Slovenija

Direktorja STA in Ukoma izrazila pripravljenost za nadaljevanje dialoga

Ljubljana, 07. 09. 2021 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K., K.H., M.P., STA
Komentarji
224

Direktor STA Veselinovič in direktor vladnega urada za komuniciranje Urbanija sta se na povabilo predsednika republike Pahorja udeležila delovnega srečanja v predsedniški palači. Po sestanku so vsi trije izrazili optimizem za nadaljevanje dialoga in iskanje rešitev. V najboljšem primeru bi STA denar za javno službo lahko prejela tri dni po podpisu pogodbe oziroma v drugi polovici septembra. STA je sicer že 250 dni brez financiranja za javno službo, ki jo opravlja.

Kot so pojasnili v predsednikovem uradu, je predsednik Borut Pahor pred dnevi prejel pismo, v katerem ga direktor STA prosi za podporo pri vnovičnem pozivu vladi, naj zagotovi sredstva za delovanje Slovenske tiskovne agencije (STA).

Spomnili so tudi, da se je o vprašanju financiranja z Veselinovičem in Urbanijo pogovarjal že v začetku decembra lani in ocenil, da "Slovenska tiskovna agencija kot agencijski servis opravlja pomembno poslanstvo v javnem interesu. Zato njen obstoj ne sme biti ogrožen". V tem smislu je pozval vlado in vodstvo agencije, da skladno s predpisi razčistita vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja STA. Danes pa je oba direktorja gostil v predsedniški palači. 

"Po daljšem pogovoru sem lahko z veseljem ugotovil, da sta se danes oba direktorja izrekla, da sta pripravljena na nadaljevanje dialoga in rešitev problema. Oba tudi soglašata, da se bosta vzajemno in iskreno potrudila za takšne dopolnitve osnutka pogodbe, da jo bosta lahko v kratkem v razumnem roku podpisala in tako poskrbela za rešitev vprašanja rednega financiranja Slovenske tiskovne agencije," je bil optimističen predsednik Pahor.

Veselinović, Pahor in Urbanija
Veselinović, Pahor in Urbanija FOTO: Urad predsednika RS

Direktor STA Bojan Veselinovič in šef Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija sta se predsedniku Pahorju zahvalila za povabilo na sestanek, na katerem so znova obnovili dialog, "ki je nekako zastal julija, ko je bila zadržana uredba vlade glede financiranja STA". STA plačila za opravljanje javne službe ni prejela že natanko 250 dni, stopnjujejo se tudi pritiski na novinarje. V tako negotovih razmerah je vedno težje delati, pravijo zaposleni, številni so agencijo že zapustili. Če bosta obe strani konsenz dosegli že prihodnji teden, bi STA v najboljšem primeru denar za javno službo lahko prejela tri dni po podpisu pogodbe oziroma v drugi polovici septembra.

"Uredba vlade je z včerajšnjo odločitvijo znova v veljavi, tako ima Urad vlade za komuniciranje znova vsa pooblastila, da lahko uredi sistem in način financiranja javne službe Slovenske tiskovne agencije. Glede na današnje pogovore sem prepričan, da je želja tako na strani Slovenske tiskovne agencije, kot tudi želja Ukoma, da se to čim prej in nemudoma uredi. Izhodišče nadaljnjih pogovorov bo seveda pogodba, ki je bila poslana slovenski tiskovni agenciji že julija. Seveda pa pri vsaki pogodbi so možne spremembe, tako da upam, da bomo ta kompromis in nemoteno financiranje čim prej uredili, predvsem za dobrobit vseh zaposlenih na STA, ker je nepredstavljivo, da se mesec za mesecem sprašujejo, kako naprej," je dejal Urbanija.

Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič
Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič FOTO: Bobo

Veselinovič je dejal, da je predsednik Pahor s tem korakom pokazal, "da ne gre za problem odnosa med dvema institucijama, še manj za spopad med direktorjem Ukoma in direktorjem STA, ampak za mnogo resnejši problem". Kot je poudaril, gre za vprašanja, povezana s spoštovanjem načel pravne države in vprašanja, ki zadevajo varovanje medijske svobode. "Na STA z veseljem sprejemamo nadaljevanje pogovorov, h katerim smo pozivali vse od 21. julija, ko smo sporočili, da v času, ko je veljala že prej omenjena uredba, ne moremo podpisati predložene pogodbe. Sam se strinjam, da je vedno možno zagotoviti takšno atmosfero, in k temu je današnje srečanje nedvomno pripomoglo, ki bo dala podlago za to, da bomo skozi nadaljevanje pogovorov /…/ našli skupne rešitve pri tistih odprtih vprašanjih, ki so še takšna, da do zdaj pogodbe nismo mogli podpisati," je dejal Veselinovič.

