Slovenija

'Veseli me, da smo uspeli postaviti skrb otrok in mladostnikov v ospredje'

Ljubljana, 17. 04. 2021 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spremembe pravilnika o preventivnem zdravstvenem varstvu na primarni ravni med drugim prinašajo preventivni program za otroke in mladostnike. Glede na epidemiološke okoliščine bodo posodobljeni preventivni programi pomemben del izhodne strategije za zmanjševanje posledic pandemije za zdravje otrok in mladostnikov, meni minister Janez Poklukar.

Spremembe pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, ki so bile v ponedeljek objavljene v uradnem listu, prinašajo novosti na področju preventivnih pregledov, vzgoje za zdravje in na novo tudi za otroke in mladostnike, kot je že uveljavljeno za odrasle – obravnavo za krepitev zdravja, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Ob tem je minister za zdravje Janez Poklukar izpostavil, da izvajanje sodobnih preventivnih programov v otroškem in mladostniškem obdobju odločilno vpliva na zdravje prebivalstva v kasnejših življenjskih obdobjih, zato je posodobitev pravilnika izjemno pomemben doprinos k javnemu zdravju. "Hkrati me veseli, da smo v teh težkih časih uspeli postaviti skrb otrok in mladostnikov v ospredje," je dodal.

Preventivni program za otroke in mladostnike, ki ga spremembe prinašajo, so poimenovali program ZDAJ – Zdravje danes za jutri. "Tu uveljavljamo skrb za otroke in mladostnike, da bi zrasli v zdrave odrasle in razvili svoje potenciale," je pojasnil minister. Pravilnik zajema preventivno varstvo novorojenčkov v porodnišnici in nato vseh starostnih skupin – dojenčkov, predšolskih otrok, šolarjev, dijakov in študentov na primarni ravni. Posebna pozornost je namenjena otrokom z motnjo v razvoju, novost pa je tudi preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov s statusom registriranih športnikov.

Poklukar: "Uveljavljamo skrb za otroke in mladostnike, da bi zrasli v zdrave odrasle in razvili svoje potenciale."
Poklukar: "Uveljavljamo skrb za otroke in mladostnike, da bi zrasli v zdrave odrasle in razvili svoje potenciale." FOTO: Miro Majcen

Kot konkretne primere izboljšanja so na ministrstvu med drugim navedli, da je pravilnik pravna podlaga za razvoj in nadgradnjo sodobnih preventivnih vsebin za otroke in mladostnike, da povečuje odzivnost na aktualne zdravstvene potrebe ter omogoča povezovanje vseh izvajalcev preventivnega zdravstvenega varstva za otroke in mladostnike na različnih ravneh. Pravilnik je po njihovih navedbah časovno usklajen z devetletno osnovno šolo oziroma potekom šolanja, posebno skrb pa namenja nekaterim posebej ranljivim skupinam otrok in mladostnikov, kot so osipniki, priseljeni otroci, šolajoči se v tujini.

Med cilji programa ZDAJ so v pravilniku navedeni zmanjševanje dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni in preprečevanje poškodb ter zastrupitev, zgodnje odkrivanje ogroženih za razvoj bolezni, spodbujanje zdravstvene pismenosti, nudenje podpore in pomoči za spreminjanje nezdravih življenjskih navad, opolnomočenje posameznikov pri skrbi za lastno zdravje, vzpostavitev povezav in mreže deležnikov iz lokalnega okolja po modelu skupnostnega pristopa s poudarkom na sodelovanju z vrtci in šolami.

Kot vsebina programa ZDAJ pa so v pravilniku med drugim našteti izvajanje preventivnih pregledov s presejanji, svetovanje na področju zdravega življenjskega sloga in krepitev duševnega zdravja ter izvajanje vzgoje za zdravje. Ob tem pravilnik določa tudi, katera konkretna presejalna testiranja in pregledi se izvajajo v posameznih starostnih obdobjih, posebej pa tudi pri otrocih in mladostnikih z motnjo v razvoju, pri registriranih športnikih, pri tistih, ki se šolajo v tujini ali so se v Slovenijo priselili.

Novost je preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov s statusom registriranih športnikov.
Novost je preventivno zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov s statusom registriranih športnikov. FOTO: Shutterstock

Pravilnik kot nosilca programa ZDAJ določa Nacionalni inštitut za javno zdravje. Slednji mora po določbah pravilnika najpozneje v treh mesecih od uveljavitve pravilnika, ki bo začel veljati 15. dan po ponedeljkovi objavi v uradnem listu, imenovati vodjo programa ZDAJ, v štirih mesecih pa tudi programski svet. Minister, pristojen za zdravje, mora v šestih mesecih imenovati usmerjevalni odbor programa.

