Slovenija

Precepljenost med slovenskimi občinami je zelo različna, vodi Osilnica

Ljubljana, 03. 09. 2021 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
8

Razlike med slovenskimi občinami glede precepljenosti občanov so velike. Na vrhu lestvice je Osilnica, kjer se je cepilo že dobrih 66 odstotkov občanov. Zadnji primer okužbe so tam potrdili pred štirimi meseci.

Največ precepljenih je v občini Osilnica.
Največ precepljenih je v občini Osilnica. FOTO: Aljoša Kravanja

"Starostniki se zavedajo, da lahko covid prinese resne zaplete, zato so se že v prvi fazi množično odločili za cepljenje," pravi Alenka Kovač, županja Osilnice, občine z najstarejšim prebivalstvom v Sloveniji, kjer že vse od drugega maja niso potrdili niti enega novega primera okužbe s koronavirusom. Gre sicer tudi za najbolje precepljeno občino v državi. "Na to je močno vplivalo tudi zaupanje do zdravnice oziroma sodelovanje občine in zdravstvenega doma. Mislim, da je bilo veliko tudi to, da so imeli možnost dostopa do zdravnice, se pravi, vsakdo, ki se je odločil od starejših in ki ni imel prevoza, smo ga pripeljali na zdravstveno postajo," še dodaja. Kdaj se lahko pridejo cepit, so obveščali tudi z letaki po hišah.

Na vrhu lestvice najbolje precepljenih občin z vsaj enim odmerkom so se znašle tudi naslednje občine: Idrija, z več kot 57 odstotki, sledijo Log-Dragomer, Ravne na Koroškem in Kostel. V vseh imajo že vsaj 56 odstotkov cepljenih občanov. Na samem dnu pa so Juršinci z zgolj 32 odstotki cepljenih.  

Alojz Kaučič, župan občine Juršinci, pojasnjuje: "Eden od razlogov je zagotovo to, da smo imeli v prvem valu zelo malo okuženih, skoraj nič."  Sam se je sicer cepil med prvimi, k temu poziva tudi vse občane. Najslabše precepljene so še občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Cerkvenjak, Trnovska vas in Sv. Trojica v Slovenskih goricah. 

Da je žal v nekaterih regijah vpliv družbenih omrežjih enostavno prevelik, meni državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Franc Vindišar: "Moj poziv vsem Slovenkam in Slovencem, kar se tiče cepljenja – socialna omrežja izklopite in potem bo zanesljivo rezultat in končno stanje precej drugačno, kot je sedaj." Polno cepljenih je sicer dobrih 43 odstotkov. Do zastavljenega cilja, 70-odstotne precepljenosti, je tako še dolga pot.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

real....
04. 09. 2021 10.12
+1
Osilnica pa nima prav velik prebivalcev..logicno..ane?!
sinhron
04. 09. 2021 08.31
+4
To pa je res podatek ! Občina Osilnica , ki nikdar in pod nobenim pogojem ne bi smela biti občina s 120 prebivalci je pa ena izmed političnih tvorb SDS in NSI ,, vsaka ulica v mestu ima več prebivalcev , je postala primer dobre prakse te vladne cepilske kampanje ? To pa je norčevanje iz ljudi v tej cepilski propagandi !
Antikrist Anarhist
04. 09. 2021 08.16
+1
Še nobenega od visoke živine nisem slišal, da bi rekel, PROSIM, cepite se, vsi bi samo ukazovali.
kakafonijaprava
03. 09. 2021 21.31
+2
ha,ha, občina s 120 prebivalci! pa vi se res zahebavate!
komarec
03. 09. 2021 21.14
+6
Poglejte samo kako nas nagovarjajo k cepljenju. To na da jasen signal, da s temi cepivi nekaj ni v redu. Med anti vakserji soljudje, ki pripadajo levemu in desnemu političnemu polu in to me skrbi.
Martin Horvat
03. 09. 2021 21.02
+3
“Si predstavljate smrtonosni virus, ki ga v 20 sekundah umijemo z milom in vodo? Virus, ki je tako pameten, da raje pobija starejše kot otroke? Si predstavljate virus, ki leti samo 2 metra in ne 3 metre? Si predstavljate virus, ki je nevaren za vse nas, ni pa nevaren za politike? Smrtonosni virus, ki te takoj ubije v parku, na sprehodu, ne pa na bencinski črpalki, v Hoferju, v Mercatorju; ki okuži moža, ne pa njegove žene, ki okuži samo zdravnika in nobenega v bolnici?” Pravzaprav se takole črno na belem res zdi, da je korona en velik nateg. Kaj je virus iz medicinskega vidika? Česa nas bi pravzaprav moralo biti strah: virusa, ukrepov ali gospodarske krize? Je virus v bistvu lahko dober izgovor za neke druge − politične − agende? Kaj pa obvezno koronacepljenje? Je res tako nedolžno, kakor ga predstavljajo?
Rene Jelinčič
03. 09. 2021 20.34
+6
ha,ha,ha z Osilnico se hvalijo,ha,ha,ha,kjer je medvedov već kot prebivalcev,ha,ha,ha so pa obupani ni kaj!
npc2335
03. 09. 2021 20.33
+3
"Starostniki se zavedajo, da lahko covid prinese resne zaplete, zato so se že v prvi fazi množično odločili za cepljenje"Pred par dnevi ste rekli da je 300k nad 50 let neceplenih.