17°C

Denar za javno službo STA po navedbah Janše že izplačan, Veselinovič to označil za manipulacijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
AVTOR
STA /M.S. /T.V. /K.K. /
KOMENTARJI
917
Predsednik vlade Janez Janša je med obiskom v Parizu komentiral odločitev Evropske komisije, ki je odobrila nadomestilo Slovenije v višini 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe STA. Po njegovih besedah je bil denar za javno službo STA že izplačan. Po besedah direktorja STA Bojana Veselinoviča pa je to "čista manipulacija in laž".

"Kolikor vem, je to denar, ki je bil že izplačan po tistem, ko je bil zakon sprejet v DZ. Je pa po pravilih, ki obstajajo, bilo treba zaprositi za soglasje Evropsko komisijo. Ministrstvo za finance je to storilo, in kot pravite, je to soglasje danes prišlo. Ampak gre za sredstva, ki so že bila izplačana," je Janša povedal med obiskom v Parizu.

"Vlada je prosila Evropsko komisijo za mnenje, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno obliko državne pomoči po sedmem protikoronskem zakonu januarja letos, torej šele po tistem, ko je začel veljati 31. decembra 2020. Za letos STA ni dobila niti evra, čeprav je Ukom v januarskem sporočilu za javnost napovedoval, da bo plačano vse, ko bo Evropska komisija sprejela dokončno odločitev, kar se je danes zgodilo," je v odzivu še zapisal Veselinovič.

Na to se je Janša odzval in zapisal, da je bilo "izplačano vse za lansko leto na podlagi pogodbe z Ukomom, čeprav STA ni posredovala dolžne dokumentacije". "Vse ostalo pa bo nakazano potem, ko bo STA izpolnila zakonske obveznosti, sklepe vlade in bo sklenjena pogodba z Ukomom za leto 2021. Kot vedno doslej," je dodal.

"Žal je tako, da zakonskih obveznosti ne izpolnjuje vlada, to so vam zdaj celo v Bruslju lepo razložili. Ampak očitno tudi to ni dovolj. Kot že tolikokrat doslej," pa so se na Janšev zapis odzvali na STA. Zdi se jim zanimivo, da Janšev kabinet poslane dokumentacije STA ni odstopil Ukomu, saj je direktor Ukoma Uroš Urbanija zatrdil, da je še kar nima."Ali to pomeni, da ga ne priznavate za predstavnika ustanovitelja," se sprašujejo.

PREBERI ŠE
Dokumentacija, ki jo je STA dostavila na vlado, poslana nazaj. Vlada: dostavijo naj jo na Ukom

Evropska komisija odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za njeno javno službo

Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh namreč odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za opravljanje njene javne službe."Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu,"so zapisali na komisiji.

Izvršna podpredsednica Evropske komisijeMargrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco, je dejala: "Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji STA omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih. Ohranitev neodvisne nacionalne tiskovne agencije v državi članici zagotavlja, da se mediji lahko zanašajo na tok novic o nacionalnem in mednarodnem dogajanju. To prispeva k pluralnosti medijev in informiranosti po vsej EU."

Evropska komisija odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za njeno javno službo.
Evropska komisija odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za njeno javno službo.FOTO: 24UR

Komisija je odločitev sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti, posredovane januarja letos. Slovenija je tedaj komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, so sporočili v Bruslju. 

Takrat so v prvih odzivih na notifikacijo slovenskih oblasti glede financiranja STA poudarili, da evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU in da se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije. Evropska komisija je slovenske oblasti po neuradnih informacijah tedaj tudi pozvala k umiku notifikacije o financiranju STA, vendar slovenska stran tega ni storila. 

Komisija je ukrep preučila in sklenila, da je v skladu s pravili EU o državnih pomočeh, saj zagotavlja službo v splošnem javnem interesu in spodbuja pluralnost medijev, ne da bi neupravičeno izkrivljal konkurenco. Odločitev so sprejeli v manj kot petih mesecih po prejetju notifikacije.

Odzvali so se tudi že pri STA, kjer so zapisali, da pozdravljajo določitev komisije. "Vlada RS je kljub namigu Evropske komisije, naj umakne zahtevo za notifikacijo državne pomoči, pri njej vztrajala. Z danes objavljeno odločitvijo pa se je izkazalo, da pri takšnem financiranju tiskovne agencije, ki opravlja javni servis obveščanja javnosti na način in pod pogoji, kot je to v primeru STA, ne gre za obliko nedovoljene državne pomoči. S tem je odpadla še ena ovira, ki jo je vlada kot družbenica STA postavila pred nemoteno financiranje STA," so sporočili. 

