Slovenija

Verske skupnost zadovoljne s protikoronskimi ukrepi

Ljubljana, 11. 11. 2020 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
6

Verske skupnosti se zaradi omejitvenih ukrepov v času epidemije soočajo s precejšnjim, okoli 60-odstotnim upadom prispevkov. Vlada je zato v zadnjem protikoronskem predlogu predvidela finančno pomoč verskim uslužbencem in izdatnejše kritje prispevkov za njihovo socialno varnost, je razvidno iz predloga. V verskih skupnostih rešitve pozdravljajo.

Sveta maša

Po predlogu šestega protikoronskega svežnja bi verskim uslužbencem pripadla izredna pomoč v obliki temeljnega mesečega dohodka v višini 700 evrov za zadnje tri mesece letošnjega leta z možnostjo podaljšanja še za pol leta. Kot je navedeno v zakonskem predlogu, je rešitev primerljiva s tisto za samozaposlene v kulturi. Temeljni dohodek bo oproščen davkov in prispevkov.

Poleg tega vlada v predlogu trajno izenačuje višino prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev s tistimi, ki jih prejemajo samozaposleni v kulturi, in sicer na 401,98 evra. Država bi torej krila prispevke za socialno varnost najmanj v višini osnove povprečne plače za predzadnji mesec. Do zdaj je krila 48 odstotkov te osnove.

V večjih verskih skupnosti v Sloveniji so ukrepom naklonjeni. Kot so pojasnili pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), omenjene rešitve izenačujejo socialni položaj oz. zagotavljajo enakopravnost verskih uslužbencev s samozaposlenimi v kulturi.

Prav tako kot samozaposleni v kulturi namreč tudi verski uslužbenci opravljajo splošno koristno dejavnost, kot sta vzdrževanje kulturne dediščine ter dobrodelno in humanitarno delo, in pri tem praviloma niso v delovnem razmerju oz. nimajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi ter so materialno odvisni predvsem od možnosti opravljanja svoje dejavnosti v javnosti.

Kot so dodali, so bile omenjene rešitve pobuda več registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti, in sicer Evangeličanske cerkve, Katoliške cerkve, Evangelijske binkoštne Cerkve, Srbske pravoslavne cerkve, Makedonske pravoslavne cerkve in Islamske skupnosti v RS.

Navedene cerkve in druge verske skupnosti vladni predlog podpirajo, ker v času prepovedi javnega opravljanja verskih obredov varujejo socialni položaj verskih uslužbencev in omogočajo pokrivanje stroškov vzdrževanja sakralnih objektov, izmed katerih številni predstavljajo kulturno dediščino Slovenije, so zapisali v SŠK.

V Katoliški cerkvi sicer ocenjujejo, da se je zaradi epidemije oz. prepovedi opravljanja maš z udeležbo vernikov višina prostovoljnih darov zmanjšala za več kot 60 odstotkov.

Podoben upad prispevkov beležijo v Srbski pravoslavni cerkvi. Kot je pojasnil duhovnik Aleksandar Obradović, se je po podatkih, ki jih vsak teden prejemajo od vseh cerkvenih občin po Sloveniji, višina prispevkov v času epidemije gotovo zmanjšala za 60 odstotkov.

Vladni predlog, ki je nastal na pobudo več registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti v Sloveniji, zato podpirajo, je še navedel Obradović.

Muslimanski kulturni center v Ljubljani

Da natančne ocene izpada dohodka še nimajo, pa je navedel tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić. To bo po njegovi napovedi mogoče oceniti ob koncu leta. "Že zdaj pa je mogoče predvideti, da bodo izgube zelo visoke in bodo zagotovo vplivale na naše nadaljnje delovanje," je povedal. Potrebovali bodo kar nekaj časa, da se vrnejo v finančno kondicijo, ki so jo imeli pred začetkom epidemije.

Tudi zato bi bile rešitve iz vladnega predloga po navedbah Porića zelo dobrodošle za njihovo nadaljnje delovanje. Pričakujejo, da bodo s tem vsaj delno ublažili posledice zaprtja javnega življenja.

