Slovenija

Verniki praznujejo cvetno nedeljo

Ljubljana, 28. 03. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ne le katoličani in evangeličani, cvetno nedeljo danes praznujejo tudi tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar. Ta sicer za gregorijanskim koledarjem, ki je v uporabi pri nas, zaostaja za 13 dni.

Cvetna nedelja
Cvetna nedelja FOTO: POP TV

Teden dni pred veliko nočjo kristjani obeležujejo cvetno nedeljo. Pred bogoslužji bodo tako potekale procesije, po cerkvah pa bodo brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju. Med najbolj znanimi obredi cvetne nedelje je tudi blagoslov oljčnih vej ali drugega zelenja, ki ga po krajevnih navadah povezujejo tudi v butare.

S cvetno ali oljčno nedeljo se začne neposredna priprava na veliko noč. Verniki se danes spominjajo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

Cvetna nedelja
Cvetna nedelja FOTO: POP TV

Obredi cvetne nedelje izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so poznane in opisane že v 4. stoletju. Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikim petkom, ko se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti. Na oba dneva pri bogoslužjih prebirajo odlomke o tem trpljenju – pasijon.

Posebnost maše v Katoliški cerkvi na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesejo v cerkev. V ospredju bogoslužja pa ni blagoslov zelenja, temveč procesija v čast Kristusu Kralju, poudarjajo na škofovski konferenci.

Butare
Butare FOTO: Reuters

Evangeljsko poročilo o pasijonu in drugi obredi uvedejo vernike v dogodke velikega tridnevja ter ponudijo panoramski pregled. Bogoslužje cvetne nedelje strne v sebi najpomembnejše dogodke Jezusove zadnje večerje, trpljenja in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

Evangeličani ne blagoslavljajo zelenja

Kot je pojasnil evangeličanski škof Geza Erniša, pri njih zelenja ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol. Oljčno vejico vsak vernik, ki ta dan obišče cerkev, ponese tudi v svoj dom.

Letos bodo na isti dan kot katoličani in evangeličani veliko noč obhajali tudi tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar. Ta sicer za gregorijanskim koledarjem, ki je v uporabi pri nas, zaostaja 13 dni. Tako tudi pravoslavni verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji danes praznujejo cvetno nedeljo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