PREBERI ŠE
Direktor Ukoma večkrat ponovil, da lahko STA dokumentacijo pošlje tudi na vlado

Evropska komisija: Slovenija lahko zdaj neposredno izvede financiranje STA

Slovenija lahko sedaj neposredno izvede ukrep financiranja STA, ki ga je januarja notificirala Evropski komisiji kot državno pomoč. Pri državni pomoči gre vselej za odločitev članice. Ker je bila ta notificirana, razumemo, da namerava Slovenija dodeliti to pomoč, je pojasnila govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta

Komisija je torej odobrila ukrep kot skladen s pravili EU o državnih pomočeh na podlagi notifikacije, ki jo je januarja prejela od slovenskih oblasti, je povedala govorka. Odločitev je sprejela, ker slovenske oblasti notifikacije niso želele umakniti, čeprav je komisija dala jasno vedeti, da njena odločitev ni potrebna.

Na vprašanje, ali lahko komisija proti slovenskim oblastem ukrepa s sprožitvijo pravnega postopka, če državne pomoči ne dodelijo, so v komisiji odgovorili, da je odločitev o tem, ali bo dodelila odobreno državno pomoč, v rokah države članice. Pravila EU o državnih pomočeh države članice ne obvezujejo, da pomoč dodeli.

Komisija nacionalne oblasti vselej formalno obvesti o odločitvi, je še povedala. Kdaj točno so tokrat obvestili slovenske oblasti, govorka ni mogla povedati, je pa dejala, da si predstavlja, da so jih obvestili takoj oziroma jih bodo tekom dneva. "Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu,"so zapisali.

Z Ukoma so sporočili, da odločbe še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.

Takoj po objavi odločitve se je odzvala tudi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je na Twitterju zapisala: "Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

PREBERI ŠE
Janšev kabinet: 'Ne bomo vmesna poštna postaja za izogibanje odgovornosti'

Stranke kritično do vlade ob stališču Evropske komisije glede financiranja STA

Sporočilo Evropske komisije pozdravljajo v več strankah."Nezakonita ustavitev financiranja STA je tudi del ustavne obtožbe. Dobili smo empirični dokaz o nezakonitem ravnanju. Ko bomo v državnem zboru glasovali o ustavni obtožbi, naj poslankam in poslancem, ki omahujejo, ta odločitev Evropske komisije pomaga pri oddaji glasu. Izgovorov ni," je na Twitterju zapisal prvak LMŠMarjan Šarec.

Vložitev ustavne obtožbe proti predsedniku vlade Janezu Janši-4
Vložitev ustavne obtožbe proti predsedniku vlade Janezu Janši-4FOTO: Aljoša Kravanja

"V LMŠ smo veseli, da je Evropska komisija danes odobrila financiranje STA in odločno pritrdila tudi vsem našim pozivom in argumentom, da je zavestno in namerno (finančno) blokiranje delovanja STA nezakonito. Zdaj je na potezi najprej vlada, ki naj v skladu z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji in sedmega protikoronskega zakona ter v skladu z januarja danimi obljubami te končno uresniči ter tako prekine nezakonito finančno uničevanje STA," so zapisali v LMŠ.

Po njihovem prepričanju pa so "na potezi tudi vsi poslanke in poslanci, da s svojo podporo ustavni obtožbi predsednika vlade presežejo perfidne strankarske poglede in interese ter omogočijo normalno delovanje agencije, ki ima izjemen pomen za našo državo. Nadaljnji koraki predstavnikov vlade in poslank ter poslancev pa bodo jasno pokazali, v kakšni državi živimo".

Predsednica SD Tanja Fajon je odločitev Evropske komisije v tvitu ocenila kot dobro in hitro. Izpostavila je, da je tudi izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco, "odlično poudarila pomen javne službe. Sicer pa ostaja dejstvo, da bo denar morala dati slovenska vlada, ki je januarja sprožila pritisk na Evropsko komisijo za odobritev državne pomoči", je še zapisala Fajonova, ki vladi očita zavlačevanje.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob novici o odločitvi Evropske komisije na Twitterju ocenila, da je za vlado sramota, "da se mora EU ukvarjati z našo STA".

Koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da gre pri tem samo za nek poskus vlade, da bi se z izgovarjanjem na pravila o prostem trgu, ki jih vzpostavlja EU, znebila obveznosti financirati STA. "Pričakovan je tudi odgovor Evropske komisije, da to, da ti izstradaš nacionalno tiskovno agencijo nima nobene veze s prostim trgom ali kakršnimi koli evropskimi predpisi. Prej obratno. To ima vezo samo s poskusom degradacije demokracije v državi, ker STA je konec koncev agencijski medij, po katerem vsi ostali povzemajo novice oziroma pridobivajo osnovne informacije o dogajanju po državi," je dejal Mesec. Po njegovem mnenju je ambicija vlade sesuti medijski prostor in Evropska komisija ni nasedla.

Janja Sluga
Janja SlugaFOTO: Damjan Žibert

Po oceni vodje nepovezanih poslancevJanje Sluge je Evropska komisija potrdila samo to, kar je bilo vsem jasno že pred tem, da je financiranje STA možno brez odobritve Evropske komisije. "Še več, poudarili so, da javno financiranje tiskovnih agencij prispeva k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti. Vladni zavlačevalni manever, v katerem je poskusila izrabiti Evropsko komisijo za finančno izčrpavanje STA, je torej neslavno propadel in ponovno v Evropi razgalil poteze vladajočih, ki si za vsako ceno želijo podrediti neodvisne medije," je zapisala v odzivu za STA.

