanju doživel spoznanje, da ni sam." "Kajti k vsakemu od nas prihaja naproti vstali Jezus. Mi se moramo samo odločiti, da ga iščemo in da mu odpremo vrata. In ko bo vstopil, bomo začutili, da je naše življenje dobilo novo vsebino," je dejal.

Novomeški škof Andrej Glavan je v svoji velikonočni poslanici spomnil na odrešilno smrt in vstajenje Jezusa, ki je nase prevzel vse naše grehe in preizkušnje: "Ne pozabimo, ko se v različnih izolacijah v nas naseljuje tesnoba, ko spremljamo bogoslužja le prek zaslonov, ko ne moremo k velikonočni spovedi, ko prejemamo le duhovno obhajilo, da je Jezus vstal od mrtvih. On živi in ostaja med nami."

Vernim je voščil tudi soboški škof Peter Štumpf. "Kar letos za veliko noč ne bomo storili, ker pač ne moremo, naj zaradi ljubezni do Vstalega Jezusa in ljubezni do sebe in drug do drugega postane naša velikonočna hvalnica Bogu," je zapisal Štumpf in vernikom položil na srce, naj molijo tudi za tiste, ki so zboleli zaradi koronavirusa, za zdravnike, drugo medicinsko osebje in za vse, ki so na ta praznični dan v službi vseh nas.

Janša - ta velika noč naj bo še bolj družinski praznik, kot sicer

Predsednik vlade Janez Janša je v velikonočni poslanici zapisal, da praznik prinaša veselje in upanje, ki ga še kako potrebujemo zdaj, ko je človeštvo postavljeno pred eno najtežjih preizkušenj po drugi svetovni vojni. "Koronavirus dramatično spreminja naše vsakdanje življenje. Če kdaj potem danes resnično velja, da je sprememba edina stalnica naših življenj. Nič več ni tako, kot je bilo. Tudi letošnja velika noč je drugačna kot vse velike noči doslej. Kolikokrat sem v tem zadnjem času slišal besedo Bog in molitev. Eden izmed zdravnikov, ki se s posledicami koronavirusa najbolj grobo soočajo vsak dan, je dejal, da molijo celo tisti, ki niso verni. Zdi se, kot da v teh temnih časih človeštvo kliče Boga. Koronavirus preizkuša našo vero in zaupanje. Na preizkušnji je človeška solidarnost. Solidarnost med državami. Na preizkušnjo so postavljene vrednote, na katerih je nastala Evropska unija," je zapisal. 

"Kljub težkim časom ali pa prav zaradi njih smo lahko še bolj hvaležni za vse tiste zgodbe, v katerih smo dokazali, da kot narod premoremo tudi neizmerne zaloge dobrote, solidarnosti ter pripravljenosti pomagati sočloveku – sosedu, prijatelju, neznancu. Hvaležni smo vsem prostovoljcem, ki so se ob pomanjkanju zaščitnih mask sami lotili njihove izdelave. Hvaležni smo za vsa manjša opravila in pomoč, ki jo prostovoljci nudijo starejšim ali pa staršem, ki potrebujejo varstvo otrok. Hvaležni smo za nesebično delo, ki ga opravljajo pripadniki Civilne zaščite, Rdečega križa, Karitas ter drugih dobrodelnih organizacij, ki pomagajo pomoči potrebnim," je dodal. 

"Simbolika velike noči, ki je zmaga življenja nad smrtjo, je tisto sporočilo upanja, ki ga želim podeliti z vami. Ko bomo izšli iz te vojne s koronavirusom, ne bomo mislili na trpljenje, s katerim smo se soočali, ampak na Božji blagoslov, ki nam je dal modrost za sprejemanje pravih ukrepov in moč za soočanje z virusom. Hvaležni bomo za ozdravljenje. V spominu bomo do konca svojih dni nosili dobre stvari, ki so se rodile v teh težavnih časih. Te bodo dokaz, da lahko premagamo še tako hudo preizkušnjo. In to naj nam v teh težkih časih vsem vliva zaupanje pred vsako oviro v prihodnje. Naj bo letošnja velika noč še bolj praznik družine kot doslej. Praznujmo jo le z najožjimi družinskimi člani," je še zapisal predsednik vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 04. 2020 12.38
+2
Vse pregovarjanje o veri in bogu poglejmo s tega zornega kota: vernik, ki verjame, da bog v resnici obstaja in mu bo vedno pomagal(??) in nevernik, ki je trdno prepričan, da bogov ni. Pa vernik zaradi neumnosti naredi napako, ki koristi neverniku; je vernikov bog pomagal neverniku? In velja tudi obratno. Neumnost je tista - vsi nimajo dodanega tujega DNK, tisti, ki ga pa imajo, pa vodijo svet. Tehnologija pa prehiteva evolucijo, zato pa svetovni voditelji zahtevajo mešanje vseh narodnosti. Če si samo pohlepen in imaš stolček nekje v političnem sistemu, to nikakor ne pomeni, da si pameten. Saj si, vendar samo za svojo rit.
