Slovenija

FOTO in VIDEO: Številna mesta prižgala praznične luči, veseli december se je tudi uradno začel

Ljubljana/Ptuj/Bled/Kamnik, 01. 12. 2017 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Veseli december je tukaj in številna slovenska mesta so zasijala v soju prazničnih luči. V prestolnici je prižiganje luči spremljal kratek program, nato pa je župan Janković dejal, da je 'prišel čas, da končamo s temo' in Ljubljana je zažarela. Zasijali so tudi Ptuj, pa Kamnik, Izola, Velenje in Bled, kjer upajo, da bodo prebili magično mejo milijona turističnih nočitev v enem letu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ljubljana je zažarela, ljudje navdušeni
    01:54
    Iz 24UR: Ljubljana je zažarela, ljudje navdušeni
  • Iz 24UR: Vzdušje v praznični prestolnici odlično
    00:52
    Iz 24UR: Vzdušje v praznični prestolnici odlično
  • Iz 24UR: Mesta vstopila v veseli december
    02:27
    Iz 24UR: Mesta vstopila v veseli december
  • Iz 24UR: Dogodkov med prazniki ne bo manjkalo
    02:09
    Iz 24UR: Dogodkov med prazniki ne bo manjkalo
  • Iz 24UR: Božično vzdušje drugje po svetu
    01:28
    Iz 24UR: Božično vzdušje drugje po svetu
  • Iz SVETA: Savinjčani v Mozirskem gaju dobili svoj Las Vegas
    02:04
    Iz SVETA: Savinjčani v Mozirskem gaju dobili svoj Las Vegas
  • Iz SVETA: Bled ima pravo zimsko pravljico
    01:17
    Iz SVETA: Bled ima pravo zimsko pravljico
  • Iz SVETA: Ljubljana v znamenju veselega decembra
    02:25
    Iz SVETA: Ljubljana v znamenju veselega decembra
  • Iz SVETA: Kaj se bo decembra dogajalo v Ljubljani?
    01:59
    Iz SVETA: Kaj se bo decembra dogajalo v Ljubljani?
  • Prižig prazničnih luči v Ljubljani
    01:16
    Prižig prazničnih luči v Ljubljani

Po več slovenskih mestih danes prižgajo praznične luči, vstop v veseli december pa so marsikje pospremili tudi z nekaterimi prireditvami. Praznične luči tako danes prižgajo v Ljubljani, na Ptuju, Bledu, v Izoli, Kamniku in Velenju. V Portorožu bodo odprli božično-novoletno tržnico, v Kopru pa bo zaživelo drsališče.

V Ljubljani so praznično okrasitev prižgali v sklopu tradicionalne prireditve na Prešernovem trgu malo po 17. uri. Prireditev so začeli s skladbami "Čudovit je ta svet" in "Čez Šuštarski most", ki ju je izvedel pevski zborček 5. razreda Walfdorske šole ob spremljavi kitare. 

Nato je na oder stopil ljubljanski župan Zoran Janković in dejal: "Prišel je čas, da končamo s temo." Zbrano množico je pozval, naj skupaj odštevajo do prižiga luči. Ljubljana je tako znova praznično odeta in veseli december se je tudi uradno začel.

Takole je letos videti okrašena Ljubljana.
Takole je letos videti okrašena Ljubljana. FOTO: POP TV

Ljubljano krasi več kot 800 svetlobnih elementov bo krasilo Ljubljano

Okrasitev, ki jo je tudi letos oblikoval Zmago Modic, letos nosi naslov Preseki časa. Po njegovih besedah ta predstavlja "možnosti vpogleda v različnost časa, tako v preteklost kot v prihodnost, abstraktne in realistične podobe prikazujejo izseke iz žive in nežive narave", je pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Letošnja okrasitev vsebuje dopolnjene elemente iz preteklih let, nekaj svetlobnih teles, kot sta zmajčka na Vegovi ulici, pa je v celoti novih. Največ novih svetlobnih likov bo mogoče videti na Stritarjevi in Trubarjevi ulici ter na Gornjem trgu, obiskovalce pa bodo na petih vstopnih točkah v staro mestno jedro pozdravile modro osvetljene krošnje mogočnih dreves.

