Slovenija

'Vem več, kot povem. Ostalo je shranjeno. Če se mi kaj zgodi, bo prišlo v javnost'

Ljubljana, 19. 11. 2022 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Med pacienti je na nek način božanstvo, saj se zavzame za vsakogar. Je zdravnik z veliko začetnico. In prav zato ima beseda ajdovskega kirurga med ljudmi veliko težo, to pa seveda politiki ni všeč, tako levi kot desni. Nasprotovanje Levice sprejetju interventnega zakona v zdravstvu je označil za populizem čez trupla bolnikov. Sedanji minister Danijel Bešič Loredan, s katerim sta skupaj ustanovila iniciativo zdravnikov, je na vrhu priljubljenosti javnosti, vsak njegov spodrsljaj pri skrajševanju čakalnih vrst pa na udaru. Seveda lobiji, ki služijo v zdravstvu nočejo sprememb in samo čakajo, da Loredanu spodrsne. Se je zato Erik Brecelj odločil, da bo njegov svetovalec?

Eriku Breclju so grozili, da bo končal s kroglo v glavi, a kljub temu še naprej opozarja na korupcijo v zdravstvu, ki ima, kot pravi, za posledico smrti bolnikov. Tiho ni bil niti v predsedniški kampanji, kjer je novoizvoljeni predsednici Nataši Pirc Musar očital, da je tam, kjer se ji splača in da mu je grozila.

Erik Brecelj in Uroš Slak v oddaji Ena na ena
Erik Brecelj in Uroš Slak v oddaji Ena na ena FOTO: Aljoša Kravanja

Urošu Slaku je v oddaji Ena na ena povedal tudi, da je na volitve za predsednika države šel samo v prvem krogu, saj smo le takrat imeli po njegovem mnenju možnost izvoliti moralno avtoriteto. V drugem krogu se volitev ni udeležil, saj meni, da so ljudje v drugem krogu izbrali samo spol. Dodal je, da se bo Pirc Musarjeva morda trudila postati moralna avtoriteta, ampak na podlagi vsega, kar je sam z njo doživel, pravi, da ni moralna avtoriteta in prav se mu zdi, da državljani to vedo.

Čeprav si želi, da bi Nataša Pirc Musar to postala, pa po njegovem mnenju začetek ni obetaven. Že s prvim resnim intervjujem za avstrijsko televizijo je namreč razočarala Koroške Slovence, je povedal in dodal, da v prihodnje pričakuje več razmisleka, več modrosti. "Ta funkcija potrebuje modrost," je poudaril.

Brecelj je pojasnil še, da je bil po njegovem mnenju edini predsednik države, ki se je postavil na stran majhnih ljudi in hkrati dvignil glas tudi proti ljudem, ki so škodljivi naši državi, ki plenijo po državi in jih ne zanimajo državljani, zdaj že pokojni Janez Drnovšek. Pri vseh ostalih predsednikih se ne spomni, da bi se kdo obrnil proti podzemlju.

To, da je Milan Kučan podprl Natašo Pirc Musar je Brecelj označil za sramoto. Predsednik, ki ga državljani vidijo kot moralno avtoriteto, ne bi smel podpreti kandidatke, ki je imela skupaj z možem podjetja v davčnih oazah, zato da ni plačevala davkov. Povedal je, da je na Islandiji predsednik odstopil, ko so ugotovili, da ima skupaj s soprogo v davčni oazi podjetja. A Brecelj ugotavlja, da je utaja davkov v Sloveniji popularna. Izjava Pirc Musarjeve, da v tujini ni plačevala davkov, se Breclju zdi absurdna. "Seveda jih ni, saj se v davčnih oazah ne plačuje davkov, ampak jih hkrati ni tudi v Sloveniji plačevala," je povedal.

A Breclja bolj kot neplačevanje davkov skrbi, kaj so počeli v davčnih oazah. Vsi namreč vemo, da v davčnih oazah ni svetniških društev, ampak je tam kriminal in so multinacionalke. Če ima kdo informacije o neprijetnih zadevah, ki jih je družina Musar počela v davčnih oazah, lahko izsiljuje predsednico Slovenije in to za samostojnost in neodvisnost Slovenije ni dobro, je povedal in izrazil upanje, da njen nahrbtnik tranzicijskega kapitala ni pretežak. Iskreno si namreč želi, da v tem nahrbtniku ni ničesar, kar jo je vodilo na volitve, zato da bi postala predsednica, se pa Brecelj boji, da bodo ljudje, ki imajo interes v Sloveniji nekaj početi mimo zakona in izsiljevati, v teh zgodbah nekaj našli.

