15°C

'Velika sramota je, da moramo v Sloveniji zbirati donacije za preživetje STA'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
U.Z. /STA /
KOMENTARJI
1278
Kampanjo Za obSTAnek, v kateri Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju z drugimi organizacijami zbira sredstva za STA, so na družbenih omrežjih podprli tudi nekateri politiki, pri čemer so izpostavili pomen svobode medijev. Nekateri so do nje kritični, premier Janša, na primer, jo je označil za tragikomično in absurdno.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:22

Iz 24UR ZVEČER: Dan svobode medijev

07:36

Iz 24UR ZVEČER: Aljoša Bagola in Marko Balažic o svobodi medijev

Društvo novinarjev Slovenije je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev s prijatelji STA tudi uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, katere cilj je zbirati donacije za STA.

PREBERI ŠE
Za obSTAnek: Na tej točki vsi stojimo ali pademo, gre za biti ali ne biti

"Tragikomično. Pravzaprav absurdno. Slovenija je postala država (edina na svetu), v kateri levičarji zbirajo prispevke za bogatega direktorja Veselinovića z letno plačo več kot 100.000 evrov. Za odgovornega krivca, da STA krši zakon. Da odpušča bolne novinarje," je ob tem zapisal premier Janez Janša.

Predsednik NSi Matej Tonin se ni odzval neposredno na kampanjo, je pa zapisal, da je vloga medijev pri delovanju demokratičnih držav ključna. V Sloveniji sta po njegovih besedah zagotovljeni svoboda delovanja medijev in kritika dela vlade. "Po 30 letih samostojne države pa velik izziv še vedno ostaja vrednotna uravnoteženost medijskega prostora. Naša vizija mora biti ustvarjanje pluralnega medijskega prostora, ki bo odslikaval različne vrednote in nazorska prepričanja državljanov. To je temelj za gradnjo strpne in vključujoče družbe," je prepričan.

Predsednik SMCZdravko Počivalšek,ki je o dogajanju glede STA spregovoril v nedeljski oddaji na Televiziji Slovenija, je po njej zapisal, da moraš tistemu, ki mu izstaviš račun, tudi odgovorno poročati. "Situacija s STA me žalosti, saj je to eden izmed bolj korektnih in uravnoteženih medijev pri nas. Ne morejo pa za neodgovorno ravnanje direktorja škodo plačati novinarji, ki korektno opravljajo svoje delo," meni.

V opozicijskih strankah so ob izraženi podpori STA večinoma opozorili na po njihovem prepričanju nezakonito ustavitev financiranja STA.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je zapisal, da je s svobodo medijev tako kot z vsemi pridobitvami demokracije:"Šele ko je ogrožena, se zavemo, kaj izgubljamo." "S salonskim aktivizmom je ne bomo obranili. Vse institucije, ne samo politika, morajo imeti pogum. Medijska svoboda je steber demokracije," je prepričan.

V sporočilu za javnost LMŠ pa so izpostavili Šarčeve navedbe o prevečkrat velikem vplivu lastniške strukture, zato je po njegovem mnenju "še toliko bolj pomembno, da so novinarji finančno neodvisni", saj so potem lahko tudi samostojni. Po Šarčevih besedah je "ključno, da tisti, ki je na oblasti, to razume". "Pri nas imata s svobodo medijev težave predvsem stranka SDS in predsednik vlade, ki orbanizirata medijsko sceno," je dodal. Nezakonito ustavitev financiranja STA vidi kot "obleganje, izčrpavanje in izstradanje te ustanove",zato se mu zdi simbolično zelo pomemben odziv Društva novinarjev Slovenije, ki zbira donacije.

"Medijska svoboda je steber demokracije," je prepričan Šarec.
"Medijska svoboda je steber demokracije," je prepričan Šarec.FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednica SD Tanja Fajonje zapisala, da vlada nezakonito izčrpava javni servis. "Svoje finančne obveznosti bi morala nemudoma izpolniti," je prepričana Fajonova, ki meni, da bi bil današnji svetovni dan svobode medijev idealna priložnost za to, "namesto da se zbira dobrodelne vsote za preživetje STA".

Tako kot nekateri drugi je tudi koordinator Levice Luka Mesec objavil posnetek telefonskega zaslona s sporočilom o potrditvi prejema donacije za STA. Ob tem je pripisal:"Prispeval. Dajte tudi vi." "Kje smo: ljudstvo se samoorganizira in zbira donacije za pomoč STA, medtem ko izvoljeni predstavnik taistega ljudstva objavlja predvidoma 'humoren' zajem zaslona, ki prikazuje neplačevanje," pa so v nedeljo zapisali v stranki Levica.

Konec tedna je namreč na družbenih omrežjih odmeval zapis notranjega ministra Aleša Hojsa, v katerem je objavil posnetek telefonskega zaslona z odgovorom na njegovo sporočilo z navedbo STA 0, v katerem so ga obvestili, da ta ključna beseda ne obstaja. "Sporočajo mi, da ne morem donirati in pomagati STA," je ob tem pripisal.

Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek je ob svetovnem dnevu svobode medijev velika sramota, da moramo v Sloveniji zbirati donacije za preživetje STA. Na strankinem profilu pa so ob tem zapisali, da so pritiski na javne medije, ustrahovanja, napadi na novinarje, kritičnih do vlade, in ukinitev financiranja STA občutno skrčili slovensko medijsko svobodo. "Največja sramota pa je, da se za obstanek STA, ki je nastala sočasno z našo državo, borijo stanovske organizacije in civilna družba," so navedli in dodali, da jih STA z opravljanjem javne službe dnevno oskrbuje z verodostojnimi informacijami.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je že prejšnji teden ob sporočilu Evropske komisije, ki daje zeleno luč izplačilu državnega nadomestila za opravljanje javne službe STA na podlagi sedmega protikoronskega zakona, zapisala, da mora biti najbrž za vlado "precej boleče spoznanje, da Evropska komisija ne bo nasedla vladnim manevrom finančnega izčrpavanja STA". "Še več, Evropska komisija poudarja, da javno financiranje tiskovnih agencij prispeva k zagotavljanju neodvisnih novic. Kot pravi naš rek: zavajanja in laži imajo kratke noge," je dodala.

Kampanjo Za obSTAnek, v kateri Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju z drugimi organizacijami zbira sredstva za STA, so na družbenih omrežjih podprli tudi nekateri politiki, pri čemer so izpostavili tudi pomen svobode medijev.
Kampanjo Za obSTAnek, v kateri Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju z drugimi organizacijami zbira sredstva za STA, so na družbenih omrežjih podprli tudi nekateri politiki, pri čemer so izpostavili tudi pomen svobode medijev.FOTO: Miro Majcen

Predstavniki tujih novinarskih organizacij odločno proti pritiskom na medije

Organizacija Novinarji brez meja je v nedavno objavljenem poročilu opozorila na "nevarno pot za svobodo medijev" v Sloveniji, ki je glede indeksa medijske svobode nazadovala za štiri mesta in pristala na 36. mestu. S tako uvrstitvijo ne more biti zadovoljen nihče v Sloveniji, je vodja deska EU/Balkan v organizaciji Novinarji brez mejaPavol Szalai dejal na današnji spletni razpravi o svobodi evropskih medijev, ki jo je pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v okviru Studia Evropa. Pritiski na medije so zelo resni, napadi so politično motivirani, tarča pa je bil tudi direktor STA, je poudaril. EU po njegovih besedah dopušča, da je madžarski premier Viktor Orban"protimodel medijske svobode" v EU. Prepričan je, da je skrajni čas, da EU brani medijsko svobodo. V organizaciji zato pozdravljajo napoved Evropske komisije, da bo pripravila novo zakonodajo s tega področja.

Spletna razparava o svobodi evropskih medijev je sovpadla z današnjim svetovnim dnevom svobode medijev, 3. majem, ki v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino. Vabi k razmisleku o kakovostnem obveščanju javnosti, je pa tudi opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. 

Evropski poslanecMilan Zver (EPP/SDS) je v povezavi z napovedano zakonodajo izrazil željo, da bi se v Sloveniji zagotovila objektivna informiranost. V Sloveniji bi moralo biti po njegovi oceni več medijske svobode in medijskega pluralizma. Zver se je izrekel tudi proti pretirani regulaciji družbenih medijev, ki jih sam deloma vidi kot rešitev "glede na pomanjkljivosti klasičnih medijev".

Kadar govorimo o medijski svobodi, se pogosto govori o državnih pomočeh, ko lahko posreduje tudi Evropska komisija, je dejala direktorica Evropske federacije novinarjev Renate Schroeder. Tak primer je bil po njenem pojasnilu nedavno povezan tudi s STA. Evropska komisija je minuli teden namreč sporočila, da Slovenija lahko neposredno izvede ukrep financiranja STA, ki ga je januarja notificirala Evropski komisiji kot državno pomoč.

Ampak slovenska vlada se na to ne odziva in agencijo še naprej finančno izčrpava, je dodala Fajonova (S&D/SD). Nad Slovenijo po njenem mnenju zaradi poseganja v svobodo medijev visi temen oblak.

Evropsko poslanko Ireno Jovevo (Renew/LMŠ), ki je svojo poklicno pot začela prav na STA kot novinarka, žalostijo razmere, v kateri se je znašla agencija. "Kar se dogaja, je zelo nevarno za celotno družbo," je izpostavila. Svoboda medijev je po njenih ugotovitvah vedno bolj ogrožena.

Zver pa je imel glede STA drugačno stališče. V tujino se po njegovi oceni poroča subjektivno.

Koronavirus pasica nova