Skupaj je v širšem centru Ljubljane nameščenih 800 svetlobnih elementov, 40 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci, krasi drevesa ob Ljubljanici na Prulah, staro mestno jedro pa je prepredeno s 50 kilometri prazničnih luči. 

Zaživele tudi praznične stojnice

Že dopoldne se je odprl praznični sejem na več lokacijah v mestu, na Bregu pred Zoisovo palačo so postavljene tudi jaslice iz slame v naravni velikosti. V prihodnjih dneh se bo v mestu zvrstilo več prireditev, poleg Miklavževega sejma in sprevoda ter sprevodov dedka Mraza bo decembra v Ljubljani več glasbenih prireditev na prostem, letošnja novost pa sta drsališče Ledena fantazija v parku Zvezda in mini smučišče Kameleon na Novem trgu.

Ljubljanske ulice so zaradi prazničnega dogajanja množično obiskane, zaradi česar je težje najti prosto parkirno mesto. Za obiskovalce prireditev bo v decembru mogoče brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu, in sicer med tednom in ob sobotah od 18.30 do 5. ure naslednjega dne, ob nedeljah in praznikih pa bo parkirišče odprto ves dan.

V širšem centru Ljubljane bo nameščenih 800 svetlobnih elementov, staro mestno jedro pa bo prepredeno s 50 kilometri prazničnih luči.
V širšem centru Ljubljane bo nameščenih 800 svetlobnih elementov, staro mestno jedro pa bo prepredeno s 50 kilometri prazničnih luči. FOTO: iStock

V decembrskem času je priljubljen tudi obisk Ljubljane z vlakom, saj je od železniške postaje do strogega centra le nekajminutni sprehod. Vsi, ki bodo v Ljubljano prišli z vlakom, si bodo lahko na drsališču v parku Zvezda brezplačno izposodili drsalke. Tistim, ki bodo kupili vstopnico za prireditve na drsališču, kot so matineje za najstnike in glasbeni večeri, pa Slovenske železnice podarjajo brezplačne vozovnice do Ljubljane in nazaj.

Tudi najstarejše slovensko mesto je zasijalo

S prižigom luči na ptujskem Mestnem trgu je najstarejše slovensko mesto ob 18. uri zasijalo v novi praznični podobi. Soju tisočerih luči, ki so osvetlile pročelja zgodovinskih hiš, so se namreč v unikatni okrasitvi vizualne umetnice Stanke Vauda pridružili še zvočni dražljaji. Kot se spodobi za karnevalsko mesto, bo veselo ves december.

Otroško veselje ob prižigu lučk so pričarala pravljična bitja, za toplo okrepčilo in unikatna praznična darilca pa so ob glasbenih uspešnicah David Matići banda poskrbeli ptujski ponudniki na prazničnih stojnicah.

Kot poudarjajo na tamkajšnjem zavodu za turizem, je načrtovanje ptujske okrasitve vedno svojevrsten izziv, saj se ta ne poslovi s prazniki, pač pa traja vse do konca pustnega časa. Prav zato krožne oblike okrasitve simbolizirajo cikličnost letnih časov, plapolajoči beli trakovi pa vzbujajo asociacije na kurenta, ki v zimsko belino prinese barvito pomlad. Poseben element krasitve bodo tudi aluminjaste rondelice, ki jih razžarijo sončni žarki, veter pa jih zaziba v prijetni žvenket.

Unikatna okrasitev mestnega središča, ki se ji v zadnji polovici decembra pridruži še praznični program Ptujske pravljice, bosta po mnenju Vaude najlepše povabilo vsem generacijam, da se sprehodijo po najstarejšem slovenskem mestu in se naužijejo prazničnega duha.

