Slovenija

Stroka: Da bi preprečili širjenje virusa, moramo popolnoma prekiniti socialne stike

Ljubljana, 13. 03. 2020 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Neža Pušnik/STA
Komentarji
2469

V Sloveniji smo uradno potrdili že 141 primerov okužbe z novim koronavirusom, testiranih je bilo 4346 oseb, je vlada potrdila na novinarski konferenci. Največji porast okuženih so zabeležili v ljubljanski regiji. Epidemiologi opozarjajo, da moramo ravnati pošteno in družbeno odgovorno, da tako zaščitimo najšibkejše člene družbe. To vključuje tudi to, da ne kličete številke za klic v sili 112, če ne potrebujete nujne medicinske pomoči. Številka za informacije o koronavirusu je 080 1404.

Več videovsebin
  • Ukrepi civilne zaščite
    01:18
    Ukrepi civilne zaščite
  • V Sloveniji potrdili 141 primerov koronavirusa
    05:41
    V Sloveniji potrdili 141 primerov koronavirusa
  • Vsi ukrepi so namenjeni zajezitvi napredovanja virusa
    04:43
    Vsi ukrepi so namenjeni zajezitvi napredovanja virusa
  • Delo policije pri izvajanju ukrepov
    05:22
    Delo policije pri izvajanju ukrepov
  • Na stotine klicev v klicni center
    08:24
    Na stotine klicev v klicni center
  • Iz 24UR: 141 potrjenih primerov okužbe
    04:04
    Iz 24UR: 141 potrjenih primerov okužbe
  • Iz 24UR: Ugašanje javnega življenja
    02:30
    Iz 24UR: Ugašanje javnega življenja
  • Iz 24UR: Trije življenjsko ogroženi
    03:04
    Iz 24UR: Trije življenjsko ogroženi
  • Iz 24UR: Navodila za samoizolacijo
    01:08
    Iz 24UR: Navodila za samoizolacijo
  • Iz 24UR: Odpovedi letov
    02:51
    Iz 24UR: Odpovedi letov
  • Iz 24UR: Meja ohromila življenje
    02:14
    Iz 24UR: Meja ohromila življenje
  • Iz SVETA: Dan po razglasitvi epidemije
    02:46
    Iz SVETA: Dan po razglasitvi epidemije
  • Iz SVETA: Bodimo odgovorni in strpni
    06:41
    Iz SVETA: Bodimo odgovorni in strpni
  • Iz 24UR ZVEČER: Psiholog Zalar o množičnem nakupovanju
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: Psiholog Zalar o množičnem nakupovanju
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Otroci in mladostniki naj ostanejo doma'
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: 'Otroci in mladostniki naj ostanejo doma'
  • Iz 24UR ZVEČER: Katere javne ustanove je koronavirus že zaprl?
    02:09
    Iz 24UR ZVEČER: Katere javne ustanove je koronavirus že zaprl?
Po odkritju okužbe pri učiteljici v OŠ Šmarje pri Jelšah, število okužb narašča. Po neuradnih informacijah TV Slovenija je okuženih že pet učiteljic in šest učencev.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je na novinarski konferenci potrdila, da smo  do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, pri tem je bilo testiranih 4346 oseb. Največji porast novih obolelih je na območju Ljubljane. Še vedno je največji delež okužb povezan s primerom iz Metlike in primerom iz Ljubljane. Pojavili pa so se tudi že primeri, ko pristojni ne morejo locirati izvora. Testiral se je tudi francoski državljan, pri kateremu so potrdili okužbo z novim koronavirusom. 

Število okuženih po regijah: - Ljubljana z okolico: 58- Jugozahodna SLO: 30- Savinjska: 16- Neznano: 15- Podravska: 9- Pomurska: 4- Obalno-kraška: 3- Goriška: 2- Primorsko-notranjska: 2- Gorenjska: 1- Posavska: 1

V situacijah, kot je sedanja, je prisotna negotovost, ki lahko sproži tesnobo tako pri odraslih kot pri otrocih, je dejala Pirnatova. V Sloveniji imamo na voljo vire pomoči za pomoč v duševni stiski. Informacije o tem najdete tudi na spletni strani NIJZ.

