Slovenija

Velušček ostaja na čelu zavoda za transfuzijsko medicino

Ljubljana, 16. 10. 2012 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Igor Velušček ostaja na položaju direktorja Zavoda za transfuzijsko medicino, saj ga svet zavoda ni razrešil, kot je to predlagal minister za zdravje. Na položaju naj bi ostal vsaj do naslednje seje 25. oktobra. Je pa svet imenoval novo predsednico nadzornega sveta.

Krvodajalska akcija
Krvodajalska akcija FOTO: Dare Čekeliš

Svet Zavoda za transfuzijsko medicino danes ni obravnaval predlog ministra za zdravje Tomaž Gantarja za razrešitev direktorja zavoda Igorja Veluščka, ki tako ostaja na položaju še vsaj devet dni do naslednje seje. Za novo predsednico nadzornega sveta zavoda pa je bila imenovana Andreja Grabner.

Kot je pojasnil Velušček, o njegovi razrešitvi danes ni bilo govora, prav tako ta ministrov predlog po njegovih besedah ni bil omenjen kot točka katere od naslednjih sej. Je pa dejal, da je svet zavoda danes odločil, da mora vodstvo pripraviti odzivno poročilo, ki ga bo svet zavoda obravnaval 25. oktobra.

Upravni nadzor zavoda za transfuzijsko medicino je namreč pokazal na nepravilnosti pri sklepanju nekaterih pogodb in pri izplačevanju nagrad za delovno uspešnost, pa tudi na zaračunavanje previsokih cen za zdravila iz krvne plazme.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je Gantar v petek napovedal, da bo svetu zavoda predlagal razrešitev direktorja Veluščka. Velušček sicer trdi, da ni ravnal nezakonito, dopušča pa možnost, da je prišlo do pomanjkljivosti.

Ministrstvo je namreč pri upravnem nadzoru zavoda ugotovilo več nepravilnosti pri poslovanju. Velušček sicer trdi, da ni ravnal nezakonito, dopušča pa možnost, da je prišlo do pomanjkljivosti.

Zavod zanika vse navedbe ministrstva

V zavodu trdijo, da noben od očitkov ne drži, še posebej so neresnične trditve o preprodaji sveže zmrznjene plazme. Velušček pričakuje, da bodo člani sveta zavoda želeli dobiti tudi odzivno poročilo s strani vodstva in da se bodo šele na podlagi tega poročila odločali o njegovi morebitni razrešitvi.

Po navedbah zavoda je minister sprožil veliko nemira, vprašanj, začudenja, jeze in tudi nezaupanja med krvodajalci ter organizatorji krvodajalskih akcij. Na zavodu se bojijo, da je Gantar povzročil nepopravljive posledice na področju krvodajalstva in vplival na pripravljenost krvodajalcev za darovanje krvi, kar lahko ogrozi zagotavljanje zadostnih količin krvi za bolnike.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 10. 2012 12.22
TA vlada bo razrušila vse!! Zdaj je na vrsti še šolstvo in zdravstvo, kaj še sledi? Gorska reševalna zveza in služba, jamarji, knjižnice, gobarji....? Kdo bo ustavil MAjerja in njegove valpete?!
scipio
17. 10. 2012 11.58
-1
kdo je že rekel: "...mojo srčno kri škropite!..." nekdo se igra še z enim elementom slovenske tradicionalne solidarnosti. tu gre za psihologijo slovenske narodne koheziije. sem mislil, da na prostovoljni narodni krvi nihče ne kapitalizira. v ljubljani so včasih goljufive peke namakali v ljubljanico. a prosim lepo, najprej dokazi in nato obsodbe. seveda, odklopimo še prostovoljno gorsko reševalno službo in prostovoljna gasilska društva in razpustimo pevske zbore! prepovejmo razne hospice in socialno koristne prostovoljce. uvedimo pa za zabavo množic gladiatorske bitke v stožicah npr. vsako tretjo soboto in na tribunah prodajajmo burek in hot doge. ejga!
faronika
17. 10. 2012 14.18
+1
Gospod naj dokaže,da ni res kar navaja minister!!!
lojzepolde
17. 10. 2012 08.25
+1
Ministrstvo je namreč pri upravnem nadzoru zavoda ugotovilo več nepravilnosti pri poslovanju. Velušček sicer trdi, da ni ravnal nezakonito, dopušča pa možnost, da je prišlo do pomanjkljivosti. Ta izjava je pa dobra mogoče je prišlo do pomanjkljivosti ja sej je vse v Sloveniji prišlo do pomanjkljivosti zato bomo zaprosili za pomoč evropo. Po domače naj pove direktor talal smo si denar če ga imamo zastonj.
Matejv1983
16. 10. 2012 19.36
+7
Nevem zakaj mora bit posebej zavodza transfuzijsko medicino? In posebej direktorja za to? Saj bi to delo lahko opravljal zavod za zdravstveno varstvo. Nič pa nebi mel proti, če bi ta direktor delal za 600€/mesec.
Tonček Balonček
17. 10. 2012 08.12
+2
Očitno ne veš kaj je transfuzijska medicina! Tam na Šlajmerjevi je cela tovarna v kleti! In naša politika te direktorje enkrat preganja, ker imajo zavodi izgube, drugič pa jim gre v nops, če imajo dobičke, saj ne vedo, kaj pravzaprav hočejo, kakšnega svojega verjetno spet postaviti za direktorja!
MsPikapiki
17. 10. 2012 08.43
+1
Verjetno je kak zaslužen esdeesovski polpismenc brez dela, pa rabijo to mesto, da ga nagradijo.