Slovenija

Velja popolna prepoved obiskov v domovih za starejše

Ljubljana, 06. 03. 2020 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na spletni strani ministrstva za zdravje, ki je namenjena najnovejšim informacijam o izbruhu koronavirusa, je objavljena popolna prepoved obiskov v domovih za starejše.

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da od danes naprej velja popolna prepoved obiskov v domovih za starejše. Prepoved po prvih informacijah velja do nadaljnjega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z dopisom že dne 26. 2. 2020 pozvalo vse izvajalce institucionalnega varstva starejših, da začnejo izvajati programe preprečevanja in obvladovanja širjenja kapljičnih okužb zaradi zaznanih okužb z novim koronavirusom v sosednjih državah," so zapisali na spletni strani. 

Populacija starejših, ki biva v domovih, je zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe z imenovanim virusom. "Zaradi naraščajočega števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji in zaradi varovanja zdravja stanovalcev smo danes vsem izvajalcem predlagali, da nemudoma sprejmejo ukrep popolne prepovedi obiskov v domovih za starejše. Ustrezno ukrepanje je primarna skrb, naloga in obveza vseh izvajalcev storitev za starejše s ciljem zaščite zdravja uporabnikov storitev." 

Omejitve obiskov v UKC Ljubljana in UKC Maribor 

V UKC Ljubljana so 26. februarja omejili obiske "zaradi velikega števila respiratornih obolenj in omejevanja širjenja virusnih okužb". Do nadaljnjega so tako prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana. Vstop na Urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo.

Vzpostavili so telefonsko številko za informacije o koronvirusu. Na številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41 lahko pokličejo vsi, ki jih zanima, kako ukrepati in kako priti do pomoči. Zdravstveni dispečer jih bo usmeril, s čimer preprečujemo nepotreben vstop v urgenco in UKC, so zapisali na spletni strani. 

Na vseh oddelkih Porodnišnice Ljubljana so ukinili vse obiske pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčkih do preklica prepovedi. 

Tudi v UKC Maribor do nadaljnjega velja prepoved parkiranja znotraj območja UKC in prepoved obiskov na vseh oddelkih. 

Danes pa tečejo tudi preventivni ukrepi zaradi potrditve okužbe s koronavirusom pri 32-letnem zaposlenem. 

Celjska bolnišnica sprejela zaščitne ukrepe zaradi koronavirusa

Celjska bolnišnica je zaradi povečanega števila sumov na okužbo z novim koronavirusom in tudi bolnikov s potrjeno okužbo od danes do preklica sprejela nekatere zaščitne ukrepe. Z njimi bi radi zmanjšali možnosti za okužbo bolnikov, ki v bolnišnico prihajajo zaradi drugih zdravstvenih težav, hospitaliziranih bolnikov in njihovih zaposlenih.

Kot so sporočili iz celjske bolnišnice, je prvi ukrep zapiranje nekaterih vhodov v prostore bolnišnice. Na vhodih, ki bodo ostali odprti, bo vzpostavljen epidemiološki nadzor tistih, ki bodo vstopali v bolnišnico. Po simptomih novega koronavirusa bodo izprašali tudi tiste, ki bodo v bolnišnico prihajali zaradi drugih zdravstvenih težav.

Izkušnja prvega bolnika, pri katerem je bila dokazana okužba, je namreč pokazala, da je bolnik v zdravstveno ustanovo najprej prišel zaradi drugih zdravstvenih težav. Osebje bolnišnice bo tudi zavračalo obiskovalce.

Večina vhodov, ki bodo ostali odprti, bo odprta do 15.30 ure, z izjemo vhoda številka šest, ki bo odprt do 21. ure. 24 ur na dan pa bo odprt le vhod številka 20, to je vhod v Urgentni center Celje.

Prav tako je bolnišnica ukinila osebno naročanje na zdravniško obravnavo. Vse bolnike poziva, da do preklica za naročanje uporabljajo druge načine, to je naročanje po telefonu, preko elektronskega naslova enarocanje@sb-celje.si oz. spletne strani eZdravje-zVem. 

Bolnišnica se je odločila tudi za ukinitev osebnih informacij o bolnikih na bolnišničnih oddelkih. Informiranje svojcev, ki so jih bolniki za to pooblastili, bo potekalo po telefonu. V primeru kritičnega zdravstvenega stanja bolnikov bodo obiski svojcev dovoljeni izključno ob predhodni pisni odobritvi zdravnika.