Za starše je priporočljivo, da se pogovorov z otroki o virusu, o načinu prenosa, komu je virus res nevaren idr. ne izogibajo. Ob tem morajo starši in vsi odrasli poskrbeti tudi zase. V taki situaciji smo prvič, ampak to bo minilo, je dejala Pirnatova. Na starših je sedaj, da mladostnike zdaj, ko je pouk odpovedan, opozorijo, da druženje v trenutni situaciji ni primerno, saj lahko s tem ogrožajo sebe in druge. 

Šolske klopi bodo samevale od ponedeljka naprej.
Šolske klopi bodo samevale od ponedeljka naprej. FOTO: Shutterstock

Vlada je prestavila tudi številne nove ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, zobozdravstvene storitve tako bodo s ponedeljkom nudili zgolj na sedmih točkah v državi - gre za vse večje zdravstvene domove v državi. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je ob tem dejala, da "državo zaustavljamo za dva tedna", a dodala, da panika ni potrebna.

S 16.3. odpovedujejo vse specialistične preglede, operacije, rehabilitacije in zdravljenja, ki niso nujna ali pod stopnjo zelo hitro z izjemo onkoloških bolnikov in nosečnic. Danes bodo pripravljena navodila za obravnavo na onkologiji in otrok z redkimi boleznimi. Pomembno je vedeti, zakaj ugašamo na nek način javno življenje, je dejala Repar Bornšek. Na domovih že imamo primere, za katere lahko zelo verjetno trdimo, da so okuženi, ker so bili v tesnem stiku, in testiranje zanje ni smiselno.

Vsi, ki bodo imeli blažje simptome bolezni, bodo ostali doma v samoizolaciji, tisti, ki bodo imeli težjo obliko bolezzni, pa se bodo zdravili v bolnišnici, je še dodala. 

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da imamo v državi trenutno 168 respiratorjev, kupili jih še bomo 50. Za pomoč pa bomo zaprosili tudi Kitajsko. O dodatnih ukrepih bodo razpravljali jutri, ko nastopi nova vlada, Šestan pa pričakuje, da se bodo ukrepi še zaostrili. Napovedal je tudi odredbe za zaprtje gostinskih objektov, prenehanje frizerskih storitev oziroma vseh nenujnih storitev. 

Pediatri: Otroci in mladostniki naj bodo za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja

Pediatri poudarjajo, da morajo biti otroci in mladostniki v trenutni situaciji zaradi preprečevanja širjenja virusa za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Starše pozivajo, da skrbno spremljajo javna opozorila in se dosledno držijo vseh navodil.

Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi, so sporočili iz sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo. "Zato odsvetujemo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi," svetujejo pediatri.

Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom starši izvajajo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano.

Večji otroci in mladostniki, ki bodo mogoče v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci, ampak ostanejo pri sebi doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času. Starejši in kronično bolni lahko težje prebolevajo okužbo s koronavirusom. Kot so opozorili, naj starši babic in dedkov tokrat ne vključujejo v čuvanje otrok.

"Starši, naučite svoje otroke in mladostnike samostojnosti in previdnosti v skladu s starostjo, ker bomo na tak način uspešnejši in bo to dobra naložba za prihodnost," so pozvali pediatri. Z upoštevanjem higienskih navodil, navodil glede druženja in z medsebojno solidarnostjo pa poskrbimo za najbolj ranljive skupine naše družbe ter dokažimo vsem, da nam je mar za ljudi okoli sebe, so dodali.

 

Nujno varstvo za otroke do 5. razreda OŠ 

S ponedeljkom se po vsej državi zapirajo tudi šole in vrtci. Državna sekretarka Martina Vuk je dodala, da bo nujno varstvo zagotovljeno otroke do 5. razreda OŠ, in sicer za starše, ki delajo na ključnih delovnih mestih oziroma na področju kritične infrastrukture in nacionalne varnosti. Skupine v nujnem varstvu pa bodo, v skladu z navodili NIJZ, ne bodo večje od šestih otrok. 