Njihovi verski objekti so bili namreč v spomladanskem valu epidemije zaprti več kot mesec in pol, v drugem valu pa so vse aktivnosti zaustavili 8. oktobra. Ker skupnost financirajo iz prostovoljnih prispevkov vernikov, ki skupnost obiskujejo, pa v času epidemije teh prispevkov ni.

Tudi v Islamski skupnosti v RS strinjajo z izenačitvijo prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev s samozaposlenimi v kulturi. "To je bil tudi naš predlog," so pojasnili.

Je pa Porić ob tem opomnil, da ima trenutno le deset njihovih uslužbencev pravico do prispevka za socialno varnost. Še deset ostalih te pravice nima, čeprav opravljajo isto delo kot ostali, ki so slovenski državljani. Izrazil je upanje, da bo vlada v prihodnosti poskrbela tudi za to.

Škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji Leon Novak pa je navedel, da predvideno vladno rešitev s hvaležnostjo sprejemajo in srčno upajo, da bodo s skupnimi močmi zmogli "stati in obstati" tudi v tej preizkušnji.

Tudi njihova verska skupnost se je namreč soočila z upadom donacij in prostovoljnih prispevkov, kar jih je postavilo pred "precejšnje izzive glede zagotavljanja plač duhovnic in duhovnikov", pa tudi glede vzdrževanja sakralnih objektov. Upad prihodkov ocenjujejo na 50 do 60 odstotkov, ocena pa ni dokončna.

Pomoč bo obenem zagotovila nadaljnjo oskrbo njihovih vernic in vernikov. Opažajo namreč, da omejitveni ukrepi zlasti pri starejši generaciji in ranljivih skupinah povzročajo duševno stisko in občutek izključenosti. Duhovnice in duhovniki si te stiske prizadevajo omiliti tudi s telefonskimi pogovori, materialne stiske pa skuša ublažiti evangeličanska humanitarna organizacija podpornice, je pojasnil Novak.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
12. 11. 2020 14.31
Spet bo potrebna pritožba na ustavno sodišče!Religije so ločene od države! Če verski uslužbenci nimajo za kruh, naj umrejo od lakote, ne bo nobene škode!
majmun11223344
12. 11. 2020 13.31
+1
Alo, kaj je narobe z našo politiko. A nekim vernikom se bo denar nskszovsl?!? Nunsm župnikom, škofom, muftijrm, pa budistom, poprom... Ste čisto znoreli vi na vladi?!? Se vam je skisalo?
abigail
12. 11. 2020 11.57
+3
Nepojmljivo! Cerkev je vendar ločena od države. Naši katoliki imajo svojo vlado v Vatikanu, ki je brezmejno bogat in koruptiven - tam naj iščejo pomoč, če jo sploh potrebujejo, saj imajo tudi naravna bogastva v Sloveniji. Če skrbijo za kulturno dediščino, naj se pa registrirajo kot kulturni delavci in če skrbijo za bolne, nepokretne itd, naj se registrirajo kot socialne in zdravstvene organizacije. Za versko dejavnost, opravljanje obredov in škodljivo pranje možganov pa res ni treba prispevkov od države!!!
sinhron
12. 11. 2020 09.57
+3
Po ustavi je cerkev ločena od države , zato to kršenje ustave s strani te vlade je nesprejemljivo , ker financira oslužbence ( krije jim vse stroške iz naslova invalidsko-pokojninskega zavarovanja , izpad prihodkov zaradi nemaševanja in izdatnejše kritje prispevkov za njihovo socialno varnost ! Cerkev je ( vsaj Slovenska ) nenasitna in je lastnik premnogih naravnih in nepremičninskih dobrin , je zelo bogata in še ji ta vlada daje in v zameno bo cerkev propagirala za njihovo ponovno izvolitev !
kure bedne
11. 11. 2020 21.56
+2
Te ninđe oz. pravljičarji so sramota za 21. stoletje.
Ost1234
11. 11. 2020 20.44
+3
Seveda so matere jim ! Z nabirkami so si napolnili kašče in kleti, dohodek od še vedno izvajanih maš ( četudi brez prisotnosti vernikov! ) še naprej neobdavčeno priteka , dohodek od nepremičnega premoženja tud ni usahnil, od gozdov tudi ne , zdaj pa še vsakemu farju jurja na mesec! Pa kdo za hudiča ne bi bil zadovoljen!