V Sekciji za primarno pediatrijo v okviru Združenja za pediatrijo so spremembe pravilnika pozdravili. Kot so zapisali v današnji izjavi za javnost, so kljub odlični organiziranosti zdravstvenega varstva za otroke in mladostnike v Sloveniji pediatri in šolski zdravniki pri svojem delu pogrešali sodobne pristope in večjo možnost vključevanja novih strokovnih spoznanj v svoje delo.

"Poleg prepotrebne časovne uskladitve s programom devetletne osnovne šole in novim cepilnim programom je z novim pravilnikom uvajanje novih strokovnih priporočil bistveno lažje in hitrejše," so ocenili in izpostavili tudi večji poudarek na sodelovanju med zdravstvenimi delavci, strokovnimi službami šol in specialisti javnega zdravja pri odkrivanju in pravilnem usmerjanju otrok, ki imajo različne težave.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polikarbonatka
18. 04. 2021 16.06
Poklukar,če bi ti vsaj malo pokončen in moralen osebek,nikoli ne bi šel v koalicijo s temi pokvarjenimi bumbarji.
borjac
18. 04. 2021 15.27
Minister Poklukar, kaj pa Slovenska Olimpijska odprava za Tokio, ste njih dali na seznam, Olimpijske igre se začno julija, ali pa se boste tudi na Zdravstvenem ministrstvu postavili na stran Janševih SDS uničevalcev Slovenskega športa, o Kustecovi, pod njeno ministrstvo spada Šport, nima smisla trošiti besed, športniki morajo biti cepljeni par mesecev prej, da ne bi ogrozili njihovih priprav, Športniki se bodo pač cepili kje drugje, če država oziroma vaše ministrstvo Poklukar ni sposobno izvesti navadnega cepljenja športnikov, samo za to ker desničarji sovražite športnike, zakaj?? zato ker naše športnike pozna ves svet , politike pa nihče, torej Slovenska Olimpijska odprava se bo pač cepila drugje, ali v Srbiji, ali Kitajski, ali Nemčiji, ne vem če je možna večja sramota kot je ta, za politike, ki sedaj vodite Slovenijo.
Periot222
18. 04. 2021 09.43
+5
VRNI LICENCO POKLUKAR!
jahta
18. 04. 2021 09.38
+5
A to je vrhovni zdravnik?In kje je hipokratova prisega in podobne "nepotrebne "moralne smernice?V bazenu te vlade,kjer je gnojnica namesto čiste vode!!!
lado-a1
18. 04. 2021 11.26
+3
Ah, to je to. Mi smo mislili, da je podal Hipokratovo prisego, on pa je dal hipokritovo!
son?ek11
18. 04. 2021 09.17
+7
Poklukar, žalostno kd tebe!!!!!! Kako si.obrnil to cepljenje mladih,da izgleda da jih boste cepili zato, ker skrbite za njih. Žalostno!!!
lado-a1
17. 04. 2021 21.57
+3
Vladajoči kriminalci so rušili sistem cepljenja le za to, da skrijejo, kako skrbijo za lastno rit. Izjema za vojake (nepotrebna), izjema za poslance (nepotrebna, za tiste, ki so iz prednostnih skupin pa bi bilo poskrljeno že s sitemom cepljenja), izjema za gasilce (ta je bila verjetno upravičena), in seveda za vlado (pa kup njihove žlahte).... In temu potlej pravijo demokracija. Bruh!
lado-a1
17. 04. 2021 21.48
+5
Pri tem cepljenju si politiki iščejo poceni točke za 'človekoljubnost'. Vse kar so naredili je to, da so (že petič) porušili sistem cepljenja. Strokovnjaki so v svoji reakciji na to 'plemenito dejanje' pojasnili, da je verjetnost okužbe pri bodočih maturantik nekako 400 krat manjša, kot pri tistih, ki so jim tako vzeli prednost pri cepljenju, verjetnost, da obolijo za resno obliko bolezni pa 60 krat manjša. Veliko razočaranje zame pa je minister Poklukar, ki so nam ga prodajali kot strokovnjaka - pa se je postavil na stran brezvestnih populistov, namesto kolegov (pravih) strokovnjakov, ki premorejo tudi moralo!
