Slovenija

Stiske zaradi pouka na daljavo: 'Posledice za celotno družbo bodo zelo velike'

Ljubljana, 17. 03. 2021 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
100

Šolanje na daljavo je na osnovnošolcih, dijakih in študentih pustilo velike posledice, tako socialne kot tudi psihofizične. Ker je, kot so pri stranki LMŠ zapisali, pomembno, da se s temi posledicami kot družba soočimo čim učinkoviteje, so organizirali okroglo mizo, v sklopu katere so različni akterji iz šolstva naslovili omenjene težave. Govorniki so se strinjali, da se je znanje mladih občutno poslabšalo, naloga politike pa bo v prihodnosti zaznati vse te težave in v sodelovanju s stroko čimprej zaznati izzive.

 V LMŠ so z okroglo mizo želeli "obelodaniti težave in pasti" šolanja na daljavo, pa tudi podati možne rešitve za ravnanje po epidemiji. 

V času šolanja na daljavo "sem ugotovila predvsem to, da imamo trikrat več dela, kot je tega v šoli". "V šoli je lažje spremljati pouk kot prek Zooma," je svoje tegobe glede šolanja od doma opisala gimnazijka Vita. "V tem času sem pogrešala druženje s prijatelji in športne aktivnosti." Od sedmih zjutraj do treh popoldne je sedela za računalnikom. Čas po koncu pouka pa je namenila učenju. "Po celotnem dnevu videokonferenc sem imela glavobole. Želela sem si, da bi se to čimprej končalo."

Dijaki so pripovedovali, da jim je šolanje od doma povzročalo nemalo preglavic tako na fizičnem kot tudi psihološkem zdravju.
Dijaki so pripovedovali, da jim je šolanje od doma povzročalo nemalo preglavic tako na fizičnem kot tudi psihološkem zdravju. FOTO: Shutterstock

Opozorila je še, da znanje ni enako, tudi pritiski po vrnitvi v šolske klopi so večji. Odpisati morajo tudi po tri teste na teden, vmes so še ustna preverjanja znanja. "Skrbi me, kako bom vse to izpeljala." Nekateri profesorji zahtevajo celostno znanje in ne razumejo situacije, v kateri smo se znašli, je še opozorila.

Da je takšno ravnanje učiteljev "skrajno nestrokovno", je pritrdil doc. dr. Kristijan Musek Lešnik, predstojnik Centra za pozitivno psihologijo na Univerzi na Primorskem. Učitelji bi morali upoštevati omejitve in ne dodatno obremenjevati učencev, je opozoril, saj imajo ti že večinoma resne psihološke težave. "Že več časa smo opozarjali, da se bodo na ravni znanja med otroki težave še poglobile. Stiske in težave imajo danes tisti otroci, ki so jih že prej imeli, ampak so sedaj še večje, ker v tem času niso imeli dodatne pomoči." 

Stiske otrok najbolj opazijo učitelji, ravnatelji in tudi šolski svetovalni delavci. Musek je dejal, da do njegovih kolegov, kliničnih psihologov, pride smo vrh ledene gore, "tisti z največjimi težavami". Poudaril je, da je treba okrepiti strokovne službe v srednjih in osnovnih šolah, pa tudi na univerzah.

Stiske otrok so se v drugem valu epidemije le še poglobile

Profesorica geografije in zgodovine na OŠ Neznanih talcev Dravograd Marjeta Podgoršek Rek je pojasnila, da so se v drugem valu epidemije psihične težave in stiske učencev še bolj poglobile. Učenci se prek Zooma celo niso želeli pokazati, niso več želeli odgovarjati na maile, je dodala. S temi učenci pa so imeli, ravno iz razlogov stisk, tudi individualne pogovore. 

"Pri nas na šolah imamo učence, ki se srečujejo z anksioznostjo, depresijo. Ti učenci so v tem prvem tednu celo ostali doma. Ena učenka je doživela napad tesnobe v šoli," je različne težave šolarjev opisala Rekova. 

Depresija in anksioznost sta najpogostejši stiski mladostnikov.
Depresija in anksioznost sta najpogostejši stiski mladostnikov. FOTO: Dreamstime

"Najranljivejši so tisti s slabo socialno mrežo, tisti, ki živijo v družinah z nizkim socialnim statusom in zaostrenimi odnosi med člani družine, ter tisti, ki zapiranje težje prenašajo bodisi zaradi svojih osebnostnih lastnosti bodisi zaradi pomanjkanja podpore v svojem okolju. Zaradi občutka osamljenosti, strahu pred okužbo in socialne izolacije se je tesnobnost med dijaki znatno povečala," je dejal Matej Svetina, varuh dijakovih pravic.

Da epidemija ni prizadela samo mlajših, ampak tudi starejše šolarje, je povedal dr. Jure Gašparič, nekdanji državni sekretar na MIZŠ, zgodovinar in nekdanji direktor Inštituta za novejšo zgodovino. "Univerze so skupaj z znanstvenimi inštituti ustvarjalke znanja. Ustrezen fokus je treba usmeriti tudi na univerzitetno izobraževanje." Poudaril je pomembnost laboratorijskih, kliničnih in terenskih vaj na fakultetah. Brez potrebnega praktičnega znanja so študentje osiromašeni.