O Anžetu Logarju

Tudi o Anžetu Logarju ni bil tiho. Zanj je rekel, da je bil tiho, ko je Janez Janša počel neumnosti, in da ne gre za pokončno osebo, ki bi bila pripravljena tvegati. Vseeno sicer misli, da obstaja možnost, da bi se, če bi bil predsednik, distanciral od početja Janeza Janše, bi pa bil po njegovem mnenju Janša zelo vesel, če bi Logar postal predsednik, saj bi se ga tako znebil v stranki, saj je število glasov, ki jih je dobil na volitvah, za Janšo lahko zelo zaskrbljujoče.

Na vprašanje, ali so sedanje predsedniške volitve še ena zmaga stricev iz ozadja, čeprav je Milan Kučan letos sicer stopil v ospredje in podprl Natašo Pirc Musar, je Brecelj odgovoril pritrdilno. "To je zmaga stricev iz ozadja ob tem, da je bila zmaga že v prvem krogu. Naprej smo dobili kandidate, ki bodo pod vplivom stricev iz ozadja, pa ni važno, ali bi zmagal Anže Logar ali Nataša Pirc Musar, s tem da dopuščam, da bi se Logar odcepil od tega," je pojasnil. Ne leva ne desna stran si ne želijo na mestu predsednika moralne avtoritete, ki bi s prstom kazala na anomalije v družbi, tudi v politiki, na vse kar se dogaja, je dodal Brecelj.

O grožnjah

Na vprašanje, če je bil deležen groženj, ko je opozarjal na nepravilnosti, je odgovoril pritrdilno. "Če pošlješ državljanu, ki opozarja na nepravilnosti pismo, ga pošlješ še ministru za zdravje, direktorici onkološkega inštituta, svetu zavoda in zahtevaš, da proti njemu ukrepajo, ne vem kako bi to drugače poimenoval kot grožnje," je pojasnil. Ker je ta pisma prejel od odvetniške družbe Nataše Pirc Musar, se sprašuje, ali bomo zdaj, ko je predsednica države, do vseh, ki opozarjajo na nepravilnosti, najeli odvetnika ob tem, da imamo številne težave v zdravstvu, mu bomo grozili in zahtevali naj ukrepajo proti njemu, ali se bomo vprašali, če bi odgovorni vseeno morali odgovarjati za to, kar so počeli.

Povedal je tudi, da ga ni strah, se pa čuva, saj ve veliko več, kot pove v javnosti. A vse ostalo je nekje shranjeno in če se mu kaj zgodi, bo tudi to prišlo v javnost, je pojasnil.

Brecelj tudi pravi, da kdor bo uredil ljubljanski klinični center, bo uredil slovensko zdravstvo. Gre namreč za največjo bolnišnico, z največ zaposlenimi, z največ težavami in če urediš to bolnišnico, se bodo ostale bolnišnice uredile z levo roko, meni. Pojasnil je, da imamo zglede, kot sta npr. jeseniška bolnišnica, ko je bil njen direktor nekdanji minister Poklukar in ptujska bolnišnica s sedanjim direktorjem, kar po njegovem dokazuje, da se da. "Klinični center pa ostaja trdnjava, kjer ne gre," je razočaran. Dodal je, da ima korupcija v zdravstvu realne posledice na paciente. Ni pa vse korupcija, kot pravi Brecelj, je ogromno tudi nesposobnosti.

Je pa Brecelj poudaril, da naše zdravstvo ni v celoti slabo, na številnih področjih namreč dosega, za evropske razmere, vrhunske rezultate. Prav tako je opozoril, da zasebniki koncesionarji niso kriminalci. Sam ima veliko stikov z njimi in kot pravi veliko delajo, zelo se trudijo in delajo dobro. Prav tako se ne spomni bolnika, ki bi prišel k njemu in imel pripombe nad koncesionarjem. Slednji se namreč zavedajo, da lahko vsaka negativna reklama zanje pomeni tudi konec njihovega dela.