Prostori za varstvo morajo biti dovolj veliki in redno zračeni ter opremljeni z ustreznim higienskim priborom. Ob primernem vremenu naj otroci čim več časa preživijo zunaj.

"Če bi kateri od otrok iz nujnega varstva kazal kakršne koli znake obolenj, ne sme biti v tem varstvu. Oddaljiti ga je treba od ostalih, kjer naj počaka starše. Nato naj takšni otroci ostanejo doma. Če pa bi kateri od teh otrok zbolel v domačem okolju, naj starši obvestijo varstvo, v katerem bi moral biti otrok," je poudarila državna sekretarka.

Šole so dobile navodila, na kakšen način naj se izvaja izobraževanja na daljavo. Danes prejmejo dodatna navodila. Sodeluje tudi RTVS, da bo izobraževanje javno dostopno in se ga bodo lahko posluževali otroci in tudi starši, ki bodo z otroki doma.

Na klicnem centru skorajda 1000 klicev na dan

Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana pa je povedala več informacij klicnega centra, kjer delajo študenti višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom infektologov in epidemiologov. Glavni namen klicnega centra je podajanje zanesljivih informacij državljanom, "nikakor pa ne podajanje zdravniških ali celo pravnih nasvetov". Zgolj včeraj so sicer prejeli malo manj kot 1000 klicev. 

Teme, zaradi katerih kličejo so različne. V prvih dneh so bila najpogostejša vprašanja, kaj je koronavirus, o njegovem zdravljenju in smrtnosti - spraševali so celo, kje se da kupiti umetna pljuča, je povedala Matičičeva. 

Z vse ostrejšimi ukrepi se spreminjajo tudi teme, ki zanimajo državljane - na klicnem centru tako dobivajo vse več vprašanj s področja šolstva in organizacije ter kaj bo z nadomestili plač. Ugotovili so, da so ljudje resnično v stiski ter neozaveščeni, še ugotavljajo na klicnem centru. 

Ugotovitev, da so ljudje dejansko tudi neozaveščeni in celo neodgovorni, je bila tudi eden od dejavnikov za včerajšnji apel infektologov o čim bolj množični zaustavitvi javnega življenja, je povedala Matičičeva. "Vendar se bojim, da ljudje postajajo preveč panični, kar nas lahko skrbi. V izogib temu je seveda izjemno pomembno pravočasno in pravilno, realno informiranje.

Moj zadnji apel je solidarnost in dekriminalizacija okuženih ali potencialno okuženih. Vsak posameznik lahko pripomore k obvladanju epidemije - z odgovornostjo do sebe in drugih, je še dodala. 

Trije oboleli v izjemno kritičnem stanju 

Kot je potrdila Matičičeva, je trenutno hospitaliziranih 11 bolnikov na Infekcijski kliniki v Ljubljani, eden od teh je prključen na kisik. Na intenzivni negi so štiri osebe - eden od okuženih je tam zaradi predhodne poškodbe in ne zaradi posledic koronavirusa. Ta tudi danes zapušča intenzivni oddelek. Ostali trije so priključeni na respirator, njihovo stanje pa je trenutno izjemno kritično. Eden od njih naj bi bil po naših informacijah tudi 86-letni oskrbovanec iz Doma starejših občanov Metlika. 

Zdravljenje je simptomatsko, blažijo le znake bolezni. Pri težjih primerih pa uporabljajo priporočena zdravila, ki so učinkovita. Infekcijska klinika v Ljubljani se po besedah Matičičeve danes spreminja v "covid-19" kliniko, saj bodo v prihodnje vsi bolniki nastanjeni tam. 

MORS državljane prosi, da ne kličejo številke za klic v sili 112, če ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot.

Iz šempetrske bolnišnice, kjer so včeraj potrdili primer obolelega zdravnika, so sporočili, da so novi koronavirus potrdili še pri eni osebi. Po novem NIJZ na spletni strani objavlja tudi podatke, v katerih regijah je največ okuženih, koliko so stari, še vedno pa so tam seveda dosegljiva navodila, kako ravnati ob sumu na okužbo.

