Slovenija

Veste, kaj storiti, če stopite na morskega ježka ali vas opeče meduza?

Ljubljana, 25. 06. 2019 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Morski ježek, meduze, komarji, ose … to so minusi poletnih dni, ki se iz prijetnih lahko hitro spremenijo v boleče. Vas je že kdaj opekla meduza ali pičila osa? Znate pravilno odstraniti bodice morskega ježka? Za vas smo zbrali nekaj koristnih nasvetov.

V Jadranskem morju kar mrgoli morskih ježkov, zato ni nič presenetljivega, če med uživanjem v morju pohodite kakšnega izmed njih. Ta, na prvi pogled zelo simpatična žival, nam lahko pošteno zagreni počitniške dni. Pomembno je, da znamo hitro in pravilno ukrepati.

V trenutku, ko stopimo na ježka, se namreč njegove bodice zlomijo in zadrejo globoko v kožo na naših podplatih, zaradi česar lahko še nekaj dni šepamo. Čeprav so morski ježki strupeni, njihov strup običajno ni nevaren za človeka. Najpogosteje bodice ježkov povzročijo kronično vnetje ali se zataknejo ob živec ali kost in s tem povzročijo bolečine v sklepih, mišicah ali nastanek kožnih izpuščajev.

Če stopite na morskega ježka, s pinceto čim prej odstranite bodice. Del bodic lahko ostane zarit tudi pod kožo, zato nogo namočite v kis ali uporabite kisove obkladke, ki bodo pomagali raztopiti bodice. Kajti če bodic ne boste odstranili, se vam lahko ranice zagnojijo oziroma vnamejo in v tem primeru se boste morda morali obrniti na zdravnika, ki vam bo nato odstranil bodice. Ostanke bodic boste prepoznali po modrikasti barvi na mestu vboda. Zatem mesto okoli vboda izpirajte in mažite z mazilom, ki vsebuje antihistaminik, analgetik in kortikosteroide.

Če stopite na morskega ježka, s pinceto čim prej odstranite bodice.
Če stopite na morskega ježka, s pinceto čim prej odstranite bodice. FOTO: Shutterstock

Kaj pa meduza? Smrtno nevarnih meduz v Jadranskem morju sicer ni, saj živijo v tropskih morjih, le redko pa jih tokovi zanesejo ob atlantske obale Evrope. So pa ožigi meduz, ki jih najdemo tudi v Jadranu, lahko močno boleči. Zato se je pred odhodom na morje pametno pozanimati, kaj storiti, če vas doleti ta neprijetnost.

Meduze imajo v svojih lovkah toksine, ki na ljudi delujejo zelo različno. Povzročijo lahko manjši ožig, srbečico ali hude opekline. Ožig meduze je običajno boleč in močno peče. Na koži se pojavijo mehurji, koža pordi in oteče, opazimo pa lahko tudi obrise lovk, ki ne izginejo še kar nekaj časa, včasih tudi nekaj mesecev. Pri ožigu meduze običajno ne potrebujemo zdravniške pomoči.

Ostanke lovk odstranite s pinceto ali z roko, ki ste jo zavarovali z rokavico. Če pri roki nimate pincete, lahko ostanke lovk odstranite kar s kreditno kartico ali topo stranjo noža. V primeru, da ožigalke ostanejo na koži, se sproščanje toksinov nadaljuje, kar poveča pekočo bolečino.

Meduze lahko ožgejo povsod, tudi med brezskrbnim igranjem ob morski travi. Nekatere vrste so majhne – do največ 5 cm – zato jih ne opazimo, občutek pa je neprijeten. Pekoči občutek lahko ublažimo relativno enostavno tudi sami z nekaj splošnimi priporočili. Vsekakor pa pazimo na obraz in področje okoli oči, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Svetujejo pa:

- izpiranje z morsko vodo,

- uporabo mrzlih obkladkov (plastično vrečko napolnimo z ledom, uporabimo ledeno pijačo ali ovijemo opečeno mesto z mokro majico za 5 do 15 minut),

- če imamo na voljo, uporabimo mešanico morske vode in sode bikarbone (razmerje 1 : 1) ter pustimo delovati 2 minuti,

- uporabo protibolečinskih sredstev, a le v hujših primerih.

Izjemno pomemben je podatek, da prizadetega mesta ne spiramo s hladno sladko vodo. Slednja namreč spodbuja izločanje strupa, pa tudi pekoča bolečina se lahko poveča.