SlobodaNE
17. 04. 2021 19.22
+4
Dober človek ki ga je janša čisto obrnil. Že dela po njegovo.
Periot222
18. 04. 2021 09.45
+1
CE BI BIL DOBER CLOVEK IN ZDRAVNIK NE BI PRODAL OTROK!!!!!
Invazija2020
17. 04. 2021 19.02
+5
Tastar uzivajte kolk se da , oni skrbijo da unicijo naslednjo generacijo!
Invazija2020
17. 04. 2021 19.00
+4
Ti ljudje vidijo samo suske, res zelim da trpijo do nezavesti, zaradi njihove sebcinosti in egoizma. Vse te frise gledam in vem da se ne bodo naslednjih 5 let pojavljali v javnosti. Ker en ga bo dobil v roke. Nismo vsi oprani!
zibertmi
17. 04. 2021 18.51
+7
to so besede tvojega kaplarja iz tvojih ust.stroka ima čisto drugo mnenje.žalostno je ,da si ti po profesiji iz te stroke
Moncsa
17. 04. 2021 18.49
+9
Da vam ni SRAM. Več kot eno leto silite otroke in mladostnike v najbolj nezdravo življenje, kar je možno, in zdej kao vas skrbi njihovo zdravje? OD KDAJ? Najprej popravite škodo, kar ste naredili (če je to splog možno), potem jih pustite zdravo živeti, in šele nato se lahko pogovarjamo o programu zdravega življenja otrok. Razen če bo ta program pravzaprav pranje možganov s covid-propagando. Ker od vas tudi to me ne bi presenetilo.
Moncsa
17. 04. 2021 18.49
+6
Da vam ni SRAM. Več kot eno leto silite otroke in mladostnike v najbolj nezdravo življenje, kar je možno, in zdej kao vas skrbi njihovo zdravje? OD KDAJ? Najprej popravite škodo, kar ste naredili (če je to splog možno), potem jih pustite zdravo živeti, in šele nato se lahko pogovarjamo o programu zdravega življenja otrok. Razen če bo ta program pravzaprav pranje možganov s covid-propagando. Ker od vas tudi to me ne bi presenetilo.
Dolenjševik
17. 04. 2021 18.22
+5
A ta star nej pa pocrkamo?
Iqos
17. 04. 2021 18.09
+11
Otroci so tudi do sedaj imeli sistematske preglede in cepljenja proti dokazanim boleznim. Da pa zaradi ostalih bolezni v zadnjem letu niso imeli dostopa do zdravnika, se pa ni še nikoli do zdaj zgodilo. V rsajnki Jugi so bli tata mata z evidenco za vas.
lado-a1
17. 04. 2021 21.51
+4
brez svetovalca za digitalizacijo iz Uberja, ki je prišel prodajati meglo!
tron3
17. 04. 2021 18.08
+12
Ta norc bi se še na dojenčke spravu, noro!!! Vemo zakaj je ta korona oziroma kulisa za tisto, kar se dogaja zadaj in se dogaja prav zaradi otrok.
User300173
17. 04. 2021 18.06
+9
Komu bodo koristili pravilniki in kdo bi se jih moral držati? Ne bodite smešni, dokler je "veliki" firer na "ablasti" ne potrebujete pravilnikov niti strokovnjakov ne NIJZ, ampak samo "velikega" firerja, on ve vse in odloča o vsem. Raje izračunajte koliko denarja bomo prišparali z ukinitvijo vseh teh inštitutov in odpovedjo vseh teh znanstvenikov. Pravzaprav pisanje pravilnikov in ostalega piše sam firer ali pa mu kdo pomaga pri obračanju listov....?
Jožajoža
17. 04. 2021 17.58
+6
ni treba biti strokovnjak za spoznanje, da se krovnemu dokumentu, ki je v manj kot petih mesecih dobil že peto različico, ne more več reči strategija. To je kvečjemu dokument kaosa in dokaz popolne nesposobnosti in diletantizma tistih, ki so ga podpisali.
sinhron
17. 04. 2021 17.54
+12
Poklukar že trobi v isti rog kot ostali politikanti te vladne koalicije !
KrEna007
17. 04. 2021 17.48
+7
Kljukec, Kljukec, tebe bi pa jaz rada mal po ličkah pobožala.... tko z ene 150km/h z litoželezno đezvo u roki....