Občina Šmarje pri Jelšah je objavila, da imajo pri njih potrjenih šest okužb, vsaj dva sta otroka, 26 pa so jih poslali na testiranje. Po neuradnih infromacijah TV Slovenija naj bi bilo okuženih že pet učiteljic in šest učencev. Kot je župan Matija Čakš zapisal na spletni strani, je v samoizolaciji že nekaj zaposlenih Doma upokojencev Šmarje in nekateri zaposleni v občinski upravi. V vrtcu je danes v vseh enotah od 453 otrok bilo le 26 otrok, s ponedeljkom pa se z odredbo tako ali tako zapira. Lekarna ostaja odprta, na vhodu ZD pa vsem obiskovalcem merijo temperaturo, vstop je možen le na poziv. Tudi na Kočevskem naj bi potrdili tri primere.

Naslednje posebne novice bodo na sporedu ob 19. uri. Do takrat pa nam na elektronski naslov koronavirus@24ur.com pošiljajte vaše posnetke in fotografije – na ta način tudi vi lahko aktivno sodelujete pri obveščanju ljudi.

Za zagotovitev opreme za zdravstveno osebje z odredbo prepovedali promet z zaščitnimi sredstvi

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je odredil omejevalne ukrepe, namenjene omejitvi širjenja okužb z novim koronavirusom. Za zagotovitev zaščitne opreme za zdravstvene delavce pa so danes prepovedali promet z zaščitnimi sredstvi v Sloveniji in zunaj nje.

Z odredbo se vsem, ki v Sloveniji razpolagajo z zaščitnimi sredstvi, katerih namen je zaščita zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev pri obravnavi in zdravljenju bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, prepove promet s temi sredstvi na in zunaj območja države, razen za potrebe oskrbovanja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, policije, Slovenske vojske ter sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Med zaščitna sredstva spadajo:
- sredstva za osebno in skupinsko zaščito (rokavice, kombinezoni, obleke, maske in očala)
- razkužila
- druga sredstva in izdelki, ki so lahko uporabljeni za zaščito zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Odredba velja od 13. marca 2020 od 16. ure pa do preklica. 

NIJZ z zbirom informacij o obvladovanju stresa zaradi novega koronavirusa

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so objavili zbir informacij in nasvetov za vse, ki se zaradi epidemije novega koronavirusa soočajo s stresom, občutki strahu, panike ali zaskrbljenosti. Kot poudarjajo, so občutki žalosti, stresa, zmede, strahu ali jeze v nepredvidljivih situacijah povsem normalni.

Vsem, ki bi se znašli v duševni stiski zaradi trenutnih razmer, svetujejo, naj imajo v mislih, da gre za obdobje, ki je trenutno težko, a bo minilo. Ljudem svetujejo, naj ostanejo mirni. Pomaga lahko pogovor z zaupanja vrednimi ljudmi. "Pogovarjajmo se z družino in prijatelji. Če pogovor v živo ni mogoč, lahko uporabimo različne novodobne tehnologije," svetujejo.

Tistim, ki čutijo, da so zaradi nastale situacije čustveno preobremenjeni, predlagajo, da se preko telefona obrnejo na enega od telefonov za pomoč v stiski. Tistim brez znakov bolezni pa polagajo na srce, naj ne hodijo v zdravstvene ustanove.

- Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro).
- Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
- Društvo SoS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 (ponedeljek-petek med 12. in 22. uro; sobota, nedelja, prazniki med 18. in 22. uro).
- TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Šole se zapirajo v ponedeljek, veliko otrok doma že danes

Vlada v odhajanju je v četrtek sprejela še zadnje ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Razglasila je epidemijo, s ponedeljkom pa bodo zaprli vse vrtce, osnovne in srednje šole ter fakultete. Zapiranje šol zadeva 300.000 ljudi; starši mlajših otrok bodo morali poiskati varstvo ali pa bodo ostali doma. Mnogi vrtci in šole bodo samevali že danes.

