Slovenija

Veterani o statusu in denarju

Gozd Martuljek, 25. 03. 2006 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Veterani menijo, da bodo upravičenci status dobili. Zaplete se pri financah in nespoštljivem odnosu države.

Del novele zakona, ki ureja status vojnega veterana, je zadovoljiv, saj bodo tisti, ki jim status pripada, tega tudi dobili, menijo veterani. Naprej pa zadeve ne tečejo prav gladko. Zaplete se pri financiranju.
Del novele zakona, ki ureja status vojnega veterana, je zadovoljiv, saj bodo tisti, ki jim status pripada, tega tudi dobili, menijo veterani. Naprej pa zadeve ne tečejo prav gladko. Zaplete se pri financiranju. FOTO: POP TV
Država nam ni dala spoštovanja. Na koncu ni vedela, kaj bi z nami in še danes ne ve, kaj bi z nami. Podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Janez Pajer

Delegati Zveze policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever) so na redni letni skupščini v Gozd Martuljku največ pozornosti namenili noveli zakona o vojnih veteranih, ki med drugim prinaša drugačno financiranje veteranskih organizacij, in pomenu izboljšanja sodelovanja. "Veteranske organizacije moramo stopiti skupaj za dosego svojih skupnih interesov," je ob tem poudaril predsednik Združenja Sever Milan Horvat, ki bo združenje vodil tudi v naslednjem štiriletnem mandatu.

Vojni veterani so na redni letni skupščini spregovorili o delu v lanskem letu in potrdili pripravljene programe za aktivnosti v letu 2006. Poseben poudarek pa so dali uveljavljanju novele zakona o vojnih veteranih, ki sicer še ni dokončno sprejet. "Ta prinaša precej novosti glede širitve kroga upravičencev do pridobitve statusa vojnega veterana in prepričan sem, da bo omogočila pridobitev statusa tistim, ki si to zaslužijo," je poudaril Horvat.

Vendar pa Horvat ni zadovoljen z drugim delom novele zakona, ki prvič uveljavlja kriterije za financiranje veteranskih organizacij iz državnega proračuna. "Nov način financiranja nas skrbi. Veteranske organizacije morajo namreč same doseči konsenz o kriterijih financiranja in tako sodelovati pri oblikovanju kriterijev," je poudaril Horvat. Ob tem veterani pričakujejo bolj pravično in pregledno sofinanciranje, ki bo omogočalo delovanje organizacije in izvajanje pomembnih projektov, kot so zgodovinopisje, pomoč svojcem padlih, ranjenim, veteranom invalidom in brezposelnim vojnim veteranom ter sodelovanje s podobnimi organizacijami v tujini.

Za pravično razdelitev priznanj

Skupščina društva Sever
Skupščina društva Sever FOTO: POP TV
Združenje Sever je zveza policijskih veteranskih društev Sever, katerih člani so predvsem policisti, rezervni policisti in drugi delavci policije ter državljani, ki so aktivno sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji in v vojni za Slovenijo leta 1991. Združuje 11 društev, ki pokrivajo celotno območje države in imajo trenutno preko 6000 članov.

Veterani pričakujejo tudi pravično podeljevanje priznanj akterjem posameznih pomembnih dogodkov osamosvajanja. Menijo, da se vsa državna priznanja, ki so bila ustanovljena in podeljena nekaterim akterjem posameznih dogodkov, podelijo pravično vsem, ne glede to, kakšno uniformo so nosili, v katerem organu so opravljali naloge in kdo jih je predlagal.

Proti politizaciji parade

Horvat se je odzval tudi na aktualno problematiko načrtovane vojaške parade ob 15. obletnici državnosti. "Vprašanje parade je postalo zelo spolitizirano in različna mnenja o njej obstajajo tudi znotraj Združenja Sever," je pojasnil Horvat in dodal, da sicer veterani niso veliki nasprotniki parade, vendar naj ta ne bi prikazovala moči Slovenske vojske, temveč nosila sporočilo in spomin na osamosvojitev.

V Združenju Sever si želijo boljšega sodelovanja z ostalimi veteranskimi organizacijami, saj bi bile bolj enotne organizacije pri doseganju svojih ciljev bolj uspešne, zato je na današnje srečanje Združenje Sever povabilo tudi predstavnike drugih organizacij. "V bližnji prihodnosti bomo morali ustanoviti krovno organizacijo, v prihodnosti pa obstaja možnost, da bi se združili celo v enovito organizacijo," je prepričan Horvat.

Vojaški čin
Vojaški čin FOTO: POP TV
109 delegatov policijskih veteranskih društev Sever je izvolilo funkcionarje Združenja. Kot edini kandidat za mesto predsednika je bil izvoljen že dosedanji predsednik Milan Horvat, za generalnega sekretarja pa Franc Bevc, ki je že doslej opravljal to funkcijo. Za podpredsednike so bili izvoljeni Tomaž Čas, Miha Molan in Angel Vidmar, za predsednika nadzornega odbora Andrej Rupnik, za predsednika častnega razsodišča pa Peter Pungartnik.

Tudi podpredsednik Zveze vojnih veteranov Slovenije Janez Pajer je prepričan, da je boljše sodelovanje med veteranskimi organizacijami nujno, saj "država, katere ustanovitelji smo bili, svojim osamosvojiteljem ne izkazuje primernega spoštovanja". "Le če bomo enotno nastopili in zahtevali, kar nam pripada, bomo to tudi dosegli," je prepričan Pajer, ki je poudaril, da veterani ne potrebujejo denarja, ampak čast, ki jim pripada. Ob tem je dodal, da krovna organizacija ni potrebna, ampak lahko organizacije delujejo tudi tako kot doslej, vendar z bolj poglobljenim sodelovanjem.

Poleg predstavnikov drugih veteranskih organizacij je Združenje Sever na skupščino povabilo tudi predstavnike vlade, vendar se je vabilu odzval le državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh. Horvat je bil nad neudeležbo nekaterih ministrov in predvsem predstavnikov Generalne policijske uprave razočaran.

SD za podpis zakona

Predsednik SD Borut Pahor je izpostavil, da je Miran Potrč dobil mandat, "da uspešno sklene pogovore z drugimi predstavniki parlamentarnih strank in da ob določenih pogojih, ki so sprejemljivi tudi za poslance vladajoče koalicije, v začetku prihodnjega tedna ob njihovem umiku zakona iz procedure sopodpiše predlog zakona o žrtvah vojnega nasilja in se potem skupaj ta zakon vloži v parlamentarno proceduro".

Po Pahorjevih besedah se bo s tem prvič zgodilo, "da predstavniki desnih in levih političnih strank v samostojni Sloveniji po 15 letih vlagajo zakon, ki tematizira polpreteklo zgodovino". Ob tem upa, da se ljudje zavedajo tega prelomnega trenutka in mu dajo posebno pozornost.

"To govorim z veliko vero v prihodnost, da so to prvi resni znanilci, da je slovenska politika sposobna umakniti politiziranje preteklosti iz dnevnega reda, jo prepustiti zgodovinarjem in se osredotočiti v celoti na vprašanja prihodnosti," poudarja Pahor. "Še preden bomo morda začeli delo na projektu reform, se je pri skupnem projektu, ki zadeva pisanje vojnih zakonov, pokazalo, da se da s partnerstvom doseči marsikaj," je še izpostavil Pahor.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.