Ožig meduze je običajno boleč in močno peče.
Ožig meduze je običajno boleč in močno peče. FOTO: Shutterstock

Kaj pa zdravila iz domače lekarne? Nekatere metode namreč svetujejo nanašanje soli ali kisa na prizadeto mesto – mednje sodijo tudi obkladki s kisom. A strokovnjaki opozarjajo, da kis preprečuje nadaljnje sproščanje toksinov le pri nekaterih vrstah meduz, običajno pri tistih bolj nevarnih, medtem ko lahko pri drugih vrstah sproščanje toksinov celo pospeši.

Če je opeklina obsežna, če po več dneh še vedno ne začne izginjati, če vas je meduza opekla na kakšnem občutljivem mestu, kot je obraz, je prav, da odidete do zdravnika.

Poleti nam nevšečnosti povzročajo tudi čebelji in osji piki. Čebelje želo, ki pogosto ostane v koži, je treba odstraniti, vendar morate pri tem paziti, da ga ne stiskate, ker bo tako v organizem prišlo še več strupa iz žela. Iz kože ga nežno potegnite z nohti ali pinceto. Nato rano operite s hladno vodo in obložite z ledenim obkladkom, ki ublaži bolečino. Nadraženo kožo pomiri tudi v vodi raztopljena soda bikarbona, ker je alkalna in izniči kislino čebeljega pika. Ranjeni del telesa dvignite malce višje od srca, saj tako preprečite zatekanje. Piki sami po sebi niso nevarni, razen v primeru hude alergijske reakcije.

Osji piki so bolj boleči od čebeljih, osje želo pa ponavadi ne ostane v koži. Na rano položite hladen obkladek, naj gre za led ali vrečko zamrznjenega graha. Bolečina bo tako manjša, vnetje pa lahko pomirite z antihistaminsko kremo. Da bi nevtralizirali kislino osjega pika, lahko uporabite tudi razredčen vinski kis. Tudi osji piki so lahko v primeru hude alergične reakcije nevarni.

Pik komarjev povzroča nadležno srbečico.
Pik komarjev povzroča nadležno srbečico. FOTO: Shutterstock

V poletnih nočeh pa znajo biti še posebej nadležni komarji. Njihov pik povzroča nadležno srbečico. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako čim bolje ublažiti neprijeten občutek. Pik komarja srbi, ker pride v koži do vnetja. Če se praskamo, pa to vnetje samo poslabšamo, zaradi česar nas ne srbi le nekaj trenutkov, nato pa srbečica postane še hujša.

- Na mesto komarjevega pika položite nekaj mrzlega ali led, saj mraz rahlo otopi mesto pika in omili oteklino;

- vsestranska soda bikarbona: malo sode bikarbone zmešajte z vodo, da dobite pasto, ki jo nanesete na razdraženo mesto – soda namreč nevtralizira ph kože;

- podobno kot soda bikarbona tudi jabolčni kis pomaga vzpostaviti nevtralen ph kože;

- med ima antibakterijski in protivnetni učinek, zato ga namažite na mesto pika komarja;

- bazilika prav tako vsebuje snovi, ki preprečujejo srbenje;

- pomagate si lahko tudi z limonino ali limetino lupino, priporočajo pa, da jo uporabite le doma in ne zunaj na soncu;

- aloe vera, najboljša je čisto sveža – le olupite grobo kožo, zlomite list in ga podrgnite po razdraženi koži, lahko pa jo uporabite tudi v obliki gela – priporočljivo je, da ga hranite v hladilniku in ga ohlajenega nanesete na mesto pika,