Posledice za celotno družbo bodo zelo velike

David Kukovica, diplomant športne vzgoje, trener in profesionalni športnik, je pojasnil, da so tudi treningi in različne športne dejavnosti morali potekati na daljavo. Sprva se je zdelo, da je takšna narava dela učinkovita, toda čez čas so ugotovili, da imajo otroci težave z motivacijo, pa tudi povratnih informacij so imeli malo. "Odziv otrok je bil slab. Navajeni so bili neposrednega dela v telovadnici in jih razumem, da jim je delo na daljavo prej v breme kot v užitek." Poudaril je, da je učenje na daljavo šport postavilo na stranski tir. Učenci so imeli premalo časa za gibalno dejavnost, zato pa je, kot ugotavljajo, učni uspeh tudi slabši.

Govorniki so se strinjali, da je za dosego boljših rezultatov učenje treba kombinirati s športom.

Svetina je opozoril, da je razvojna naloga mladih ta, da iščejo svoje mesto v širšem prostoru. To zajema osamosvajanje, aktivno sodelovanje v družbi, odzivanje v različnih novih situacijah, pridobivanje novih izkušenj in posledično vsesplošno učenje. "Tako pa smo mladi do poti samostojnosti grobo ovirani v nujnih razvojnih nalogah in zatrti v svet virtualnosti in osame."

Spomnil je na angažiranje mariborskih dijakov, ki so zahtevali pouk v šolah. "Sankcionirani so bili tisti, ki so izkazovali nestrinjanje z aktualnimi ukrepi vlade o šolanju na daljavo. Mladi s svojim družbenopolitičnim angažiranjem pripomorejo k demokratičnemu procesu in prihodnosti. Omejevanje, zatiranje mladih pri izražanju lastnega mnenja glede kakovosti izobraževanja je nedopustno."

Prvak LMŠ, Marjan Šarec, je na kaznovanje mariborskih dijakov odgovoril, da takšne sankcije niso primerne. "Ker otroci niso izvajali lumparij, ampak so želeli iti nazaj v šolo. Prišli smo do te točke, ko otroci sami dojamejo, da nič ne more nadomestiti šole v živo, da je šola v razredu še vedno osnova in bo tako tudi ostalo. Če so protestirali za svojo pravico, je slaba popotnica za to, da se jih kaznuje."

Dodal je še, da je naloga politike ta, da državo pripravi na čas po covidu-19. To pomeni, da je treba čimprej precepiti prebivalstvo, da bomo lahko čimprej normalno živeli, je še dodal Šarec.

Gašperič je izpostavil, da imamo sicer stabilen izobraževalni sistem, "toda sedaj smo videli, da mora ta biti hkrati prilagodljiv in prožen". Sistem mora biti pripravljen na postepidemiološko obdobje, "kjer se bodo videle posledice". "25 odstotkov poklicev je med epidemijo izginilo s trga delovne sile. A lahko zares za vse te poklice rečemo, da se bodo vrnili in v enaki obliki?" Na vprašanje si je odgovoril, da je izobraževalni sistem pred velikimi strukturnimi odzivi. Musek je zaključil, da je treba pri otrocih najti potenciale. "Vloga izobraževanja je najti vrhunske potenciale in jih krepiti."

