Slovenija

Vermont o uzakonitvi istospolne skupnosti

Montpelier, 19. 04. 2000 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Senat v Vermontu bo v sredo glasoval o predlogu zakona, s katerim bi Vermont postal prva ameriška država, ki dovoljuje zakonske zveze istospolnih partnerjev. Vermont tako postaja glede pravic homoseksualcev najnaprednejša zvezna država. Državno vrhovno sodišče je lani decembra odločilo, da so pravice istospolnih partnerjev v državi neupravičeno kratene, kar je sprožilo prizadevanja za uzakonitev zakonske zveze, v kateri bi imela istospolna partnerja večino enakih pravic, ki gredo zvezi med moškim in žensko.

Predstavniški dom v Vermontu je predlog zakona že sprejel, ko ga bo še senat, bo sledilo usklajevanje obeh predlogov, na koncu pa ga mora podpisati še guverner. Guverner Vermonta je demokrat Howard Dean, ki je že izjavil, da bo zakon podpisal. Senat v Vermontu je v ponedeljek zatrl še z zadnja poskusa opozicije, da bi zavrla sprejetje zakonskega predloga.

Podana sta bila dva predloga republikanskih senatorjev, pri čemer bi eden zavrnil odločitev vrhovnega sodišča, drugi pa izrecno zapisal, da je poroka možna samo med partnerji različnega spola. Oba predloga sta bila zavrnjena z veliko večino. Tisti, ki nasprotujejo zakonu o poročnih pravicah homoseksualcev, se bojijo odmeva v ostalem delu ZDA, nekateri pa pravijo, da je že sama homoseksualnost v nasprotju z naravnimi zakoni.