Slovenija

Državljani EU bodo mejo prehajali normalno, ostali skozi določene prehode

Ljubljana/Zagreb, 19. 10. 2023 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.V., STA, K.K.
Komentarji
646

Na odločitev Italije, da bo okrepila notranji nadzor na meji Slovenijo, je reagirala tudi Slovenija. Vlada se je odločila za nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Notranji minister Boštjan Poklukar je o tem že obvestil sosednji državi. Na Hrvaškem verjamejo, da gre le za začasno potezo. Tudi uradno bo v veljavi 10 dni, vendar z možnostjo podaljšanja. Kaj bodo mejne kontrole pomenile v praksi?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Žakelj in Vatovec o nadzoru na mejah
    08:53
    Iz 24UR ZVEČER: Žakelj in Vatovec o nadzoru na mejah
  • Iz 24UR ZVEČER: Prehajanje meje
    03:29
    Iz 24UR ZVEČER: Prehajanje meje
  • Iz 24UR: Je Schengen ogrožen?
    02:09
    Iz 24UR: Je Schengen ogrožen?
  • Iz 24UR: 'Naj nadzor ne poseže preveč v čezmejno življenje'
    02:08
    Iz 24UR: 'Naj nadzor ne poseže preveč v čezmejno življenje'
  • Gašperlin o nadzoru na mejah
    05:10
    Gašperlin o nadzoru na mejah
  • Iz 24UR ZVEČER: Konec Schengenskega območja?
    10:31
    Iz 24UR ZVEČER: Konec Schengenskega območja?

Vse več držav v Evropi se odloča za krepitev nadzora na mejah. Med njimi je tudi Slovenija. Ta je sledila potezi Italije, ki je to storila zaradi povečanja nevarnosti terorizma ob nedavnih napadih v Bruslju in Parizu. Italija nadzor na meji s Slovenijo uvaja v soboto za deset dni z možnostjo podaljšanja. 

Za zdaj še ni jasno, kako okrepljen bo nadzor na meji, a napoved ministrstva, da bosta o podrobnostih odločala šefa slovenske in italijanske policije, bi lahko kazala, da gre za 'mehkejšo' obliko nadzora. Vprašanja o tem, kako konkretno bo potekal nadzor, smo naslovili GPU.

Slovenija posledično uvaja začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Vlada je obravnavala obvestilo Evropski komisiji o tem in prižgala rdečo luč. Nadzor bo trajal deset dni, z možnostjo podaljšanja. V skladu s schengenskimi pravili mora država schengenskega območja o uvedbi nadzora na notranji schengenski meji obvestiti Bruselj. Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015, ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

V sporočilu po seji vlade so pojasnili, da zadnji dogodki potrjujejo, da se pripadniki različnih terorističnih in ekstremističnih gibanj umikajo z območij oboroženih spopadov, da bi se izognili morebitnim posledicam za svoja dejanja ali celo z namero, da bi v nadaljevanju ogrozili varnost. "Ob tem obstaja tveganje, da bi te osebe skušale na nedovoljen način vstopiti tudi v Slovenijo," piše v sporočilu za javnost, ki navaja, da je Slovenija do 15. oktobra zabeležila 48.076 nedovoljenih prehodov notranje meje.

Slovenski varnostni organi sicer pozorno spremljajo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in v širši regiji, kot tudi dejavnike, ki bi lahko vplivali na radikalizacijo posameznikov in širjenje nasilnega ekstremizma. Med drugim je v sredo medresorska delovna skupina za protiterorizem dvignila stopnjo teroristične ogroženosti zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter pozivov k izvajanju terorističnih dejanj z nizke na srednjo.