Karantanija
13. 04. 2020 11.09
+4
Včeraj me je MrKritik77 okaral oz. se ni strinjal s tem, ko sem napisal, da je tudi glasba neke vrste molitev. Danes imamo na tem portalu naslov s stavkom, ki ga je pred dnevi izrekel veliki italijanski pevec Bocelli: "Glasba lahko postane molitev". Se pravi, to ni zraslo samo na mojem zeljniku, tako čutijo tudi nekateri pevci, lahko bi rekel kar večina velikih pevcev ali pa čisto navadni ljudje kot smo mi. Za druge je lahko molitev srečanje s prijateljem na kavi, ali pa morda na pivu za šankom .... Oja, tudi neverni molijo, pa ni potrebno, da je to ravno Oče naš ...
ageless
12. 04. 2020 17.43
-19
Janša je naš sodnik, naš gospodar, naš kralj, on nas bo rešil. Pravično sodi neznatne in deli pravico v prid ubogim na zemlji. Nasilnega udarja s palico svojih ust, z duhom ustnic mori brezbožneža. Pravičnost je pas njegovih ledij, zvestoba prepasuje njegove boke.
Karantanija
13. 04. 2020 11.03
+2
devlon
12. 04. 2020 17.35
+7
Jaz imam vse, kar rabim!!
VOLK 91P11
12. 04. 2020 18.49
+2
ja zdele še maš za papcat, boš povedal drugo leto,
MrKritik77 .
12. 04. 2020 14.39
+10
Veselimo se, Jezusu je vstal!
devlon
12. 04. 2020 17.36
+1
ageless
12. 04. 2020 17.43
+2
Karantanija
12. 04. 2020 14.13
+20
Ko je resnično hudo, molimo vsi, verni in neverni. Molitev je neke vrste meditacija, tudi petje je molitev. Vsak naj počne tisto, kar ga lahko pomiri in navda z upanjem. Ni greh! Veliko noč pa tako praznuje večina ljudi, tudi tisti, ki ne hodijo k maši, ki niso verni. Čisto vsak ima danes na mizi potico in šunko, če ne drugega, je to v naših genih, naša navada in običaj! Veselo veliko noč želim vsem!
MrKritik77 .
12. 04. 2020 15.05
+8
@Karantanija Ok, molitev je morda res neke vrste meditacija, ampak to še ne pomeni, da je petje molitev. Ne govori neumnosti, prosim. In ponovno, ne glede na to kako hudo je, neverni ne molimo, ker pač ne verjamemo v boga.
iga_biba
12. 04. 2020 17.15
+7
Pa jehovci , pa muslimani, pa Judi, Baptisti, pravoslavci, Evangeličani, Gibanje Hare Krišna, Budisti, Scientološka cerkev, Bela Gnostična Cerkev , Hindujci, pa še in še. Okoli šestdeset in kristjani so samo na papirju večina.
Karantanija
13. 04. 2020 10.27
+1
MrKritik77, kakor za koga. Danes imamo na tem portalu naslov s stavkom, ki ga je pred dnevi izrekel veliki italijanski pevec Bocelli: "Glasba lahko postane molitev". Se pravi, to ni zraslo samo na mojem zeljniku, tako čutijo tudi nekateri pevci, lahko bi rekel kar večina velikih pevcev ali pa čisto navadni ljudje kot smo mi. Za druge je lahko molitev srečanje s prijateljem na kavi, ali pa morda na pivu za šankom .... Oja, tudi neverni molijo, pa ni potrebno, da je to ravno Oče naš ...