V Izoli bodo lučke prižgali otroci

V Izoli so praznične luči v parku Pietra Coppa ob 17. uri prižgali otroci in izolski župan Igor Kolenc. Park bodo tudi letos krasile skulpture z morskimi motivi, izdelane iz odpadnih materialov. Prižig luči so popestrili člani gledališča STEPS, glasbena animacija Duo Pingo, animirani Disneyjevi junaki in mladi glasbeni talenti šole Cirque.

V Kamniku sedem kilometrov dolga osvetlitev

Pravljični Kamnik so odprli na Glavnem trgu, kjer je ob 17. uri kamniški župan Marjan Šarec slavnostno prižgal praznično osvetlitev mesta.

Letos okoli sedem kilometrov dolga osvetlitev sega tudi v Keršmančev park, so v sporočilu za javnost zapisali na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik. Prižigu lučk je sledila zabava z glasbeno skupino Čuki.

Gostinci in hotelirji si manejo roke, saj decembra večja mesta beležijo povečan obisk domačih in tujih gostov.
Gostinci in hotelirji si manejo roke, saj decembra večja mesta beležijo povečan obisk domačih in tujih gostov. FOTO: iStock

Veselo tudi v Velenju

Velenje je s 150 tisoč lučmi praznično zasijalo ob 18. uri. Na Titovem trgu je zbrane nagovoril velenjski župan Bojan Kontič. Vstop v veseli december je spremljal tudi koncert Mance Špik in Isaaca Palme.

Okrašeno je središče mesta, promenada, Kardeljev trg in stari del mesta, drevesa ob Šaleški cesti, krožišči pod skakalnicami in pri Sončnem parku ter Šaleški grad.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miklavž bo pohitel in obiskal Portorož

Tudi Portorož bo danes zaživel v veselem decembrskem dogajanju. Ob 16. uri je zaživela božično-novoletna tržnica v parku hotela Kempinski Palace Portorož, kjer ponujajo tipične izdelke in kulinarične dobrote. Dogajanje bo popestril tudi nastop baritonista Nevena Stipanova, najmlajše pa bo razveselil Miklavž s spremstvom, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož. Malo pred 17. uro je podžupanja piranske občine Meira Hot slavnostno prižgala praznično osvetlitev.

V okviru Magičnega decembra pa je na Titovem trgu v Kopru ob 17. uri zaživelo drsališče. Poleg tega bo za praznično vzdušje poskrbela tudi gostinska ponudba in bogat program. Med 6. in 10. decembrom pa bo dogajanje v mestu še dodatno popestril Miklavžev sejem, so sporočili iz Mestne občine Koper.

Na Bledu se začenja Zimska pravljica

S prižigom prazničnih lučk se danes na Bledu začenja letošnja Zimska pravljica, ki prinaša praznično vasico z gostinsko ponudbo ter ponudbo domače in umetnostni obrti, poštni urad decembrskih dobrih mož, jaslice in ledene skulpture. Zaradi del na promenadi bo glavnina dogajanja tokrat v Zdraviliškem parku.

Med blejskimi gosti še vedno prevladujejo Britanci, sledijo Nemci, Italijani, Avstrijci in Američani. Več kot 100.000 nočitev so ustvarili gostje iz azijskih držav, največ iz Južne Koreje. Slovenci so s 40.000 nočitvami šele na sedmem mestu po številu ustvarjenih nočitev.

Praznično razsvetljavo, ki označuje začetek prazničnega dogajanja, so prižgali danes ob 17. uri. Praznični program s koncerti ob koncih tedna in ob prazničnih dneh bo potekal vse do 7. januarja.

Decembra se bodo odvijale tudi vse tradicionalne prireditve, kakršna je Legenda o potopljenem zvonu, ki bo tudi letos nastala skupaj z Društvom za podvodne dejavnosti Bled, spremljati pa jo bo mogoče na božični dan iz Zdraviliškega parka.