V preteklih dneh so na meji z Italijo vzpostavili šest nadzornih točk, kjer zavračajo tuje državljane, ki niso zdravi oz. nimajo potrdila, da niso okuženi s koronavirusom. V četrtek zvečer pa so slovensko-italijansko mejo zaprli za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo z nekaj izjemami zaprta tudi za tovorni promet.

Omejitev tovornega prometa na meji z Italijo ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

Pričakovati je, da bo v kratkem ustavljeno tudi delo sodišč. Zakon o sodiščih določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. V času trajanja teh posebnih ukrepov procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. UE Ljubljana pa je že sporočila, da zapira svoje krajevne urade do preklica, delovala bo le še tista na Tobačni.

Zaprte so tudi številne knjižnice po državi, Mestna knjižnica Ljubljana (MKL) je na primer sporočila, da bodo njene izpostave predvidoma zaprte med 13. in 28. marcem. Zamudnina za izposojeno gradivo v času izrednega zaprtja ne bo tekla.

Sproščanje kapacitet v bolnišnicah

V ortopedski in dermatovenerološki kliniki UKC Ljubljana bodo danes zaradi potreb ob širjenju novega koronavirusa sprostili prostorske kapacitete. Bolnike obeh klinik, ki so sposobni odpusta, bodo do 18. ure odpustili domov, ostale pa premestili na druge klinike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skladno s četrtkovim dogovorom med ministrstvom za zdravje in vodstvi slovenskih bolnišnic tudi osrednja slovenska zdravstvena ustanova s ponedeljkom do vsaj 29. marca na vseh klinikah in inštitutih odpoveduje vse bolnišnične in ambulantne obravnave ter funkcionalno diagnostiko, ki nimajo stopnje nujno ali zelo hitro. Obdobje se lahko tudi podaljša. Kjer je to možno, zdravnike usmerjajo k uporabi telefonskega ali e-posveta, pa so zapisali na spletni strani kliničnega centra.

Iz UKC Maribor pa so sporočili, da v tamkajšnji porodnišnici prepovedujejo prisotnost partnerja ali druge osebe pri porodu zaradi namena zajezitve izpostavljanja okužbi s covid-19.

Dodatna ležišča po potrebi tudi v vojašnici

Število okuženih v Sloveniji eksponentno narašča. Premier Janez Janša, katerega tretja vlada bo po pričakovanjih danes potrjena, je že za danes napovedal sprejetje dodatnih ukrepov. Po predlogu infektologov se bo zaustavilo javno življenje v Sloveniji.

Treba bo zagotoviti tudi namestitvene kapacitete za okužene, ki niso kritični. V oddaji 24UR Zvečer je novi obrambni minister Matej Tonin povedal, da lahko zagotovijo dve mobilni enoti, ki bi zagotavljali ležišča za tiste obolele, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. Na območju Maribora lahko z mobilno enoto (lahka premična bolnišnica Role) zagotovijo dodatnih 25 postelj, z drugo mobilno enoto pa 120 dodatnih ležišč. Prav tako se bodo s Slovensko vojsko (SV) dogovorili, katero vojašnico lahko potencialno izpraznimo in jo namenimo bolnikom, je povedal Tonin. Glede zagotavljanja kapacitet vidi rešitev še v aktiviranju objektov na Debelem rtiču. Gre za tiste, ki se morajo v primeru okužbe osamiti, pa doma nimajo teh možnosti.

Spremembe bodo tudi pri prevažanju vzorcev. "Do zdaj so jih prevažali taksisti, zdaj pa bodo to prevzela poveljniška vozila gasilskih društev," je razložil Tonin. Včeraj so imeli tudi že sestanke na nivoju občin glede oskrbovanja območij, ki bi bila v karanteni – tudi to oskrbo bo koordinirala Civilna zaščita, ki je z razglasitvijo epidemije prevzela to nalogo.