Poleg tega je bolnišnica začasno ukinila izobraževalne procese vseh strokovnih profilov, odpovedala je tudi obiske vseh poslovnih partnerjev in prepovedala uporabo samopostrežne restavracije za zunanje obiskovalce. Do preklica bo restavracije tako namenjena le zaposlenim v bolnišnici.

Enotna točka sprejema, v kateri potekajo odvzemi kužnin bolnikom s sumom na okužbo z novim koronavirusom, do nadaljnjega deluje v izolacijski ambulanti urgentnega centra. Takoj po dostavi kontejnerjev pa jo bodo vzpostavili v treh kontejnerjih pred urgentnim centrom. Vse bolnike s sumom na okužbo pa bolnišnica prosi, da se pred prihodom najavijo na telefonsko številko 03 423 30 79.

Vse obiske, vključno z obiskom partnerja pri porodnicah na porodniškem oddelku, prepoveduje tudi Splošna bolnišnica Novo mesto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
07. 03. 2020 13.27
+2
Moj pogled na vse te grozeče zadeve, korona virus in vdor tisoče pobesnelih migrantov. Zaradi virusa vsi ne umrejo, najbolj so občutljivi starejši, že itak malo bolehni ljudje. Mednje spadam tudi jaz. Pa da moram izbirati : normalni človek si želi, da preživijo tvoji otroci, že malce ostareli, pa tvoji vnuki.....zakaj ne usmerimo več pozornosti za varovanje mej, predstavljajte si, da nas preplavi več kot 3 milijone za začetek, migrantov, ki iščejo boljše življenje? Kakšno življenje pa imajo pri nas tisti, ki delajo za minimalno plačo kljub grozečemu virusu? Veste, dobro je razmišljati v naprej, pa še v naprej, ne samo od danes do jutri in iz meseca v mesec. Samo milijon nas je, mislim, da nas je celo manj, to pomeni, da so vse kulturne predstave čisto odveč, vse odveč tisto, za kar so se borili naši predniki - vidite, to se lahko izgubi, saj bomo izgubili tudi identiteto. In mislim, da se bo v prihodnosti to tudi zgodilo.
Infraping
06. 03. 2020 21.42
-1
ka češ, hudič se pa kr smeji
Capo dei Capi - novi profil
06. 03. 2020 19.22
+2
Kje ste, politiki.... Vsi ste vedeli, kako postopati, kako ravnati.... Od Šarićija do Janshe... Zdaj pa vsi tiho... Kako vas ni sram.... In ljudje še glasujejo ta vas... Puj.👊😡
pravica5
06. 03. 2020 21.10
-2
ne mešaj,vem da si levičar in to pokvarjen.Kaj naj bi JJ naredil kdo je v vladi??? a je JJ opozarjal že mesece pa so tvoji klobasali da brez panike,vse je pod kontrolo,....si eno obično ....
pravica5
06. 03. 2020 21.12
-1
Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS), pa je na Twitterju objavil, da se od vlade pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV). Pričakuje takojšnjo ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo – brez sekstašenja. Pričakuje se učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo in sprotno seznanjanje javnosti.
pravica5
06. 03. 2020 21.13
-5
ivan.z Doba
06. 03. 2020 21.30
+2
Ja, ivan rad twerka. Nobena nesreča ne pride sama. Najprej nova vlada, sedaj pa še virus. Obeta se kolaps države.
matdej
06. 03. 2020 16.43
+6
Ti prepovedi so itak brezvezne,ce zdravstvi delavci uvazajo viruse,ker se morajo it smucat v Italijo
RamzesII
06. 03. 2020 16.30
-3
No ja, upam da bodo vsaj svojce obveščali oz. jim omogočili drugačen stik oz. saj starejši tudi imajo telefone.
SKRIPT
06. 03. 2020 16.17
+3
Srebrni niti ni za szarejse, ampak samopromocija v medijih, BiSERKA DOVOLJ TE IMAMO,
SKRIPT
06. 03. 2020 16.15
+1
Pravilna odlocitev, Biserka in njena srebrna nit se s tem ne strinja, ker to ni v konceptu samopromocine, njej bi bilo bolje, da ljudne umirano, da se ni spet pojavljala na tv in populisticno redila zadevo, enkrat lopov vedno lopov,