Veselinović in Urbanija pri Pahorju
Veselinović in Urbanija pri Pahorju FOTO: Urad predsednika RS

Veselinović je dejal, da bo skupaj s sodelavci STA naredil vse, da bodo podpisali pogodbo z vlado še ta mesec. "Moje upanje je, da se bo to zgodilo do sredine tega meseca. Ko gre za STA, bo STA storila vse za to, da se bo to zgodilo," je dejal.   

"Ob koncu pogovora smo sklenili, da je v času pogajanj dobro in koristno, modro, da se vsi vzdržimo slehernih izjav, ki bi lahko ogrozile to zaupanje, ki je bilo danes vzpostavljeno, in onemogočilo rešitev problema," je še dodal Pahor. 

STA je že 250 dni brez državnega financiranja, ki ga za izvajanje javne službe predvidevata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon.

Počivalšek: Vlada je uspela s pritožbo, STA ni dokazala nepopravljive škode

Predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na spletu zapisal, da ne razume vztrajanja pri medijskih manipulacijah glede STA. Opozoril je, da je vlada uspela s pritožbo pri vrhovnem sodišču, in ne obratno. "STA ni dokazala nepopravljive škode. Manipulacije ne pomagajo. Direktor naj konča te igrice," je dodal.

Vrhovno sodišče je namreč nedavno po pritožbi vlade razveljavilo začasno zadržanje uredbe o opravljanju javne službe STA. V obrazložitvi sklepa je zapisalo, da agenciji ni uspelo dokazati, da bi zgolj z zadržanjem vladne uredbe o opravljanju javne službe STA dobila državno nadomestilo.