Karantanija
12. 04. 2020 14.07
+26
Prav na velikonočno soboto je Bog poklical k sebi najboljšega škofa med duhovniki in najboljšega pevca med duhovniki, DUHOVNIKA LJUDSKIH SRC - gospoda Alojza Urana. Po krivici pregnan in obsojan prav od takih, ki bi morda tudi sami morali biti. "Prvi naj vrže kamen, kdor ni napravil greha ...." Vendar Bog vse vidi in vse ve in je pravičen sodnik! Naj počiva v miru!
ina5785
12. 04. 2020 14.15
+12
Karantanija - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Saj g.URAN nikoli NI naredil greha, ki so mu ga cerkveni NEdostojanstveniki očitali. Bila je čista LAŽ, da se ga rešijo, ker NI pristal na njihove packarije. Vendar MNOGI NIKOLI nismo dvomili o NJEGOVI resnici, poštenju. . . . . . . . !!!! Ta mož je zares stopal po JEZUSOVI poti, brez pohlepa, laži, izkoriščanja in pomagal je malemu in zgubljenemu človeku. Ostal je spoštovan, in vedno BO!!! Naj se vprašata stres, rode in še mnogi v vrhu RKC ko njih več NE bo, kaj bo pošten narod mislil o njih - morda, samo da smo se vas znebili!!!!
Karantanija
12. 04. 2020 14.23
+8
+++++++++++++++++++++++++ Točno to! Naredili so grozno napako, In kaznovali človeka za dejanje, katerega so morda ravno oni tudi kdaj storili ..... A narod pomni!
pop greznica
12. 04. 2020 15.44
+12
Čaki mal, Rode je rekel da ima Uran 2 hčerki zaradi česar je nastal preplah v Rimu. Potem smo pa izvedeli da ima Rode tudi sina Petra Stelzerja.
komarec
12. 04. 2020 16.07
+2
ina5785
12. 04. 2020 19.28
+2
gringolin - Vendar se URANOVI hčeri NIKOLI NIKJER nista pojavili, a ne???? Rodetov SIN pa se je, saj mu je ZARES čisto podoben! Ampak saj vemo, je Nemčija preverila DNK (vprašaj se ZAKAJ NE SLO!) in "kao" DNK NI potrdil, da je Rode oče. . . . . . . . . ha ha ha! Ni pa v začetku ko so ga ujeli rode ZANIKAL spolnosti z materjo sina, čeprav je že takrat bil v cerkvenih krogih!!!
marko1310
13. 04. 2020 09.57
-1
I zdaj gdaj je na svoji pravici, še zdaj lažete
Karantanija
13. 04. 2020 10.29
+2
Ja, Gringolin, a ne moreš verjeti, da mu je tako podoben kot so tale velikonočna jajca, ki jih imamo te dni vsi na naših mizah .... Nekaterih ljudi pač ne moreš farbati!
Karantanija
13. 04. 2020 10.30
+1
Karantanija
13. 04. 2020 10.31
+1
Trembalajek
12. 04. 2020 13.58
+26
Župnik je zjutraj vpil s turna: vstal je, vstal je. Francelj pa nazaj: kaj se tako deres, meni tudi kdaj vstane, pa ne zganjam takšnega cirkusa.
Chavez2
12. 04. 2020 13.57
+6
Blagoslovljene Velikonočne praznike vsem.
komarec
12. 04. 2020 14.06
+20
...in vesel 1. maj praznik dela in delavnih ljudi.
batom@pinkponk.com
12. 04. 2020 17.37
+0
Ćavo pa ti si ja komunist, kaj ti je slabo?
komarec
12. 04. 2020 13.54
+11
Ko bo ta virus mimo, bo cerkev rekla, da je virus odšel z božjo pomočjo. Zanima me s katero pomočjo je pa prišel?
ageless
12. 04. 2020 17.35
-2
batom@pinkponk.com
12. 04. 2020 13.50
+0
Od kod je pa ivan ta govor prepisal?
Transformerji
12. 04. 2020 13.48
-13
Ko pogledam vse minuse spodaj glede na komentarje, pa pomislim, koliko je tistih, ki nimajo interneta ali pa ga ne znajo uporabljati, potem ni čudno, da smo v taki situaciji - vsi se obračajo k bogu, ki ga ni in ni, in ni......
Transformerji
12. 04. 2020 13.32
-3
Verniki, pomislite na to, da je ta praznik zaradi našega boga. Muslimani imajo drugega boga, različni narodi imajo različne bogove. Različne običaje, vsi pa poveličujejo svojega boga. Vprašajmo se torej: kdo je kriv za vse sranje, ki se dogaja po vsem svetu? Nekje preobilje, drugje lakota, suša? Kakšne pokvarjene bogove torej imamo, da delajo take razlike med prebivalci tega planeta? So za to krivi ljudje ali neznansko pokvarjeni bogovi? Ne, krivi so ljudje, ki zaradi svojih napak potem molijo k bogu. Če ni kriv on, zakaj bi vam pa pomagal?