hirajem
06. 03. 2020 15.57
+12
Veste kdo je najvecji prenasslec bolnisnicnih infekcij? Zdravniki in ne obiski.
hirajem
06. 03. 2020 15.56
+2
Ja Sarcevicu samo dajte tudi na zaposlene popazit ker osebje hodi smucat po italiji kot dr. iz ukcja zaradi katere bo v mariboru lahko (upam da ne) nastala stala.
Matjaž ?renc
06. 03. 2020 14.52
+24
Eni pa imate res butaste komentarje. Če bi imeli nekoga od bližnjih v domu in imate virozo ali gripo, kaj bote rinl v dom na obisk če ste v takem stanju!!?? Dobr mamo tudi take pacijente ka ne spoštujejo ničesar. V primeru kot je ta sedaj, bi morali DSO po sloveniji zapreti vrata in dovoliti zdravim samo do recepcije in nič dlje. Na žalost pa so pač svojci stareših tolko prepotentni da MORAJO iti do njih, kaj če bo zapustila po smrti komu drugmu denar, hišo, ne pa njemu ki jo je obiskoval in negoval zadnjih nekaj mesecev življenja. Dajte se že zresnt, ukrep je popolnoma na mestu, samo spoštovati ga je potrebno. Jaz osebno ga bom, seveda bom šel v DSO, ampak bom pustil tisto kar bom prinesel mami pri receptorki in naj potem sestre odnesejo k njej.
gekados
06. 03. 2020 15.03
+8
Če je zaprto je pač zaprto, eni pač tega ne razumejo Oz nočejo razumeti, se spomnim pred ca 1 mesecem, ko smo imeli zaprto, dva dni je bil s svojci mir potem pa je le malo manjkalo, da niso, to bom zdaj napisal v prispodobi, odnesli vrata s tečajev dol.
RamzesII
06. 03. 2020 16.32
+0
"seveda bom šel v DSO, ampak bom pustil tisto kar bom prinesel mami pri receptorki in naj potem sestre odnesejo k njej" Kako si lahko siguren, da bodo res, vse kar si prinesel, nesli in dali mami.
gekados
06. 03. 2020 16.50
+4
MA ti si en model, a misliš, da bom na poti, ko bom nesel gor ukradel iz tvoje vrečke? Kot, da si tistega nebi mogel sam privoščiti.
gekados
06. 03. 2020 14.42
+5
To prepoved si lahko nekam nekam zatakne jo, svojci so enostavno mutavi, ko gre za takšne zadeve, silijo noter kot, da ni notri nikogar od zaposlenih.
Omas1313
06. 03. 2020 14.04
+32
Popolna prepoved ne pomaga če so zaposleni smučal v italiji itd...
ivan.z Doba
06. 03. 2020 21.32
+0
Kaj.pa če so smučali na Pohorju, Krvavcu, Kaninu?!
Transformerji
06. 03. 2020 14.02
+22
No, pa še to: starostnik ne bo šel iz doma na smučanje, na križarjenje, na potovanja. Torej ne more prinesti virusa v dom. Je pa obratno - kakšen obiskovalec pa lahko prinese virus v dom. Poglejmo, koliko starostnikov čaka na domove? Na tisoče! Ampak nimamo domov, nekateri tudi denarja ne brez pomoči svojcev ali občine, države. Jaz sem starejši, grozno se bojim, da bi moral iti s finančno pomočjo v dom! Kaj ni bolj enostavno, da njih in tistih, ki čakajo, pa tistih, ki nočejo, prej pobere? Preden komentirate, dajete minuse, prisilite svoje možgane, da razmišljajo malo dlje ...... saj veste, akcija, reakcija!
Marko Podganjek
06. 03. 2020 13.55
+16
Končno, kaj pa ste sploh še čakali tolko časa.
kužek
06. 03. 2020 13.49
+32
Pravilna odločitev! Najpomembnejše je zaščititi najbolj ranljive.
VAREN
06. 03. 2020 13.47
-10
Zikepike
06. 03. 2020 13.34
+4
Ja, kako pa naj stari mami zdj za špinel odnesem.
Aijn Prenn
06. 03. 2020 13.15
+0
Jest gren dons izpazniti lokalni Hofer... Ostali ne hodite tja, ker bom pokupil vse kar imajo. Grem s 5t prikolico.
Rafael Kramar
06. 03. 2020 13.07
-44
Saj večina je dementnih pa niti porajtal ne bojo!?
kužek
06. 03. 2020 13.55
+15
Sram naj te bo. Le glej da ne boš ti prej dementen.
BUONcaffee
06. 03. 2020 12.55
+2
DeSUS bi moral prevzeti zadevo.