Slovenija

Veliko skrbi za otroke je padlo na ženske zaradi stereotipov družbe

Ljubljana, 25. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
6

Pandemija covida-19 vpliva na delo in spreminja dan številnih žensk, saj poleg službenih zadolžitev nosijo tudi glavno breme gospodinjskih opravil, hkrati pa tudi šolanja otrok na daljavo, ko je bilo to aktualno. Ob materinskem dnevu smo preverili, zakaj in kako se je njihovo življenje obrnilo v covidnem času.

 

Veliko mater je razpetih med delom in povečanimi obveznostmi doma, kar jim povzroča nemalo izzivov. Na preizkušnji so tiste, ki so morale zaradi šolanja otrok in lastnega dela na daljavo dnevno usklajevati številne zahtevne naloge. 

 Obremenitve mater so še posebej očitne, ko se šolanje in varstvo manjših otrok prevesita iz javnega v zasebni prostor.
Obremenitve mater so še posebej očitne, ko se šolanje in varstvo manjših otrok prevesita iz javnega v zasebni prostor. FOTO: Dreamstime
Materinski dan je dan, ki je posvečen vsem materam. Navada praznovanja tega dne se je v Evropo razširila iz ZDA po drugi svetovni vojni, pri nas pa se je uveljavila po letu 1991. Datum praznovanja se od države do države razlikuje, v Sloveniji ga praznujemo 25. marca.

Da so ženske, ki v času covidne epidemije skrbijo za svoje bližnje, preobremenjene, opaža Jovana Mihajlović Trbovc z Inštituta za kulturne in spominske študije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Meni, da so obremenitve mater še posebej očitne, ko se šolanje in varstvo manjših otrok prevesita iz javnega v zasebni prostor oziroma ko otroci ne morejo obiskovati šole in vrtca. "Razdelitev skrbniškega in gospodinjskega dela je še vedno taka, da ga v večji meri opravljajo ženske. Ko je tega dela več, ko je na primer treba šolati in prehranjevati otroke doma, praviloma več bremena pade na ženske. To dodatno delo je neplačano in je zato po navadi nevidno oziroma neovrednoteno in podcenjeno. Če bi ure dela, ki jih opravljajo matere, plačevali kot ure varušk, čistilk na domu, zasebnih inštrukcij, bi mogoče to delo postalo bolj cenjeno," razmišlja sogovornica. 

'Ne zmoremo več na tak način'

Mame samohranilke so se med epidemijo znašle v dodatnih finančnih, materialnih in drugih stiskah, so nam povedali na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in ob tem poudarili, da so navsezadnje postale tudi učiteljice in varuške, saj so bili vrtci in šole zaprti. 

Ker mame običajno najprej pomislijo na dobrobit otrok, saj jim želijo zagotoviti kakovostnejše življenje, se obrnejo na ZPMS. Prosijo predvsem za finančno ali materialno podporo. "Slišimo veliko zgodb, med njimi tudi, da ne zmorejo več na tak način. Mame, ki so izgubile delo in s tem prihodke, je strah, kako naprej. Znajdejo se v novi situaciji, saj je pred epidemijo s prihodki še nekoliko šlo – zdaj pa ne več. Že usmeritev, kam vse se družine lahko obrnejo in izkoristijo možne oblike pomoči, lahko pomaga iz nastale situacije," so pojasnili na ZPMS, kjer materam in družinam pomagajo poravnati položnice za elektriko, vodo, komunalo, šolo, najemnino. Priskrbijo pa jim tudi na primer računalnike ali internetni dostop za opravljanje šolskih obveznosti. "Mame, ki se obrnejo na nas, pa so zelo vesele tudi živilskih darilnih bonov, s katerimi si lahko nakupijo osnovne življenjske potrebščine," so še izpostavili na ZPMS.

Mame samohranilke so se med epidemijo znašle v dodatnih finančnih, materialnih in drugih stiskah.
Mame samohranilke so se med epidemijo znašle v dodatnih finančnih, materialnih in drugih stiskah. FOTO: Thinkstock
V letu 2019 je bilo v Sloveniji delovno aktivnih 88 odstotkov žensk z dvema otrokoma, kar je največ med vsemi državami članicami, sledila je Švedska s 87 odstotki.  Surs

Večina mater pravi, da imajo več dela z otroki

Deloittova raziskava, ki vključuje skoraj 400 zaposlenih žensk po vsem svetu, rezultati pa razkrivajo vpliv pandemije na ravnovesje med zasebnim in poklicnim življenjem vprašanih, prav tako potrjuje, da se s posebnimi izzivi srečujejo ženske, ki v svojem gospodinjstvu skrbijo za druge družinske člane. "Delež teh je pred pandemijo znašal 17 odstotkov, zdaj pa se je skoraj potrojil na 48 odstotkov. Večina žensk z otroki pravi, da imajo večje obveznosti, povezane z varstvom otrok (58 odstotkov) in izobraževanjem oziroma šolanjem na domu (53 odstotkov)," navaja Deloitte. Po podatkih raziskave strokovnjaki v Deloitte sklepajo, da bi pandemija lahko ogrozila napredek pri doseganju enakosti spolov, ki smo mu priča v zadnjih letih.