Hrvaška je s prvim januarjem vstopila v schengen, sedaj pa se nadzor na mejo vrača.
Hrvaška je s prvim januarjem vstopila v schengen, sedaj pa se nadzor na mejo vrača. FOTO: Bobo

Odzvala se je tudi hrvaška stran. Notranji minister Davor Božinović ne pričakuje, da bo Slovenija na meji s Hrvaško izvajala strog nadzor. Povedal je še, da so mešane patrulje slovenske in hrvaške policije, o katerih sta se z ministrom Boštjanom Poklukarjem dogovorila septembra, prispevale k zmanjšanju števila prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo. Odzval se je tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je povedal, da se je o tem že pogovarjal s slovenskim premierom Robertom Golobom. Plenković je na seji hrvaške vlade dejal, da gre za začasni nadzor ter da ne gre za "nobeno novost". Spomnil je, da morajo države članice, ki želijo uvesti nadzor na notranji meji schengna, pred uvedbo ukrepa obrazložiti, v kolikšni meri bo odločitev zmanjšala varnostno grožnjo. Ob tem se morajo posvetovati tudi s sosedami, na katere se nanaša mejni nadzor.

Plenković danes sicer potuje v Sarajevo, da bi videl, v kateri fazi je postopek začetka sodelovanja Bosne in Hercegovine z evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontexom. "Stališče Hrvaške in Slovenije je enotno – da Frontex sklene sporazum z BiH in pomaga njenim institucijam pri zaščiti meja," je dejal hrvaški premier po seji vlade. Pri tem je ponovil, da na Hrvaškem meje varuje 67000 policistov, in poudaril, da so v zadnjem obdobju pridržali več kot tisoč tihotapcev nezakonitih migrantov.

Kaj v praksi pomenijo kontrole?

Mejo se bo smelo prehajati samo tam, kjer bodo določeni mejni prehodi, je povedal direktor Uprave uniformirane policije GPU, Marko Gašperlin. Državljani EU bodo lahko normalno prehajali čez vse mejne prehode, državljani tretjih držav pa izključno preko 14 cestnih (12 s Hrvaško in 2 z Madžarsko) ter osmih železniških, kjer bodo selektivne kontrole policistov. Med temi mejnimi prehodi naj bi bili cestni Dolga vas, Pince, Obrežje, Metlika, Gruškovje, Dragonja in železniški, kot so Hodoš, Lendava in Dobova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Če se bo kdo znašel na napačnem mejnem prehodu, ga bomo preusmerili. Policija ima sicer možnost opozorila ali pa sankcij po Zakonu o prestopanju državne meje," je pojasnil Gašperlin. Dodal je, da se Policija intenzivno pripravlja na to, da bodo na teh mejnih prehodih zagotovili stalno prisotnost. 

Na meji s Hrvaško bodo mejne prehode obnovili, na Madžarskem, kjer infrastrukture prehodov praktično ni več, pa bodo verjetno postavili šotore. "Ne moremo pustiti, da policisti stojijo na dežju," je razložil. 

Nadzor bodo izvajali policisti s policijskih postaj za izravnalne ukrepe. Kot pojasnjuje Gašperlin, je bilo tudi za takšen primer nadzora meje predvideno zadostno število delovnih mest, da se kontrolo lahko učinkovito opravlja. 

Poklukar ljudem ob meji zagotavlja normalno življenje kljub nadzoru

Notranji minister Boštjan Poklukar je zagotovil, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko ljudem, ki živijo ob meji, omogočal normalno življenje. To pričakuje tudi od italijanskih oblasti, ki bodo od sobote izvajale nadzor na meji s Slovenijo. 

"Moja usmeritev generalnemu direktorju Policije je bila, da ljudem, ki živijo ob meji, zagotovijo normalno življenje in normalen prehod meje. Se pa že vnaprej opravičujem vsem državljankam in državljanom in vsem prebivalcem Slovenije, da bodo zaradi tega ukrepa večkrat zaustavljeni, da bodo morali pokazati dokumente, kajti teroristična grožnja je vseeno v Evropi visoka," je po današnji odločitvi vlade, da Slovenija uvede nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, povedal minister Poklukar.