'Paziti moramo na najšibkejše člene družbe'

Epidemiolog Janez Tomažič je včeraj opozoril, da se stanje vsak dan eksponentno slabša in da je potrebna ustavitev javnega življenja za dva tedna, saj si ne želimo scenarija Italije. Ob tem je izpostavil, da je virus verjetno bolj nalezljiv, kot si predstavljamo. "Ni nujno, da veliko kašljamo. Poudaril bi, da naj državljani ostanejo doma in ne uporabljajo javnega prevoza", je pozval državljane.

Pomembno je, da se izogibamo druženja, kolikor je to le mogoče, in ostajamo doma. Najbolj ključno pa je zagotovo, da virus ne pride do najšibkejših členov: "Samo predstavljajte si, da bi prišel na onkološki inštitut ali hematološko enoto! Ne želimo si, da pride v domove za starejše občane, razne zavode …"

Tomažič je dejal, da apelira na ljudi, da so pošteni, saj je to zelo pomemben element pri zaustavitvi širjenja virusa. "Namreč, kaj se dogaja – ljudje, ki intimno sumijo, mislijo, da imajo covid-19, pokličejo reševalno vozilo in tega ne povedo ali pa gredo na urgenco in tega ne povedo," o sebičnem ravnanju ljudi pove epidemiolog in poudari, da je zdaj vsak, ki ima vročino in respiratorne težave pravzaprav sumljiv za koronavirus. "Vsak posameznik je odgovoren za širjenje virusa, paziti moramo na najšibkejše člene družbe," še enkrat poudarja Tomažič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nova pasica
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2469)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