Evropska poslanka LMŠ Irena Joveva je kot "pričakovano, a glede na razmere svobode medijev v Sloveniji zelo pomembno" označila odločitev Evropske komisije. Po njenem prepričanju je zelo jasno tudi sporočilo podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove ter izvršne podpredsednice komisije Margrethe Vestager. "Ne pozabimo: to je bil svojevrsten, cinični manever vlade, da zavlačuje pri izplačilu STA," je dodala Joveva.

Medtem ko v NSi zadeve še niso komentirali, je evropska poslanka te stranke Ljudmila Novakna Twitterju izrazila upanje, da "bo nadaljevanje financiranja STA po odločitvi Evropske komisije čim prej izvedeno. Dejstva, ki jih o STA navaja Evropska komisija, so neomajna".

Veselinovič se je letni nagradi že v ponedeljek odpovedal, ustavitev financiranja STA se nadaljuje

Medtem je direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič sporočil, da se je letni nagradi že odpovedal in ob tem opozoril, da je Ukom zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe STA za marec. Nadzorni svet STA pa je v ponedeljek potrdil revidirano letno poročilo STA za poslovno leto 2020. Poslovanje družbe je bilo uspešno kljub epidemiološkim razmeram in prvi, začasni ustavitvi financiranja STA jeseni lani. Člani nadzornega sveta so na omenjeni seji v skladu z veljavno zakonsko ureditvijo odločali tudi o predlaganem sklepu o izplačilu spremenljivega dela prejemka za direktorja za poslovno leto 2020. Gre za nagrado direktorju, ki jo za poslovodstvo družb v državni lasti predvidevata t. i. Lahovnikov zakon in uredba o določilih najvišjih razmerij za osnovna plačila ter višine spremenljivih prejemkov direktorjev, navaja Veselinovič. 

Nadzorni svet STA je nagrado odobril s sklepom, v katerem je zapisano, naj se izplača, ko bo normalizirano finančno stanje STA, a se je Veselinovič, kot trdi, že na isti seji temu prejemku odrekel. To bo tudi zapisano v zapisniku seje nadzornega sveta.

O tem, kako je prišlo do dezinformacije, ki jo je komentiral tudi direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa navaja, da lahko sklepa "po tem, da je eden izmed članov nadzornega sveta STA zapustil sejo, še preden sem že na seji povedal, da se izplačilu te nagrade za uspešno poslovanje v letu 2020 dokončno in v celoti odrekam".

Bojan Veselinovič.
Bojan Veselinovič.FOTO: POP TV

Urbanija je namreč zapisal, da je brez besed, ker se je dal Veselinovič nagraditi z dvema plačama, medtem ko so bile zaposlenim izplačane nagrade v višini le okoli 300 evrov in ko hkrati vsem grozi, da bo v dobrem mesecu potopil podjetje. Veselinovič je sicer sporočil tudi, da je vladni urad za komuniciranje (Ukom) zavrnil plačilo zahtevka za opravljanje javne službe za marec. Danes tako mineva že 119. dan, odkar STA opravlja javno službo brez plačila države, nadaljujejo pa se tudi "aroganca, laži, blatenje, netenje konfliktov v kolektivu STA in sprenevedanje".

Ukom je dopoldne v sporočilu za javnost na spletnih straneh vlade potrdil, da je zavrnil izplačilo za marec. "Kljub opozorilom, da Ukom od 1. januarja 2021 s STA ni več v poslovnem odnosu, je direktor Veselinovič račun za domnevno opravljanje javne službe v marcu poslal Ukomu. Zaradi zgoraj navedenih dejstev je Ukom tudi tokrat zavrnil izplačilo za marec,"so zapisali.

Opozorili pa so tudi, da "ni mogoče preveriti medijskih zapisov, da se je direktor Veselinovič nagradi za leto 2020 domnevno naknadno odpovedal". "Je pa seveda glede na zdajšnje stanje moralno nesprejemljivo že dejstvo, da so mu jo nadzorniki sploh odobrili,"so dodali.

Na vprašanje, ali so že začeli pregled poslovne dokumentacije STA, je Ukom odgovoril, da dokumentacije razen računa za marec, niso prejeli. "Predlagamo, da najprej vprašate direktorja Veselinoviča, če jo je poslal," so zapisali.

Veselinovič je ponovil, da so vladi, ki so ji poslali dokumentacijo kot edini družbenici, pa jo je hotela vrniti, sporočili, da jo lahko sama odstopi pristojnemu organu. "To očitno ni Ukom, saj je gospod Urbanija sporočil, da je na Ukomu še niso prejeli,"je dodal v odzivu na navedbe v sporočilu Ukoma.

Ukom je 8. januarja napovedal, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje. Ukom je Evropsko komisijo prosil za mnenje, ker je ocenil, da je financiranje STA s protikoronskim svežnjem vprašljivo glede skladnosti s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. 

Koronavirus pasica nova