- proti srbenju pomaga tudi zobna pasta, ki vsebuje mentol, ki kožo ohlaja in zmanjšuje občutek srbečice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
26. 06. 2019 18.17
+6
Veste, kaj storiti, če stopite na morskega ježka; "stopiš dol"
KALOBUCMAN
15. 04. 2021 13.57
schranz91
26. 06. 2019 16.24
-4
k je mene meduza pičla kot otroka na hrvaškem me je hrvaški kolega od strica mazu z maslinovem oljem
slovenecavt
26. 06. 2019 16.20
+1
Na ježke, ki so slikani lahko stopite v jadranskem morju, to sem sam občutil. Ob meduzah p vam iz osebnih izkušenj povem, ko so me opekle sem komaj priplaval iz vode saj mi je bilo slabo. Bil sem med najbolj opečenimi na plaži, ker me je pa peklo sem celo popoldne in noč prebil pod tušem in hladil opekline. Za kako uro ali dve sem od utrujenosti zadremal, ko pa se prebudim nisem imel nobene vidne opekline meduze. Tudi na plaži mi oboleli niso verjeli, da sem opeklino hladil in tako odstranil popolnoma vidne in nevidne posledice. Ne trdim da je to recept vendar mi je po mojih občutkih opekline 100% delovalo
mali.mato
26. 06. 2019 14.24
+7
Na ježe ki so na sliki ne boste stopili v jadranskem morju.
giiinem
26. 06. 2019 08.17
+12
polulat se gor
_endrug
26. 06. 2019 07.52
+18
Pik komarja se nevtralizira z vročim predmetom. Več kot 50 stopinj denaturira proteine toksinov.
giiinem
26. 06. 2019 08.17
+3
pozzo
26. 06. 2019 11.13
+0
schranz91
26. 06. 2019 16.26
+2
po tvoje je bolš met opeklino kot pik komarja
MrKritik77 .
25. 06. 2019 21.16
+17
Če se polulaš na ožig od meduze, deluje. Je pa tudi res, da če se polulaš na žrtev napada morskega psa, nič ne pomaga. Še zlasti, če ta človek že nekaj časa leži mrtev na obali in da niti ne govorim o tem, kako to zelo razburi njegove družinske člane.
Think Pink
25. 06. 2019 19.53
+9
Imam recept proti temu. Ne hodite na šahovnico.
schranz91
26. 06. 2019 16.26
-1
el capitano
25. 06. 2019 17.58
-2
Če te vžge meduza je treba ožgano mesto zdrgnit z mivko in kot takoj nazaj v vodo.Se stopiš na ježa je treba zadevo pustit pri Miro, da se zagnoji in potem bodice dat ven...Ljudje ki živimo ob morju ,to obvladamo..Sicer pa se ne kopat tam kjer so ježi..
kahelc
26. 06. 2019 11.12
+2
Oliguma
25. 06. 2019 17.46
+9
Če bo kakšna stopila na ježka..naj me prosim kontaktira..da jo polulam.
jung
25. 06. 2019 17.35
+44
Jaz najprej obnovim vse kletvice,ki jih poznam,pa tudi kakšno novo skreiram. Hvala bogu pa se mi to pripeti zelo poredko.
LaFemme
25. 06. 2019 16.47
+12
Morskih ježkov sploh ni več opaziti v morju. Verjetno so spokal stran od turistov, ker jim grejo na živce.
graf
25. 06. 2019 16.25
+27
mal z rezervo jemljem tele nasvete , za nekatere sem celo prepričan da ne držijo vode saj gre bolj za teorijo kot pa za preizkušene metode ! Po mojih izkušnjah pri je pri ježkih boljša preventiva v smislu silikonskih copat ali plavuti , s pinceto se bodice slabo odstranjujejo ker se drobijo , ko bodico primeš se rada zdrobi ! V primeru pikih os in sršenov preverjeno pomaga vročina , recimo s prižgano cigareto se čisto približaš mestu pika ki nevtralizira strup ! Za komarje pa preverjeno deluje da imate v spalnici vsaj en lonček posajenega paradižnika , ker komarji nadvse sovražijo njegov vonj in tam kjer je svež paradižnik komarjev ni ! Pomaga tudi redno prižiganje svečke z eteričnim oljem rožmarina , evkaliptusa , limone ipd ...če niste naklonjeni temu in ne želite biti ponoči za hrano komarjem je učinkovito tudi da uro pred spanjem popipsate prostore ...
Kolodont
25. 06. 2019 16.14
+14
Pri Prijateljih, ko je Monico ožgala meduza, se je Chandler polulal na Monico, ker Joey ni mogel, ker je kopal luknjo :D
ivan.z Doba
25. 06. 2019 16.09
+9
Vem. Menda bo Država razpisala "odvzem" morskih ježkov in meduz, ker ogrožajo, poleg lokalnega prebivalstva tudi turiste. Municijo dobite na Zavodu za gozdove zastonj.
flojdi
25. 06. 2019 15.54
+12
. ubogi morski ježki. doma jih pohodijo vsiljivci. ( mene le včasih piči kaka rdeča mravljica na vrtu, če ne pazim dovolj ; večinoma me pa ne. se zmenimo.
rozalinda
25. 06. 2019 15.09
+9
Vse, kar lahko storiš je, da rečeš: mea culpa...
Janko Ig
25. 06. 2019 14.55
+4
Namažež s Hyperoil-om in razkužiš pa še celi se hitreje in nevtralizira strupe...
nikhrast
25. 06. 2019 14.51
+3
Ježka sploh ne vidiš več, te meduze velike kot klobuk pa niso nevarne.
procesoid
25. 06. 2019 14.40
+36
preverjen recept, če te meduza pošvasa npr. po stegnu. potem najdeš ostro skalo ali kamen in z vso močjo brcneš vanjo/vanj brez natikača.. ob tem pozabiš na bolečino švasa meduze vsaj za nekaj časa...