An ban pet podgan
13. 03. 2020 21.59
+5
Naj se ustavijo proizvodnje potem pa naj javna iprava živo nas delavce. Samo gobcajo . Če se ustavi delavski razred sp-ji in doo-ji bo država kmalu pokopana. Zakaj dvojna merila? Delavci v proizvodnji se lahko okužijo en uradnik bo pa nehal delati in dobil 100%plače... naj živi stroka nas delavce . Lahko je govorit.
Aprilc00
13. 03. 2020 21.59
+3
Kaj pa če bi razmislili o tem, da se da starejše delavce, recimo nad 55 let na čakanje? So še delavna generacija, ki je med vsemi delovnimi starostnimi skupinami najbolj dovzetna. Ta čas naj delajo mlajši.
Aljuska0487
13. 03. 2020 21.56
+6
VSE BO UREDU! POZITIVNO NAPREJ..... IMAMO TO SAMO ZOBKE STISNIT.... NE POZABITE NI LEPŠEGA KOT IMETI DOM.... OSTANITE ZDRAVI💪
daki
13. 03. 2020 21.56
+7
ŠE ENKRAT NAGOVARJAM PRISTOJNE!! ZAPRITE GOSTILNE IN RESTAVRACIJE!!!
Grega2455
13. 03. 2020 21.56
+2
Virus bo treba preboleti vslej kot prej in ga velika večina bo preboljela,fasal ga ne boš če se zapreš do konca življenja, glede na okuženost zdaj bi že mogli umirjati, v nemčiji od 3450 primerov umrlo 8 ljudi vsi so imeli še druge resne bolezni zraven. Tak da če že delamo za nemce od njih se treba tudi učiti, očitno nekaj dobro delajo.
Profi fajader
13. 03. 2020 21.53
+10
Kako me nervira tista mala SD-jevka ki po 2 tednih hihitanja vsem nam v obraz in partijskega zavajanja o resnosti naenkrat obrne ploščo. 14 dni nas hebe v glavo z blagimi gripicami, danes pa poziva starše naj otroke za radiator priklenemo. Direktorica taistega NIJZ ki pred kratkim ni bil sposoben izpljunit realnih številk o čakalnih vrstah. Pa je odletelo vse vodstvo razen mala gospa nedotakljiva.
zemljanko
13. 03. 2020 21.49
+2
piše v pehtarci, da sirup iz ozkolistnega trpotca dobr dela, ko pljuča al pa dihala trpijo...za rezervo ; )
toncicar
13. 03. 2020 21.49
+8
V Rimu vojska na ulici z policijskimi pooblastili, Avstrija uvaja policijsko uro, isto treba uvest v SLO, ce ze omejit stevilo ljudi v trgovinah, drugacpa totalna karantena, v Wuhanu so zajezili virus tako da so vse zaprli v svoje domov, v Italiji je podobno, samo 1 druzinski clan je smel zapustit stanovanje za trgovske nakupe, samo tako se lahko resimo krize in kar je najpomembneje posledicno se tud razbremeni zdravstveni sistem. Smo skupnost, ki je zgrajena iz posameznikov in vsak mora prispevat svoj delez v tem trenutku, ce poskrbis za svoje najdrazje poskrbis tud za vse ostale.
Tomy Bananas
13. 03. 2020 21.57
+0
nikhrast
13. 03. 2020 21.43
-1
Včasih smo imeli dostavo toaletnega papirje skoraj vsak dan, naročeni smo bili na Delo.
Luckysmile
13. 03. 2020 21.47
+9
Luckysmile
13. 03. 2020 21.43
+7
Pelje ata sina v izropan hofer, sin obupan gleda foter pa reče: tak je bilo v socializmu. Boš še kdaj volil Levico, smrkavec!?!🤔
Alojz69
13. 03. 2020 21.38
-3
Delo: krademo wc papir z javnih toalet in prodajamo wc papir fetisistom
fairplayy
13. 03. 2020 21.37
+12
Posamezniki se najdejo ki krsijo in zaradi takih mora vojska oz policija prevzeti nadzor
Smolapataaka
13. 03. 2020 21.37
+15
Ljudje: vsaka viroza, prehlad, nahod, itd... Če jo že fašeš, pač ostaneš doma, preležiš, piješ čajčke, se pozdraviš in ne bi bilo nobenega problema. Pač ne laziš okoli in ne trosiš viruse vsepoprek. Sej to ne velja samo za Korono, to bi moralo veljati za vsa virozna obolenja. Pa ne bi bilo nobenega problema.
Alojz69
13. 03. 2020 21.36
-4
Iscem 4 sposobne sportne ljudi za nov biznis...pogoj brzina in dober prodajalec.
Aljuska0487
13. 03. 2020 21.33
+10
Prepričana sem da je med nami veliko ljudi ki se o tem doma bojijo pogovarjati.... Vsaj pri meni je to tema skoraj prepovedana, ker komurkoli karkoli omenim me vsi označijo za panika....dejstva so da se temu ne moremo izogniti sem pa vesela da lahko preberem kakšnen pozitiven predvsem pa na pametnem nivoju komentar....
Tomy Bananas
13. 03. 2020 21.58
-1
farobasso
13. 03. 2020 21.28
+10
"Število okuženih tudi v Sloveniji strmo narašča, zato bodo od zdaj obolele pošiljali v samoizolacijo tudi brez testiranja." Brez testiranja v samoizolacijo? Kako bo pa človek vedel ali je zbolel za korona virusom ali ne?
fairplayy
13. 03. 2020 21.35
+5
Aljuska0487
13. 03. 2020 21.25
+19
Morda pa smo na preizkušnji in bomo šele sedaj spoznali kako smo lahko hvaležni za naše tople domove in pa občutek varnosti ki ti ga dom lahko prinese.... Mislim da se tega premalo zavedamo
toukr
13. 03. 2020 21.22
+1
a Kanin bo laufal g. župan?
Tanek_led
13. 03. 2020 21.22
+24
Dajte gostilne tudi zapret. Vsi so danes zvečer po gostilnah.
Bofur
13. 03. 2020 21.27
+6
saj v gostilnah ni več gostov ... hotele zapirajo, Kranjska Gora, Bled sta mesta duhov
Tomy Bananas
13. 03. 2020 21.59
+1
Aljuska0487
13. 03. 2020 21.20
+13
Žalostno je to da pamet ni naprodaj.... Za vse tiste, ki se obnašajo ne može nam Niko ništa.... Če bi se le ta prodajala bi verjetno vi hodili evforično po nakupih in iskali pamet četudi za denar....