Ministri v Luksemburgu

Stanje v schengenskem območju je bila sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja notranjih ministrov članic EU v Luxembourgu, ki se ga je udeležil tudi minister Poklukar.

Obenem so se ministri posvetili posledicam spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas za notranjo varnost v državah članicah. Poleg morebitnega migracijskega pritiska so to še porast sovražnega govora, antisemitizem ter protesti, povezani z dogajanjem na Bližnjem vzhodu. Razpravo sta zaznamovala nedavna teroristična napada v Franciji in Belgiji. Z napadoma je bila povezana tudi razprava o vračanju migrantov brez dovoljenja za bivanje v tretje države. Strožja pravila na področju vračanja migrantov določa pakt o migracijah in azilu, ki bo prav tako na dnevnem redu ministrskega zasedanja.

Melonijeva: vzpostavitev nadzora na meji s Slovenijo nujna zaradi razmer v svetu

Italijanska premierka Giorgia Meloni je odločitev o začasni uvedbi nadzora na meji s Slovenijo v sredo opisala kot nujno zaradi trenutnih razmer v svetu, od Bližnjega vzhoda do migrantske krize. Italijansko politiko skrbi zlasti možnost terorističnih napadov, na katere sicer zaenkrat po zagotovilih zunanjega ministra Antonia Tajanija nič ne kaže.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni FOTO: AP

"Začasna ukinitev veljavnosti schengenske pogodbe o prostem gibanju v Evropi je postala nujna zaradi vse slabših razmer na Bližnjem vzhodu, okrepitve migrantskih tokov po balkanski poti in zlasti zaradi vprašanj nacionalne varnosti," je na družbenih omrežjih zapisala Melonijeva. "Za to prevzemam polno odgovornost," je dodala.