Ob tem sodišče ugotavlja, da je ne glede na uredbo po zakonodaji Republika Slovenija dolžna zagotavljati financiranje STA za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom. Pravno podlago za izplačilo predstavlja zakon o STA, specialno za leto 2021 pa tudi sedmi protikoronski zakon. Kateri organ bo izvedel to financiranje oziroma kakšna so nasploh razmerja med vlado in njenimi organi, pa v obravnavani zadevi ni bistveno, še ugotavlja sodišče.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1929613
08. 09. 2021 13.49
-1
ko zagledam urbanijo me zgrabi neka nekontrolirana želja, da bi "nekomu" pritisnil eno krepko
zibertmi
08. 09. 2021 10.07
+0
kot pravijo tudi pravniki,stvar bi morala bit zaključena.pogodba in vsa ostala birokracija je brezpredmetna.ustavno sodišče in evropa so jasni ,plačilo in konec ,kaj se imajo dogovarjat pa pogajat.kaj mi rabimo sodstvo ,če imamo take modele v državi ,ki jo obvladajo preko podzemlja že 30 let
zibertmi
08. 09. 2021 10.12
+1
verjetno bi ti sveča kot tudi janez najraje imeli 99% medijske pogače na nora tv.javni medij se plačuje z držsvnim denarjem in to po celem svetu.slovenija je pa v tem pod janševo vlado unikum
OrodniK
08. 09. 2021 10.16
+1
Pa kakšno ustavno sodišče? Saj ni bila zadeva na ustavnem sodišču! Ah, ustavno, vrhovno, upravno, ... saj ni važno...? Tako kot ni važno o čemu se je sploh odločalo na sodišču? LOL
zibertmi
08. 09. 2021 10.36
+1
odredba o zadržanju sklepov pa ja.sedaj je ustavno sodišče tudi jasno povedalo,da je potrebno mesečno plačevat delo STA tako kot je predvideno in ne s kako novo pogodbo in usklajevanjem.v koronski paket so pa finance tako sami predvidel ,pa jih niso izplačali,na kar so jih iz evrope že drugič pozvali
Andrew16
08. 09. 2021 10.06
-2
Enostavna situacija. Tovariš Veselinović s svojim nadzornim svetom naj odstopi pa bo pogodba podpisana v enem tednu. Garant.
malaraja
08. 09. 2021 10.00
+2
To ni vlada, to so kriminalci. Zdaj tudi uradno.
ervirus
08. 09. 2021 09.18
+0
Vsakega SDdejovca vidiš damu Manka vse
Mustache
07. 09. 2021 21.27
+6
No sej tut pei nas je na oblasti obsojen kriminalc in to povratnik...
SlobodaNE
07. 09. 2021 21.09
+5
Vsakega SDSOVCA pogledaš vidiš da mu nekaj manjka.
SlobodaNE
07. 09. 2021 21.10
+3
bojer
07. 09. 2021 21.01
+4
Ta dva "petelina" se ne bosta nikoli sposobna dogovorit. Zgodba se bo nadaljevala. Menim, da bi se moral Pahor kot nek posrednik dogovoriti za sposobnega in nevtralnega mediatorja. In, če se že vključuje, bi lahko zgodbo spremljal. Tako pa se mi zdi, da je vse skupaj zopet v stilu "fantastičnega dne".
SlobodaNE
07. 09. 2021 20.58
+2
Nizek glas ima tale Urbanija.
scipio
07. 09. 2021 19.57
+4
Le kaj se imata dva uradnika za pregovarjati, oba kureča davkoplačevalski denar ali čigarkoli denar s svojima blagoslovljenima rokama, v kateri je (do odpoklica) vloženo zaupanje ljudstva oz. njegove države, ki se ji pravi Republika Slovenija. Naj zaslužita svojo plačo in naj delata svoj posel tako kot je treba! V tej deželi delavcev in kmetov se danes lahko že vsak zahebava kot se mu hoče. To Ni! dobr!
Nimasmisla
07. 09. 2021 19.56
+4
Dialog ja denarja pa vseeno ne bo
komarec
07. 09. 2021 19.31
+8
Kam gre davkoplačevalski denar?
kapljač1
07. 09. 2021 19.30
+6
Vlada spet s figo v žepu?
Markee
07. 09. 2021 19.03
+0
Pa saj nismo v rusiji ali pa v severni koreji, da kdor se jim postavi po robi bi ga odstranili, enkrat se bo eden nasel da bo nekoga pospravil zaradi te korone
User2120423
07. 09. 2021 18.46
+7
Pahor: limone... limone... kupite limone... limone.... Nič ampak prav nič ni od tebe. Ti nisi moj predsednik.
komarec
07. 09. 2021 19.31
+3
User2120423
07. 09. 2021 18.44
+3
Vsi ki hodite na Veliko Planino bojkotirajte nastanitev Urbanije. Ta si ne zasluži tudi centa. Ob volitvah zrušimo to vlado. Potem sledi politično očiščenje. Da se počisti tudi take dolgolase palčke. Mati narava mu ni dala IQ in višine.
hickel
07. 09. 2021 18.51
+2
User300173
07. 09. 2021 18.33
+3
Se bo zavzemal za čim hitrejšo rešitev problema. Urbanija, glavni problem je rešilo sodišče, ostajaš samo še ti. Takega sprenevedanja ne vidiš in slišiš kar tako. Ta vlada misli, da je prebrisana in polna naprednih zamisli, v bistvu pa je "polna pozitivnih idej, kot drek vitaminov"...
Antoniozmaj
07. 09. 2021 18.28
+5
o kakšnem dialogu govori vampir in banda pacientova? Treba je poravnat dolg z obrestmi, odgovorni v bandi pa naj odgovarjajo
Maki3322
07. 09. 2021 18.27
+5
Spoštovani predsednik ali ni neumnost sklicevat posvet za kar je jasno se opredelilo ustavno sodišče. Vidite da vas nobeden od vlade ne upošteva. Naredite red v tej državi in razpišite volitve. Ta vlada ne upošteva ničesar kar je sprejeto in dela kar se ji zljubi. Sram me je, da živim v tako skorumpirani državi. Nepravilnosti te vlade se mora končati čim prej, saj taki odnosi lahko pride do nepopravljivih posledic za Slovence.
OrodniK
08. 09. 2021 10.14
+1
Pa kaj ti bluziš? Kakšno ustavno sodišče?!? Aja, eno sodišče pač, sej ni važn. Pa tudi kaj je odločilo ni glih važn. LOL
mr.poper
07. 09. 2021 18.26
+5
Borči je optimističen kakšen ničet sram me je da je ta jajca PD .