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 03. 2021 15.15
-2
Zakaj toliko problemov,potem pa debate, z učenjem preko spleta v Slovwniji? Verjetno se mladina že pred tem ni pripravila na takšen študij, verjetno je Slovenij še daleč od tega da bi osnovnošolci imeli svoj laptop.
druks
18. 03. 2021 14.21
+1
"V šoli je lažje spremljati pouk kot prek Zooma,"... kak lažete noben učenec ko je normaln noče it v šole. V šole hočejo samo tisti ko se radi učijo cele dneve pa nimajo prijatlov ker so gustekiii pa hočejo it v šole
undisputed
18. 03. 2021 09.02
+2
Poznam kar nekaj NORMALNIH družin, nekateri omenjate, da se v takšnih družinah otroci raje učijo od doma, pa koga vi lažete??? Naj nadaljujem, veliko NORMALNIH družin ter otrok si ŽELI VRNITVE V ŠOLE!!! Zakaj? Druženje, spoznavanje, učenje socialnih veščin, prve simpatije, učijo se vsega, spoznavajo svet okoli sebe, ne samo šole. Tudi pot v šolo je poučna, zbiranje sošolcev pred poukom, po pouku, ma ni da ni.... Vi pa kar podpirajte delo od doma, otroci vam bodo pa postali apatični, asocialni osebki, vase zaprti, neokretni itd.
Tomaž 63
17. 03. 2021 20.46
+0
Vsi samo neki, nihče pa nič ne naredi. Ljudje božji, izgubili bomo generacijo. A res to želite.
setisfekšn
18. 03. 2021 08.28
+0
Kaj me briga!kaj se ti sekiraš za to pa skrbiš
ForeverDamned
17. 03. 2021 18.12
-3
cist isto sem jaz reko ze pol leta nazaj😅
Killing floor
17. 03. 2021 18.35
+2
Bi te nagradil sam vse kar se zgodi se ponovi.
Killing floor
17. 03. 2021 17.37
+8
Enim ucencem je privilegi da lahko od doma delajo une ostale pa dejte v mehurcke.
devlon
17. 03. 2021 17.26
-1
Lažete. Maska ni še nikogar poškodovala. Doma je pa tud fajn bit, ce je ta moznost. Unicujejo delodajalci, ki vztrajajo pri delu iz sluzbe tam, kjer ne bi blo treba
GRoman
17. 03. 2021 17.09
+5
Spet so ukrepi tisti, ki uničujejo življenja in ne virus..
Lojze512
17. 03. 2021 16.59
-4
Kakšne posledice bodo šele zaradi obveznih mask?
letmeseeit
17. 03. 2021 18.00
+3
Felix x
17. 03. 2021 16.48
+7
pa od kje tak clanek dajte novinarji iti v solo pa direkt vprasat ucence vsi so za solanje od doma .
ForeverDamned
17. 03. 2021 18.14
-1
TistoPravo
17. 03. 2021 16.45
-6
Vprašejte rajš, kolk so ravnatelji in občine na kurjavi prihranili ko so ble šole v enem letu 5 mesecev zaprte. In kolk so s te strne "uničli"...zdej se pa ne upajo zaukurit tko kot treba, da nebi odložena kislina iz stena kontra v prostor usekala. Pa kolk so hišnikom naročili, da medtem sifone in wc školjke kontrolirajo, da so polni vode...da kanalizacija ni kontra sekala...starši če bi bli pametni, v take šole svojih otrok ne pustil...
felix59 drugič
17. 03. 2021 17.17
+6
Bodi raje tiho , in ne blebetaj neumnosti , šola , kot stavba je v vsem delovala enako , samo na standby sistemu , kuhinja je obratovala normalno , saj so kosila hodili iskat v šolo , po sistemu odnesi in pojej doma. Nekaj kosil je bilo potrebno tudi dostaviti domov.
TistoPravo
17. 03. 2021 17.36
+6
Ni videt glede na situacijo po informacijah, ki jih imam...je zelo čudno po šolah...ne vseh verjetno, ampak ni blo čist tko povsod kot pišeš...
yoda99
17. 03. 2021 16.41
-2
Boljse pouk od doma, kot maska v soli.
sloeuro
17. 03. 2021 16.40
+9
Ne se hecat! Toliko kot so se sedaj otroci naučili uporabe računalnika in programov, jih celotna osnovna in srednja šola skupaj nikoli niso naučile. Dajmo pogledati tudi pozitivne stvari, ne samo negativne poleg tega je še vsak otrok, ki ga jaz poznam raje doma kot v šoli, kar je normalno če imajo otroci normalne starše in normalen dom.
RamzesII
17. 03. 2021 16.33
+5
Epidemija bo kriva, ne pa zahtevni učitelji, tudi sedaj ko so učenci nazaj v šoli, vedno beremo kako imajo vsak dan testiranje in spraševanje, učitelji očitno pač morajo zahtevano spraviti noter v 'predale'.
mokoiko
17. 03. 2021 16.31
+3
Bogi,bogi in se enkrat bogi,hitro jih v vatico zavit.
BETONSKI
17. 03. 2021 16.29
+12
MOJ KOLEGA JE NAREDIL FAKS NA DALJAVO ,PA OPRAVLJA ISTO DELO KOT JAZ,KI SEM GA NAREDIL REDNO.
BETONSKI
17. 03. 2021 16.26
+4
SEDAJ SO PA DOMA,KER SE JIM NE LJUBI V ŠOLO.
nikhrast
17. 03. 2021 16.25
+4
Pa ne vidite da se ves sistem spreminja, učenci se morejo prilagoditi tudi uporabljanju interneta, pa dela na daljavo. Zgleda da z igracami na iPhonu ni problem, učenje na spletu pa je. Pa poglej nas starejše, koliko nas dela od doma preko spleta, privadili smo se. V gimnaziji, to je high school, pa ima v Severni Ameriki vsak učenec svoj urnik, nobenega letnika, diplomo dobiš ko opraviš določeno število kurzov. Diplomo pa lahko dobi praktično vsak, na voljo polno kurzov, pri zahtevnih kurzih lahko greš na univerzo, pri manj zahtevnih pa na delo, brez diplome bi pa težko dobil kakšno resno službo, še sindikat te ne bo sprejel.
BETONSKI
17. 03. 2021 16.25
+2
SPET NEBULOZE.
fortunas
17. 03. 2021 16.17
+9
Taki bolj butasti bodo vedno imeli težave z vsako obliko šolanja, ljudje pač nismo vsi enaki, eni so inteligentnejši in sposobnejši, drugi pač ne.