O vzpostavitvi nadzora so se tudi že pogovarjali s slovenskimi kolegi, s katerimi naj bi še naprej sodelovali pri obvladovanju nezakonitih migracij, je še dodala po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa. Na meji med Slovenijo in Italijo sicer prav zaradi nezakonitih prehodov že nekaj časa delujejo mešane slovensko-italijanske policijske patrulje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (646)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brus123
21. 10. 2023 13.51
Ha ha ha mešane kontrole hrvaške in slovenske policije?? To je tako kot bi šla Kekec in Mojca na sprehod! Sramota za državo!!
za naše
20. 10. 2023 17.53
+2
Pa saj ti državljani EU ,njihovega porekla bodo še naprej uvažali svoje ,in prehajali mejo normalno ..!
zulj001
20. 10. 2023 14.24
+3
Migranti ,ki jih na veliko uvaža LEVA politika v Evropo in Slovenijo ,so pričeli kazati pravi obraz, delali ne bodo, bojo nas pa terorizirali ,hvala intelektualcem ,ki ste zvolili oblastnike v Evropi in Sloveniji ....
brabusednet
20. 10. 2023 13.38
+3
Pa,kaj je ves EU narod blesav,da bi se vprašal,zakaj schengen razpada.Zaradi migrantov seveda in teroristov,ki vstopajo nemoteno brez dokumentov.A res noben bedak tega ne vidi in vzroka.Hermetično zapret zunajne meje EU in bo schengen spet tak,kot je bil mišljen in nekaj časa funkcjoniral.Samo zaradi migrantov imamo kar imamo.Če pa EU rabi delovno silo pa lepo po legalni in preverljivi poti ljudi pripeljat v EU.Pa to ni neka znanstvena fantastika.Vsaka država naj si poišče delovno silo po svetu,ki jo rabi.Ne pa,da sami prihajajo vse povprek z sumljivimi nameni.Dokler Bruseljski veljaki ne bo to dojeli je schengen mrtev.
Jernej Sekirnik
20. 10. 2023 13.19
+3
hmmm da ne bo tak: 1 faza razpad Schengena, druga faza razpad EU....
medusa
20. 10. 2023 13.20
+2
Po tem smo ga pa sploh v rit ,ker jih je tu več ,kot nas!!!
graf
20. 10. 2023 13.07
+2
že pred petimi leti je bil obljubljen nemoten prehod na mejah za EU državljane ...
NOVAKF
20. 10. 2023 12.36
-1
Urednik Mladine urednik Mladine Gregor Repovž je 23. oktobra 2015 je v levičarskem trobilu zapisal: “Dobrodošli, novi sodržavljani! Učimo se torej o Siriji in Afganistanu, Eritreji in Iraku … Od tam prihajajo naši bodoči prijatelji, sošolci naših otrok, žene in možje, svaki in zeti, prva generacija bo še močno zaznamovana, druga pa bo predvsem skrbela, da čim manj ‘njihovega’ utone v pozabo. Prihaja raznolikost, prihaja učenje za nas in zanje, skupni prazniki, enkrat njihovi, enkrat naši. A vseeno. Prihajajo nova hrana in čudovite restavracije pa literatura, glasba in seveda kakšna navada, ki se ji bomo čudili – oni naši, mi pa njihovi. Kar predstavljajte si, kako bodo debelo pogledali, ko bodo prvič videli na primer kurente.”
Patriot79
20. 10. 2023 12.32
+5
Bla, bla, bla...migranti pa veselo mimo brez dokumentov...poglejte varnostno situacijo v Lj, Ivančna, Kranj...tam rajši delajte red in vse migrante brez papirjev pošljite striktno v državo izvora....če ne bo narod vzel pravico v svoje roke!
graf
20. 10. 2023 13.05
+3
pa glih danes je po radiu povedal da je bilo letos zabeležen nekaj čez 44.000 nezakonitih prehodov naše meje ! Minister pa kvasi neumnosti da policisti "obvladujejo" nezakonite prehode ...
NOVAKF
20. 10. 2023 14.58
+2
Pokljukar obljublja da bodo ograjo popolnoma porušili, Golob pa bo ilegalce legaliziral in problem bo rešen.
El pi5tolero
20. 10. 2023 11.23
+8
Itak! Minster žmigovc parvi da ograje nebdelujejo, blefer golob bi ilegalne migracije legalizeru! To je to! Niso nasi zahodni sosedi blesavi!
Mambo
20. 10. 2023 10.42
+4
Prosim, da ob prvem incidentu, kateri se bo zgodil in bo ugotovljen krivec in če bo to oseba iz bližnjega vzhoda, da se tega pametnega Vatovca pokliče v studio in vpraša, kakšno ima sedaj mnenje.
Svnski
20. 10. 2023 10.36
+3
In potem so migranti ki prosto prehajajo skozi vsak gozd in travnik kjer jim srce poželi...kajj e potem smisel mejnih prehodov če se najbolj rizične prosto spušča mimo njih.