General.Belizar
29. 03. 2010 14.08
Sem nevernik, praznujem cvetno nedeljo, tradicijo svojih prednikov, doživljam jo kot praznik svoje družine. Grem stavit, da so jo ljudje praznovali že davno pred krščanstvom, tako kot vse ostale solsticije in ekvinokcije.
googca
29. 03. 2010 13.36
trdoleska.. 1.november ni dan spomina na mrtve, ampak vsi sveti... drugač se pa strinjam.. naj vsak pove delodajalcu kateri veri pripada, pa se mu glede na to določa praznike. muslimani majo svoje, mi svoje, ateisti svoje.. hkrati predlagam, da se neverniki odrečejo kakršnemkoli praznovanju naših praznikov in prilagajanju le teh, ker je to zelo zahrbtno in nizkotno. naj majo 1. maj družinski praznik, za Veliko noč naj pa delajo
didiss
28. 03. 2010 23.31
ali kdo ve kaj sploh pomeni cvetna ned.?
mjolnir
28. 03. 2010 22.34
trdoleska Velika Noč ni ločen praznik! Gre skupaj zVelikim ponedeljkom
trdoleska
28. 03. 2010 22.28
Sicer sem se narobe izrazil. Niso državni prazniki, so pa dela prosti dnevi. Torej bi se razveselil dela prostih dni vseh drugih ver.
trdoleska
28. 03. 2010 22.25
Uzakonjeni prazniki v Republiki Sloveniji so: * 1. in 2. januar, Novo leto, * 8. februar, Slovenski kulturni praznik, * Velika noč, * Velikonočni ponedeljek, * 27. april, Dan upora proti okupatorju, * 1. in 2. maj, Praznik dela, * 31. maj, Binkošti, * 25. junij, Dan državnosti, * 15. avgust, Marijino vnebovzetje, * 31. oktober, Dan reformacije, * 1. november, Dan spomina na mrtve,, * 25. december, Božič, * 26. december, Dan samostojnosti. 6 od 13ih. Pa še eden je evangeličanski.
trdoleska
28. 03. 2010 22.21
Pa veš koliko krščanskih praznikov je tudi državnih? Kar malo pomisli!
trdoleska
28. 03. 2010 22.20
Sej sem napisal veliko noč!
mjolnir
28. 03. 2010 22.20
trdoleska Če bi jaz bil šef bi vsakemu muslimanu, židu, pravoslavcu dal dopust na najpomebnejše praznike! Državni praznik pa NE MORE postati, ker mi uradno slavimo določene praznike kot del naše dediščine(in kot take jih tudi spoštujem, čeprav nisem vernik). Ve se kateri so avtohtoni prazniki, in njjih država mora priznavat ker tako utrjuje našo ideniteto.
Ranunculus
28. 03. 2010 22.17
trdoleska Državni praznik je državni praznik. Kar Cvetna nedelja ni. So pa npr. Velika noč in 1. maj. In kolikor vem so na Veliko noč doma tudi neverniki, na 1. maj pa tudi kapitalisti. Če želimo praznike razširiti tudi na ostale kulture, je potrebno njih število zmanjšati, ker sicer lahko postane v letu večina dni dela prostih, akr pa ne bi bilo v redu.
Ranunculus
28. 03. 2010 22.14
robba Če slučajno tov. pomeni naslavljanje, bom odslej tudi jaz tebe vljudno naslavljal faran. Kot kaže je našim vrlim politikom in RKC v pretežni meri uspelo polarizirati slovenski prostor. V glavah kot kaže obstajajo samo še verniki in komunisti - zelo žalostno.
trdoleska
28. 03. 2010 22.12
Še nisem slišal, da bi kateri nevernik rekel svojemu šefu: "Veš kaj, jaz bom za Veliko noč delal tudi, če boste drugi doma, ker itak ne praznujem." Bi se pa razveselil državnih praznikov muslimanov, evangeličanov, pravoslavcev in še katerih. Vse praznike bi enako spoštoval in častil, ne glede na to, kateri veri jaz pripadam. Z veseljem bi šel tudi v ustanove drugih ver, če bi me kdo povabil ali se udeležil praznika na kakem njihovem domu.
Ranunculus
28. 03. 2010 22.11
robba Glede posta ne vidim odgovora. Če glede česa vprašam, ni potrebno, da se me tiče, niti ni potrebno, da verjamem. Vprašanje je, koliko verjamete vi. In če je odgovor, da posta ni bilo, me to ne moti in v tem delu se me ne tiče - da bi tistim, ki verjamejo govoril, kaj naj počnejo - problem je v tem, da si sami govorijo, kaj naj bi delali, pa tega ne počnejo.
Tonček Balonček
28. 03. 2010 21.05
Pa kakšno Veliko noč, ta bo naslednji teden! Sicer se pa 13. junija v Celju začne evrahistični kongres! Nam pomeni svetovno nogometno prvenstvo več? Sodeč po pisanju medijev, gotovo!
robba
28. 03. 2010 20.57
Ranunculus 28.03.2010, 17:10 5 Ranunculus28.03.2010, 15:43-5 Sicer pa dragi verniki. Približuje se Velika noč in konec posta. Čemu ste se pa letos odpovedali v postnem času? Kaki stvari, ki ste jo močno pogrešali, ali čemu nepomembnemu? To je namreč tudi eden od indikatorjev, kako močna je povezanost z Jezusom. tov. če ne verjamešv to kar verjamemo mi, je tvoj problem in se te ne tiče. morda pa bi bilo bolj umestno vprašanje za potomce ljudi, ki so spoštoval delavca, al pa ga naj bi vsaj, pa jim sedaj niti plače ne dajo. to je večji problem, veš, pa nas sedaj demokracijo učijo...
mjolnir
28. 03. 2010 20.52
tito-idol Jaz nisem veren, in Veliko Noč slavim povsem sekularno, ker je pač neko zbiranje in je družinsko slavlje, sam to kar ti pišeš je NEUMNOST velikanskih razmer, a kaj se bom čudil glede na tvoj vzdevek...ja, tisti časi so minili! Cerkev je ločena od države in bi morala biti, sam to kar ti govoriš je IZGON verskih šeg in navad iz javnega življenja! To pa je že nekaj čist drugega, in je v navadi samo v komunističnih diktaturah.
furmank
28. 03. 2010 20.49
Danes je pa veliko fanatikov na forumu.Sklepam po ogromnem številu minusov.
tito-idol
28. 03. 2010 20.20
Velika noč sploh ne bi smela bit državni praznik,ker je cerkev ločena od države,po komentarjih in valu obtožb iz domovine in tujine pa zgleda da tud od ljudi.Naj verniki vzamejo dopust pa naj praznujejo,ni problema.
šlogar
28. 03. 2010 18.56
Nič nimam proti Veliki noči, Božiču in ostalim praznikom, ki omogočijo vernikom lepe dni. Blagor jim. In prav je, da dobivajo minuse tisti, ki vernike ne pustijo na miru. Ampak s čim si je zaslužil pozitivne pike s tem, ko je spet med verske praznike spravil, udbo mafijo, pa umrle partizane in komuniste, mi pa ni več jasno. Imej se Admin in veselo piši minuse, meni jih pač ne boš več, vsaj te bodo zadnje, obljubim, ker s takšnim neobjektivcem se pač ne mislim več prepirati. Amen in hvala Alahu, da me je končno prosvetlil.
Srbenda
28. 03. 2010 17.55
Srecna cvetna nedelja.