Na drugi strani Jovana Mihajlović Trbovc razmišlja, da je možnost dela od doma olajšala usklajevanje službe in obveznosti doma. A zaveda se, da je to dvorezen meč, saj tovrstno delo zabriše mejo med službenim in prostim časom. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da je ženska primorana delati od jutra do večera. "Dolgoročno to pripelje do izčrpanosti. Menim, da bomo dejanske družbene posledice covidnih ukrepov uvideli kasneje. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo doseganje enakosti spolov na različnih področjih upočasnilo ali celo nazadovalo. Če govorim iz svojega področja – to opažamo tudi pri znanstvenem delu. Izkazalo se je, da smo ženske lani objavile manj znanstvenih del od svojih moških kolegov," je pojasnila. Zato Jovana Mihajlović Trbovc sklepa, da bo statistično manj žensk profesionalno napredovalo, dobilo manj nagrad, manj jih bo izbranih za profesorice, zaslužile pa bodo tudi manj denarja.

Veliko skrbi za otroke je padlo na ženske zaradi ustaljene patriarhalne delitve vlog v družini, ki je še vedno v veliki meri tradicionalna.
Veliko skrbi za otroke je padlo na ženske zaradi ustaljene patriarhalne delitve vlog v družini, ki je še vedno v veliki meri tradicionalna. FOTO: Dreamstime

Stereotipni pogledi na vlogo žensk 

Veliko skrbi za otroke je padlo na ženske zaradi ustaljene patriarhalne delitve vlog v družini, ki je še vedno v veliki meri tradicionalna, je prepričana Jovana Mihajlović Trbovc. Po tej delitvi je ženska samoumevno tista, ki primarno skrbi za otroke in dom. "Družba pogosto dojema, da so te vloge ženskam prirojene, da so one v njih 'naravno' boljše, čeprav se prav nobena ni rodila z znanjem kuhanja, menjanja plenic ... Vse se morajo tega enkrat naučiti," je poudarila Mihajlović Trbovčeva. 

Problem v družbi je, da se mora ženska bolje pripraviti za določene vloge kot moški, na primer od deklic se pričakuje, da več pomagajo doma. "Raziskava, ki jo objavil The Guardian ta mesec, kaže, da tudi v covidnem času deklice opravljajo več gospodinjskega dela od svojih moških vrstnikov v Veliki Britaniji. Predstavljam si, da bi podobne rezultate zabeležili tudi pri nas," sklepa Mihajlović Trbovčeva.

Surs: Med vsemi Slovenkami, ki so rodile, je največ mater z dvema otrokoma.
Surs: Med vsemi Slovenkami, ki so rodile, je največ mater z dvema otrokoma. FOTO: Dreamstime

Ženske v Sloveniji rojevajo vedno kasneje, vsako leto so starejše 

Ob današnjem materinskem dnevu smo zbrali še nekaj zanimivih podatkov o mamah, ki nam jih je posredoval Statistični urad RS (Surs). Od 2. svetovne vojne dalje so bile ob rojstvu prvega otroka povprečno najmlajše tiste, ki so rodile leta 1976 – povprečno so bile stare 22,7 let. Po koncu 80. let prejšnjega stoletja pa so se povprečne starosti mater ob rojstvu prvega otroka začele dvigovati. V 2019 je bila ženska, ki je rodila prvič, stara v povprečju 29,6 leta.

Ženska v Sloveniji po zadnjih podatkih Surs rodi približno 1,5 otroka, vendar so v to številko zajete vse ženske, tudi tiste, ki še niso oziroma ne bodo rodile. Lahko rečemo, da so med starejšimi od 15 let tri od štirih mame, med ženskami od 45. do 49. leta starosti pa je bilo mater 90 odstotkov. Med vsemi, ki so rodile, je največ mater z dvema otrokoma.

Pred 70 leti je bilo precej drugače. Med ženskami, starimi 15 ali več let, je bilo 45 odstotkov takih, ki niso rodile. Tiste, ki so rodile, pa so rodile po več otrok, kot jih rodijo danes – 43 odstotkov teh je rodilo po najmanj štiri otroke. Zdaj pa je ravno obratno – materinstvo doživi več žensk, a rodijo manj otrok, ugotavlja Surs.

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
25. 03. 2021 09.58
+0
Veliko zensk sploh ne kuha in ne zna niti otroke vzgajat skratka ne ljubi se jim nic izgovor pa ni casa! Imajo pa cas za razmetavanje denarja za nepotrebne stvari!!!!!!!!Spostujem pa drugo skupino zensk ki se trudijo in ki vedo da ce imas druzino so tudi obveznosti in vzgoja!!!!!!
pozzo
25. 03. 2021 09.10
+7
Zelo močno spoštujem ženske, ampak dajte no pogledat aktualne raziskave, nariditi kake nove in ugotoviti koliko moških je samohranilcev, kaj vse moški delamo v družini... tole Cankarjansko opevanje mater je preživeto. Pri vsem tem ne spravite skupaj mednarodnega dneva očetov. In potem so ženske zapostavljene?
Klotilda H
25. 03. 2021 08.51
+2
DAN NEZAKONSKIH OTROK! tako pravijo zlobneži materinskemu dnevu.
Aligator11
25. 03. 2021 08.43
+3
Stereotipov?? Baba ima da porihta mulca in kosilo. Fotr služi denar ter ureja vse tehniloške zadeve pri hiši in seveda občasno pije. To je recept za uspeh. Če babi ni prav, naj pač gre še prej pa naj razmišlja o prihodnjih brežmadežnih spočetjih mulcev, če bo že brez moških...
hotchilipoper
25. 03. 2021 08.28
+4
Stereotip,men je bolj všeč monotip
npc2335
25. 03. 2021 08.14
+4
Ja preprosta rešitev odstranite vse ukrepe.Ko bodo ludje dobili nazaj svobodo do dela bo dosti lazje prezivet,otroke pa nazaj v šolo in je problem rešen.