AlojzBodre
20. 10. 2023 09.18
+13
Strožji režim na meji bo veljal samo za evropejce, nelegalni begunec bo še vedno prišel do meje brez dokumentov, poklical policista ( taxi ) dobil prevoz do Ljubljane, zdravniški pregled ( brez čakalnih vrst) toplo bivalno okolje in hrano. Potem pa malo na sprehod po Ljubljani. Mestni prevoz pa oni ne plačujejo, saj so ubogi begunci.
scipio
20. 10. 2023 09.12
+4
Bil je že skrajni čas, da se nekaj začne delati s temi mejami in s pritiskom teh neverjetnih ljudskih hord z juga in jugovzhoda, z njihovim terorizmom inkluzivno! Stihijo je treba ustaviti, ker nas bo sicer preplavila in potopila. Zbudili smo se kot država itak vrsto let prepozno, raje smo se kot narod medtem 30 let igrali janšiste in komuniste...Nekateri naši "humanisti" in "človekoljubi" se pač ne bodo zbudili nikoli, tudi ko jih bodo že imeli polno hišo, dvorišče in špajzo raznih novoselcev. Sicer pa, pred 1500 leti smo bili v teh krajih Slovani masovni migranti z vzhoda. Kot arijski migranti (beli in precej blond) smo polnili izpraznjeni Norik in Panonijo, dve provinci predtem že propadlega Zahodnega Rimskega imperija. Prejšnji staroselci, predvsem Langobardi in potomci noriških Rimljanov in Keltov so se predtem umaknili v današnjo Lombardijo in dalje na Zahod. Kar je ostalo tu, se je kmalu pomešalo z nami, tedanjimi novoselci. Gotovo se boste strinjali, da smo tedaj v to deželo prinesli nove kvalitete: nov jezik, svojo vero (do nadaljnega), poganske šege in navade (npr.kurente) pa tudi nove probleme (npr. primitivizem, fovšijo, agrarno plemensko ureditev v nekoč prej urejeno (Emona, Poetovio) rimsko provinco. Tudi tile novi jih zdaj nosijo sem, kvalitete in probleme, odločeni, da si osvojijo nov kos ozemlja, bogastvo, lokalne ženske in uveljavijo svojo tradicijo in svoje načine zabave...Razlika za nas staroselce je ta, da se danes nimamo kam umakniti, svet je danes povsod poln folka...Torej jih ne moremo več odmisliti, lahko pa jih kvečjemu odvrnemo od stihijskega naseljevanja in agresivnega vrivanja in mešanja v našo skupnost...Asimilirajo naj se oni v nas in ne mi vanje!
dartford
20. 10. 2023 09.50
+4
Svnski
20. 10. 2023 10.39
+2
To se ne strinjam, kar naj se grejo kam drugam asimilirat, saj je polno puščavskih narodov ki so podobni oz isti, pa naj k njim migrirajo.
Dragica Cegler
20. 10. 2023 11.59
-1
Dober komentar,a jaz se bojim,da se še nismo zbudili.To kar se sedaj dogaja je samo neka farsa ,ker politiki pač morajo nekaj narediti.A hkrati,ko bodo kontrolirali mejne prehode,bodo horde migrantov proslw čez hosto in manj naseljene predele.Ne reši nas nič drugega kot zid in na vrhu žica,ker ograjo itak prerezejo.Saj smo že videli,celo bratje Hrvatje so jim prodajali orodje.
zmerni pesimist
20. 10. 2023 09.08
+8
10 dni a se vi mal hecate najmanj 1000 dni za začetek
rob3rt
20. 10. 2023 08.54
-4
Še sreča, da nas hamas koalicija varuje pred teroristi, ki gredo čez mejne prehode. Tisti, ki se vsipajo čez njive in gozdove niso problem...
Stane Adami?
20. 10. 2023 08.48
+10
Torej Slovenci spet v pridni koloni z urejenimi papirji, da se ve kaj je država, vsi drugi pa mimo (ograjo so odstranili)......Torej ponovno ukrep zoper državljane Slovenije.
Stane Adami?
20. 10. 2023 08.46
+14
In za en dan ti bo pretekla osebna in plačal boš 240 evrov globe. ČRNI pa mimo prehoda brez vseh kazni, celo ograjo so odstranili. Torej bomo nadrsali PRIDNI državljani, dočim tačrni NIČ, NIČ.....
Grma53
20. 10. 2023 08.41
+10
Spet bodo pošteni državljani hodili preko meje na uradnih prehodih, barabe pa kjer jim bo pasalo.
Teofil
20. 10. 2023 08.35
+9
To je samo predstava za javnost,meja pa bo enako nezasčitena kot sedaj,torej nadziralo se bo legitimne prehode,ostalo po starem
bububu123
20. 10. 2023 08.32
+7
novice zadnje leto:Begunci - COVID - Ukrajina - Izrael - Ukrajina - Begunci....