datwa
12. 04. 2020 14.17
+1
janezpodre
12. 04. 2020 13.23
-2
Mislim, da je pri tem prazniku in Božiču, ki sta že stara v tej obliki 2 tisoč let, praznovanje ob zimskem solsticiju in praznovanje pomladi pa še več tisoč let starejša, treba Boga postavit na stranski tir - človeštvo se je veselilo in se veseli, da je premagana dolga noč in se začne dan daljšat, se veseli, ko nastopi pomlad in novo življenje. Vse religije so si to "lepo" za ljudi prisvojile in nastlale svoje izmišljene bogove,v njihovo življensko radost. Ukradli so zelenega Jurija in namesto njega vsilili nekega križanega, ki je s tem nase prevzel vse naše grehe, pretekle in bodoče in blablabla. Malo pameti vam ne bi škodilo, farani. Vse cveti, ptički pojejo, sonce vas greje, a ni to zadosti, zakaj še rabite Boga? Pomladi vam ni dal on, ampak nagnjenost zemeljske osi.
Apostol1
12. 04. 2020 13.13
-3
Me prav zanima ,kje so sedaj ankete o podpori vladi in po moje ima ta vlada precej občutno manjšo podporo kot pa Šarčeva. Sicer nisem tip , ki bi v vsem videl teorijo zarote , toda nemogoče tudi ni , da sta se Janez in komik dogovorila za tale odstop ,seveda za primerno vsoto.
tamiflu
12. 04. 2020 13.20
+2
nekako ne gre skupaj,janša je hotel samo pograbit vso moč in odobn zlonamerno vladat,pa ga je tale virus močno udaril po glavi..
Apostol1
12. 04. 2020 13.59
+4
tamiflu ........ Morda res ,kar praviš , čeprav mislim , da je tale virus zelo pomaga Janši ki ga uporablja kot izgovor za vse mogoče od sledenja telefonom , pa do uvajanja vojske v naša življenja. Zakaj sem pa tule pomislil na teorijo zarote , da sta se Janša in komik tole morda dogovorila je predvsem dogodek ,ko je Mahnič zagrozil Bobnarjevi zagrozil , da se lahko zgodi , da bo brez službe, Morda se motim , toda v tej naši skorumpirani politiki tudi to ni nemogoče in iz tega razloga volim levico , ki se mi zdi vsaj zaenkrat najbolj načelna in poštena , ter hkrati s tem tudi najboljša opcija za Slovenijo in Slovence. Pa lep pozdrav in ostani zdrav.
tamiflu
12. 04. 2020 17.53
-1
načeloma ti dam kar prav,od teh teorij zarote me pa dejansko boli glava,ker nikoli ne bomo vedeli kaj je res in kaj ne,vse je nemogoče in nič ni nemogoče
kurimebolac
12. 04. 2020 12.57
+10
Jansa pise velikonocne poslanice.. Tega se nikoli ni bilo.. Naj samo proba mesat cerkev in drzavo pa ima kake cudne ideje.. Bom z veseljem sam zbiral podpise za referendum..
janezpodre
12. 04. 2020 13.40
-7
JJ je pogodbo s hudičem že podpisal, sedaj jo namerava še z Bogom, prvi mu je dal Ablast, od drugega pa pričakuje Večno življenje, da bo lahko osrečeval ne samo nas, ampak tudi naslednje generacije.
Transformerji
12. 04. 2020 12.54
+10
Sedaj so spremenili naslov, da verne ovce ne bodo padle v šok zaradi komentarjev, ki so bogokletni.
iga_biba
12. 04. 2020 17.17
+7
niti jajc ne barvajo več z rdečo. Janez ne dovoli.
tamiflu
12. 04. 2020 12.51
+11
kakšen trapast naslov,ateisti da molijo,kateremu bogu pa,komu pa lezete v r....
tamiflu
12. 04. 2020 12.59
+14
sem zvedel od kod je ta navedek,janša ga je plasiral kot resnico v velikonočni poslanici svojim ovcam,kot da je že postal najmanj papež ,"orbi et urbi"...najbolj udarno je napisal bog varuj slovenijo..pred janšetom,dodajam
datwa
12. 04. 2020 12.48
+7
Pomagala nam bo znanost. Ce bi Bog obstajal tudi epidemije ni bi imeli,kajne?
Fluxx
12. 04. 2020 12.45
+11
Ko bo virus premagan si bo cerkev pripisala vse zasluge. Če jih bog res varuje zakaj pa se papež skriva?