Korona

Veliko gostincev ponudbo seli na splet, a vse to je 'manj kot kaplja v morje'

Ljubljana, 26. 11. 2020 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
2

Od spletnih trgovin in prodaje darilnih bonov do spletnih kuharskih tečajev in celo paketa sestavin za pripravo - denimo - domačega tatarskega biftka. Tako so se v teh tudi za visoko kulinariko težkih časih znašli slovenski kuharski mojstri. Zdaj ni časa za negativizem, pravijo, čas je za iskanje novih poslovnih priložnosti in pomoč prehranski verigi.

Pritličje Plečnikove zgradbe na Miklošičevi cesti v Ljubljani, okroglih 20 let že mineva od dneva, ko je svojo večkrat nagrajeno restavracijo tukaj odprl chef Janez Bratovž: "Leto 2020 bi bilo za slovensko gastronomijo zagotovo višek," pove. Ta je vendarle doživela razcvet, ki si ga je tako dolgo želela, marca so pri nas zasvetile celo Michelinove zvezdice. A leto presežkov se je v hipu spremenilo v leto iskanja rešitev za golo preživetje. "Z mojimi izkušnjami in znanjem sem naredil spletno trgovino, naredil sem izdelke, ki ji skoraj vsak teden dopolnjujem," nadaljuje Bratovž.

Čeprav je takšna trgovina v primerjavi s polno restavracijo zadovoljnih gostov huje od padca po visokem stopnišču, Bratovž pri svojih kreacijah tudi v teh časih ne sklepa kompromisov. "Tudi če delam ajvar ali pa ocvirke, hočem, da so najboljši. In moji zagotovo so," še zagotavlja.

Podobna zgodba prihaja tudi iz Starega sela pri Kobaridu. Namesto v najboljši slovenski restavraciji se radovedneži lahko ustavijo kar v spletni špajzi Hiše Franko in z nakupom pomagajo tudi okoliškim kmetom. "Na ta način ostajamo in ohranjamo svojo kreativo, predvsem pa pomagamo verigi, da preživi. Za Hišo Franko pa to na žalost ne pomeni praktično nič," priznava Ana Roš

Da je spletna trgovina, pa naj bo še tako dobro založena, ta trenutek manj kot kaplja v morje prikimavajo tudi v gostinstvu Jezeršek, a svojo ponudbo kljub temu še vedno širijo. "Še vedno smo podjetniki, še vedno želimo ohranjati stike z našimi kupci, želimo si delati in zato te stvari delamo," pove Martin Jezeršek.

Od paketa s sestavinami za tatarski biftek do spletnega tečaja peke potice. Tudi to so ideje, zaradi katerih bo sicer dolga zima morda vsaj nekoliko manj mrzla.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izgubljen krt
27. 11. 2020 17.40
Da zdaj ni čas za "negativizem", je pa malce nerodna izjava, a ne ?;-)))))))))))))
gogi_
27. 11. 2020 08.09
+1
Res so bogi ,predlagam sms kreacija 5 na 7350 ,da jim pomagamo in se jim zahvalimo za vse kar so dali narodu.