Slovenija

Jesen ali poletje? V Lendavi ob 15. uri kar 28 stopinj Celzija

Ljubljana, 21. 10. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
9

Čeprav nas do konca oktobra loči le še deset dni, so temperature v teh dneh na vzhodu države povsem poletne. Marsikje se je popoldne ogrelo nad 25 stopinj Celzija, poglavje zase pa je bila Lendava, kjer so izmerili kar 28 stopinj Celzija. Sončno in za ta čas zelo toplo vreme bo nad našimi kraji vztrajalo vse do konca tedna. Veliko sonca in višjih temperatur bo deležna tudi zahodna Slovenija, kjer so v preteklih dneh prevladovali oblaki.

Že od desetega oktobra smo deležni nadpovprečnih temperatur, z novim tednom pa se je dotok toplega zraka nad naše kraje še nekoliko okrepil. Marsikje v vzhodni in osrednji Sloveniji, kjer je tudi ponoči pihal jugozahodni veter, je bilo že jutro zelo toplo. V Murski Soboti je termometer ob sedmi uri zjutraj pokazal kar 18 stopinj Celzija. Le stopinjo manj so izmerili na Letališču Maribor in na Ptuju.

Popoldne je bilo najtopleje v Lendavi, kjer se je po podatkih Arsa ogrelo celo do 28 stopinj Celzija, kar je sicer bolj običajna temperatura za sredino avgusta kot za sredino oktobra. V Mariboru smo danes izmerili 27, v Novem mestu, Murski Soboti in na Ptuju pa 26 stopinj Celzija.

Razjasnitev bo dosegla tudi zahodno Slovenijo.
Razjasnitev bo dosegla tudi zahodno Slovenijo. FOTO: iStock

Kako bo v prihodnjih dneh?

Vse do konca tedna bomo pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, kar nam prinaša veliko sonca in temperature, ki bodo višje od povprečja za skoraj 10 stopinj Celzija. Ponekod smo se sicer že danes močno približali temperaturnim rekordom za drugo polovico oktobra. Na državni ravni smo nekoliko zaostali le za 23. oktobrom 1971, ko se je v Črnomlju ogrelo do kar 29,8 stopinje Celzija.

Izrazitejšega vetra v prihodnjih dneh ne pričakujemo. Ob popoldnevih bo pihal le šibak jugozahodnik. Težišče oktobrske toplote bo tako še naprej nad vzhodno Slovenijo, kljub temu pa bo v nasprotju s preteklimi dnevi tudi na zahodu zelo toplo in sončno s temperaturami krepko nad 20 stopinjami Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nadaljevanju tedna lahko torej pričakujemo veliko sonca. Nekoliko več oblačnosti bo prehodno le v sredo, ko se bo v višjih legah spet nekoliko okrepil jugozahodni veter. Po nižinah bo ozračje mirno, zato se bo ob dopoldnevih marsikje po dolinah in kotlinah zadrževala megla.

Kljub zelo toplim popoldnevom bodo jutra bolj sveža, kot smo jih bili vajeni v preteklih dneh. V večjem delu države pričakujemo temperature med 5 in 10 stopinjami Celzija, kar pomeni, da nam bo v tem tednu prav prišlo t. i. čebulno oblačenje.

Napoved meteorološkega modela ECMWF. Ker gre za modelsko napoved, so dejansko izmerjene temperature lahko še za nekaj stopinj višje.
Napoved meteorološkega modela ECMWF. Ker gre za modelsko napoved, so dejansko izmerjene temperature lahko še za nekaj stopinj višje. FOTO: ARSO

Ob takšnem razvajanju si kar težko predstavljamo, da se lahko vreme že čez kakšen teden povsem spremeni. Eno izmed izrazitejših ohladitev v oktobru smo imeli leta 2011, ko se je po poletno toplem začetku meseca s temperaturami nad 25 stopinj Celzija že sedmega oktobra močno ohladilo, 20. oktobra pa je sledil nov prodor polarnega zraka, ob katerem se je meja sneženja ponekod spustila do nižin. Naslednje jutro so tako v Logatcu in na Bohinjskem izmerili kar 15 centimetrov snega, v Ratečah ga je bilo deset, v Slovenj Gradcu in v Sodražici na Dolenjskem sedem, na Brniku dva, v Kočevju pa en centimeter.

Več o vremenu v vašem kraju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 10. 2019 17.26
.pred par dnevi mi je uspelo videt 10let star film. Knowing. tam uska sončna eksplozija . od zunaj not torej. meni se pa zdi , da smo odZnotraj dovolj skurili Zemljino zaščito. / kako kej Zaflikane ozonske luknje .. sam prašam
Pal?ek Smuk
21. 10. 2019 17.35
+1
Noskotu ne smes verjet niti dober dan, ce prej ne pogledas ven...
Infraping
21. 10. 2019 14.56
-4
js vam povem: sam na palčko!
fairplayy
21. 10. 2019 12.02
-2
Grims je imel prav danes je vse najbolj v njegovi glavi
graf
21. 10. 2019 09.13
+17
to mi deli , veliko je še za postorit : drva , spravilo kolerabe ,oranje ,pripravit zemljo za česen ...
hotchilipoper
21. 10. 2019 08.55
+6
V novicah pa piše ,da lahko zapade meter snega.Dejte se že zmenit ,da boste vsaj isto lagali
felix59 drugič
21. 10. 2019 19.54
Brezvezno
21. 10. 2019 07.57
+0
to mi delaj super
fairplayy
21. 10. 2019 07.46
+8
a ne bo ledene dobe?? Jaz pa že nabavil gume ježevke