30. decembra bodo okoli Blejskega jezera ponovno sklepali tudi krog prijateljstva. Vrhunec praznovanja pa bo na silvestrovo, ko bo na Bledu naprej potekalo silvestrovanje za otroke ter zvečer še dve silvestrovanji na prostem, v Zdraviliškem parku in v Trgovskem centru. Hotelske hiše pa pripravljajo številna silvestrovanja v svojih restavracijah, so sporočili iz Turizma Bled.

Na Bledu v času zimske pravljice pričakujejo tudi preboj magične meje milijona turističnih nočitev v enem letu. Število gostov in nočitev na Bledu že več let vztrajno raste. Letos so od januarja do konca oktobra zabeležili skoraj 932.000 nočitev. Največ gostov je bilo od junija do vključno septembra, ko je bilo vsak mesec ustvarjenih več kot 100.000 nočitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marcel124
03. 12. 2017 10.17
+2
Dejansko je vsako leto manj osvetlitve in vse se koncentrira na zelo strogi center oz 3 ali 4 ulice. Mostovi sploh niso osvetleni razen Tromostovja in Zmago ti si res umetnik za vsako leto dobiš 25.000 in malo dodaš vse ostalo je isto, prestavljaš lučke in planete ter formule iz ulice v ulico, da je malo drugače že 18 let ista zgodba. Vsako leto slabše, 500 m od Tromostovja pa tema, leta 2001 so bile sve vpadnice v Ljubljano okrašene pa še marsikaj, nato pa zmeraj slabše, to je moj pogled na to, sicer pa ima lahko vsak svoje mnenje.. Lp
pennywajz
02. 12. 2017 20.17
+1
u lublan usak let ista zalost
BUONcaffee
02. 12. 2017 18.07
+2
A za varnost lučk je poskrbljeno, da jih ne bodo nepridipravi pokradli.
flojdi
02. 12. 2017 15.54
+0
.blagor (in vsa čast) vsem takim, ki so lahko veseli. v veselem decembru. / ej.. ampak LETO ima 12mescow
Die einemaister
02. 12. 2017 14.40
+5
Veseli december se je začel za parazite iz JS, saj so za njihovo brezdelje že prejeli 13. plačo in božičnico.
Tretja Švica
02. 12. 2017 11.50
+3
Ja glavno, da so lučćke, da ma folk kruha in iger in veseli december!
oježeš
02. 12. 2017 11.13
-2
Ne vem zakaj lučke in okraski na Bledu, kjer imajo že tako preveč turistov in bi bilo bolje, da jih ni. Zdaj bo še večji naval, ker se bo marsikdo želel v zadnje slikati, kot turist na Bledu.
El Koronito
02. 12. 2017 11.09
+2
Preden vas zavedejo v nekontrolirano trošenje, si poglejte govor gospe Veronike Županec na javni razpravi o vrnitvi družbene lastnine. V petih minutah je povedala bistvo ... Na 56:40, YT - Javna razprava o vrnitvi družbene lastnine.
TvojPrijatelj
02. 12. 2017 10.16
+1
Video ''Iz Sveta: Savinjčani v Mozirskem gaju dobili svoj Las Vegas'' na 1:04 (minuta:sekunda v videu): Hahahahahahahahah aaaahhahahahahhaaha hahahahahaha hahahaha pa jz se bom poscal od smeha aaaaaaaahahahaha hahahaha haaahahahaha LEGENDARNI pogled mimoidoče ob novinarki, da o njeni aktivnosti ne govorim hahaaaaaaahahahahaha
hopcefizelj
02. 12. 2017 10.16
+2
vse skupaj je kar nekaj...ja veseli december dobrodelnih akcij, zbiranja oblacil, polnjenje darilnih kosar v trgivinah za lacne...fajn pa je, ce 150 km luck sveti noc in dan...