Celotno oddajo si lahko ogledate v arhivu VOYO.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (483)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
20. 11. 2022 17.15
+1
Saj dr. Breclju pravzaprav ni potrebno povedati imen vpletnih v korupcijo. Samo malo je potrebno pobrskati po spletu. Tam se marsikaj najde. Začeti je potrebno z Zemljaričem in Dimnikom in poiskati je potrebno povezave s podjetji, ki se ukvarjajo z nabavo medicinske opreme. Potem se kockice začnejo počasi zlagati, ko še povežemo glavne politične glave, ki držijo svečo tem ljudem.
tomjaz
20. 11. 2022 15.46
+1
Naprej smo dobili kandidate, ki bodo pod vplivom stricev iz ozadja, pa ni važno, ali bi zmagal Anže Logar ali Nataša Pirc Musar tole bi morali ljudje prvo stvar misliti ter bi te prvo izločili potem bi ostalo zelo nizek krog.
tomjaz
20. 11. 2022 15.48
+1
Kollerik
20. 11. 2022 12.54
+8
Brecl raztura....
Absolutist 1
20. 11. 2022 12.52
+0
Odlični dr.Erik Brecelj je povozil Slaka ni se mu v celoti prepustil sprovocirati in Janšetovga Janeza prikazati kot krivca za vse tegobe in propadanje zdravstvenega sistema ....dr.Brecelj mu je nato razložil marsikaj tudi napake in delovanje leve strani in celo njemu od NPM grožnje NPM z odvzemom licence doktorja ....
pekoči paradižnik
20. 11. 2022 12.58
+0
Janševec,... Brecelj ni nikogar povozil, pa ne da bi mi voditelj oddaje zrasel na srcu ampak,... ti itak slišiš kar želiš, Brecelj vsakič znova izpade neresen in neverodostojen s temi obtožbami in namigi, da ve še veliko več,... otroško obnašanje "vem pa ne povem"... Tisti, ki želijo, da se kaj spremeni, ravnajo drugače, vtis je, da Breclju odgovarja tako kot je in se počuti varnega.
pekoči paradižnik
20. 11. 2022 12.08
+7
Luther 20.11.2022, 9:29:25 By the way, kaj pa če se najde nekdo, ki bo na vso silo želel, da se ti dokumenti obelodanijo? In kako bo to dosegel? ste pomislili na to spoštovani g. Brecelj?
pekoči paradižnik
20. 11. 2022 12.08
+5
pekoči paradižnik
20. 11. 2022 11.59
+8
Brecelj je počasi že dolgočasen in ne prepričljiv s temi svojimi namigi in skrivalnicami. Če ga je toliko v hlačah, naj pove kar ve in rešeno,... Matej Šurc in Blaž Zgaga sta napisala trilogijo o trgovini z orožjem s kopico dokazov in dokumentov, sodniki so rekli, da bi bili veseli tako popolne obtožnice. Naj se jima pridruži še Brecelj, ali pa naj bo tiho!
yanay
20. 11. 2022 12.02
+8
Glede na zbrane dokaze obeh novinarjev, bi se tožilstvo moralo že zdavnaj zganiti in ukrepati.
yanay
20. 11. 2022 11.56
+10
Dr. Brecelj že leta opozarja na nepravilnosti in na korupcijo v zdravstvu. Zaradi tega je trn v peti vsem parazitom, ki se pasejo okoli zdravstvene blagajne in jo izčrpavajo zaradi previsokih marž, v ponudbi njihovih izdelkov. Sam menim, da bi moral v okviru Ministrstva za zdravje obstajati oddelek, ki bi medicinsko opremo nabavljal direktno od proizvajalcev. S tem bi pprihranili precejšnja sredstva, ki se sedaj prelivajo v zasebne žepe. Seveda se ti paraziti niti slučajno ne bodo odrekli javnemu denarju, ki jim sedaj tudi s pomočjo politike, nemoteno teče v njihove žepe! Zato se bodo posluževali vseh metod, tudi grožnje s smrtjo jim niso tuje!
yanay
20. 11. 2022 12.00
+11
Ti paraziti bi brez dvoma za dosego svojih ciljev, žrtvovali tudi vrhunskega strokovnjaka, kot je dr. Brecelj, ne glede na to, da je pomagal mnogim ljudem v njihovi stiski in jim rešil življenje. Ti troli vse gledajo samo skozi denar!
Jožica55
20. 11. 2022 11.42
+15
Globoko spoštujem dr. Breclja vendar vseeno mislim, da bi moral povedati vse kar ve.
robespierre16
20. 11. 2022 10.53
+20
Eden redkih ljudi ki se mu res reče gospod....moj globok priklon gospod Brecelj....
Luther
20. 11. 2022 10.59
+4
Je vrhunski strokovnjak v zdravstvu in zagotovo dober oče in mož. Brez dvoma. Kar se pa tiče njegovega delovanja na področju ''žvižgaštva'' je pa na zelo nizkem nivoju. Pravi, da ima dokumente, ki bi lahko razkrili korupcijo in razne sprege, a jih ne obelodani. ZAKAJ? Človek z zelo visoko itegriteto bi jih obelodanil, tako kot je to napravil Asange in Snowden, ki sta zdaj v nemilosti oblasti. Brecelj je tiho in s tem koristi le samemu sebi.
cirenij
20. 11. 2022 11.09
+13
Brecelj, objavi vse!!! Folk je s tabo. Kaj nam bo po tvoji smrti?
Luther
20. 11. 2022 11.32
+3
Tisti, ki mi dajete minuse, prosim pojasnite zakaj. Ali dvomite, da je vrhunski zdravnik in dober oče in mož?
dule100
20. 11. 2022 10.53
-3
Tip je precej zmeden! Velikokrat ne ve, kaj bi rad! Vedno nekoga obtožuje, nikoli pa ne pive imen! 🤔
poper00
20. 11. 2022 10.40
+16
Vse nabave v zdravstvu bi morale iti preko države.Poglejte samo kaj se je dogajalo v covidnem času.vse države ,ki so neposredno naročale so dobile nekajkrat cenejšo ceno kot mi.Ko vidiš premiera na jahtah glavnih dobaviteljev veš kak nas lupijo.Smrkavci se slikajo pred reaktivci in ta klika še danes neometano hodi in grozi naokrog.
lambert
20. 11. 2022 10.34
+7
Zdravnik je dober ... ostalo blebetanje. Sicer pa z dokumenti in dokazi na mizo ... tako se dela, ce zelis biti kredibilen ...
džonborno
20. 11. 2022 09.45
+13
Že leta rovari v osjem gnezdu sprege politike in farmacevtskega lobija! Kako je to lahko nevarno vprašajte Jankovića, ki je zaradi neke farmacevtke že leta na tnalu. Tako da Brecelj, vse čestitke!
Luther
20. 11. 2022 10.28
+7
Vse čestitke za opravljeno delo na polju zdravljenja. Nobene čestitke na polju odkrivanja nepravilnosti. Vi čestitate nekomu, ki ima dokumente s katerimi lahko dokaže kakšno lumparijo, a jih skriva zaradi lastnih koristi - nedotakljivosti. Ali je dr Brecelj kadarkoli odkril kakšno nevarno sprego politike in lobistov na tak način, da so bile proti komu uvedene sankcije, sodni pregon ali kaj podobnega?
petka5
20. 11. 2022 10.31
+4
bravo Luther... nic ni naredil, da bi se kaj koncalo, spremenilo od tega kar tako kritizira. Cestitke in pohvale, vsa čast pa za zdravnisko delo.
Rodion Raskolnikov
20. 11. 2022 09.45
-12
Na mednarodni ravni slovenskih blamaž je izvolitev Pirc Musarjeve, takoj za čestitko Janša Trump. Najbrž smo Slovenci edini, ki demokratično volimo goljufe.
Luther
20. 11. 2022 10.29
+8
AldoMay
20. 11. 2022 09.43
-2
Luther
20. 11. 2022 10.32
+9
Bravo, za kaj? Ali zato, ker skriva dokumente, ki bi pomagali odkriti korupcijo v zdravstvu? Bravo samo za njegovo delo na področju zdravljenja, za vse ostalo si zasluži veliko grajo. Ali je bil Snowden tiho, ali je bil Asange tiho? Brecelj je tiho.
Nejamram
20. 11. 2022 09.32
+10
Tole je pa bolelo,tako leve kot desne.
INAZ
20. 11. 2022 09.32
+19
Naj se ga zaščiti kot pričo in naj pove vse. Je to sploh možno v naši državi?
Njapo
20. 11. 2022 09.56
+7
Luther
20. 11. 2022 09.29
+5
Gospod je ugleden zdravnik, vendar je njegova morala zelo vprašljiva. Če bi bil moralno na visoki ravni, bi te dokumente obelodanil in tako pomagal javnemu zdravstvu. Meni gredo na živce ljudje, ki samo kritizirajo, nič pa ne naredijo za odpravo napak. Zdaj je v strateškem svetu in sodeluje s Bešičem, vendar pravi, da je vse brez veze (no nekaj podobnega). Potem naj odide iz te funkcije. Očiten je njegov namen, še naprej bo zbiral dokumente in si s tem zagotovil nedotakljivost. To je podlo do vseh državljanov. By the way, kaj pa če se najde nekdo, ki bo na vso silo želel, da se ti dokumenti obelodanijo? In kako bo to dosegel? ste pomislili na to spoštovani g. Brecelj?
Luther
20. 11. 2022 10.35
+7
Tiste, ki mi dajejo minuse, pozivam, da objasnijo zakaj? Jaz sem navedel samo dejstva in nič več? Prosim minusarji pojasnite zakaj. Če tega ne znate, ste navadne koprive.
Stoenka
20. 11. 2022 09.15
-18
Za nas,ki smo navijači Bandelija smo se odločili dati glas naši Musar
Berny3
20. 11. 2022 08.48
+2
Čevlje sodi naj kopita!