KaPi
02. 12. 2017 08.19
+3
Manca in Isaac - sladkorna zagotovo...
Skunk Works
02. 12. 2017 08.13
+1
Srebrni že po Lublan špancira
korintos23
02. 12. 2017 08.35
+2
Skunk Works
02. 12. 2017 09.14
+1
BUONcaffee
02. 12. 2017 09.58
+0
BUONcaffee
02. 12. 2017 09.58
+0
Jaz pogrešam Urško. V kateri gostilni jo najdem??????
sre?a3
02. 12. 2017 10.15
+2
Imaš najmanj dve gostilni v Sloveniji, ki se imenujeta Podvodni mož...pa vso srečo pri iskanju : )
BUONcaffee
02. 12. 2017 10.22
-1
sre?a3
02. 12. 2017 10.31
+2
srebrnibreg
02. 12. 2017 11.42
-1
Ej stonickni rozika ti me pa že bolj osvajaš kot tisto revše primitivno iz šentiljskega park placa. A kaj, ko pa še vedno ne vem, če si moški ali ženska saj se kot moški predstavljaš v ženskem postu.
Skunk Works
02. 12. 2017 11.57
+2
Ja, ko pa ne vem, kaj tebi bolj paše.....
marcel124
03. 12. 2017 10.20
Ena gostilna Povodni mož je že šla v Stečaj
SIKATOR 1
02. 12. 2017 02.39
+1
Saj je vse lepo in prav,ampak namesto,da imamo ta butast strosek,bi bilo bolje,da se ta denar nameni za tiste,ki res nimajo niti za osnovno zivljenje ne pa,da dajemo vsako leto za eno in isto stvar.Vsako leto je isto,prizigamo lucke,uuuuu!
kek?e
02. 12. 2017 10.07
+1
Maš prou sam žalostno je to da če bi se zbiral za to k ti pravš bi spet pobasu ta denar en gospod k je že tko povn vsega in na sodišču spet nebi bilo nobenega epiloga...Ta preljuba Slovenija je v totalni skoruptirani PIZ.. in dokler nau počl enkrat orng je brezveze vse...
BUONcaffee
01. 12. 2017 22.55
-1
Povodni mož je zaplesal z Urško in izginil z njo v Ljubljanici. On pa ostal zopet sam. Urška je bila najlepša od vseh, pa še kelnerca je bila. Julija ni bila tako lepa kot Urška.
piko112
01. 12. 2017 22.40
+12
Vse lepo in prav da se malo veselimo, ko pa pogledaš vso to rajo da jih veliko komaj čez mesec pride in kako je preveč stvari narejeno samo da ljudje zapravljajo(ja razumem treba prodajati treba da se denar vrti da se lahko služi) mogoče bi bolj kot na materijalnih dobrinah bilo potrebno delati na medčloveških odnosih
oblikovana realnost
01. 12. 2017 22.11
+12
Prideš gledati prižiganje lučk pa moraš gledati nekoga ki je javno prevaral ženo, izkoristil stisko mame z otrokom ki je iskala zaposlitev, nešteto nekih zgodbic kjer ga niso dobili, sprememba sodne prakse, med ljudstvom poznan kot fukfehtar. Lahko bi prizanesel javnosti s odpovedjo svojega javnega nastopa.
vertex
01. 12. 2017 22.28
+6
Ni je zapustil z dvema majhnima otrokoma in se odselil k drugi 25 let mlajši ki je postal celo predsednik vlade
mackon08
01. 12. 2017 22.11
+2
Ja direktor je tudi delavce nagovoril pa je povedal. Ni za plače, ni za regres, ni za božičnico, nima veze veseli december je.
Supervillain
01. 12. 2017 21.55
+10
Veseli december bo,ko bomo imeli vsi dovolj denarja potem bo veseli december.Lp
Arguss
01. 12. 2017 21.49
-2
Veseli December v polnem teku.
mastaflash
01. 12. 2017 21.44
+2